Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Marieke Damen

onbreekbaarOnbreekbaar
Marieke Damen


Als de dertigjarige Alexandra bij bewustzijn komt denkt ze even dat ze geslapen heeft en naast partner Maarten ligt. Niet alleen is dat niet het geval, ze bedenkt ook meteen dat Maarten en zij even uit elkaar zijn, om na te denken over hun relatie. Zij is met hun zoontje Max naar een vakantiehuisje gegaan.


Langzaam dringt tot haar door dat haar handen achter haar rug vastgebonden zijn, en dat er iets over haar mond geplakt zit. En waar is Max? Waar is haar zoontje? Ze heeft het idee dat ze in een busje ligt, maar wat betekent dit? Waar rijdt dat busje heen? Wie zit er achter het stuur?
Als het busje stopt, ziet ze haar ontvoerder. Nou ja, ze ziet een mannenhand, zonder ring. Hij heeft een donkere fleecetrui aan en een masker op. En hij heeft een mes. Ze moet wel doen wat hij zegt, het is snel duidelijk dat hij niet aarzelt om het mes te gebruiken.

De zestienjarige Demi is ongewild zwanger geraakt en stond op het punt om abortus te laten plegen toen ze het busje in gesleurd werd. Door dezelfde ontvoerder blijkt al gauw, de twee vrouwen bevinden zich in dezelfde ruimte. Maar ze kennen elkaar niet. Waarom zijn juist zij ontvoerd? Waarom zitten ze bij elkaar? Wie is die onbekende, die zegt ‘Noem me maar Julius’.


Alexandra en Demi willen natuurlijk ontsnappen, ze zijn twee tegen een toch? Maar ja, vastgebonden tegen een man met een mes?


Als lezer leren we hem door middel van flashbacks kennen, maar waarom hij de twee vrouwen ontvoerd heeft, blijft nog lang in het ongewisse. Zijn verhaal haalt langzaam de verhalen van zijn twee slachtoffers in, waarbij je ontdekt wat de bedoeling is en waarom. Dat had je nooit kunnen verzinnen!


Er is een korte proloog, een man en een vrouw staan bij een graf. Veel meer dan dat is het niet, het geeft geen enkele aanwijzing voor wat gaat volgen. In korte hoofdstukken, vanuit steeds een ander perspectief ontvouwt zich langzaam het verhaal. Het heden afgewisseld met flashbacks, en een trage afwikkeling tot een verbijsterende ontknoping.


Marieke Damen schreef twee kinderboeken en een aantal korte verhalen. Haar thrillerdebuut Stilleven verscheen in 2020 die op de shortlist van de Max Bronzen Vleermuis stond. Ze won er de Thrillzone Award voor beste Nederlandstalige debuut mee. En kwam op de shortlist van de Hebban thrillerprijs. Onbreekbaar is haar tweede thriller.


ISBN 9789402709568 | paperback | 368 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| mei 2022

© Marjo, 6 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

StillevenStilleven
Marieke Damen


‘Misschien was dat de oplossing wel: de tijd. Dat alles vergeten zou worden met het verstrijken van de tijd. Maar wat moest je tot het zover was? Wat moest je doen als je de pijn nog voelde?’


Monica is een verdienstelijk kunstenares. Ze woont alleen, en al snel wordt duidelijk dat ze in ieder geval niet op zoek is naar een relatie. Maar ze wil wel graag contact met haar zus Manuela, die ze al ruim twintig jaar niet gezien heeft. En dat terwijl ze elkaar een belofte deden, zo lang geleden alweer:

‘Bij deze beloof ik dat ik je nooit, maar dan ook nooit in de steek zal laten.’


Als er een mailtje komt van Manuela met de vraag een portret van haar te schilderen als verrassing voor haar vriend, gaat Monica aan het werk. Ze bereidt zichzelf en het huis voor wachtend op het moment dat Manuela zal komen. Misschien houdt zij het huis al in de gaten? Het lijkt of Monica haar ziet. Maar ze wil dat niet weten eigenlijk, ze mag pas komen als alles klaar is.

Terwijl we de voorbereiding volgen is er ook de verhaallijn van twintig jaar eerder, waarin ongetwijfeld duidelijk zal worden waarom de zussen elkaar al die tijd niet gezien hebben. Monica is tien jaar, zus Manuela vijf jaar ouder, als de situatie bij hen thuis danig verslechtert. Ze zijn geen echte zussen, maar delen wel hun vader. Na diverse aanvaringen wordt Manuela door hun vader uit het huis verbannen naar het eigenlijk ongeschikte tuinhuis. In het houten gebouwtje vol keren en gaten wordt een bed neergezet en daar moet ze het mee doen. Nu is Monica niet voor een gat te vangen: ze vindt een ander onderkomen, ook niet luxueus, maar daar kan ze samen met haar zus doen wat ze wil. Monica wil alleen maar tekenen en schilderen, maar mag dat niet thuis. Haar moeder verbiedt het haar ten stelligste al vertelt ze er niet waarom het niet mag.


Dat verleden wordt verteld vanuit het tienjarige meisje, en de lezer leest tussen de regels door dat haar oudere zus meer begrijpt van hoe het gezinsleven in elkaar steekt. Maar Manuela wil haar jonge zusje beschermen en vertelt haar niet meer dan ze perse moet weten. Zodoende wordt er niets expliciet verteld, maar de lezer voelt de dreiging die van de situatie uitgaat, en waarin de vader een vervelende rol speelt.
Monica ziet wel dat hij te veel drinkt, en dan gewelddadig wordt, maar het lijkt of ze de implicaties van zijn gedrag – en dat van haar moeder - niet wil zien. Maar ze is ook nog maar tien jaar. Er zijn dingen die ze niet kan begrijpen. Zij wil alleen maar schilderen, en sprookjes lezen waarin een boze stiefmoeder tenslotte haar terecht lot ondergaat en Roodkapje haar grootmoeder weet te redden.


Er is ook nog een man die verderop in het bos woont, en die de meisjes welkom heet in zijn huis. Maar dat is ook een geheim, net als de twee poesjes die zij bij een vriendin vandaan meenemen. Als hun vader hen betrapt met de twee diertjes is dat een van de weinige keren dat de dreiging werkelijkheid wordt. Dat kan het kind niet meer uit de weg gaan. In hoeverre zij begrijpt wat ze verder ziet, dan blijft onduidelijk. Ze hoort haar vader praten met onbekende mannen, maar ze kan geen verbanden leggen, ze kan niet aanvullen wat ze niet hoort, omdat ze nog de onschuld zelve is.
Toch neemt zij de beslissingen die haar verdere leven zullen beïnvloeden, met de gevolgen die we langzaam zullen begrijpen uit wat ze ons vanuit het heden vertelt.

Het heen en weer springen tussen de verhaallijnen met vrij korte hoofdstukken werkt uitstekend. Maar vooral het suggestieve in de tekst, het niet expliciet vertellen wat er nu eigenlijk aan de hand is, dat zorgt voor een dreiging van onheil in een spanningsboog waarbij de lezer in tweespalt zit: wil je echt weten wat er aan de hand is? Zolang niemand het vertelt is het misschien niet waar…maar natuurlijk wil je aan de andere kant wel degelijk weten wat er gebeurd is in het verleden. En of alles nu goed komt.


Marieke Damen (Doetinchem, 1976) schreef eerder kinderboeken. Stilleven is een sterk thrillerdebuut. Met een mooie omslag.


ISBN 9789491875984 | Paperback | 250 pagina's | Uitgeverij Letterrijn | mei 2020

© Marjo, 1 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven