Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Simone van der Vlugt

De zonde waardDe zonde waard
Simone van der Vlugt


Ella ziet in een verder lege auto een meisje liggen, met vastgebonden polsen. Ze weet wie dit meisje is: Demi Hulshof, vijf jaar. Ze staat genoteerd als vermist.
Ella neemt het meisje mee, en maakt zich uit de voeten. Maar: waarom brengt ze het kind niet naar de ouders? Of naar de politie?
Dat is natuurlijk erg vreemd. Gaandeweg zal het de lezer duidelijk worden, maar omdat Simone van der Vlugt het verhaal op een ingenieuze manier geschreven heeft, zou het zonde zijn meer te verklappen. En nee, dat zou niet de zonde waard zijn!


Het verhaal neemt diverse keren bijzondere wendingen, waardoor het hele verhaal weer compleet anders is. Of lijkt. Want even later is er weer zo’n wending!
Er wordt verteld vanuit wisselende personages: Ella is de belangrijkste. Daarnaast is er Lis, een slimme jongedame; af en toe is er een stuk dat vanuit ene Manuel verteld wordt, en dan is er nog Ruud.


Ruud is de politieman die op de zaak van het vermiste meisje is gezet. Samen met partner Sabhia doet hij zijn best de feiten, die nooit lijken te kloppen, toch tot een samenhangend geheel te krijgen, zodat de ouders hun dochter gezond en wel terug zullen krijgen, Een extra complicatie is wel dat het meisje juist niet gezond is, en medicijnen nodig heeft. Dat is raar: Ella heeft die medicijnen! Hoe zit dat?
Ella heeft een achtergrond als Jehova, maar is uitgestapt toen ze zeventien was. Ze mag geen enkel contact meer hebben met haar ouders, of zus. Demi is de dochter van Jehova’s. Toevallig?
Deze achtergrond levert een inkijkje op in de Jehova gemeenschap, maar niet al te uitgebreid.


Het is een snelle thriller, door de korte hoofdstukken en bijzondere wendingen leest het als een trein. Wat de inspecteur betreft, die mag ook zijn privéleven delen, gedoseerd gelukkig, een beetje terzijde, het doet nauwelijks terzake.


Als je eenmaal weet wat er nu eigenlijk gebeurd is, ken je de antwoorden op bepaalde vragen die je je als lezer gesteld hebt. Want voor de oplettende lezer is duidelijk dat het verhaal niet is wat het lijkt te zijn. Hoewel niet altijd geloofwaardig, is dat wel hetgeen het boek leuk maakt. En voor een aantal uren leesplezier maakt dat niet uit.


Simone van der Vlugt (1966) heeft ook als schrijfster van thrillers haar stempel al op de Nederlandse Boekenwereld gedrukt. Van haar thrillers werden in totaal meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.


ISBN 9789044645453 | paperback| 312 pagina's | Uitgeverij Prometheus| november 2021

© Marjo, 9 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

De doorbraakDe doorbraak
Simone van der Vlugt


Had haar vader soms liever nog een zoon gehad? Was het uit teleurstelling dat ze een meisje was dat hij haar niets leek te gunnen? De zeventienjarige Romée weet alleen dat haar vader beduidend minder van haar houdt dan van zijn twee zoons. Aan haar moeder heeft ze ook niet veel, die durft niet tegen haar echtgenoot in te gaan. Gelukkig heeft ze Rob, haar oudste broer. Hij is haar steun en toeverlaat. Romée kan het dan ook niet verkroppen dat hij een wereldreis gaat maken. Hij weet toch dat ze het zonder hem niet redt?


Romée dreigt zelfs met zelfmoord maar Rob is onverbiddelijk. Hij gaat en daarmee uit. Romée zal achterblijven in een huis waar ze zich al lange tijd niet meer thuis voelt. In een gezin waarin ze zichzelf niet mag zijn. Romée wil dolgraag naar het conservatorium maar haar vader neemt haar liefde voor muziek niet serieus en wil dat zijn dochter voor meer vastigheid kiest. Vaders wil is wet en Romée zit haar toekomst als zangeres in rook opgaan.


Kort voor Robs vertrek gaat het helemaal mis en Romée slaat op de vlucht. Ze wil niet denken aan wat er gebeurde toen ze dacht dat ze alleen thuis was. Ze wil niet denken aan het geluid van zware voetstappen op de gang en aan haar vader en Rob die met elkaar vochten. Ze vlucht naar Amsterdam, waar haar goede vriend Axel sinds kort woont. Hij zal haar helpen, dat weet ze zeker. Het probleem is alleen dat ze zijn precieze adres niet weet. Toen ze in paniek uit haar slaapkamerraam klom, is ze haar telefoon vergeten.


Er lijkt geen einde aan de Kinkerstraat, waar Axel woont, te komen. Omdat Romée het huisnummer niet weet, lukt het haar niet Axel op te sporen. Ze laat her en der haar gegevens achter en neemt haar intrek in een goedkoop hotel. Na een paar dagen is Romée door haar geld heen. Een korte tijd leidt ze een zwerversbestaan. Samen met de achtentwintigjarige Mahmoud, die ook noodgedwongen op straat leeft, treedt ze op als straatmuzikant om wat geld bij elkaar te sprokkelen. Mahmoud speelt gitaar, Romée zingt.


En dan duikt Axel eindelijk op. Hij ontfermt zich meteen over Romée en ze is de hulp van de vriendelijke Mahmoud al snel vergeten. Alex verbreekt de relatie met zijn vriendin en neemt Romée in huis. Romée vindt het prima. Ze vindt het geen enkel probleem het bed met Axel te delen in ruil voor een warm onderkomen. Dat Axel denkt dat ze van hem houdt, laat ze voor het gemak maar zo. Samen storten ze zich, net als vroeger, op het maken van muziek. Axel benadert flink wat platenbazen en uiteindelijk worden ze uitgenodigd.


In de studio zingen Axel en Romée de sterren van de hemel maar alleen Romée krijgt een contract aangeboden. Axel is woedend en gooit haar op straat maar daar zit Romée niet mee. De wil zangeres te worden is groter dan haar loyaliteit. De platenmaatschappij regelt een nieuw onderkomen voor haar en dan gaat het snel. Voor Romée goed en wel beseft wat er gebeurt, is ze een ster. Heel Nederland dweept met haar.


Romées doorbraak klinkt als een sprookje maar is het dat ook? Voor haar thriller De doorbraak is Simone van der Vlugt met diverse bekende Nederlanders in gesprek gegaan om het artiestenleven van Romée zo getrouw mogelijk weer te geven. Romée wordt steeds vaker voor optredens gevraagd en krijgt al snel met de keerzijde van het artiestenbestaan te maken. Privacy en een uitgerust gevoel lijken haar niet langer gegund te zijn en sommige fans tonen hun bewondering op een ronduit griezelige manier. Wanneer een stalker haar huis weet binnen te dringen, slaat de angst toe.


Zorg ervoor dat je op het juiste moment aan dit boek begint. Kies voor een comfortabele plek met een hapje en een drankje binnen handbereik want dit boek moet in een keer uit. Simone van der Vlugt wist me heel gewiekst een paar keer op het verkeerde been te zetten, iets waar ik erg van heb genoten. De doorbraak kent een goed uitgekiende mengeling van spanning, diepgang, mysterie, familieperikelen en actualiteit. Ik heb me dan ook prima vermaakt met deze sterk geschreven en meeslepende thriller!


ISBN 9789044633306 | Ebook | 208 pagina's | Prometheus | augustus 2017

© Annemarie, 18 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

In mijn dromenIn mijn dromen
Simone van der Vlugt

Rosalie is getrouwd met Jeroen, die in bijna alles haar tegengestelde is. Hij is een doener, zakelijk, en gesteld op orde en, waar Rosalie eigenlijk een hekel heeft, aan de kille strakke inrichting van hun huis. Zij houdt van warme kleuren, van gezelligheid. Maar ze is makkelijk en heeft hem zijn gang laten gaan. Jeroen gelooft alleen maar in feiten, terwijl Rosalie open staat voor dingen die anders zijn. Ze heeft zelf ook voorspellende dromen, maar praat er niet echt over, het wordt toch maar naar de prullenbak verwezen.

Omdat Jeroen een periode heel veel gewerkt heeft en geen tijd had voor haar hebben ze besloten een vakantietje te boeken in Marrakech. Op de dag voor ze terug vliegen heeft Rosalie een droom, zo’n speciale droom, waarvan ze weet dat het wel eens uit kan komen. In die droom crasht het vliegtuig.
Ze probeert Jeroen zo ver te krijgen dat hij - net als zij zeker zal doen - de vlucht omboekt. Maar hij wil er niet van weten.
Hij heeft afspraken, hij gaat naar huis. Maar komt daar nooit meer, want Rosalies droom komt inderdaad uit. Zij vliegt een dag later naar huis.
Vreemd genoeg wordt er niet gerept over een bom, en die heeft ze dus wel gezien. Ze besluit naar de politie te stappen. Natuurlijk gelooft niemand haar. Maar als er opnieuw een droom komt, over een nieuwe aanslag, gebeuren er dingen die haar leven op zijn kop zetten.

Het verhaal van Rosalie wordt regelmatig onderbroken door het verhaal van aan jonge Marokkaan, die het moeilijk heeft in Nederland, ook al is hij volledig ingeburgerd. De aanslag in New York verandert ook het klimaat in Nederland, Marokkanen zijn uitschot. Punt. Hij raakt betrokken bij een radicale beweging.
Wat het verband is tussen deze twee jonge mensen, dat weten we niet. Tot het bijna te laat is.

Aan de ene kant een serieuze thriller die de problematiek rondom Marokkanen goed belicht en aan de andere kant speels is door het paranomale tintje.
Deze twee elementen zijn goed in evenwicht, ook al vind ik de wending aan het einde minder geslaagd.


ISBN 9789041416841 |paperback |267 pagina's |Uitgeverij Ambo Anthos| juni 2011

© Marjo, 16 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Vraag niet waarom
Simone van der Vlugt


Vraag niet waarom is inmiddels het derde deel in de serie met Lois Elzinga in de hoofdrol.
Het verhaal begint met een niet fatale steekpartij op een parkeerplaats van een supermarkt. Vervelend voor het slachtoffer, maar nog niet direct dramatisch. De spanning loopt op wanneer kort daarop nog twee personen worden neergestoken, waarbij een dode valt. Niets lijkt de slachtoffers met elkaar te verbinden, wat het werk voor Lois en haar partner Fred extra moeilijk maakt.


Simone van der Vlugt weet vanaf het begin de lezer te boeien met een prettige, soepele schrijfstijl waarmee ze je al gauw aan de haak heeft. Net zoals Lois en Fred begrijp je niets van het waarom en puzzel je mee over de motieven. Dat is een sterke kracht van Van der Vlugt die ik ook eerder al in bijvoorbeeld 'De Reünie' had opgemerkt.
Naast de misdaadcomponent is er ook ruimte voor de ontwikkeling van de personages. Zo komt de lezer meer te weten over de niet zo gelukkige jeugd van Lois, wat zijdelings ook een link heeft naar het thrillerdeel van het boek. De overgangen zijn soepel en logisch en het geheel ademt een hedendaagse, herkenbare sfeer. Ik ken Alkmaar zelf niet, maar kan me voorstellen dat de beschrijvingen van de stad (waar de auteur tegenwoordig ook zelf woont) een extra positieve factor zijn voor mensen die deze plaats wel kennen.


Vraag niet waarom is een boeiende, vlot lezende politiethriller waarin veel aandacht is voor het pure recherchewerk. Simone van der Vlugt houdt van gedegen research voor haar werk – dat vindt ze feitelijk het leukste onderdeel van het schrijven van een nieuw boek – en dat blijkt ook uit het geloofwaardige karakter van haar plot. Voor de liefhebbers van spannende boeken is Vraag niet waarom een geheide aanrader voor de vakantiekoffer.


Simone van der Vlugt
(Hoorn, 1966) schreef in 2004 haar thrillerdebuut en is inmiddels een gelouterd auteur met een rijk geschakeerd oeuvre. Haar boeken zijn genomineerd geweest voor o.a. De Gouden Strop en de NS Publieksprijs en ze heeft diverse prijzen gewonnen waaronder de Crimezone Award voor beste Nederlandstalige thriller voor Op klaarlichte dag. Ze heeft verschillende genres uit haar pen laten vloeien, waaronder jeugd- en reisboeken, maar is bij het grote publiek voornamelijk bekend vanwege haar thrillers. In eerste instantie waren dit stand alones, maar nu heeft zij zich ook gewaagd aan een serie politiethrillers rond de Alkmaarse politierechercheur Lois Elzinga.
(Deze recensie is oorspronkelijk geschreven voor Hebban/Crimezone.)


ISBN 9789041425782 Paperback 288 pagina's Anthos juni 2014

© Joanazinha, 15 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


De ooggetuige
Simone van der Vlugt


De slechtziende Manon raakt betrokken bij een overval op een juwelierszaak. De drie overvallers denken dat ze blind is, omdat de eigenaar van de winkel dat tegen hen zei. Maar ze heeft wel degelijk schimmen gezien en stemmen gehoord. Nu is ze haar leven niet meer zeker, zoals blijkt als ze met haar vrienden over de kermis loopt. Een van de overvallers bedreigt haar.


Voor haar historische jeugdboeken gaat Simnone Van der Vlugt niet over een nacht ijs.
Het is prettig te merken dat ze dat ook voor een boekje als dit, het geschenk in de maand van het Spannende Boek, niet gedaan heeft. Ze heeft zich gewend tot een revalidatiecentrum in Apeldoorn, om gegevens te verkrijgen over het leven als slechtziende. Ook heb ik horen vertellen dat ze zelf met een donkere bril op en een stok door de Amsterdamse straten gewandeld heeft.
Aan die kant van het verhaal is alles ook wel in orde, het beeld van een slechtziende wordt overtuigend neergezet. Maar het verhaal moet een thriller zijn, en nog wel literair ook, staat op de flap.
Over het literaire zeg ik maar niets, maar ik vind dat ook het thrilleraspect er maar bekaaid van af komt. Het einde is niet alleen absoluut niet overtuigend, het zet ook het redelijk spannende begin helemaal op losse schroeven. Nou ja, als een tussendoortje - de gemiddelde lezer heeft het tenslotte wel in een uurtje uit – voldoet het net. Nu maar snel weer een echte thriller ter hand nemen.


EAN: 9789059651753| paperback | Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek | mei 2012

© Marjo, 5 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Schaduwzuster
Simone van der Vlugt


Flaptekst:
Marjolein is een betrokken, bevlogen docente op een zwarte middelbare school in Rotterdam. Ze haalt veel voldoening uit het goede contact dat ze met haar leerlingen heeft, maar op een dag maakt ze een heel andere kant van het onderwijs mee. Ze wordt tijdens de les bedreigd door een van haar leerlingen.
Vanaf dat moment verandert haar leven totaal. Ze komt tussen twee vuren te staan: enerzijds wordt er een beroep gedaan op haar loyaliteit ten opzichte van de school; anderzijds is er de angst voor de bedreigingen die niet ophouden. Wie heeft het nu precies op haar gemunt, en hoever wil die persoon gaan?

-------

Het boek bestaat uit 2 invalshoeken: het ene moment is Marjolein aan het woord die vertelt welke impact de bedreiging op school en wat er verder nog gebeurd is, op haar heeft. En niet alleen op school gaat het niet goed, ook de relatie met haar man komt onder druk te staan.
Het volgende moment is de tweelingzus van Marjolein, Marlieke, aan het woord. Zij vertelt hoe de familie probeert de draad weer op te pakken na de dood van Marjolein, die enkele maanden na het incident op school vermoord wordt. Natuurlijk wordt als eerste de leerling die Marjolein heeft bedreigd, verdacht van de moord, maar wanneer hij een alibi blijkt te hebben wordt het allemaal erg raadselachtig. Wie zou haar in vredesnaam dood willen? Marlieke denkt wat aanknopingspunten te hebben en probeert de waarheid te achterhalen, maar zoekt ze wel in de goede richting?

Na het lezen van De reünie van Simone van der Vlugt, was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. En de schrijfster heeft me zeker niet teleurgesteld! Ik vond het een mooi boek en door de aparte opbouw van de hoofdstukken, met afwisselend Marjolein (voor haar dood) en Marlieke (na de dood van Marjolein) als vertelster, blijft de spanningsboog hoog.
Ook de actualiteit in het boek sprak me aan, omdat het fenomeen ‘zwarte en witte scholen’ helemaal van deze tijd is. Simone van der Vlugt geeft een inkijkje in hoe het op een zwarte school toegaat en wat dit voor o.a. het onderwijzend personeel betekent.
De titel van het boek, Schaduwzuster, is een hele mooie titel en pas begrijpelijk wanneer je het boek hebt gelezen. Gauw doen dus, want ik vind het een aanrader!

Het enige waar ik moeite mee blijf hebben, is de aanduiding: literaire thriller. Iedereen schrijft tegenwoordig blijkbaar literaire thrillers, maar ik zie geen verschil tussen dit soort boeken en de ‘gewone’ thrillers. Voor mij is het alleen een verkooptactiek die zo langzamerhand zijn waarde heeft verloren en zelfs aversie oproept.


ISBN: 9789041409676 Paperback | 339 Pagina's | Ambo/Anthos Uitgevers

© Joanazinha, februari 2008

Reageren? Klik hier! 



Simone van der Vlugt



Ik heb zojuist zo'n 350 bladzijden in drie uur gelezen. Niet omdat het zo'n spannend boek is dat je niet meer weg kan leggen, want zoveel bladzijden in zo'n korte tijd, dan heb je niet ieder woord verslonden. Het is als met een boek uit de bouquetreeks: je weet wel zo'n beetje hoe het af zal lopen, maar je weet het niet precies, en dat wil je wel weten. Dus ben ik er in hoog tempo, nogal diagonaal doorheen geflitst. En ik heb niets gemist.
Volgens de achterflap gaat het over een leerkracht die op school bedreigd wordt door een jongen van buitenlandse afkomst. De school vraagt haar om geen aangifte te doen, maar ze is bang. Dat wordt nog erger als ze een dreigbrief krijgt.
Het boek begint inderdaad met dit verhaal, maar het draait uit op iets totaal anders. Een husselpotje, zoals dat in een thriller hoort wordt de lezer steeds op een verkeerd been gezet, met het verhaal op zich is niets mis. Maar de verteltrant is zo slap. Er zit niets dieps in, niet aangaande de karakters, niet ten aanzien van een thema. Het is nog erger dan bij haar eerste boek voor volwassenen. Zo jammer, want kinderboeken scrhijven dat kan ze juist heel goed..

Paperback | 339 Pagina's | Anthos | oktober 2005 ISBN: 904140967X

© Marjo, 14 januari 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier! 


Het laatste offer
Simone van der Vlugt

Een archeoloog vindt in Karnak een verborgen crypte, en doet daar een bijzondere ontdekking. Maar een paar dagen daarna lijkt de man van de aardbodem verdwenen te zijn. Zijn zoon Jef doet pogingen om hem te vinden en komt erachter dat hij achtervolgd wordt. Wat is er aan de hand?


Noch de archeoloog, noch Jef zijn de hoofdpersoon van dit boek, dat weer eens het onterechte predicaat 'literaire thriller' heeft meegekregen. Ik noem het eerder een 'chick-thriller'.
De hoofdpersoon is Birgit, een jonge vrouw die in Alkmaar woont en werkt. Zij ontmoet Jef en het verhaal van hun liefdesrelatie vormt de chicklit-kant van het boek.
Het thrillerverhaal is veel interessanter, omdat Simone van der Vlugt daar haar sterke kant kan laten zien: ze doet voor de historische jeugdboeken altijd gedegen onderzoek naar de feiten, en dat heeft ze hier ook gedaan. Veel informatie over het oude Egypte, over archeologie. Maar ze begeeft zich hier ook op een zijpad, dat van pseudowetenschappers als Von Däniken. Jammergenoeg is er geen index met boeken waar uit blijkt waar ze de informatie vandaan heeft gehaald.
Ze haalt er theorieën over Atlantis bij, en verklaringen over de wonderen van de oudheid, die niet bewezen kunnen worden. Op zich is dat helemaal niet erg, het is tenslotte een roman, en ik vind het persoonlijk nog wel leuk ook. Maar ze zal er ook lezers mee afstoten.
Het verhaal is redelijk spannend, maar het gaat allemaal te gladjes, te makkelijk ontsnappen de twee geliefden steeds aan hun achtervolgers. Leuk als tussendoortje, als je even helemaal niet na wil denken.


Paperback | 312 Pagina's | Anthos ISBN10: 9041409688 | ISBN13: 9789041409683

© Marjo, oktober 2007

Reageren? Klik hier!


Het laatste offerHet laatste offer
Simone van der Vlugt


Leeswaarschuwing:
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.


Toen Simone van der Vlugt dertien jaar was, stuurde ze voor het eerst manuscripten met historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar zei dat ze wel door moest gaan met schrijven. Nadat Simone Nederlands en Frans had gestudeerd, werd ze secretaresse en begon ze met het schijven aan een verhaal over heksen vervolging, ‘De amulet’, waarmee ze in 1995 debuteerde. In het begin schreef ze alleen 13+ boeken en voor leerlingen van de basisschool. Haar debuut van volwassen literatuur was: ‘De reünie’, waarvan al 185.000 exemplaren werden verkocht. Daarna volgden nog: ‘Schaduwzuster’ met 140.00 exemplaren, en begin dit jaar: ‘Het Laatste Offer’. Het laatste offer is een literaire thriller. Het is spannend, romantisch en leerzaam tegelijk!


Na een avond stappen komt Birgit, de hoofdpersoon Jef tegen. Jef gaat met haar mee naar huis en blijft daar twee nachten. Als Birgit ’s morgens wakker wordt is Jef ineens verdwenen. Dan herinnert ze zich, dat ze de dag er voor huizen hebben bekeken. En denkt ze dat hij daar misschien zal zijn. Haar vermoedens kloppen. Jef zit in één van de oude huizen. Voordat ze om uitleg kan vragen, staat er een man met een pistool buiten en moeten ze vluchten. Als ze hem even kwijt zijn kan Jef haar uitleggen wat er aan de hand is. Zijn vader is de bekende archeoloog: Nicolaas Bogaards. Hij had een verborgen crypte gevonden, maar sinds een paar weken is hij spoorloos verdwenen en niet meer te bereiken. Birgit kan niet anders dan met Jef mee gaan, want de achtervolger zal nu zeker denken dat zij bij Jef hoort.
Na een lange reis met veel gevaar komen ze in Egypte en in Frankrijk, waar ze door middel van notities en oude vrienden willen proberen om zijn vader te vinden.
De weg van de zoektocht is lang en zeker niet zonder gevaar voor eigen leven!


Het begin was vaag. Ik wist niet over wie het ging. Een archeoloog, dat is het enige wat er wordt verteld. En dan, na zeven pagina’s, als je net denkt dat je het begint te begrijpen, is de proloog afgelopen. Dan krijg je een schuin gedrukt kopje met: ‘uit de notities van Nicolaas Bogaards’. Weer een vaag stuk. Ik wist nog niet wie Nicolaas Bogaards was en dus ook niet wat dat te betekenen had. Toen was ik eigenlijk alweer zat van het boek. Twee keer een vaag stuk, waarin ik geen antwoord kreeg op mijn vragen. Toch nieuwsgierig naar de rest van het boek ben ik weer verder gegaan.
Hoofdstuk één ging over heel iemand anders. En gaandeweg kwam ik er stukje bij beetje achter wie die Nicolaas Bogaards was en dat die proloog ook over hem ging. Maar ik wist eigenlijk nog niet zo goed wat ik met de notities moest doen, nu lezen of overslaan en achteraf lezen. Aan de ene kant was het de vraag of ik er wijzer van zou worden, maar aan de andere kant: Waarom zal de schrijfster notities tussen de tekst zetten als het geen functie heeft? Dan kan het ook net zo goed achter in het boek. Uiteindelijk heb ik ze maar wel gelezen. Achteraf was het meer informatie over Mozes en Nicolaas’ idee van de Ark des Verbonds dan dat het ook nut had voor het vervolg van het boek.
Wat ik leuk vond was dat het niet voorspelbaar was. Als Frances hen een sms stuurt en ze bij haar huis komen, ligt ze ineens dood op de grond. Dat had ik echt niet verwacht, omdat ze op dat moment hun enige hulp in dat verre land was.
Wat ik wel raar vond is dat ze in een vreemd land heel snel mensen in vertrouwen nemen. Iedereen kan zeggen: ‘ik was een goede vriend van je vader’, weet jij veel.
Ze nemen de taxichauffeur en de broer van Jean- Claude zomaar in vertrouwen. Dat is wel raar als je vader waarschijnlijk vermoord is, iedereen kan het hebben gedaan.


Ook is het boek langdradig. Zo langdradig dat ik soms mijn concentratie kwijt raakte en belangrijke informatie niet heb onthouden. Toen ik het boek uit had en de achterkant nog eens las, las ik dat er ook een stuk over de Heilige Graal had moeten gaan, maar ik kan me niet herinneren dat ik iets over de Heilige Graal heb gelezen. Ik was wel erg benieuwd wat er nou over verteld was, maar 300 pagina’s en dan een stukje over de Heilige Graal zoeken, is onbegonnen werk.
Wat ik jammer vind is dat ik met een aantal vragen blijf zitten. Ik kan de link tussen de titel van het boek en het boek zelf niet leggen. Ik begrijp niet wat ‘Het laatste offer’ nu daadwerkelijk met het boek te maken heeft. Ik kan zelfs niet een paar mogelijke betekenissen verzinnen. En wat ik als laatste raar vind, is het moment dat Jef en Birgit, Frances dood aantreffen in haar kamer. Er staat in het boek: ‘Frances’ kledingkast staat open. Ze heeft er een nachthemd uitgehaald, maar heeft niet de tijd gekregen om het aan te trekken’. Ik bedoel, wie stuurt er nou een sms naar een vriend en zijn vriendin dat ze snel moeten komen omdat je wat belangrijks moet vertellen, en trekt vervolgens zijn nachthemd aan om te gaan slapen?


Het is een leuk boek omdat het niet alleen spannend, óf romantisch is. Nee, het is een spannend, romantisch, leerzaam en meeslepend boek, dat je moet lezen als je alleen in een kamer zit, zonder mensen om je heen, zodat je je goed kan inleven in het verhaal en niet afgeleid wordt door wat er om je heen gebeurt.


© Aranka Huisman, februari 2008

Reageren? Klik hier! 


Het laatste offerHet laatste offer
Simone van der Vlugt

 

Kijk, “Het laatste offer” is natuurlijk een boek van Simone van der Vlugt en dat staat garant voor een “lekker-weglees-boek”. Maar de zin op de achterkant van het boek “Het laatste offer is een avontuurlijke en zeer beklemmende psychologische thriller” vind ik echt te veel van het goede.


Allereerst het verhaal. De 26-jarige Birgit woont in Alkmaar, werkt bij een makelaar en leeft een normaal leven. Wel heeft zij een gecompliceerde verhouding met haar ouders en haar zus, zoals in de loop van het boek steeds duidelijker wordt. Op een dinsdag ontmoet zij in de uitgaansgelegenheid Atlantis Jef, een 30-jarige reisfotograaf. Het klikt en zij brengen twee nachten en een hele dag met elkaar door. En dan is Jef opeens verdwenen zonder meer achter te laten dan wat kruimels op het aanrecht. Als ze hem later op weet te sporen begint het avontuur.
Jef is de zoon van Nicolaas Bogaards, een archeoloog met nogal afwijkende theorieën, die een maand geleden een grote ontdekking gedaan heeft bij de opgravingen in Karnak in Egypte. Sinds die tijd heeft Jef geen contact meer met hem kunnen krijgen. Als hij met zijn auto klemgereden wordt en bovendien het gevoel krijgt dat hij in de gaten gehouden wordt, vermoedt hij dat er iets buitengewoon vreemds aan de hand is. En dat klopt. Na een wilde achtervolging in Alkmaar vertrekken ze naar Egypte. Daar blijkt dat Jefs vader inderdaad spoorloos verdwenen is en de opgraving waar hij werkte gesloten is voor buitenlanders en streng bewaakt wordt. Op zoek naar de verdwenen archeoloog reizen ze, voortdurend achtervolgd door een duistere man, door Egypte. Uiteindelijk leidt het spoor naar Frankrijk, waar de ontknoping plaatsvindt.


Het is jammer dat ook Simone van de Vlugt zich heeft laten meeslepen door de belangstelling voor thrillers die gebaseerd zijn op duistere, liefst esoterische, geheimen uit het verleden. De kracht van haar twee vorige thrillers lag voor mij nu juist in het spannend kunnen beschrijven van de alledaagse, Nederlandse werkelijkheid.
In die boeken kwam ook het psychologische aspect veel beter tot zijn recht. In “Het laatste offer” worden de problemen van Birgit en haar familie en de oorzaak daarvan af en toe aangestipt, maar ze blijven er een beetje bijhangen. Heel jammer, want het onderwerp is zeer de moeite waard.
Dat ze ook prachtig en boeiend kan schrijven over geschiedenis heeft ze met haar jeugdboeken wel bewezen.
Ik hoop dan ook dat ze zich in het vervolg aan één van de twee genres zal houden: óf een historisch (jeugd)boek, prachtig, óf een spannend boek zoals “De reünie” en “Schaduwzuster”, ook de moeite waard.


Uitgeverij Anthos, 2007 311 bladzijden ISBN 978 90 414 1172 3 (gebonden) ISBN 978 90 414 0968 3 (paperback)

© janna, maart 2007

Reageren? Klik hier!


De reünie
Simone van der Vlugt

Ik verwachtte er niet al te veel van, maar ik moet toegeven dat van der Vlugt me met dit boek toch een paar aangename leesuurtjes heeft bezorgd. Het deed me denken aan de boeken van Saskia Noort: het leest lekker weg, maar heeft verder geen diepgang. Ontspannend.


Het verhaal:
Sabine is 23, werkt als secretaresse, maar heeft net een burn-out achter de rug. Haar terugkeer is voor halve dagen, en de sfeer op de werkvloer is helemaal niet meer wat het was. Er is een bitch die de boel regelt, en iedereen opgestookt heeft. Men kijkt haar met de nek aan. Tot ineens blijkt dat juist Sabine de spetter van het kantoor blijkt te kennen, en zelfs met hem op stap gaat, tot grote ergernis van de bitch, die zelf een oogje op hem had.
De spetter, Olaf, is bevriend geweest met Sabines broer, en is helemaal op de hoogte van de rottijd die Sabine op de middelbare school gehad heeft. Ook weet hij van de verdwijning van Isabel, die op de lagere school Sabines vriendin was, maar die zich op de middelbare school helemaal van haar afkeerde en haar zelfs begon te treiteren. Dan verdwijnt Isabel spoorloos, en lijkt Sabine de laatste geweest te zijn die haar gezien heeft. Maar dat heeft ze de politie nooit verteld. Eigenlijk weet Sabine niet veel meer van die periode, en dat was mede de oorzaak van de burn-out. Er zat iets in haar verborgen, zei de psychologe, en ze zou pas genezen als ze het in haar geheugen weer toeliet. En nu is daar die reunie van haar oude school, en het opduiken van Olaf. Dus probeert ze de flitsen beter te "bekijken", meer toe te laten, ze gaat vaker naar de plek des onheils, en zo ontdekt ze wat er gebeurd is...


Het feit dat ik al aan voelde komen wie de dader was, verandert niet veel aan het plezier van het lezen. De weg er naar toe met de nodige dwaalsporen zitten goed in elkaar. En een thriller hoeft niet te blijven hangen, dus diepgang hoeft ook niet.

Uitgever Anthos ISBN 9041409114 Verschijningsdatum 10/2004 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 336 blz.

© Marjo, maart 2005

Reageren? Klik hier! 


altOp klaarlichte dag
Simone van der Vlugt


Als een man ontwaakt uit een bewusteloosheid die veroorzaakt is door een klap met een lamp,  ontdekt hij dat zijn partner, Nathalie weg is. Met hun zoontje! De man, Vincent, had dit nooit achter haar gezocht, maar ze is echt weg. En zijn geld en zijn auto ook.  Maar... Nathalie weet niet dat hij haar kan vinden, hij heeft een zendertje ingebouwd. Hij gaat haar dus achterna, en dat gaat niet zonder slag of stoot.
Intussen is Nathalie op weg, met Robbie. Eerst naar haar vriendin en diens vriend, maar ze kan daar niet blijven. Verder gaat het. Naar Oostenrijk.
Ze weet niet beter of ze heeft een moord op haar geweten. Als ze ontdekt dat Vincent nog leeft, zoekt ze een andere bestemming nadat ze de auto heeft weggewerkt en nog wat andere spullen waar het zendertje in kan zitten.
Vincent is misschien wel slim, Nathalie kan er ook wat van. Ze heeft een goede leerschool gehad: vroeg haar moeder verloren, geslagen door haar vader, en ook Vincent heeft haar het een en ander geleerd. Hij is namelijk actief in het criminele circuit.
Julia ontdekt dit allemaal langzaam aan. Zij is politierechercheur, en werkt samen met Sjoerd aan de zaak. Dit betekent ook voor haar dat hierna niets meer hetzelfde zal zijn.


De zaak blijkt heel anders in elkaar te zitten als we in eerste instantie denken. Onverwachte wendingen, in een vrij ingewikkeld verhaal.
Natuurlijk leest het als een trein, en als je gewoon een lekker boek wil lezen is dit prima. Ik ben zelf geen fan van dit soort Nederlandse thrillers - ze hebben geen diepte - maar ik geef onmiddellijk toe dat Simone van der Vlugt weet hoe ze een verhaal moet construeren.


ISBN 9789041415868| paperback |279 pagina's | Anthos | april 2010

© Marjo, 31 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven