Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Henry de Hoon


Lost in LondonLost in London
Henry de Hoon


Een onbekende vrouw belt de ambulance: in een woning in West Hill Gardens, Centraal Londen zou een man liggen: hij beweegt niet meer, maar ademt wel. Het is een rommel in huis, misschien is er ingebroken…
Albert Brewer wordt inderdaad gevonden en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij comateus maar levend wordt opgenomen. 


De woning waarbij Albert in de tuin gevonden is, is opgedeeld in drie etages, met een gemeenschappelijke ingang. Op de tweede etage woont de Nederlandse Franny Colijn. Kort na - wat men aanneemt - de overval op Albert komt haar broer Simon aan bij haar appartement, hopend dat ze er zal zijn. Maar hij weet beter: is hij immers niet naar Londen gekomen om haar zoveelste verdwijning te onderzoeken? Zijn zus was altijd al eigenzinnig en dwars, maar toch accepteert hij niet dat ze voor de zoveelste keer verdwenen is. 


Dus is hij in Londen. Franny is al een hele tijd niet meer op haar werk op de manege verschenen, maar de flat ziet er normaal gebruikt uit. Het enige bijzondere dat hij vindt is een bonnetje van een restaurant en een ticket van de Eurostar, naar Calais. Terwijl hij in de flat rondscharrelt, is beneden hem Nathalie bezig wat op te ruimen in de woning van haar oom. Eigenlijk verwacht ze niet dat hij terug komt. Als hij al ontwaakt uit zijn coma, hoe zal hij er dan aan toe zijn? Ze schrikt als ze iemand door het raam staat te loeren, maar als ze gaat kijken, is er niemand meer. Dat is de enige keer dat we iets zullen lezen over Hadi en Kassim. Zij zijn op zoek naar hun zuster. 


'Salaam, Kassim,'
'Salaam , Hadi.'
'Heb je de sleutel?'
'Nee, ik durfde niet aan te bellen. Ik was daarnet bij het huis en keek naar binnen. Er stond een vrouw, maar het was niet onze zuster. Zij heeft ook de plattegrond, dat is het ergste.'

 

Later komt de lezer aan de weet dat zij omging met de zus van Simon. En met Albert. Maar waar is Franny dan?
Wat is haar band met Albert, en die buitenlandse vrouw?
Simon en Nathalie ontmoeten elkaar, en onderzoeken samen de zaak, terwijl ook de politie er aan bezig is. Want er wordt een dode vrouw gevonden in de tuin naast die van Albert…
En dan is er nog de makelaar, en de vrouw die vroeger in het huis woonde dat hij probeert te verkopen, het buurhuis van Albert.


Al deze lijntjes, behalve die van Hadi en Kassim dan, volgen we in een willekeurige opeenvolging, zodat het verhaal min of meer synchroon verloopt. Dat heeft als gevolg dat het lang duurt voor we precies weten wat er allemaal aan de hand is. Iets met Calais en de vluchtelingen daar. Iets met naïviteit, met complotten, en politiek. Het wordt allemaal heel spannend. Er is een romance voor de jus in het verhaal, en dat allemaal bij elkaar hapt lekker weg.


Henry de Hoon (1959, Heerlen) schreef eerder al De Pont, Dood vermogen en een trilogie rondom het drielandenpunt in Vaals, Drielandenmoord, Moorddate, Moord op recept.


ISBN 9789491561887 | paperback | 195 pagina's | Uitgeverij Tic| november 2017

© Marjo, 16 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Moord op recept
Henry de Hoon

De drieënzeventigjarige Beate Sturms ontdekt tijdens het roken van een joint op een schilderachtig plein in Aken dat het water van de Johannesbeek een vreemde kleur heeft. Nieuwsgierig volgt ze de beekloop waarna ze op twee voeten stuit die achter een vuilniscontainer uitsteken. De voeten horen bij een vrouw. Eerst hoopt Beate nog dat de liggende vrouw haar roes uitslaapt maar zodra ze een blik op het hoofd van de vrouw werpt, weet ze dat de onbekende dame dood is. Het hoofd ziet er afschuwelijk uit. Niet veel later vertelt ze de opgetrommelde politie dat het wel een scène uit een horrorfilm leek.

De dode vrouw wordt geïdentificeerd als Angelica Berger, een alleenstaande moeder. Angelica is Duitse maar omdat ze in een kleine flat in Vaals – het Belle Vue complex - woonachtig was, wordt ook de Nederlandse politie bij het onderzoek betrokken. Inspecteur Tom Vriens vertrekt naar Aken waar hij zich samen met Ute Schmit over het vreemde sterfgeval buigt. Angelica Berger is onder bijzondere omstandigheden gestorven. De patholoog beweert dat haar hersenen gekookt lijken te zijn.

De persoonlijke bezittingen van Angelica leveren een aanwijzing op. De jonge moeder heeft regelmatig een privékliniek in Aken bezocht. De naam van de kliniek, Brain Klinikum, trekt de aandacht. Hebben de gekookte hersenen van Angelica soms iets te maken met haar bezoeken aan de hersenkliniek? Dr. Erich Fuchs, de eigenaar van de kliniek, verzekert de politie dat de kliniek niks met de dood van Angelica te maken kan hebben. Angelica was slechts als proefpersoon aan de kliniek verbonden en reeds met het onderzoek gestopt.

Tom Vriens vertrouwt het niet. Hij blijft de activiteiten van de Brain Klinikum en met name die van eigenaar Erich Fuchs, met argusogen bekijken. Hij is niet de enige. Een onderzoeksjournalist heeft zich ook over de werkzaamheden van de kliniek gebogen maar hij is door zijn baas teruggefloten. En dan is er nog de jonge Axel. Hij vertrouwt Fuchs voor geen cent. Axels wantrouwen komt echter uit een andere bron voort. Hij is jaloers. Fuchs is de mentor van zijn ex-vriendin Eva en Axel vermoedt dat het tweetal een relatie heeft.

Onder welke omstandigheden is Angelica om het leven gekomen? Wie is verantwoordelijk voor haar dood en is Angelica vermoord of was haar dood een ongeluk? Vriens en zijn Duitse collega’s hebben hun handen vol aan de ingewikkelde zaak. Tot overmaat van ramp heeft de chef van Vriens het plan opgevat zijn personeel aan een workshop te onderwerpen. Tom Vriens is allesbehalve een gemotiveerde deelnemer.

Moord op recept is het derde deel van de Drielandentrilogie van Henry de Hoon. De eerste twee delen heb ik helaas niet gelezen maar gelukkig zijn de drie verhalen uitstekend los van elkaar te lezen. De trilogie speelt zich in de drie landen rond het drielandenpunt in Vaals af. Inspecteur Tom Vriens neemt de hoofdrol in de boeken voor zijn rekening.

Moord op recept is een gezellige politieroman. De gebruikte schrijfstijl is knus en de gebezigde taal doet aan spreektaal denken. Hoofdpersoon Tom Vriens is homoseksueel. Het is slechts een gegeven want niemand heeft daar een probleem mee. Aangezien er nog altijd een taboe rust op homoseksualiteit binnen de politie, juich ik de keuze voor juist deze hoofdpersoon toe. Moord op recept biedt geen bloedstollend of ingenieus plot. Het verhaal is wat magertjes. Toch leent dit boek zich, dankzij de genoeglijke uitstraling van het verhaal, goed voor een paar uurtjes ontspannen leesplezier.

ISBN 9789491561344 | paperback | 191 pagina's| Uitgeverij Tic| oktober 2014

© Annemarie, 27 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven