Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Mikaela Bley

Donker waterDonker water
Mikaela Bley


Iedereen vindt het beter dat misdaadjournaliste Ellen Tamm een tijdje rust neemt. Toen ze voor TV4 de verdwijning van de achtjarige Lyke onderzocht, kwamen haar onderdrukte herinneringen met een donderend geraas naar boven. De kleine Lyke deed haar aan haar tweelingzusje Elsa denken. Ook zij was nog maar acht jaar oud toen ze verdween. Hoewel Ellen bij haar was, kan ze zich niks meer van de precieze gebeurtenissen herinneren. Het ontzielde lichaampje van de kleine Elsa werd kort na haar verdwijning gevonden.


Sinds Elsa’s dood wordt Ellen overal waar ze gaat met de dood van haar tweelingzusje geconfronteerd. Steeds als ze in de spiegel kijkt, ziet ze haar zusje. Haar ouders zijn de dood van hun dochter nooit te boven gekomen. Steeds als Ellen ze ziet, heeft ze het gevoel dat ze liever hadden gewild dat zij en niet Elsa om het leven was gekomen. In de nabijheid van haar ouders groeit de doffe pijn in haar binnenste uit tot een hevig schrijnende wond. Ellen voelt zich eenzaam en ongewenst, al jarenlang.


Toch is Ellen nu op weg naar het landgoed van haar moeder om daar tot rust te komen. Vlakbij haar eindbestemming stopt ze om benzine te tanken en een flesje water in te slaan. De man achter de kassa kijkt haar nieuwsgierig aan. Hij heeft het logo van de nieuwszender op haar knalroze Porsche opgemerkt. Verwachtingsvol vraagt hij haar of ze vanwege de moord naar Stentuna is gekomen. Ellens nieuwsgierigheid is gewekt. Moord? Welke moord? De man vertrouwt haar toe dat langs de kant van de weg het lichaam van een doodgeslagen vrouw is aangetroffen.


Het lijkt wel of de dood Ellen achtervolgd. Overal waar ze gaat, wordt ze ermee geconfronteerd. Ze rijdt naar de plek waar de vrouw is aangetroffen. Het onderzoek is nog in volle gang maar de politieman ter plaatse wil haar niets vertellen. Hij geeft haar de naam van zijn meerdere, ene Börje Swahn. Wanneer Ellen hem belt, maakt Börje een enorme fout. In plaats van na het weinig informatieve gesprek op te hangen, laat hij zijn telefoon aanstaan. Wanneer hij zich vervolgens bijzonder onbeschoft over de dode uitlaat, luistert Ellen ademloos toe. Ze neemt alles wat hij zegt op.


Ellens moeder waakt als een havik over haar. Ze betuttelt haar dochter alsof die nog minderjarig is. Ze bepaalt zelfs dat Ellen drie keer per week naar een therapeut moet. Met lood in haar schoenen gaat Ellen naar het eerste gesprek. Het klikt. Ellen praat en huilt. Ze beseft dat ze pas verder met haar leven kan als ze haar verleden heeft verwerkt. Wat is er toch precies gebeurd, al die jaren geleden? Waarom wil niemand, zelfs haar eigen ouders niet, er met haar over praten?


Dankzij de blunder van Börje Swahn wordt Ellen een rechtstreeks lijntje met de politie aangeboden. Carola, een vriendelijke en ietwat onzekere vrouw, zal haar zo veel mogelijk informatie over het onderzoek toespelen. Het lukt Ellen haar baas Jimmy over te halen haar parttime aan de zaak te laten werken. In het huis van haar moeder voelt ze zich opgesloten. Het is alsof ze bovenop het verleden is vastgebonden. Het moordonderzoek bezorgt haar een welkome afleiding.


De dode vrouw wordt geïdentificeerd als Liv Lund. Ze was zwanger. Wat ze in Stentuna deed en wie de vader van haar ongeboren kind was, weet niemand. De omwonenden beweren haar niet te kennen. De lezer betwijfelt dat al snel want waarom is onderwijzeres Hanna dan toch zo gestrest? Ook de iets oudere Alexandra, die in een ander plaatsje woont, is uit haar doen. Beide vrouwen proberen hun zorgen tevergeefs met hun partner te delen maar die geeft in beide gevallen niet thuis. En wat hebben de agressieve kinderen die door de omgeving struinen met het hele gebeuren te maken?


Over Dochter vermist, het debuut van Mikaela Bley, was ik laaiend enthousiast. De lat voor dit tweede boek lag hoog maar het is de schrijfster schijnbaar moeiteloos gelukt nóg een fantastische thriller te schrijven. Ik heb Donker water verslonden. Ellens eigen verleden wordt prachtig met het moordonderzoek verweven. Omdat ze de gebeurtenissen uit haar jeugd maar niet kan doorgronden, doet ze er alles aan de levens van anderen te begrijpen. Ellen is echter bijzonder breekbaar. Hoewel haar ouders haar verstikken, zijn hun zorgen terecht. Mijn eindoordeel over Donker water is kort en bondig: het is gewoonweg een perfecte Zweedse thriller.


ISBN 9789400508309 | paperback | 429 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | maart 2017
Vertaald door Wiveca Jongeneel en Elina van der Heijden

© Annemarie, 1 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Dochter vermistDochter vermist
Mikaela Bley


Het was een misverstand. Toen Chloé haar stiefdochter Lycke bij de Koninklijke Tennishal in Stockholm afzette, wist ze niet dat het pand wegens renovatie gesloten was. Er was sprake van miscommunicatie tussen de ouders van het meisje, die niet langer op goede voet met elkaar stonden. Tegen de tijd dat het misverstand werd opgemerkt, was de achtjarige Lycke spoorloos verdwenen. Opgelost in het niets.


Ellen Tamm, misdaadverslaggever bij TV4, schrikt van het verzoek van haar nieuwe chef Jimmy. Moet zij, uitgerekend zij, een vermissingszaak bij het grote publiek onder de aandacht gaan brengen? Jimmy is een van de weinigen die haar familiegeschiedenis kent. Hij weet toch dat het onderzoeken van een vermissingszaak oude wonden open zal rijten? Een vermist meisje van acht, net als toen. Ellen wordt door zenuwen overmand. Toch besluit ze op het verzoek van Jimmy in te gaan. De zaak stoot haar af en trekt haar aan.


Al snel wordt Lyckes rugtas aan de andere kant van de stad gevonden. Het versterkt het vermoeden dat het meisje is ontvoerd. Haar ouders Harald en Helena zijn ziek van ongerustheid. Waar is hun kleine meisje? Zal er losgeld geëist worden of is ze misschien in handen van een pedofiel gevallen? Waar is Lycke? Ook Ellen kan inmiddels aan niks anders meer denken. In haar vrije tijd speurt ze de omgeving af. Wie kan het meisje meegenomen hebben? Met welke bedoeling is Lycke ontvoerd? Het laat haar niet meer los. Ellen beleeft de gebeurtenissen uit haar jeugd opnieuw. Wordt ze achtervolgd door de dood? De dood, de dood, de dood. Het klinkt als een mantra in haar hoofd. Soms kan ze de woorden niet binnenhouden. Ze hoopt maar dat niemand het hoort.


Lycke is een lief meisje. Een meisje dat niet gezien wordt. Ze heeft geen vriendjes en vriendinnetjes en haar ouders zijn druk met andere zaken. Soms lijkt het wel of Lycke overbodig is. Vooral voor haar stiefmoeder Chloé is de aanwezigheid van het meisje vaak een kwelling. Ze verstoort het idyllische beeld dat ze van haar relatie met Harald heeft. Ze weet best dat haar liefde voor Harald een huwelijk heeft verwoest maar dat kan haar niks schelen. Chloé houdt van haar man en de komst van hun baby maakt hun geluk compleet. Lycke herinnert haar aan het verleden van Harald. Nu ze verdwenen is, vormen Harald en Helena een front. Zij zijn immers de ouders van Lycke. Chloé mokt.


Ellen kan nauwelijks een hap meer door haar keel krijgen en slapen voelt als tijdverspilling. Waar is Lycke? Is het verdriet van haar ouders oprecht? Het meisje mag niet sterven. De geschiedenis mag zich niet herhalen. Ellens gezondheid lijdt onder het onderzoek. Haar gezicht ziet er bleek en ingevallen uit. Het lijkt wel of ze in een paar dagen tijd kilo’s lichter is geworden. Ellen weet dat ze zichzelf geweld aandoet. Ze weet dat ze de zaak aan een ander zou moeten overdragen maar ze kan het niet. En dan is er nog Jimmy. Zijn aanwezigheid maakt het gevoel van verwarring alleen maar groter.


Een jaar geleden waren Ellen en Jimmy een stel. Een gelukkig stel. Althans, dat dacht Ellen. Op een avond voelde ze zich veilig genoeg om hem over haar jeugd te vertellen. Over het intense verlies dat ze nooit te boven is gekomen. Jimmy hoorde haar aan, vertrok en liet nooit meer iets van zich horen. Hij brak haar hart en haar vertrouwen. Is het beter dat ze een andere baan zoekt? Ellen kan zijn aanwezigheid nauwelijks verdragen. Toch, het doet er niet toe. Alleen Lycke is belangrijk nu. Waar is ze toch?


Dochter vermist is het debuut van de Zweedse Mikaela Bley. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Niet alleen de verdwijning van het meisje maar ook het gevoelsleven van Ellen wordt met een indrukwekkende intensiteit beschreven. Ellen is een gebroken vrouw en Lycke een uiterst gevoelig meisje. Als lezer vrees je het ergste voor allebei.


De oplettende lezer heeft precies op het juiste moment in het verhaal door wie de dader is en wat zijn of haar motief is. Daarna wordt de waarheid op gevoelige wijze onthuld. Het verhaal is niet alleen spannend en meeslepend maar ook heel aangrijpend. De schrijfster weet de gevoelens van alle betrokken uiterst raak neer te zetten. Het verhaal ademt zowel daadkracht als melancholie uit.


Sommige mensen zijn geboren om te schrijven. Gelukkig heeft Mikaela Bley door dat zij bij dit selecte gezelschap hoort. Ze is gestopt met haar werk als inkoper bij TV4 om zich fulltime op het schrijverschap te storten. Hoera!


ISBN 9789400506602 | paperback | 334 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | juni 2016
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 8 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven