Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Gard Sveen

Dansen met de duivel
Gard Sveen


Dit boek is het vervolg op 'De hitte van de hel'. Het is aan te raden om dat boek dus eerst te lezen, hoewel er in het voorwoord van dit boek een samenvatting staat van de voorganger.


In dit boek Dansen met de duivel is te lezen dat Tommy Bergmann een brief krijgt met een zin uit een gedicht van de dichter Gustaf Fröding  wiens portretfoto in de bibliotheek van Jon-Olav Farberg hangt. (Dit is de foto die op de Wikipedia pagina staat.)
Jon-Olav Farberg moet dood en verbrand zijn, maar daar de identiteit van het lichaam moeilijk vast te stellen is, gelooft Tommy Bergmann dat Jon-Olav Farberg nog leeft.
De dertienjarige Amanda wordt ook nog steeds vermist en Tommy vermoedt dat zij eveneens nog in leven is. De politie beschouwt de zaak met de dood van Elisabeth Thorstensen en Jon-Olav Farberg als afgesloten en Tommy Bergmann mag zich er niet meer mee bezig houden. Susanne Bech woont inmiddels samen met officier van justitie Svein Finneland en zij kan hem dus niet helpen.


Het spoor leidt naar de Skoptsky sekte die niet meer zou bestaan. In Litouwen is het lichaam gevonden van een vrouw en er is een klopjacht gaande op de sekte, die in verband wordt gebracht met deze vondst.


Tommy Bergmann meldt zich ziek en vertrekt naar Litouwen, waar hij z'n speurtocht voortzet. Suzanne vindt in een hotel in de hoerenbuurt in Oslo een cassette, waarop de vermiste Amanda te horen is. Op de spiegel in de badkamer staat met lippenstift de tekst 'Ze zal hem verlossen'.


Het boek is weer heel spannend en de oplossing komt als een verrassing. Helaas wordt deze oplossing een beetje bedorven door een stukje psychologie van de koude grond.


ISBN 978 94 005 0920 7 | Paperback | 237 pagina’s | A.W. Bruna | januari 2018
vertaald door Kim Snoeijing en Carla Joustra

© Renate 28 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De hitte van de helDe hitte van de hel
Gard Sveen


Tommy Bergmann was nog maar drieëntwintig jaar oud toen hij voor het eerst een dode zag. Het was 1988 en Tommy werkte nog niet zo lang bij de politie. Het lichaam lag in het bos en was door de hond van een wandelaar gevonden. De jonge vrouw, een meisje nog, was in twee aan elkaar geplakte vuilniszakken in het bos gedumpt. Tommy keek naar het gezicht dat uit de vuilniszakken tevoorschijn piepte en hield zichzelf dapper voor dat het meisje een zachte dood was gestorven. Heus. Toen werden de vuilniszakken door voortvarende politiemannen verwijderd en kwam de waarheid aan het licht. Tommy viel flauw.


16 jaar later herinnert Tommy zich de vondst van het dode tienermeisje nog maar al te goed. Ze heette Kristiane Thorstensen. Hij zal de wanhoopsdaad van haar moeder Elisabeth, kort nadat Tommy en zijn oudere collega Kåre Gjervan haar het vreselijke nieuws vertelden, nooit vergeten. Overweldigd door verdriet sneed Elisabeth haar pols door nadat ze hysterisch had uitgeroepen dat het allemaal haar schuld was. Tommy’s accurate reactie redde haar leven maar Elisabeth is nooit meer de oude geworden.


Later bleek dat Kristiane het slachtoffer van seriemoordenaar Anders Rask was geworden. Tegenwoordig zit de moordenaar en voormalig onderwijzer veilig opgesloten in een zwaarbewaakte tbs-kliniek. Niemand hoeft hem nog langer te vrezen. Toch staart Tommy nu opnieuw naar een hevig toegetakelde vrouw. De vrouw, een prostituee, leeft alleen nog omdat haar aanvaller door iemand gestoord werd. Haar verwondingen zijn opmerkelijk. Alles wijst erop dat de vrouw, na al die jaren, door de moordenaar van Kristiane is aangevallen. Tommy is verbijsterd. Hoe kan Anders Rask iemand aanvallen terwijl hij zich achter slot en grendel bevindt?


Niet lang na de aanval, bezwijkt de jonge vrouw aan haar verwondingen. Kort voor haar dood was ze even bij kennis. Haar hysterische woordenvloed was nauwelijks te verstaan maar de naam Maria was echter wel goed te horen. Wie is Maria? Wat probeerde de vrouw te zeggen? Tommy en zijn collega’s staan voor een raadsel, temeer omdat ze beseffen dat er iets niet klopt. Als de dood van de prostituee aan de moordenaar van Kristiane te wijten is, is Anders Rask dan wel de seriemoordenaar die hij beweert te zijn? Heeft de ware moordenaar soms al die jaren vrij rondgelopen?


De bittere waarheid is dat de dood van de allochtone prostituee niet veel aandacht trekt. Wanneer Tommy zijn twijfels over Anders Rask uit, krijgt hij slechts een week de tijd om met doorslaggevend bewijs te komen. Susanne Bech mag hem assisteren, meer hulp krijgt hij niet. Tommy baalt. Susanne is een alleenstaande moeder. Susanne baalt ook. Ze weet maar al te goed dat Tommy haar niet voor vol aanziet omdat ze haar tijd tussen haar werk en de zorg voor haar dochtertje moet verdelen. Als ze nu faalt, zal haar tijdelijke aanstelling nooit in een vaste baan omgezet worden.


Tommy en Susanne storten zich op een onderzoek dat al snel het uiterste van hun geestelijke gezondheid vergt. Anders Rask laat zich niet doorgronden. En wie is toch Maria? Tommy en Susanne keren terug naar het verleden. De moord op de prostituee is moeilijk op te lossen maar als het om dezelfde moordenaar gaat, ligt de oplossing van het raadsel bij de moord op Kristiane. Zal een uitgebreider onderzoek nieuwe informatie aan het licht brengen? Tommy ziet oude bekenden terug, ook Elisabeth. Hoewel ze een nieuw gezin heeft gesticht, spookt de dood van Kristiane nog dagelijks door haar hoofd.


Dat Gard Sveen kan schrijven, wist ik na het lezen van zijn debuut De doden hebben geen verhaal al. Ook in De hitte van de hel neemt Tommy Bergmann de hoofdrol weer voor zijn rekening. Nog altijd worstelt hij met zijn woeste aard. In dit bloedstollende verhaal heeft Tommy regelmatig het gevoel dat iemand tijdens zijn afwezigheid in zijn appartement is geweest. Het gevoel wordt steeds sterker en dan merkt Tommy dat er iets ontbreekt. Hebben de gruwelijke moorden iets met zijn eigen afkomst te maken? Tommy weet immers niet wie zijn vader is. Hij weet wel dat hij zijn gewelddadige aard niet van zijn zachtaardige moeder heeft geërfd.


De hitte van de hel is zo spannend dat ik steeds gulziger ging lezen. Wie mij tijdens het lezen stoorde, kon een snauw verwachten. Even deden alleen het verhaal en ik ertoe. Het einde van het verhaal bevat de overduidelijke belofte dat er een nieuw boek over Tommy Bergmann zal komen. Ik hoop dat Gard Sveen me niet al te lang laat wachten!  


ISBN 9789400507296 | paperback | 359 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | november 2016
Vertaald door Carla Joustra en Kim Snoeijing

© Annemarie, 12 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De doden hebben geen verhaalDe doden hebben geen verhaal
Gard Sveen


In de bossen van Nordmarka zijn botten gevonden. De studenten geneeskunde die de botten tijdens een uitje vonden, zijn ervan overtuigd dat het om menselijke botten gaat.  Inspecteur Tommy Bergmann van de Oslose politie gaat met zijn team polshoogte nemen. Uiteindelijk worden er drie skeletten gevonden waaronder dat van een kind. Een van de skeletten draagt een ring met daarop de tekst “Voor eeuwig de jouwe. Gustav”.


Wie zijn de drie die in het bos zijn gegraven? Het laat Tommy Bergmann niet los. Wat is de mensen die in het bos stierven overkomen? Werden ze vergeten? De botten blijken al behoorlijk lang onder de grond gelegen te hebben. De zaak is verjaard. Er zijn andere zaken waar de politie zich op moet richten. Op de moord op de hoogbejaarde Carl Oscar Krogh bijvoorbeeld. Hij is enkele weken na de vondst van de drie lichamen om het leven gebracht. Gewelddadig om het leven gebracht zelfs. Iemand heeft verwoed met een mes op hem ingestoken en zijn ogen verwijderd. Wat kan een oude man gedaan hebben dat iemand zo woedend heeft gemaakt?


Carl Oscar Krogh was een held. In de Tweede Wereldoorlog zette hij zijn leven op het spel om dat van vele anderen te redden. Hij werkte samen met Kaj Holt die misschien wel de beroemdste verzetsman van Noorwegen was. Holt pleegde kort na de oorlog zelfmoord. En dan is er ineens een verband met de lichamen in het bos. Na intensief speurwerk in oude archieven heeft Tommy Bergmann ontdekt dat twee vrouwen en een kind op dezelfde dag als vermist zijn opgegeven. Het gaat om de verloofde en de dochter van SS-er Gustav Lande en hun dienstmeisje. Ze zijn in de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdwenen.


Is het toeval dat uitgerekend een verzetsheld kort na de vondst van juist deze lichamen vermoord werd? Tommy Bergmann gelooft van niet. Heeft Krogh de mensen in het bos vermoord? Is de moord op Krogh een wraakactie? Maar waarom nu pas en waarom zo gewelddadig? Om de waarheid te achterhalen zal Tommy Bergmann ouderwets speurwerk moeten verrichten. Stukje bij beetje spoort hij de oude vrienden en kennissen van Carl Oscar Krogh op. Wie is nog in leven en bij wie vindt hij het volgende broodkruimeltje dat bewijst dat hij het juiste spoor volgt?


Wat Tommy Bergmann niet weet, maar de lezer wel, is dat de verloofde van Gustav Lande niet was wie ze beweerde te zijn. Agnes Gerner bevond zich dan wel in SS-kringen, haar trouw lag elders. Agnes speelde gevaarlijk spel. Ze hield niet van Gustav Lande maar wel van iemand die zich de Pelgrim noemde. Met hem hoopte ze een gelukkige toekomst tegemoet te gaan. Met hem wilde ze kinderen krijgen en oud worden. Agnes Gerner was actief in het verzet. Haar relatie met Gustav was niets meer dan een middel om belangrijke informatie te vergaren. Een toekomst met haar grote liefde heeft Agnes echter nooit gekregen. Ze eindigde immers in een graf in het bos. Welke gebeurtenis heeft tot haar dood geleid?


De doden hebben geen verhaal is het debuut van Gard Sveen (1969) die bij het Noorse ministerie van Defensie werkt. Het is niet te geloven dat deze talentvolle schrijver nu pas met zijn eerste boek op de proppen komt want Gard Sveen is in de wieg gelegd voor het schrijverschap. Zijn personages komen in het boek tot leven en hun menselijkheid zorgt ervoor dat de lezer een diepe betrokkenheid bij het verhaal voelt. Het verhaal zelf is intrigerend, hartverscheurend en tot in de puntjes uitgewerkt. Elk detail klopt.


Ik hou van boeken waarin gebeurtenissen in het heden gekoppeld worden aan zaken die in het verleden hebben plaatsgevonden. Gard Sveen weet heden en verleden op intrigerende wijze met elkaar te verbinden. Soms blijkt de waarheid gecompliceerder te zijn dan men in de geschiedenisboeken opgetekend heeft. Wie is held en wie is de schurk in dit verhaal? Het personage Tommy Bergmann is in ieder geval een antiheld. Zijn neiging tot agressief gedrag heeft de relatie met zijn grote liefde verwoest. Door het hele verhaal heen sijpelt de angst van Agnes. De angst ontmaskerd te worden. De doden hebben geen verhaal heeft me van begin tot eind mateloos geïntrigeerd. Wie zo’n belachelijk goed debuut schrijft, wekt torenhoge verwachtingen voor de toekomst!


ISBN 9789400505452 | paperback | 479 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2015
Vertaald door Carla Jousta en Kim Snoeijing

© Annemarie, 16 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven