Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Max van Olden

De juiste manDe juiste man
Max van Olden


Oscar Seefelt kan het niet achter zich laten. Al twintig jaar lang lukt het hem niet de vreselijke gebeurtenis van zich af te zetten en zijn leven te hervatten. Voor die vreselijke avond in 1996 was zijn leven goed. Hij was een succesvol advocaat en hard op weg een felbegeerde plek in de maatschap in de wacht te slepen. Vier jaar eerder was hij met zijn vrouw Karin en tienerzoon Jelte naar een boerderij verhuisd. De vele klusjes in de buitenlucht vormden een uitstekend tegenwicht voor zijn intensieve werkdagen. Oscar was gelukkig, oprecht gelukkig.


Op de avond dat alles veranderde, was Oscar laat thuis. Hij had een lange cursusdag achter de rug. Jelte was nog niet thuis. Hij was te laat. Oscar probeerde Karin gerust te stellen. Jelte wachtte vast even tot het wat minder hard regende, of misschien zat hij net midden in een portje Risk. Toch was Oscar er zelf ook niet gerust op. Net als Karin besefte hij maar al te goed hoe hard er op de dijk werd gereden. Onder het mom dat Jelte misschien een lekke band had gekregen, besloot hij de jongen tegemoet te rijden.


De dijk was afgezet. Een politieagent sommeerde hem een andere route te nemen. Oscar liet zich niet wegsturen. Hij vertelde dat hij zijn veertienjarige zoon zocht. Zijn zoon die over de dijk onderweg naar huis was. Oscar werd apart genomen. Nadat hij het uiterlijk van zijn zoon had beschreven, werd hem verteld dat er een aanrijding met dodelijke afloop had plaatsgevonden. Oscar werd mee naar het lichaam genomen. Midden op de weg lag Jelte. Zijn ogen staarden in het niets.


Oscar wist meteen wie verantwoordelijk voor de dood van zijn kind was. Zijn collega en grootste concurrent Alexander Henzel had die dag dezelfde cursus gevolgd, waarna hij zich flink volgegoten had. Vervolgens was hij gewoon in zijn auto gestapt. Oscar wist precies welke route Alexander had genomen. Zijn collega reed immers lange tijd als een dolleman achter hem. Toen Oscar de afslag naar de boerderij nam, stoof de auto van Alexander weg, de dijk op. Alexander had zijn zoon gedood, Oscar wist het zeker.


Enkele uren na het ongeluk raakte Alexander in Frankrijk bij een eenzijdig ongeval betrokken. Zijn auto lag in de prak. Oscar besefte meteen dat Alexander bewust op de stilstaande tractor was gebotst om het bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Nu kon niemand meer zien dat de auto voor het ongeluk al beschadig was geweest. Oscar ging op kantoor de confrontatie met de moordenaar van zijn zoon aan. Alexander ontkende alles en niet lang na het voorval werd Oscar gevraagd niet meer terug te komen. Niemand nam zijn verhaal serieus.


In de jaren die volgden raakte Oscar alles kwijt. Zijn huwelijk sneuvelde en hij mocht zijn beroep niet langer uitoefenen. Oscar ging door een diep dal maar krabbelde op. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig advocaat. De dood van zijn zoon heeft hij nog altijd niet verwerkt. Alexander gaat nog altijd vrijuit en binnenkort is de moord verjaard. Wanneer een nieuwe cliënt een zaak tegen Alexander aan wil spannen, hapt Oscar toe. Krijgt hij eindelijk de kans de dood van zijn zoon te wreken?


De juiste man is het tweede boek van schrijver en advocaat Max van Olden. Met zijn debuut Lieve edelachtbare sleepte hij de Schaduwprijs 2016 in de wacht. De juiste man heeft me diep geraakt. Oscar is een gebroken man. De enige zekerheid die hij in zijn leven heeft, is dat de man die hem zijn kind heeft ontnomen, fluitend en ongestraft door het leven gaat. Zijn arrogante oud-collega heeft zijn kind gedood en zich daar nooit voor verontschuldigd. Hoewel de weinige mensen in zijn leven er nog altijd op aandringen zijn woede en frustratie los te laten, is Oscar daar niet toe in staat.


De nieuwe cliënt biedt Oscar een mogelijkheid Alexander voor het blok te zetten. In Oscars hoofd ontvouwt zich een plan dat zowel briljant als beangstigend is. Zal het Oscar lukken de gevierde advocaat ten val te brengen? Oscar is bereid ver te gaan, heel ver.


Door de diepgaande schrijfstijl van Max van Olden leefde ik enorm met Oscar mee. Zal wraak hem wel gemoedsrust kunnen schenken? Wat als Oscar al twintig jaar achter de verkeerde dader aanzit? Door de intensiteit van het verhaal zal ik Oscar niet snel vergeten. Ik ben benieuwd welke prijzen Max van Olden met deze voortreffelijke thriller in de wacht zal slepen!


ISBN 9789026335877 | paperback | 278 pagina's | Ambo|Anthos | februari 2017

© Annemarie, 21 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven