Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kim Faber & Janni Pedersen

HoogzomerHoogzomer
Kim Faber en Janni Pedersen

Inspecteur Martin Junckersen, kortaf Juncker genoemd, is eerder na een misstap overgeplaatst naar Sandsted, maar na de sluiting van het azc werd het plaatselijk politiebureau alweer gesloten en nu is zijn standplaats de afdeling Zware Criminaliteit van het hoofdbureau in Naestved.


Hoewel het hem nog steeds niet zint dat hij niet in Kopenhagen is, heeft hij zijn handen vol. Er is een moord gepleegd, die hij samen met hoofdagent Nabiha Khalid onderzoekt. Het slachtoffer blijkt geen onbekende van hem te zijn, en ook de weduwe kent hij. Is er sprake van belangenverstrengeling?


Maar hij dompelt zich in het werk, omdat hij het liefst niet bezig is met de problemen die zich in zijn privéleven voordoen. Hij heeft lichamelijke klachten die hij ontkent, en zijn vader is onlangs overleden. Juncker woont in zijn huis en heeft daar moeite mee.
En al zal hij het niet snel toegeven: hij mist zijn ex.


Charlotte Junckersen is journalist. In Kopenhagen probeert zij zich staande te houden in de mannenwereld die de krant is. Als zij een tip krijgt, die te maken heeft met de bomaanslag die plaats heeft gevonden in het centrum van Kopenhagen waarbij een aantal doden en gewonden zijn gevallen (zie Winterland), ruikt zij een grote zaak. Klopt het dat deze aanslag voorkomen had kunnen worden?
Op de krant houdt ze het voor zichzelf, maar haar onderzoek brengt de nodige risico’s met zich mee.
Als ze Juncker om hulp vraagt, is hij niet happig, hij heeft al snel in de gaten hoe gevaarlijk het is. Hier trekken machtige personen aan de touwtjes!


Junckers voormalige partner Signe Kristiansen wil Charlotte wel helpen. Ook krijgen ze hulp van een whizzkid, Veronika, die evenmin haar leven zeker is en onderduikt met hulp van Signe.
Als er een onthoofd lichaam wordt gevonden, heeft Signe wel een vermoeden wie het slachtoffer is. Maar dat kan ze niet doorgeven, de zaak is nogal ingewikkeld. Ook al kost het haar haar baan…


Juncker en Signe hebben allebei een nogal eigengereide manier van werken, hetgeen hun vaak reprimandes oplevert. Of erger:


‘Het is waarschijnlijk moeilijk om twee moordonderzoekers te ontslaan omdat ze hun werk doen. Dat zou heel slecht overkomen in de media. Maar misschien bedenken ze iets anders. Ze hebben ongetwijfeld een paar fantastische posities achter de hand: hoofd van de afdeling gevonden voorwerpen of zoiets.’


De plot is ingewikkeld en als je het eerste deel niet gelezen hebt best lastig te volgen. Ook al doen de schrijvers hun best – summier - uit te leggen wat er aan vooraf ging. Aan de ene kant is er de zaak van de vermoorde bekende van Juncker, en aan de andere kant is er – nog steeds – de aanslag in Kopenhagen. Wat is het verband hier tussen?


Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Juncker, Charlotte en Signe, met steeds aan ieder hoofdstuk een cliffhanger waardoor je verder wil lezen. Het is spannend, en de schrijvers hebben diverse keren verrassingen in petto.
Het persoonlijke leven van de drie hoofdpersonen speelt een grote rol, en het raakt ook verweven met de plot. Er zijn bijvoorbeeld de dagboeken van Junckers vader, met bijzondere informatie.


Als lezer puzzel je mee: hoe zit dit allemaal in elkaar?
Af en toe wordt de vraag gesteld: ‘kan ik jou vertrouwen?’ Toch een beetje linke vraag! Het antwoord zal immers niet snel nee zijn!


Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant ‘Politiken’.
Pedersen is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Dit is hun tweede thriller met Martin Juncker en Signe Kristiansen in de hoofdrol.


ISBN 9789402707243 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij de Boekerij| mei 2021
Vertaald uit het Deens door Corry van Bree

© Marjo, 28 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Winterland
Kim Faber & Janni Pedersen


Inspecteur Martin Juncker is na een misstap, hij heeft iets gehad met de advocate van een verdachte, overgeplaatst naar Sandsted, waar hij een nieuwe politiepost moet leiden. Hij woont bij z’n vader, die begint te dementeren. Z’n moeder is 10 maanden eerder overleden en daarna is het met z’n vader bergafwaarts gegaan. Hij woont nog zelfstandig met hulp, maar in de loop van het verhaal zien we de vader ook snel aftakelen.


Martin is niet de favoriete zoon van z’n vader, ook omdat hij er niet voor gekozen heeft om net als z’n vader advocaat te worden. Z’n oudere broer Peter, die te vroeg is overleden, is de favoriet van de vader, die de aanwezigheid van Martin maar moeilijk kan verdragen.
Ook de verhouding van Martin met z’n vrouw Charlotte staat onder druk.


Het verhaal begint met een overval op een huis, waarbij een vrouw er getuige van is dat haar man de schedel wordt ingeslagen. Het is duidelijk geen gewone overval, maar meer een wraakactie, al weten we nog niet waarom.


Op 23 december, als Signe Kristiansen, de voormalige partner van Juncker, samen met haar man en kinderen bij Ikea loopt te winkelen, vindt er in het centrum van Kopenhagen een bomaanslag plaats op een kerstmarkt. Signe wordt opgeroepen en probeert haar zus te bellen, die naar de kerstmarkt zou gaan. Ze krijgt haar niet te pakken en maakt zich natuurlijk ongerust. In deze zaak is ze genoodzaakt samen te werken met Troels Mikkelsen, de man die haar 2 jaar geleden, na een met drank besprenkeld kerstdiner van haar werk, verkracht heeft.


De hoofdstukken over Martin Juncker en Signe Kristiansen wisselen elkaar af en in de eerste, korte, hoofdstukken over Martin Juncker gaat het vooral over de problemen met z’n vader en met z’n vrouw. De politiepost die opgezet moet worden, gaat namelijk pas na de kerstdagen open.


Op 27 december maakt Martin Juncker kennis met z’n 2 nieuwe medewerkers, Nabiha Khalid en aspirant-agent Kristoffer Kirch, die als militair in Afghanistan heeft gezeten (iets waar we later nog iets meer over lezen). Als eerste brengt men een bezoek aan het asielzoekerscentrum, waar wat problemen zijn geweest. Er is sprake van een verkrachting, waar 2 bewoners van verdacht worden.
Terwijl men daar is komt er een telefoontje binnen over een huis, waar 2 honden al een aantal dagen lopen te janken. Men gaat naar het huis, waar men het lichaam van een man vindt, van wie de schedel is ingeslagen. De vrouw van de man wordt vermist. Het slachtoffer blijkt banden te hebben met neonazi’s en later blijkt er een verband te zijn met de zaak in Kopenhagen.


Het is een spannende thriller geworden, hoewel ik een aantal gebeurtenissen aan het einde wat minder bevredigend vind. Of we nog meer boeken over deze hoofdfiguren zullen gaan krijgen, kan ik niet zeggen.


ISBN 978 94 027 0489 1 | Paperback met flappen | 413 pagina’s | Harper Collins| februari 2020
vertaald door Corry van Bree

© Renate 15 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven