Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jo Claes

Tot de dood ons scheidtTot de dood ons scheidt
Jo Claes


Een fictief voorval in de Tweede Wereldoorlog: te Leuven proberen enkele leden van een verzetsgroep het drieluik van het Laatste Avondmaal te voorkomen dat de Duitsers het als roofbuit in handen krijgen. Voor drie van de vier loopt dat erg slecht af. De juiste toedracht - wie was bijvoorbeeld de verrader? - is nooit duidelijk geworden.


In het heden speelt er van alles dat via een ingewikkeld verhaal verband blijkt te houden met het voorval uit de oorlog. Een oude dame wordt aangereden. De dader vlucht en wordt niet aangehouden. De vrouw overlijdt.


Bij de bouwput op het Fochplein wordt een dode aangetroffen, een professor. Is hij gestruikeld en ongelukkig terecht gekomen? Hij was duidelijk bezig met het maken van foto’s. Maar er zijn ook mensen die denken dat hij geduwd is.
De politie wil er niet aan. Maar het begint bij hoofdinspecteur Berg te kriebelen als hij diverse keren te maken krijgt met een journaliste. Zij is de dochter van de overleden vrouw, zij heeft zijdelings te maken met de professor. Er wordt ingebroken in haar appartement en ze denkt dat ze gevolgd wordt. Als Berg op vakantie nogmaals haar naam hoort, tijdens een gesprek met een stadsgenoot die hij toevallig op het Forum Romanum tegenkomt, is zijn interesse in ieder geval gewekt. Wat is er allemaal aan de hand met dat vrouwspersoon?
Maar de zaak blijkt niet om haar te draaien, alles heeft te maken met Joris Dehaene, de jongeman die enkele dagen na zijn verzetsdaad geëxecuteerd werd. En de liefde, ja, de Liefde, speelt een grote rol.


Tot de dood ons scheidt is een speurdersverhaal over Thomas Berg, die een vast figuur is in de boeken van Jo Claes. Bij deze zaak krijgt hij steun van de journaliste en diens nieuwbakken vriend die fotograaf is. Zij denken los van hem mee over de zaak. Soms heeft de inspecteur een nieuw feit dat licht op de zaak werpt, en soms komen de twee leken op een goed idee.


Het moet een hele toer geweest zijn om deze twee denkprocessen over hetzelfde voorval tot een goed einde te brengen, maar het lukt Claes zeker. Je legt dit boek niet weg voor je op de laatste pagina bent en weet hoe alles in elkaar zit!
Het vergt te veel om alle lijnen te vertellen, er is zo ontzettend veel!
Wat vooral dat extra tintje geeft aan deze misdaadroman is de achtergrond: de feitjes en weetjes van Leuven waar alles zich afspeelt. Je krijgt zin om al die straten en gelegenheden eens zelf te gaan bekijken.


ISBN 9789089242112 | paperback| 480 pagina's | Uitgeverij Houtekiet| maart 2012
© Marjo, 11 januari 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven