De stille weduwe
11- Louise Rick
Sara Blædel
Louise Rick was chef Moordzaken, maar is recent begonnen met een nieuwe baan, als leider van een nieuwe eenheid, die opgericht is om de twaalf politiedistricten te ondersteunen bij ernstige of bijzondere zaken. Helaas gaat het in het begin al fout: waar haar een team beloofd is met de beste mensen, blijkt ze er niemand van te kennen. Haar baas haalt er zijn schouders over op, er is nu eenmaal bezuinigd.
In Odense zal vicecommissaris Grube haar verder zal uitleggen wie wie is.
Ze kan alleen maar hopen dat haar medewerkers kundig genoeg zullen zijn, want ze wil de beste zijn met haar team.
De eerste zaak ligt al klaar: er is een vrouw vermoord, een 38-jarige hoteleigenaresse. Er lijkt niets gestolen te zijn, maar in het hotel treffen ze een lege kamer aan, die er niet als een hotelkamer uitziet. De vrouw lijkt een keurige en zeer geziene vrouw, er lijkt geen enkel motief te zijn.
Maar dat is er natuurlijk wel...
Als Louise haar nieuwe team leert kennen, blijkt het gelukkig allemaal wel mee te vallen, en dat is maar goed ook, want de zaak is helemaal niet zo eenvoudig!
Op het thuisfront loopt het ook allemaal niet lekker. Gelukkig is haar zeventienjarige zoon Jonas een zelfstandige slimme jongen, die de problemen wel de baas lijkt te kunnen.
Maar ze zit nog wel met haar ex. Eik Nordstrøm werkt bij de afdeling Opsporing, De relatie is voorbij, vindt Louise, maar Eik denkt daar anders over.
Als dan blijkt dat ze in deze zaak samen moeten werken wordt het allemaal wel lastig!
Camilla, Louises vriendin, die normaliter een bron van informatie is, omdat ze als journaliste werkt bij de krant Morgenavisen, blijkt vakantie te hebben. Dat is een tegevazller voor Louise, Camilla is altijd zo goed in het vinden van informatie. Maar natuurlijk wordt ze nieuwsgierig van de telefoontjes van Louise. Tja, de vakantie is voorbij...
De plot verloopt langzaam, met steeds nieuwe en vaak verrassende ontwikkelingen. Zo ook de uiteindelijke ontknoping: je ziet het niet aankomen!
Dat zijn de betere thrillers, en dat Sara Blædel daar toe in staat is, dat wisten we al wel. We willen er alleen graag nog veel meer van!
Sara Blædel (Kopenhagen, 1964) is vooral bekend om haar misdaadromans met Louise Rick. Blædel richtte in 1993 de uitgeverij "Sara B" op en in 1995 begon ze te werken als journalist. Ze werd in Denemarken al vier keer tot auteur van het jaar benoemd.
ISBN 9789044365566 | Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij The House of Books | mei 2024
Vertaald uit het Deens door Maaike van Hassel.
© Marjo, 6 augustus 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De vergeten zusjes
Sara Blædel
Een vrouw rent door het bos, ze moet weg, ze is ontsnapt. Van wat? Waarvandaan? Zit iemand haar achterna? En wie is degene die is ‘achtergebleven’?
Het maakt weinig meer uit voor haar. In het donker ziet ze niet dat ze naar een steile helling loopt. Ze maakt een dodelijke val en wordt pas dagen nadien gevonden.
Louise Rick is nieuw aangesteld om een Speciale Opsporingseenheid te leiden. Zij was eerder verbonden met de afdeling Moordzaken en heeft dus wel enige expertise. Ook blijkt ze heel goed in staat om te gaan met een baas die weinig vertrouwen heeft in de nieuwe eenheid. En ze mag zelf een partner kiezen. Hoewel? Wat doet rechercheur Eik Nordstrøm dan in haar kantoor? Met die man heeft ze net nog maar kennis gemaakt, en dat was niet zo’n succes. Maar als partner blijkt hij prima.
Samen onderzoeken ze de zaak van de vrouw, die geestelijk gehandicapt blijkt te zijn. Maar ook is ze al jaren dood. Dat kan dus niet! Volgens de officiële gegevens is ze in 1980 overleden. Waar is ze dan al die tijd geweest? En wie heeft haar doodverklaard?
Als Louise en Eik ontdekken dat de vrouw deel van een tweeling was, en dat ze in een inrichting voor zwakzinnigen zat, breken ze daarmee een beerput open. Waar is de andere helft van de tweeling? Leeft zij nog?
In het gebied waar de vrouw gevonden is, is Louise aardig goed bekend. Ze is er opgegroeid en haar ouders wonen er nog. Ook kent ze de rechercheur die in dat rayon werkzaam is goed. Dat blijkt prettig, want er zijn nog een paar vermissingen in dat gebied. En er waart een verkrachter rond.
Zelfs al heb je bij het opduiken van dat ene personage een donkerbruin vermoeden het blijft spannend. Want het hoe en waarom blijft tot op het laatst verborgen.
Ondanks dat De vergeten zusjes het tweede deel in de serie is, is deze psychologische thriller goed als een op zichzelf staand deel te lezen. Het verklaart wel het zijlijntje over de vriendin Camilla, die in dit verhaal nauwelijks een rol speelt, en van wie je je dan afvraagt wat ze in het boek doet. Ook doet de schrijfster een boekje open over de zwakzinnigenzorg in de jaren ’50 in Denemarken. Het verhaal is goed opgebouwd, spannend, en met de verwerking van de jeugd van de rechercheur is het met recht een psychologische thriller geworden.
Sara Blædel (Denemarken, 1964) debuteerde in 2004 als misdaadauteur en ontving de debuutprijs van de Deense Academie van Misdaadschrijvers. Ze is al drie keer verkozen tot favoriete auteur van Denemarken.
ISBN 9789044525021 | Paperback |394 pagina's | Uitgeverij de Geus |maart 2013
Vertaald uit het Deens door Femke Blekkingh-Mulder
© Marjo, 19 juli 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het meisje onder de boom
Sara Blaedel
Louise Rick – bij lezers van Blaedel wel bekend – is in Thailand als haar het bericht bereikt dat haar broer in het ziekenhuis ligt. Mikkel is tweeënhalf jaar jonger. Broer en zus zijn altijd erg goed met elkaar geweest, en Louise pakt dan ook haar koffer en vertrekt. Daarbij laat ze haar nieuwe vriend, diens dochter en haar pleegzoon achter, wat niet bij iedereen in goede aarde valt. Maar daar maakt ze zich even niet druk om, haar broer is belangrijker.
Toch had ze niet het verwacht: Mikkel heeft een zelfmoordpoging gedaan nadat hij, notabene voor de tweede keer, verlaten is door zijn vrouw Trine. Hij ziet het niet zitten om weer met hun twee jonge kinderen achter te blijven.
Louise was voor haar vertrek voor een lange reis werkzaam bij de Speciale Opsporingseenheid. Haar werd gevraagd te vertrekken toen ze een relatie kreeg met haar collega. Binnenkort begint ze aan een nieuwe baan.
Intussen is haar beste vriendin Camilla, onderzoeksjournalist, er op gebrand te schrijven over de vondst van een gemummificeerd lijk. Het is gebleken dat het van Susan Dahlgaard is, die in 1995 als veertienjarige tijdens een schoolkamp verdween. Men dacht dat ze weggelopen was. Er is nog niet bekend of er sprake is van een misdrijf. Blijkbaar lag het meisje in een grot die afgesloten was door een grote steen en een boom.
Camilla is op zoek naar Trine, van wie ze weet dat die ook op dat schoolkamp was. Bij Trines woning loopt ze tot beider verrassing haar vriendin tegen het lijf, die zolang in het huis van haar broer logeert. Samen gaan ze op zoek. Waar is Trine gebleven? Louise doorzoekt het huis, en behalve dat ze constateert dat haar schoonzus niets meegenomen heeft, vindt ze een foto met daarop Pia, Trine en Susan, tijdens dezelfde schoolreis in 1995. Ook ene Nina en Mona waren er bij.
Als Camilla Pia als eerste opzoekt om haar te interviewen, blijkt die net zelfmoord gepleegd te hebben.
Is er verband tussen de twee zaken? Wat is er gebeurd tijdens dat schoolkamp?
En: duikt Trine weer op?
Na een proloog in cursieve tekst waarin verteld wordt over een meisje dat zich in een zeer benarde situatie bevindt begint het verhaal, op het moment dat Louise terug geroepen wordt uit Thailand. Er komen nog meer stukjes cursief, maar die verklappen weinig natuurlijk, de spanning zou er af zijn!
De gebeurtenissen tijdens het schoolkamp, de verdwijning van Trine en de zelfmoord van Pia houden Louise en Camilla flink bezig. Louise heeft privé ook nog het een en ander te behapstukken: wil ze de relatie voortzetten? Ze twijfelt ook over de nieuwe baan, en een andere collega ziet dat. Pak je jezelf bij elkaar, zegt hij. Doe iets.
Maar er zijn ook nog de zorgen om Mikkel, en om diens kinderen.
Behalve een superspannende plot zijn er de persoonlijke verwikkelingen die er in een thriller van deze tijd bij horen. Deze vijfde thriller kan los van de andere gelezen worden, maar het privé gedeelte loopt wel door in de verschillende boeken.
Sara Blaedel (1964) was journaliste en werkte voor de Deense televisie. Ze debuteerde in 2004 als misdaadauteur en ontving de debuutprijs van de Deense Academie van Misdaadschrijvers. Ze is al drie keer verkozen tot favoriete auteur van Denemarken. Het meisje onder de boom is het vijfde deel uit de serie met Louise Rick als hoofdpersoon.
ISBN 9789044359817 | paperback | 320 pagina's | Uitgeverij The House of Books | oktober 2020
Vertaald uit het Deens door Femke Muller en Maaike van Hassel
© Marjo, 17 november 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De vergeten zusjes
Sara Blædel
Niemand heeft de dode vrouw als vermist opgegeven. Haar identiteit is onbekend. Louise Rick, het kersverse hoofd van de gloednieuwe Speciale Opsporingseenheid, onderzoekt de zaak. Haar nieuwe baas scheept haar op met Eik Nordstrøm, een man die meer sympathie lijkt te voelen voor een biertje dan voor zijn werk.
Waarschijnlijk is de vrouw van een steile helling gevallen en hierdoor omgekomen. Wanneer de forensisch arts het lichaam onderzoekt en een scan van haar hoofd maakt, stelt hij vast dat de vrouw geestelijk gehandicapt moet zijn geweest. Ook valt op dat haar gebit zwaar verwaarloosd is en toont ze sporen van oude verwondingen die niet of niet correct zijn behandeld. Opvallend zijn ook een groot litteken dat een wang van de vrouw vrijwel volledig bedekt en de oude, versleten kleding die de vrouw droeg. De arts is er vrijwel zeker van dat de vrouw korte tijd voor haar dood geslachtsgemeenschap heeft gehad. Waarom heeft niemand haar als vermist opgegeven?
Wanneer er een foto van de dode vrouw is gepubliceerd, wordt ze herkend. Eindelijk heeft de vrouw een naam: Lisemette. Lisemette verbleef in Eliselund, een tehuis dat toentertijd een “zwakzinnigeninstituut” werd genoemd. Er is alleen een probleem: Lisemette is in 1980 gestorven aan een longontsteking. Toch wijst alles erop dat de dode vrouw Lisemette is. Er is nog een probleem: Lisemette heette eigenlijk Lise. Mette was haar tweelingzusje en woonde ook in Eliselund. Wanneer Mette van haar zusje werd gescheiden, raakte ze dermate van streek dat ze zichzelf verwondde. Ook Mette is in 1980 aan een longontsteking overleden. De meisje stierven slechts een minuut na elkaar. Maar als Lise al die tijd nog in leven was, was Mette dat dan ook?
De zaak van Lissemette laat Louise niet meer los. Hoe kan het dat er in 1980 een overlijdensakte is getekend terwijl het meisje nog in leven was? Waar is Lise al die tijd geweest en wat is er met haar zusje gebeurd? In het bos waar Lise is gevonden is meer aan de hand. Vrouwen worden verkracht en sommige zelfs vermoord. De plaatselijke politie is met man en macht op zoek naar de verkrachter en moordenaar. Lise is niet vermoord en ook niet verkracht. Is het toeval dat ze in dit bos is gevonden?
Naast het verhaal van Lisemette komt ook het privéleven van Louise Rick zeer ruim aan bod en ook dat van haar beste vriendin Camilla. Camilla is een journaliste en de zaak van de twee zusjes trekt ook haar aandacht. De geschiedenis van Eliselund is ontstellend. De bewoners werden onmenselijk behandeld en bovendien werd hun familie gevraagd om de kinderen te vergeten. Dat was voor alle partijen beter aldus de directie. Achterin het boek vertelt de zeer getalenteerde Sara Blædel het volgende over het verhaal: “Het is gedeeltelijk gebaseerd op gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden in de oude zwakzinnigeninrichtingen in ons land, maar het grootste deel van het verhaal is ontsproten aan mijn fantasie.”. De gebeurtenissen waarvan ik vermoed dat ze op waarheid zijn gebaseerd, zijn schrijnend.
De vergeten zusjes is een heftig, aangrijpend en indringend verhaal. Het is heel goed geschreven en het is dan ook niet verwonderlijk dat schrijfster Sara Blædel al meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept. De spanning in het verhaal is bijna voelbaar. Toen ik begon te vermoeden wat er aan de hand was wilde ik de afloop eigenlijk niet weten terwijl ik tegelijkertijd geen rust had totdat ik de waarheid wist. En dát is wat mij betreft de definitie van een goede thriller!
ISBN 9789044525021| paperback |349 pagina's| Uitgever De Geus | maart 2013
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller
© Annemarie, 7 maart 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het dodenspoor
Sara Blædel
Maandenlang heeft Sune reikhalzend uitgekeken naar zijn vijftiende verjaardag en nu is het eindelijk zover. Vandaag zal Sune de inwijdingsceremonie ondergaan en daarna is hij niet langer een jongen meer maar een man. De familie van Sune hangt het odinisme aan. Zij geloven in de noordse goden.
Op de avond van Sunes vijftiende verjaardag vindt zijn blót plaats, een offerceremonie. Sune is zo trots als een pauw en geniet van alle aandacht. Nog even en dan zal hij toetreden tot de kring waarna hij voor altijd met de andere, mannelijke, leden is verbonden. In eerste instantie verloopt de ceremonie goed maar dan komt het moment dat de mannen besluiten om Sune zijn “gave” te geven. Zodra Sune beseft wat er van hem wordt verlangd, weigert hij. De stemming wordt steeds grimmiger maar Sune blijft halsstarrig weigeren. Sune vindt de daad die van hem verlangd wordt, zo afschuwelijk dat hij het bos in vlucht. Vanuit een veilige schuilplaats ziet hij vervolgens hoe de groep mannen zich aan een afschuwelijk misdrijf te buiten gaan.
Omdat Sune het ritueel niet heeft voltooid, is hij niet tot de kring toegetreden. Hij weet dat hij vanaf nu als een vijand wordt beschouwd en hij durft niet meer naar huis te gaan. Sune houdt zich schuil in het bos en vraagt zich af hoe het nu verder moet.
Rechercheur Louise Rick behandelt de vermissingszaak. In eerste instantie maakt ze zich niet al te veel zorgen om de vermiste vijftienjarige. Ze is niet op de hoogte van de mislukte ceremonie en vermoedt dat de jongen snel weer naar huis zal gaan. Jongeren lopen immers wel vaker weg. De woonplaats van Sune roept echter tal van herinneringen bij Louise op. Eens was ze gelukkig in Hvaslø, een kleine en hechte dorpsgemeenschap. Jaren geleden ging de piepjonge Louise samenwonen met haar grote liefde Klaus en lachte het leven haar toe. Ze begrijpt nog steeds niet waarom hij zelfmoord pleegde. De pijn kleeft nog altijd hardnekkig aan haar, het is een onverwerkt verdriet. Ze kan haar eigen geluk van toen nog altijd niet rijmen met de zelfmoord van haar geliefde.
In Hvaslø stuit ze op veel oude bekenden, mensen die ze liever nooit meer had gezien. Het gevoel is wederzijds. Ook de vader van Sune, de dorpsslager, is een oude bekende en hij is duidelijk niet al te blij haar te zien. Dat een andere politiezaak er onlangs toe heeft geleid dat Louise een vriend van de slager heeft gearresteerd, verkilt de sfeer nog meer. Louise wordt alleen hartelijk ontvangen door de moeder van Sune die een oude schoolvriendin blijkt te zijn. De hartelijke vrouw is stervende en ze is bang dat ze geen afscheid van haar zoon zal kunnen nemen.
Terwijl Louise de zaak van de weggelopen tiener probeert op te lossen, merkt ze dat de vermissingszaak veel complexer is dan ze ooit had kunnen vermoeden. De groep odinisten blijkt er eigen wetten en regels op na te houden. Zij laten zich door niets en niemand tegenhouden en de politie wordt geminacht. Louise weet nog altijd niet wat er precies gaande is maar ze begrijpt wel dat ze Sune zo snel mogelijk moet vinden. In Hvaslø wonen mannen die geen enkel middel schuwen om de overdonderende waarheid te verdoezelen.
De Deense schrijfster, en voormalig journalist, Sara Blædel is zelf vlakbij Hvaslø opgegroeid. Gelukkig koestert zijzelf wel warme herinneringen aan het dorp en aan haar jeugd. Ze heeft het verhaal gedeeltelijk gebaseerd op oude sagen en vertellingen maar het grootste deel van Het Dodenspoor is uit haar eigen fantasie ontsproten. Het resultaat is een intrigerende thriller waarin de spanning van begin tot eind voelbaar is. Sara durft de ontwikkelingen in het boek ver door te voeren maar behoudt wel de integriteit van het verhaal. Hoofdpersonage Louise is sympathiek en sociaal. Ze beseft dat ze verliefd is op haar politiepartner Eik maar ze voelt ook dat ze niet klaar is voor een nieuwe relatie. Ook Camilla, de beste vriendin van Louise, is in dit boek weer van de partij. Ze woont met haar man Frederik in een prachtig huis aan de rand van het bos waar Sune zich schuilhoudt. Frederik is de eigenaar van het bosgebied. Ook Camilla en Frederik zullen gestraft worden voor hun hartelijkheid jegens Sune.
Ik was al diep onder de indruk van het boek De vergeten zusjes en na het lezen van Het dodenspoor kan ik maar één conclusie trekken: Sara Blædel wordt in sierletters toegevoegd aan mijn lijstje met favoriete schrijvers.
ISBN 9789044533712 | paperback | 349 pagina's| Uitgeverij De Geus| mei 2014
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller
© Annemarie, 22 mei 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER