Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kim ten Tusscher


Verbroken in schemer
Kim ten Tusscher

Verbroken in schemer is het tweede deel van de Lilith-trilogie. In het eerste deel – Gebonden in duister – ontvluchtte Lilith haar meester Kasimirh. Ze trok naar het land Merzia waar ze opgenomen werd in het paleis van koning Yvar. Aan het eind van het eerste deel viel Lilith wederom in handen van Kasimirh.

Deel twee gaat direct vanaf dit punt verder. Een Servus – een wezen dat onder bevel staat van Kasimirh – voert Lilith terug naar haar voormalige onderkomen bij Kasimirh. Tijdens de tocht wordt de Servus aangevallen. Een volkje met de naam Inuuk redt Lilith uit de klauwen van dit griezelige wezen. Lilith is hier in eerste instantie niet bij mee. Ze heeft zich neergelegd bij haar lot en ze is ervan overtuigd dat ze nu orders van de Inuuk zal ontvangen. Ze is immers niet anders gewend dan het opvolgen van bevelen. Tijdens haar verblijf in Merzia voelde ze zich even vrij maar toen maakte ook Ferhdessar misbruik van haar. De Inuuk blijken echter zeer vriendelijke mensen die Lilith de ruimte gunnen haar eigen weg te kiezen.

Koning Yvar bereidt zich voor op een oorlog met Kasimirh. Hij denkt dat Lilith zich weer bij Kasimirh heeft gevoegd en beseft dat deze met haar een machtig wapen in handen heeft. Yvar besluit dan ook een bondgenoot te zoeken en vindt deze in Zuzeca. Ferhdessar is het niet met deze beslissing eens. Hij vertrouwt Zuzeca, die de wetten van de godin Margal naleeft, niet. De vriendschap tussen Ferhdessar en Yvar staan onder druk. Wanneer Yvar overweegt om op het voorstel van Zuzeca in te gaan en met diens dochter Nigesanla te trouwen, lopen de spanningen tussen de koning en de magiër steeds hoger op.

Dit deel is wederom goed en kundig geschreven maar de verhaallijn is beduidend minder interessant. Het personage Lilith komt in dit boek niet goed tot haar recht. In het vorige boek nam zij de hoofdrol voor haar rekening maar nu is zij gedegradeerd tot een bijrol. Hierdoor zijn mijn verwachtingen van dit boek niet waargemaakt. Ik wilde meer lezen over Lilith en naar mijn gevoel heb ik dat nu niet voldoende gedaan. Het boek gaat voornamelijk over koning Yvar, zijn ruzie met Ferhdessar en de op komst zijnde oorlog met Kasimirh. Er worden veel rituelen uitgevoerd. Ook Kasimihr komt ruim aan bod evenals een aantal andere personages. Het verhaal neigt te breed te worden en raakt steeds verder van de kern, Lilith, verwijderd. Hierdoor blijft het verhaal niet goed hangen. Ik merk, kort na het uitlezen van het boek, dat het verhaal me al aan het ontglippen is.

Ondanks dat de verhaallijn te wensen overlaat leest ook dit verhaal vlot en soepel weg. De trilogie zal afgesloten worden met het boek Geboren in licht.

ISBN 9789460860188| Paperback |  262 pagina’s| Uitgever Zilverspoor | 2010

© Annemarie, 28 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Gebonden in duister
Kim ten Tusscher

Lilith is gevlucht. Ze heeft jarenlang haar meester trouw gediend maar nu is het genoeg geweest. Ze is verward en snakt naar een nieuw leven in het land Merzia. Haar vlucht heeft haar hongerig gemaakt en wanneer ze probeert wat eten te bemachtigen wordt ze betrapt. Er ontstaat een schermutseling en Lilith, die sterker is dan haar broodmagere uiterlijk doet vermoeden, verdedigt zich ferm. Toch wordt ze in de kraag gevat en naar koning Yvar gebracht.

De koning veroordeelt haar tot zweepslagen en een taakstraf in het paleis. Door de zweepslagen raakt ze erg gewond en haar gehavende lichaam wekt de sympathie op van Ghalatea. De vrouw, die al jaren voor de koning zorgt, trekt zich het lot van Lilith aan en omringt haar met zorg en warmte. Wat Ghalatea niet weet is dat Lilith een wisselaarster is en in een draak kan veranderen. Deze gedaanteverandering heeft ze voor haar voormalige meester regelmatig ondergaan. Onder zijn bevel heeft ze talloze dorpen verwoest en mensen vermoord. Onder het lieve uiterlijk van Lilith gaat een meedogenloze moordenares schuil.

Maar is Lilith werkelijk zo meedogenloos? Het besef van haar daden heeft haar uiteindelijk haar meester doen ontvluchten. De band met haar meester is hecht geweest en Lilith heeft zijn bevelen gewillig opgevolgd. Is dat een vrijwillige keuze geweest of dwang? Het is een ingewikkeld vraagstuk waar ook Lilith zelf mee worstelt. In ieder geval is ze een pittige tante. Dat merkt magiër Fehrdessar ook. Hij is geïntrigeerd door de nieuwe inwoonster van het paleis en probeert haar snel oplaaiende woede te beteugelen. Lilith bevindt zich in een emotionele achtbaan. Ze voelt liefde en vertrouwen maar ook woede en wantrouwen. Toch toont ze steeds meer genegenheid en raakt ze zeer op Ghalatea gesteld.

Dan wordt Merzia aangevallen. Kasimirth, de voormalige meester van Lilith, heeft zijn zinnen op het rijk van koning Yvar gezet. Hij wil dit rijk uit naam van de god Jacob veroveren en alle inwoners bekeren. Merzia heeft de hulp van Lilith nodig maar ook Kasimirth doet een beroep op haar. Lilith staat voor een moeilijke keus. Zal ze de band met haar meester herstellen of definitief verbreken? Kan ze Kasimirth ooit nog vertrouwen of moet ze, de leugenachtige, Fehrdessar helpen in de strijd tegen haar voormalige meester?

Gebonden in duister is een prima fantasy-boek van eigen bodem. Het is het eerste deel van een trilogie.  Het rijk Merzia wordt heel boeiend en duidelijk beschreven en dat geldt ook voor de personages. Soms is het frustrerend dat Lilith zo moeilijk te doorgronden is. Tegelijkertijd is diezelfde ondoorgrondelijkheid het ingrediënt dat dit duistere boek zo boeiend maakt.

Kim ten Tusscher geniet van de vrijheid die ze in het fantasy-genre ervaart maar hecht wel veel waarde aan waarschijnlijkheid. In Gebonden in duister laat ze haar fantasie de vrije loop waarbij ze de kunst verstaat om immer geloofwaardig te blijven. Het tweede deel in deze serie heet Verbroken in schemer.

ISBN 9789490767020| Paperback | 296 pagina’s| Uitgeverij Zilverspoor | februari 2012

© Annemarie, 26 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven