Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Steve Berry

Het Venetiaans bedrog
Steve Berry


Het zesde (op de flap staat vijfde???) boek van Steve Berry gaat over biologische wapens met natuurlijk een historische achtergrond. Zo kennen we Berry immers: ergens in de geschiedenis vindt hij een onopgelost raadsel, of een lacune, en Berry zal die wel even op een heel eigen manier invullen. Het blijft evenwel altijd duidelijk wat de algemeen bekende feiten zijn en wat er bij verzonnen wordt.
Net als in de andere boeken draait het om macht: verschillende partijen willen iets bemachtigen waarmee ze zich almachtig kunnen voelen. Daarbij zitten ze elkaar in het vaarwater, al werken ze als het uitkomt ook wel samen.
En dan hebben we nog de hoofdpersonen van alle thrillers: Cotton Malone, een soort freelancer, die vaak samenwerkt met Cassiopeia Vitt. Henrik Thorvaldsen is een Deen, een van de rijkste mannen van de wereld, en een die met Cotton en Cassiopeia strijdt voor een betere wereld.


In dit boek is het raadsel Alexander de Grote: hoe is hij gestorven en waar is zijn lichaam gebleven?
Archeologen en schatzoekers zoeken al 1500 jaar naar zijn laatste rustplaats, waar zich volgens de legende een genezend serum zou bevinden. Cotton en Cassiopeia krijgen te maken met de dictator Irina Zovastina, leider van een aantal voormalige Sovjetrepublieken dat zich heeft verenigd in een nieuwe staat. Zij is er op uit om Alexander de Grote te overtreffen als de grootste veroveraar uit de geschiedenis. Om de wereldheerschappij te bemachtigen verzamelt ze de meest vernietigende bacteriële wapens, waarmee ze een biologische oorlog wil ontketenen.
Tegelijk heeft ze een vriendin die aan aids ligt te sterven. Misschien kan ze haar redden?


Het concept van Berry is in alle boeken hetzelfde. En zijn stijl verandert ook niet. Door steeds van vertelperspectief te veranderen en een goed gebruik te maken van cliffhangers, schept hij een spanning, waardoor je het boek niet meer weg wil leggen.
Maar voor mij werkt het kunstje niet meer merk ik. Het wordt voorspelbaar. Daarbij komt dat de geloofwaardigheid van de hoofdpersonen aangetast wordt als zij iedere keer weer weten te ontsnappen, en hun minder belangrijke vijanden natuurlijk wel die kogel opvangen. Dat vind ik jammer, want de achtergrond blijft interessant. Je merkt dat Berry zich terdege heeft verdiept in de geschiedenis en in dit geval ook in de werking van virussen. Misschien zou hij eens andere personages kunnen laten opdraven? En het net iets minder ingewikkeld maken?
Maar natuurlijk zijn er volop liefhebbers die helemaal niet willen dat er iets verandert!

Andere boeken van Steve Berry zijn:
De erfenis van de Tempeliers
De Romanov voorspelling
De Amberzaal
De Alexandrië-connectie
Het derde geheim

Isbn 978 90 261 2478 5 Paperback 472 pagina's | Uitgeverij De Fontein | mei 2009
Vertaald door Hugo Kuipers

© Marjo, juli 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER


De Alexandrië connectieDe Alexandrië connectie
Steve Berry

 

Weer zo'n heerlijke ingewikkelde thriller van een van de beste schrijvers! (vind ik) Berry maakt er heerlijke puzzels van, met verschillende verhaallijnen die elkaar vaak als in een web raken, en met altijd een bepaalde basis die op waarheid berust.

 

In 1985, vertelt de schrijver, beschreef ene Salibi een theorie over het gegeven dat de gebeurtenissen uit het Oud-Testament zich niet afgespeeld hebben in Palestina, maar elders, namelijk in het westen van Saoedi-Arabië.
Berry heeft die theorie in dit boek gebruikt en kaarten overgenomen uit diens boek om alles te verduidelijken.
In 'de Alexandrië connectie' lekt uit dat de bibliotheek van gelijkgenaamde stad niet vernietigd is zoals verondersteld wordt, maar dat veel documenten voor die tijd al ontvreemd waren en ergens bewaard gebleven zijn. Bij die documenten zou een exemplaar zijn van het oorspronkelijke Oude Testament, en een briefwisseling tussen Augustinus en Hieronymus waarin zij bespreken of ze bepaalde feiten die ooit verkeerd vertaald zijn bekend zullen maken of niet.
Als de Israëliërs ontdekken dat zij misschien helemaal niet in het Beloofde Land wonen, willen zij natuurlijk niet dat het bekend zou worden. De Arabieren op hun beurt willen ook dat die documenten vernietigd worden, want het echte Beloofde Land zou wel eens het gebied kunnen zijn dat voor hem heilig is. En dan is er nog Amerika, de mogendheid die Israel altijd gesteund heeft... in de hogere regionen bevinden zich mensen die vinden dat de aandacht meer naar Arabie moet gaan. Daar zit de olie tenslotte.
Drie partijen die elkaar tegenwerken, of juist helpen, naar gelang het hun het beste lijkt, maar alle drie zijn ze uit op het lokaliseren van de bibliotheek...

 

Alles draait om macht, hetzij door middel van geld, hetzij door middel van het geloof.
Het is immers heel typisch, zegt Steve Berry in zijn nawoord, dat de drie grote godsdiensten het wel eens zijn dat hun God ook dezelfde is als die van de ander, maar dat zij het Woord van God heel anders interpreteren en daar al eeuwen over ruziën...
Wat ik waardeer in Berry's boeken is dat hij ook de 'makkelijke' dingen steeds verantwoordt. Als je als lezer denkt dat de 'goede' het wel erg vlotjes afgaat, ontdek je ook daar dat het net even anders ligt...
Een ongelooflijk spannende thriller, die de lezer regelmatig op het verkeerde been zet.

 

Paperback | 448 Pagina's | Uitgeverij De Fontein 2008 ISBN10: 9026123078 | ISBN13: 9789026123078 Originele titel The Alexandra link, vertaald door Hugo Kuipers,

© Marjo, juni 2008

Lees de reacties op het forum, klik hier!


Het derde geheimHet derde geheim
Steve Berry

 

In 1917 verscheen Maria in Fatima aan drie eenvoudige kinderen. De oudste, Lucia, schreef de boodschap van Maria met de drie geheimen, op. Die papieren belandden in de archieven van het Vaticaan. In mei 2000 werd de boodschap geopenbaard. Ook in Lourdes, La Salette (1846), en Medjugorje (Bosnie) is Maria verschenen, steeds aan eenvoudige mensen, en steeds met het gevolg dat die plekken bedevaartsoorden werden. In Medjugorje was er sprake van tien geheimen. Van deze feiten maakt Berry gebruik, hij weeft er een spannend verhaal omheen. Hij is er voorstander van om bestaande gebeurtenissen en feiten in zijn boeken te gebruiken. Dus ook het bestaan van de geboortecentra in Ierland klopt, evenals de weeshuizen in Roemenië. En er bestaat inderdaad een boek met de profetieën van St Malachius, waarin hij zegt dat de 112de paus de laatste zal zijn. (Leuk om te weten dat de huidige Paus de honderdenelfde is..). Ook de kerkelijke procedures en ceremonieën zijn nauwkeurig weergegeven, aldus Berry in een nawoord.
Zo, als we dat weten volgt nu het fictieve verhaal, in het kort.


De huidige Paus heet Clemens V. Hij is geobsedeerd door iets dat zich in de geheime archieven bevindt. Zijn Ierse secretaris, Michener, wordt in vertrouwen genomen en hij moet op zoek naar de vertaler van de Mariaboodschap van Fatima. Deze man is buiten het Vaticaan de enige die nog op de hoogte is van het derde geheim. Michener bezoekt de man in Roemenië, en brengt boodschappen heen en weer, maar eigenlijk weet hij niet precies wat dat geheim nu is. Intussen gaat het steeds slechter met de Paus, en kardinaal Valendrea, die de gedoodverfde opvolger van de Paus is, maar daar dan ook heel zeker van wil zijn, probeert zijn positie te verstevigen. Hij kent het geheim blijkbaar wel en hij wil het vernietigen, terwijl hij mensen die er van af weten de mond wil snoeren.
Paus Clemens sterft, en er volgen verkiezingen.

 

Behalve dat Berry een grondig onderdoek aan het schrijven vooraf heeft laten gaan, snijdt hij ook een interessant actueel onderwerp aan. Het begin is een beetje doorbijten, er moet heel veel informatie gegeven worden, maar ben je daar doorheen dan leg je het boek niet meer weg.

 

Paperback | 352 Pagina's | Uitgeverij De Fontein | 2006 ISBN: 9026122381

© Marjo, juli 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier!


De amberzaalDe Amberzaal
Steve Berry

Het boek bestaat feitelijk uit twee verhalen. De geschiedenis van de Amberzaal en de "thriller" om deze zaal heen. De  Amberzaal bevond zich in het Catharinapaleis in St. Petersburg en was van de vier wandpanelen tot en met het meubilair in zijn geheel uit barnsteen gehouwen en schitterend bewerkt. In 1941 werd deze zaal ontmanteld door de Duitsers en in 1944 op een geheime plaats opgeborgen. Ondanks de inspanning van vele schatzoekers en kunstverzamelaars is de zaal nooit teruggevonden.
Om deze zaal draait het verhaal. Twee machtige kunstverzamelaars zijn vanaf de verdwijning van de Amberzaal op zoek naar de panelen en meubels. Tot nu toe is ze dat nog steeds niet gelukt. Om hun doel te bereiken is alles toegestaan. Tot moord aan toe.


Rachel Cutler is advokaat, heeft twee kinderen en een redelijk goede band met haar ex-man Paul. Als haar vader onverwacht overlijdt laat hij een cryptische aanwijzing achter over een geheim, betreffende de Amberzaal, dat hij zijn hele leven bewaard heeft.
Rachel wil achter de waarheid komen en vertrekt naar Duitsland waar ze al snel ontdekt dat ze zich in een gevaarlijk wespennest bevindt. Paul ontdekt dat Rachel in gevaar is en reist haar achterna. Wat volgt is een verhaal van achtervolgingen, inschakeling van huurmoordenaars en moord en doodslag. Een knappe gevaarlijke vrouw werkt voor de ene en de aantrekkelijke brute man voor de andere kunstverzamelaar. James Bond zou er jaloers van worden. Dit verhaal is ronduit slecht. Er worden zulke onlogische dingen gedaan en er zijn zulke onwaarschijnlijke ontsnappingen dat je je ronduit zit te ergeren.


Maar... daar is nog het verhaal van de Amberzaal zelf en dat is goed. De geschiedenis rond de Amberzaal, het ontstaan, hoe hij gemaakt is enz. wordt erg goed verteld en berust op de waarheid. Dat maakt dat je het boek verder leest.
Steve Berry had er beter aan gedaan het hierbij te laten, dat verhaal is op zich al goed genoeg, en had beter het zeer slappe verhaal er omheen weg kunnen laten.
Oorspronkelijke titel: The Amber Room Vertaler: Chris Mouwen

 

ISBN 902611916X Ingenaaid, 366 pagina's Verschenen: mei 2004 Gewicht: 626 gram Formaat: 231 x 150 x 34 mm Algemeen Fontein

Steve Berry is al 20 jaar advokaat en momenteel bezig aan een boek over de tsarenfamilie De Romanovs.

© Dettie, februari 2005

Lees de reacties op het forum, klik hier!


Recensies

Boven