Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ann Cleeves

OnschuldOnschuld
Ann Cleeves


Intrigerende thriller


Dit is het tweede boek met inspecteur Vera Stanhope in de hoofdrol. Kort nadat de voor moord veroordeelde Jeanie Long in haar cel zelfmoord heeft gepleegd, wordt duidelijk dat ze die moord nooit gepleegd kan hebben. Tien jaar geleden is de dan 15-jarige Abigail Mantel gewurgd aangetroffen. Jeanie was de ex-vriendin van haar haar vader en de beide vrouwen hadden geen goed woord voor elkaar over. Nu is er een getuige die het alibi van Jeanie bevestigd. Vera Stanhope wordt op de oude moordzaak gezet: wie is de onbekende moordenaar?


Dit is mijn eerste boek van Ann Cleeves en ik moet zeggen dat ik erg gecharmeerd ben van haar schrijfstijl. Hoewel het allemaal wel erg veel treurigheid is in het dorpje waar Abigail vermoord is en waar de meeste hoofdrolspelers uit die tijd nog steeds wonen.
Het onderzoek verloopt traag, de mensen zijn wantrouwend en het aantal mogelijke verdachten loopt op.


De sfeerbeschrijving in het boek is het meest opvallende: je proeft de troosteloosheid van een klein dorp aan de kust tegen het eind van het jaar: alles is grauw, koud en nat. Zelfs met de hittegolf van de afgelopen week liepen de rillingen bij wijze van spreken over mijn rug. De plot wordt heel minutieus opgebouwd; steeds weer komt er een waarheid boven tafel of krijgt een gebeurtenis uit het verleden een andere betekenis. Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd en de spanning loopt steeds verder op. De ontknoping gebeurt op dezelfde vanzelfsprekende manier waarop Vera Stanhope in het boek aan al haar informatie komt: op een gegeven moment willen de mensen alleen nog maar hun waarheid vertellen.

ISBN 9789022989005 Paperback 332 pagina's Uitegevrij Bruna september 2004
Vertaald door Martine Jellema

© Joanazinha, 6 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Stille stemStille stem
Ann Cleeves


‘Ze was dermate in gedachten verzonken dat ze niet doorhad dat de anderen haar aankeken. Even zag ze zichzelf door hun ogen: oud, lelijk, sloom. Ze voelde hun medelijden. En toen kwam er een golf van zeflvertrouwen bij haar naar boven. Ik ben weliswaar niet jong en mooi, dacht ze, maar ik heb wel hersenen. Meer dan jullie twee bij elkaar.’


Als Vera Stanhope de stoomcabine van de sportschool ingaat na een absoluut minimum aan lichamelijke activiteit, ziet ze dat er al iemand is. Maar die persoon is wel heel erg stil, en Vera trekt dan ook na een tijdje de overduidelijke conclusie dat het een dode vrouw is. Het circus zet zich in beweging.
Het feit dat ze zelf baantjes aan het trekken was – dringend doktersadvies! – levert in tegendeel tot waar ze bang voor was, geen commentaar op van haar collega’s. De enige die trouwens iets tegen haar zou durven zeggen is haar collega Joe Ashworth en die heeft het druk genoeg met zichzelf. Hij moet een evenwicht zien te vinden tussen zijn drukke gezin met jonge kinderen en een baan die hem lange uren laat maken.


Vera ontdekt dat de vrouw, Jenny Lister, maatschappelijk werkster was, en alleenstaande moeder met één kind. Er is een link met een nieuwkomer in het dorp, Connie: ook zij is alleen, heeft een dochtertje, en heeft door een akelige gebeurtenis in het verleden connecties met Jenny.
Dat draaide om de dood van een kind, en als de bewoners daar over horen moeten ze niets van Connie hebben. Zou zij Jenny vermoord kunnen hebben, omdat zij de link naar het verleden was?
Of is er een nieuwe relatie in het spel? Maar niemand weet wie die geheimzinnige nieuwe man in Jenny’s leven is. Ook  haar dochter Hannah niet, die zelf een relatie heeft met Simon. wiens ouders daar helemaal niet blij mee zijn.
Vera en haar team vermoeden dat die zweverige Michael Morgan, via het verleden verbonden met Jenny en Connie, meer weet dan hij vertelt. En hij zou ook motieven voor een moord kunnen hebben, nu hij een relatie met een jongere vrouw heeft.
Als er een tweede slachtoffer gevonden wordt, ligt de weg open voor nieuwe ideeën.


De schrijver weet alles: we lezen wat Vera en Joe over de zaak –en hun persoonlijke beslommeringen – denken en doen. Zo ben je als lezer helemaal in het verhaal betrokken, zoals je zou zijn in een film. Laat nu de avonturen van Vera Stanhope ook verwerkt zijn in een televisieserie. Het verbaast me niets. Een scenarioschrijver krijgt het op een presenteerblaadje aangeboden!
Het is een boek dat je het liefst in één ruk uit zou lezen, verleid als je wordt door de prettige manier van schrijven en de verlokkertjes aan het einde van de hoofdstukken.


ISBN 9789400500990| paperback | 288 pagina's| Bruna | juli 2013

© Marjo, 7 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Blauw lichtBlauw licht
Ann Cleeves

Op Fair Isle, een klein eiland voor de Schotse kust wonen niet zo veel mensen. Iedereen kent iedereen, en nieuwkomers zijn niet altijd welkom. Maar toch zijn ze op dit speciale eiland wel gewend aan vreemden: ieder jaar komen er vogelaars die op zoek zijn naar vogels om hun ‘lijst’ vol te maken. Een van hen is blijven hangen: Angela is getrouwd met een eilandbewoner, en omdat ze beroemd is vanwege haar televisieoptreden wordt ze geaccepteerd. Maar niet door iedereen, want iemand heeft haar een mes in de rug gestoken. Ze wordt gevonden op haar werkkamer, dood, met veren in haar haar.


Toevallig is Jimmy Perez thuis om zijn verloofde voor te stellen aan zijn ouders. En Perez is politie-inspecteur, hij is de aangewezen man om de moord op te lossen. Intussen kan niemand het eiland verlaten of bereiken want er heerst een flinke herfststorm.
De verdenking rust vooral op de al of niet tijdelijke bewoners van de vuurtoren, die zo perfect verzorgd worden door Jane, de kokkin. Er zijn enkele jonge vogelaars, een echtpaar dat tot rust wil komen, de dochter van Angela, en dus Jane. Maar dan vindt deze ook de dood. Ook met veren in haar haar. Het wordt er niet makkelijker op voor Jimmy.
En dan staan op het vasteland ook nieuwe vogelaars te trappelen, want er is een bijzondere vogel te zien in een van de meren op het eiland. En natuurlijk staan daar ook de hulptroepen. En, en dat is minder geslaagd: de pers. Want Angela was een bekend persoon. Zal Jimmy Perez hier een goede uitweg vinden?


Dit boek is een misdaadroman à la Rendell. Cleeves gaat niet al te diep, maar weet haar lezer wel te boeien met een spannend verhaal. Op het juiste moment, als het verhaal wat inzakt, volgt de volgende moord, en die vogels zorgen voor de nodige verwikkelingen.
Lekker leesvoer.


ISBN 9789022998731 | paperback | 256 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2011
Vertaald uit het Engels door Erik de Vries

© Marjo 25 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altBlauw licht
Ann Cleeves


Het eilandje Fair Isle wordt vooral bezocht door vogelaars. Deze verblijven op de vogelobservatiepost. De vogelaars hopen tijdens hun bezoek een aantal bijzondere vogels te bewonderen of misschien zelfs een nieuwe soort op het eiland waar te nemen. De beeldschone Angela zwaait, samen met haar man Maurice, de scepter op de observatiepost. Kok en huishoudster Jane zorgt er vol toewijding voor dat het de gasten aan niks ontbreekt.

Wanneer dit verhaal begint is het eiland onbereikbaar omdat er een fikse herfststorm woedt. Niemand kan het eiland op of af. Ook inspecteur Jimmy Perez niet. Hij is op het eiland voor een bezoek aan zijn ouders. Samen met zijn verloofde Fran. Maar zijn vakantie is van korte duur. Het ontzielde lichaam van Angela wordt aangetroffen op de observatiepost. Er steekt een groot mes uit haar rug en door haar haren heen zijn veren gevlochten. Iemand heeft haar gedurende de stormachtige nacht om het leven gebracht.

Al snel is duidelijk dat de observatiepost die nacht was afgesloten. De moord kan alleen gepleegd zijn door mensen die binnen verbleven. De verdachten bestaan uit Angela’s man en stiefdochter, het personeel en een handjevol gasten. Het motief is onduidelijk. Wel blijkt Angela over een nogal arrogante persoonlijkheid te hebben beschikt. Ook was ze dol op mannen en nam ze het met de huwelijkse trouw niet zo nauw. Heeft ze iemand zo erg tegen zich in het harnas gejaagd dat ze dat met de dood heeft moeten bekopen?

Aan Jimmy Perez de taak om de dader te vinden op het kleine eiland waar iedereen elkaar kent en roddels en speculaties zich als een lopend vuurtje verspreiden. Terwijl het onderzoek nog maar net van start is gegaan wordt er een tweede lichaam gevonden en moet er haast gemaakt worden. Voor er nog meer slachtoffers vallen.

Dit verhaal doet aan als een Agatha Christie-achtige vertelling. Een moord in een afgesloten ruimte en een handjevol verdachten versus een ijverige politie-inspecteur. Tel daarbij op een aangename en gemoedelijke schrijfstijl en voilà: Een prettige detective/thriller is geboren. Een fijn boek om te lezen op een van de donkere avonden die op komst zijn. Met een warm drankje binnen handbereik.

Ann Cleeves is een veelzijdige dame. Na haar studie aan de universiteit heeft ze allerlei banen gehad voor ze zich op het schrijverschap stortte. In dit boek heeft ze misschien iets van haar eigen ervaringen verwerkt want ze heeft ooit als kok bij een vogelobservatiepost gewerkt. Net zoals Jane in het boek. Kennelijk heeft Ann Cleeves in het schrijven rust gevonden. Ze is niet meer van baan veranderd en heeft vandaag de dag tweeëntwintig boeken op haar naam staan.

 

ISBN 9789022998731 | paperback | 256 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2011
Vertaald uit het Engels door Erik de Vries

© Annemarie, 19 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


spannende boekenRavenzwart
Ann Cleeves

 

Een desolaat winters landschap, zwarte raven cirkelen boven het lijk van Catherine als ze gevonden wordt door Fran Hunter. Een paar dagen daarvoor was Catherine op bezoek geweest bij Magnus Tait. Het was op nieuwjaarsdag, Catherine en haar vriendin Sally vonden het wel leuk om elkaar uit te dagen, want bij Magnus bleef je beter weg. Magnus is een zonderling, een eenzaat en bovendien zwakbegaafd.
Enkele jaren eerder verdween er al eens een meisje en de hele gemeenschap van dit Shetlandse dorp verdenkt Magnus van deze verdwijning, dus nu ook van de moord op Catherine.
Maar inspecteur Jimmy Perez gunt Magnus het voordeel van de twijfel en begint het leven van de andere bewoners uit te spitten. Al heel vlug blijkt dat er inderdaad veel meer aan de hand is.


Het boek barst van de desolate sfeer die er op deze eilandengroep heerst. En hoewel ze daar in een vrij kleine gemeenschap leven is er bij die mensen toch een sterke eenzaamheid aanwezig. Dat komt vooral goed tot uiting in het personage van Magnus Tait.


'Ladythriller' staat er op de cover. Ik snap niet goed wat hier de reden voor is, in ieder geval slaat het nergens op. Ik zou het een psychologische thriller noemen, met goed uitgewerkte karakters, waarbij vooral Magnus Tait en Jimmy Perez bij mij blijven 'hangen'. Het is spannend zonder dat er spectaculaire dingen gebeuren, het is meer het onderhuidse, de geladenheid van het verhaal, de hele sfeer die een zekere spanning opwekken. Ik zou het willen vergelijken met de scandinavische thrillers, als je daar kan van genieten dan is dit ook wat voor jou.


Over de auteur : Ann Cleeves heeft een vijftiental boeken op haar naam staan, waarvan de serie rond Stephen Ramsey het bekendst is. Tot nu toe zijn slechts drie boeken in het Nederlands vertaald :'Lokvogel' (2003), 'Onschuld' (2004) en nu 'Ravenzwart'. Ze is opgegroeid in Noord-Devon, in het zuidwesten van Engeland. Haar vader was onderwijzer en zelf studeerde ze aan de universiteit maar maakte haar studie niet af. Daarna heeft ze allerlei banen gehad, bij de kustwacht, bij een opvangtehuis voor vrouwen, ze was kok bij een vogelopvangcentrum, en bij de kinderbescherming. Haar man is ornitholoog en door zijn werk is ze op de Shetlandlandeilanden terecht gekomen. Daar hebben ze langere tijd gewoond en heeft ze inspiratie opgedaan voor dit boek.


ISBN 9022991938 Ingenaaid, 286 pagina's Verschenen: april 2006 A.W. Bruna Uitgevers
Vertaler: M. Jansen in de Wal

© Christine, juni 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier!


Recensies

Boven