Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jørn Lier Horst

JachthondenJachthonden
Deel 2 van het Wisting kwartet
Jørn Lier Horst


Wanneer zijn dochter Line hem vertelt dat de Cecilia-zaak heropend gaat worden, weet William Wisting meteen over wie ze het heeft. Ook al is het al zeventien jaar geleden dat Cecilia Linde is vermoord, Wisting zal haar nooit vergeten. Destijds had Wisting als kersverse rechercheur de leiding over het onderzoek. Toen de jonge Cecilia tijdens een hardlooprondje spoorloos verdween, werd met man en macht naar haar gezocht. Hoewel Wisting en zijn collega’s erin slaagden haar ontvoerder op te pakken, was het voor Cecilia zelf te laat. Haar ontzielde lichaam werd langs de kant van de weg aangetroffen, gedumpt als ongewenst afval.


Volgens de advocaat van moordenaar Rudolf Haglund, die inmiddels weer op vrije voeten is, is het bewijs dat tot de veroordeling van zijn cliënt heeft geleid door de politie gefabriceerd. Het blijkt allemaal om een sigarettenpeuk vol dna van Haglund te gaan. De advocaat beweert te kunnen bewijzen dat de politie vals heeft gespeeld. De peuk is nooit door zijn cliënt op de bewuste plek weggegooid. De politie heeft een ernstige overtreding begaan en Rudolf Haglund eist gerechtigheid.


Wisting is verbijsterd. Het is moeilijk te verkroppen dat een van zijn collega’s destijds het recht in eigen handen heeft genomen. Heeft Haglund een jarenlange gevangenisstraf uitgezeten voor een misdaad die hij nooit heeft begaan? Is de echte moordenaar de dans al die tijd ontsprongen? In afwachting van het onderzoek wordt door de hoofdcommissaris een zondebok aangewezen. Omdat Wisting destijds de leiding over het onderzoek had, is hij de klos. Zonder pardon wordt hij geschorst. Tot overmaat van ramp wordt een onderzoek naar hem ingesteld. De doodeerlijke Wisting wordt verdacht van het vervalsen van bewijsmateriaal.


Line twijfelt geen moment aan de onschuld van haar vader. Ze vindt het vreselijk dat zijn goede naam door het slijk wordt gehaald. Wistings vriendin Suzanne klaagt dat het aantal bezoekers in haar café terugloopt. Hoewel ze het niet hardop uitspreekt lijkt ze Wisting hiervan de schuld te geven. Gelooft ze de man met wie ze samenwoont eigenlijk wel? Wisting beseft dat hij Suzanne eigenlijk helemaal nog niet zo goed kent. Ze zijn pas drie jaar samen en sinds Suzanne het café heeft geopend, zien ze elkaar steeds minder. Wisting besluit dat zijn relatieperikelen nu geen prioriteit hebben. Eerst moet hij zijn naam zuiveren. Hij trekt zich terug in zijn vakantiehuis om zich nogmaals over de Cecilia-zaak te buigen. Als er bewijs vervalst is, moet de waarheid boven tafel komen.


Line houdt zich ondertussen met een recentere moordzaak bezig. Niet als politieagent maar als journalist. In de stromende regen is een nog onbekende man aangetroffen. Een trouwe hond zat bedroefd naast het lijk. Line is de politie een stap voor door de chip van de hond uit te laten lezen. Wanneer ze bij het huis van het vermoedelijke moordslachtoffer arriveert, gaat het mis. Line is niet alleen. Een duister figuur stuift het huis van de dode uit, valt Line aan en slaat op de vlucht. Hoewel Line niet geheel ongeschonden uit de strijd is gekomen, is haar interesse gewekt. Wie heeft het huis van het slachtoffer overhoopgehaald? En belangrijker nog: zijn de inbreker en de dader soms een en dezelfde persoon?


Jachthonden is het tweede deel van het Wisting kwartet maar er zijn al meerdere boeken over William Wisting verschenen. Met dit boek sleepte auteur en hoofd van de recherche Jørn Lier Horst meerdere prijzen binnen en ik begrijp precies waarom. Het verhaal biedt een mooie mix tussen het privéleven van hoofdpersonen Wisting en Line en de twee moordzaken. De sfeer van het verhaal is prettig en een tikje melancholiek. Het doet enigszins aan de boeken van Henning Mankell over Wallander denken en daarmee heeft deze auteur mijn aandacht absoluut getrokken.


Uit de boeken over William Wisting spreekt een grote liefde voor het politievak. Het personage William Wisting is als een collega van Jørn Lier Horst. Een toegewijde medewerker waar elk politiebureau zich gelukkig mee mag prijzen. Wat Jachthonden zo geloofwaardig maakt, is dat de auteur zijn ogen niet sluit voor misstanden binnen de politie. Soms worden er fouten gemaakt. Per ongeluk, opzettelijk of door het optreden van tunnelvisie. Wat er in de zaak van Cecilia Linde precies is gebeurd verklap ik uiteraard niet. Lees Jachthonden en ontdek zelf dat het Scandinavische thrillergenre er een nieuwe sterschrijver bij heeft!


ISBN 9789400506633 | paperback | 375 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2017
Vertaald door Kim Snoeijing

© Annemarie, 17 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Rode sneeuwRode sneeuw
Deel 1 van het Wisting Kwartet
Jørn Lier Horst


In het zomerhuisje vindt Ove Bakkerud rust. Even weg van alles en iedereen en met name van de sfeer thuis. Hij en zijn vrouw zijn uit elkaar maar ze wonen nog in hetzelfde huis. Vooral in het weekend, wanneer ze allebei thuis zijn, loopt de spanning op. Oves besluit in de weekenden naar het zomerhuisje te vluchten, heeft hem goed gedaan. Helaas moet het, vanwege de scheiding, binnenkort verkocht worden. Ove zal er nog een laatste weekend doorbrengen, daarna zijn de zomer en zijn huwelijk definitief voorbij.


De ravage die Ove in zijn huisje aantreft, doet hem veel verdriet. Zijn toevluchtsoord is door vreemden overhoopgehaald. Dieven hebben zich zijn herinneringen toegeëigend. Een aantal van zijn dierbaarste bezittingen, met een hoge emotionele waarde, zijn verdwenen. Het huisje is van al zijn charme ontdaan. Het is bezoedeld. Ove is nog maar nauwelijks van de schrik bekomen wanneer hij ontdekt dat in het naastgelegen huisje licht brandt. Vreemd, de bekende televisiepresentator die naast hem woont bezoekt zijn zomerhuisje alleen als de zomer in volle gang is. Wat doet hij in het huisje nu de herfst al schoorvoetend zijn intrede maakt? Ove besluit een kijkje te gaan nemen.


Ook het huisje van de bekende Noor is door leden van het dievengilde met een bezoekje vereerd. De braaksporen zijn duidelijk zichtbaar. De bloedvlekken op het deurpaneel zijn dat ook. Ove belt de politie, die na hun komst een dode man in het huisje aantreffen. Dat het niet om de eigenaar van het huisje gaat, is meteen duidelijk. Die zou immers niet met een bivakmuts op door zijn eigendom struinen. Wie het wel is, weet de politie nog niet. Eventuele sporen en bewijsmaterialen moeten eerst veilig worden gesteld, dan pas kan de muts verwijderd worden.


Inspecteur William Wisting neemt de zaak op zich. Nadat hij iedereen heeft geïnstrueerd, vertrekt hij naar het politiebureau om het onderzoek te openen. De weg is smal en loopt dwars door een dicht loofbos. William ziet de man die over de weg wankelt dan ook meteen. In het licht van de koplampen van Williams auto grijpt de man naar zijn borst en zakt ineen. Toegewijd als hij is, is William er als de kippen bij. Dat had hij beter niet kunnen doen. Wanneer William zich over de man buigt, slaat deze hem met een vuist in het gezicht. Na een korte worsteling gaat de onbekende er in Williams auto vandoor.


Omdat zijn telefoon nog in de auto ligt, spoedt William zich naar een nabijgelegen boerderij. Hij belt zijn collega’s en er wordt een grootschalige zoektocht op touw gezet. De onbekende, die ongetwijfeld iets met de kersverse moordzaak te maken heeft, wordt echter niet gevonden. In de dagen die volgen neemt het onderzoek steeds grotere vormen aan. Wat heeft zich in het bos bij het zomerhuisje afgespeeld? Wanneer blijkt dat de chauffeur van de lijkwagen nooit bij de lijkschouwer is aangekomen, is het raadsel compleet. Waar zijn de lijkwagen, de chauffeur én het lijk gebleven?


Rode sneeuw is het zevende boek over William Wisting. Met dit boek brak auteur Jørn Lier Horst internationaal door. De uitgever heeft ervoor gekozen bij dit deel in te haken. Er zullen nog drie delen volgen. Om te voorkomen dat er verwarring ontstaat, wordt de hoofdpersoon in het begin van het boek aan de lezer voorgesteld. Ook belangrijke gebeurtenissen die voor dit deel hebben plaatsgevonden, zoals de dood van Williams vrouw Ingrid, worden kort beschreven.


Jørn Lier Horst weet waarover hij schrijft. Voor het schrijverschap al zijn aandacht opslokte, was hij hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Ook zijn geesteskind William Wisting is in dit gebied werkzaam. Schrijver en personage behoren eveneens tot dezelfde leeftijdscategorie. Omdat de auteur zijn eigen ervaringen, inzichten en mensenkennis in zijn politiethrillers verwerkt, is Rode sneeuw uiterst geloofwaardig en inlevend geschreven. Ook schroomt de auteur niet gevoelige maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen.


Jørn Lier Horst loodst de lezer uiterst vakkundig door een goed opgebouwd en meeslepend verhaal. Met diverse nieuwe verhaalwendingen en mysterieuze gebeurtenissen houdt hij de aandacht van zijn lezerspubliek goed vast. Wat is het verhaal achter het grote aantal vogels dat dood uit de lucht valt? Houdt de vriend van Williams dochter Line zich met dubieuze zaken bezig? Jørn Lier Horst hanteert een kalme, weloverwogen schrijfstijl waardoor het verhaal naast spannend ook uitermate sfeervol is. Mijn eerste kennismaking met William Wisting doet dan ook snakken naar een tweede ontmoeting.


ISBN 9789400506626 | paperback | 367 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2016
Vertaald door Kim Snoeijing

© Annemarie, 11 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven