Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De Waal & Baantjer



http://www.dewaalenbaantjer.nl

Lees ook de recensies over de verhalen van Van Opperdoes en Jacob in de Bureau Raampoort-reeks.


Een schim in de nachtEen schim in de nacht
De Waal & Baantjer


Rechercheur Peter van Opperdoes geniet van een lange, lichte zomerdag. Na het eten van een goed gelukte, zelfgemaakte pasta maakt hij een ommetje. Al snel strijkt hij bij café Papeneiland neer waar Carlo hem van een lekkere kop koffie voorziet en er ongevraagd een warme punt appeltaart bij serveert. Van Opperdoes stribbelt alleen voor de vorm tegen. Op het moment dat de eerste hap appeltaart in de mond van Van Opperdoes verdwijnt, wordt de rust door vuurwerk verstoord. Van Opperdoes beseft echter meteen dat de knalgeluiden in werkelijkheid pistoolschoten zijn.


Met zijn mond nog vol appeltaart spoedt Van Opperdoes zich in de richting van de schoten. Vlak bij de ingang van de Noorderkerk, op de Noordermarkt, ligt iemand op de grond. Het slachtoffer, een man, is nog bij kennis maar maakt het niet goed. Zodra de ambulance is gebeld vraagt Van Opperdoes aan de man wie op hem heeft geschoten. De man kan nauwelijks praten van de pijn maar weet, voor hij zijn ogen definitief sluit, uit te brengen dat hij zelf de dader is. “Ik was het zelf”, zegt de man.


De woorden van de man blijven door het hoofd van Van Opperdoes spoken. Hoe kan de man zichzelf doodgeschoten hebben? Het moordwapen is gevonden, het lag 40 meter verderop. Daar kan het niet beland zijn als de man zichzelf daadwerkelijk heeft doodgeschoten. Waarom deed het slachtoffer de opmerkelijke uitspraak? Een onverwachte bezoeker zaait nog meer verwarring. Of licht hij juist een tipje van de sluier op? Van Opperdoes en zijn politiepartner Jacob staren vol verbazing naar de man die zojuist het politiebureau is binnengewandeld. Is het slachtoffer soms weer tot leven gekomen?


De bezoeker stelt zich voor als James Holten. Hij maakt zich zorgen om zijn broer Freddy. Zijn tweelingbroer. Freddy is afgelopen nacht niet thuisgekomen en James zag overal politie. Hij wil weten of er soms iets gebeurd is. Van Opperdoes en Jacob wachten nog op de uitslag van het DNA-onderzoek maar twijfelen niet langer aan de identiteit van het slachtoffer. Ze vertellen James dat zijn broer vermoord is. James reageert ietwat vreemd. Is hij wel ontdaan door de dood van zijn broer? Is zijn reactie verdacht of is hij gewoon iemand die zijn emoties moeilijk toont? En dan spookt de uitspraak van Freddy weer door het hoofd van Van Opperdoes. Bedoelde het slachtoffer soms dat hij naar zijn eigen spiegelbeeld keek toen hij neergeschoten werd?


James gedraagt zich verdacht. Hij beweert dat hij en Freddy een goede band met elkaar hadden maar Freddy’s vriendin vertelt aan Van Opperdoes en Jacob dat de twee broers ruzie om een erfenis hadden. Er was een grote geldsom verdwenen en de broers verdachten elkaar. Is geld het motief voor de moord op Freddy? Heeft James zijn eigen tweelingbroer vermoord?


Freddy was een handelaar. Samen met zijn maatje Henkie, een simpele ziel, verkocht hij spulletjes op het Waterlooplein. Is Freddy soms in het criminele circuit verzeild geraakt? Is hij als kruimeldiefje met de grote jongens in zee gegaan of is het toch James die achter de tralies thuishoort? Van Opperdoes twijfelt. Er klopt iets niet. Zijn gevoel en jarenlange ervaring vertellen hem dat er meer aan de hand is. Maar wat? Wat ziet Van Opperdoes over het hoofd?


Wat de boeken over Van Opperdoes en Jacob zo aantrekkelijk maakt, is dat de verhalen altijd een verrassende maar geloofwaardige ontknoping kennen. De verhalen zijn luchtig van toon maar absoluut niet voorspelbaar. Ook met Een schim in de nacht weet Simon de Waal de lezer van begin tot eind te boeien.


Van Opperdoes is een schat van een man. Door zijn jarenlange ervaring als politieman laat hij zich niet snel intimideren of voor de gek houden maar ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, blijft hij de verdachten die op zijn pad komen met respect behandelen. Hij beseft dat mensen door emoties overmand kunnen raken en dat mensen die fouten maken niet per definitie uitschot zijn. In de ogen van Van Opperdoes is iedereen gelijk en dat maakt de boeken in deze reeks zo hartverwarmend. Ook in Een schim in de nacht gaan een goed politieverhaal en compassie hand in hand.


ISBN 9789048827633 | paperback | 172 pagina's| Lebowski | mei 2015

© Annemarie, 26 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Een kuil voor een ander
De Waal & Baantjer

Een ijzige kou baant zich een weg door de Jordaan. De bruggen zijn glad en besneeuwd. Het geploeter van autobestuurders die de steile bruggen proberen te trotseren en daarin regelmatig jammerlijk falen, biedt een komisch schouwspel voor de bezoekers van café Papeneiland. Het einde van het jaar nadert en Van Opperdoes heeft tijd genoeg om zich tussen de cafébezoekers te scharen. Terwijl hij geniet van een kop koffie en een croissant, verzucht hij dat hij snakt naar “een goed lijk.” Van Opperdoes moet zijn overuren opmaken maar vrije dagen voelen haast als een straf voor de doorgewinterde politieman.

Nadat Van Opperdoes zijn tassen heeft gevuld met smakelijke producten van de plaatselijke middenstand, wacht thuis een prettige verrassing op hem. Collega Jacob wacht hem bij zijn voordeur op en nodigt Van Opperdoes uit voor een autoritje. Jacob voert zijn oudere collega veilig door de besneeuwde straten naar de Bergstraat. In een oud, leegstaand pand is zojuist een lijk aangetroffen. De onvrijwillige vakantie van Van Opperdoes is voorbij.

Het grote pand wordt gerenoveerd. Nadat het maanden heeft leeggestaan, is het nu een komen en gaan van bouwvakkers. Per abuis is een gat in een muur die moest blijven staan geslagen, de verantwoordelijke hiervoor heeft zich nooit gemeld. Het ongewenste gat is vervelend maar wat veel naarder is, is de aanblik van het lijk dat zich achter het gat bevindt. De dode is half weggewerkt in een ondiepe kuil. De striemen in zijn nek verklappen de doodsoorzaak.

Wie is de dode en hoe is hij in de ruimte achter het gat beland? Heeft iemand de muur na het dumpen van het lijk gemetseld, heeft iemand eerst het gat in de muur gemaakt en daarna het lijk achtergelaten of is er sprake van een heel ander scenario? Vreemd genoeg bevindt zich in de ruimte achter het lijk een deur. Verschaft de deur toegang tot een geheime ruimte? Met behulp van een koevoet is Jacob de stevige deur al snel de baas. Achter de deur treffen Jacob en Van Opperdoes een verrassende situatie aan. Het werpt nieuw licht op de mysterieuze moordzaak.

De vingerafdrukken van het lijk onthullen zijn identiteit. De dode ging als Lucas Vos door het leven. Deze bevinding levert echter alleen maar meer vragen op. Hoe kan Lucas Vos dood in een kuil achter een muur zijn aangetroffen? Hoe kan het dat Lucas Vos kortgeleden om het leven is gebracht? Lucas Vos is dood maar… dat was hij een jaar geleden ook al!

Van Opperdoes wilde “een goed lijk” en dat heeft hij gekregen. De oude politieman kan zijn tanden zetten in een moordzaak die de raderen in zijn creatieve brein razendsnel laat rondraaien. In dit elfde deel van de populaire De Waal & Baantjer-reeks loopt het spoor naar Brabant en de naam van een dubieuze officier van justitie duikt op. Zullen Van Opperdoes en Jacob erin slagen dit moordmysterie op te helderen?

Een kuil voor een ander is alweer het elfde deel in de De Waal & Baantjer-reeks. Simon de Waal blijft zijn lezers onverminderd vermaken met nieuwe belevenissen van Van Opperdoes en Jacob. Ik heb Van Opperdoes en Jacob lang geleden al in mijn hart gesloten en ik geniet met volle teugen van de hartverwarmende schrijfstijl van de auteur. De verhalen hebben iets huiselijks en de verhaallijn maakt keer op keer nieuwsgierig naar de afloop. Ik woon aan de andere kant van het land maar steeds na het lezen van een boek over Van Opperdoes en Jacob, voelt de Jordaan een beetje als thuis.

In de tweedelige miniserie Bureau Raampoort vertolken Thomas Acda en Tim Haars vanaf aanstaande woensdag de rollen van Van Opperdoes en Jacob. De serie wordt op 3 en 10 december 2014 uitgezonden. Ik ga zeker kijken!  

ISBN 9789048822423| paperback | 175 pagina's| Lebowski | november 2014

© Annemarie, 1 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


height=Een tien met een griffel
De Waal & Baantjer

Een jonge, knappe vrouw wordt dood aangetroffen in een appartement. Een oplettende overbuurman alarmeerde de politie en vertrouwt de toegesnelde rechercheur Peter van Opperdoes en zijn college Jacob niet veel later toe dat de dode dame niet de bewoonster van het appartement is. De overbuurman is slecht ter been en daardoor aan huis gekluisterd. Er ontgaat hem weinig en hij deelt de politiemannen tevens mee dat het slachtoffer waarschijnlijk ook in het appartementencomplex woonde, op de tweede verdieping. Hij blijkt het bij - zoals dat bij nieuwsgierige buren meestal het geval is - het rechte eind te hebben.

Het moordslachtoffer – want dat is ze – heette Sylvia Oosterbaan. Ze kwam vaak bij haar benedenbuurman Dennis Koster over de vloer maar Dennis zelf is nergens te bekennen. Niet veel later wordt hij alsnog aangetroffen. Helaas is hij niet in staat om een getuigenis af te leggen. Ook Dennis is dood. Het lijkt erop dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Heeft hij Sylvia gedood en daarna de hand aan zichzelf geslagen? Al snel blijkt dat Dennis de dader niet kan zijn. Hij was al dood voor Sylvia het leven liet. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat hij zichzelf niet van het leven heeft beroofd. Dennis Koster is eveneens vermoord.

Van Opperdoes en Jacob hebben het er weer druk mee. Een ex van Sylvia blijkt haar nog niet vergeten te zijn en Dennis had problemen op zijn werk. Volgens de moeder van Dennis moet de dader in die hoek gezocht worden. Dennis werkte als gevangenisbewaarder en de twee ijverige politiemannen doen navraag. Er was inderdaad sprake van een conflict op het werk. Een agressieve gedetineerde had het op Dennis voorzien. Het onvriendelijke heerschap is kort geleden op vrije voeten gesteld. De ex-vriend van Sylvia houdt zich voor de politie schuil. Wat heeft hij te verbergen? In het schuurtje van de stalker – die smetvrees lijkt te hebben – doen Van Opperdoes en Jacob een onthutsende ontdekking. Er zijn verdachten genoeg maar…wie heeft de dubbele moord gepleegd?

Een tien met een griffel is alweer het tiende boek in de populaire De Waal & Baantjer-reeks. Ik schreef vol lof over de vorige boeken en ook nu kan ik alleen maar de loftrompet steken over dit heerlijke detectiveverhaal. In de verhalen over Van Opperdoes en Jacob gaan spanning en ontspanning hand in hand en wordt een warm beeld van onze hoofdstad geschetst. De ware schuldige wordt zoals altijd pas aan het eind van het verhaal aangewezen en auteur Simon de Waal weet zijn lezerspubliek uiteraard weer te verrassen.

Achterin deze jubileumeditie staan foto’s van alle vertrouwde locaties uit de boeken. De eerste – en ook de grootste – foto is van Café Papeneiland waar Van Opperdoes zo graag vertoeft. Er volgen diverse foto’s van politiebureau Raampoort en een drietal foto’s van Simon de Waal en Appie Baantjer ten tijde van het verschijnen van het eerste boek in de reeks. Voorafgaand aan de foto’s staat een allerhartelijkst geschreven nawoord van Simon de Waal. Hij beschrijft hoe de boekenreeks tot stand is gekomen en wat een plezier de twee auteurs, oud-collega’s en vrienden aan het bedenken van de reeks hebben gehad. Liefdevol beschrijft Simon de Waal zijn band met Appie Baantjer en de plagerijtjes die laatstgenoemde graag uithaalde. Het derde boek in de reeks is het laatste verhaal dat het tweetal samen schreef. Appie Baantjer overleed in augustus 2010, 86 jaar oud. Simon de Waal schreef verder, zo wilde zijn goede vriend het. En nu is het tiende boek een feit. Laat het niet het laatste zijn!

ISBN 9789048819225 | paperback | 170 pagina's| Lebowski | maart 2014

© Annemarie, 9 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altEen tip van de sluier
De Waal & Baantjer

Na het afsluiten van een vermissingszaak besluit rechercheur Peter van Opperdoes het gure herfstweer te trotseren en een ommetje te maken. Bij café Papeneiland, zijn stamkroeg, maakt barman Carlo hem met driftige gebaren duidelijk dat hij naar binnen moet komen. Carlo vertrouwt Van Opperdoes toe dat iemand naar hem op zoek is. Een telefoontje naar het politiebureau wijst uit dat ook daar iemand naar hem heeft geïnformeerd. Dan, in het licht van een bliksemschicht, is te zien dat er een man voor het café staat. Hij kijkt naar binnen. Carlo voelt zich allesbehalve op zijn gemak maar Van Opperdoes laat zich niet snel uit het veld slaan. Hij nodigt de man uit om naar binnen te komen, het behaaglijke café in.

De man stelt zich voor als Bob Pals, een zakenman. Hij is degene die op zoek was naar Van Opperdoes. Bob heeft een probleem en hij wil dat probleem uitsluitend aan Van Opperdoes voorleggen omdat hem verteld is dat hij een van de beste rechercheurs is. De toch wel enigszins gevleide Van Opperdoes hoort zijn verhaal aan. Bob Pals is met de dood bedreigd. Een onbekende man die zichzelf Frits noemt heeft hem gewaarschuwd dat zijn leven gevaar loopt.

De volgende ochtend - terwijl de Amsterdamse kelders worden geteisterd door een aanhoudende regenbui – legt Bob Pals een verklaring af op het bureau. Na afloop bespreken Van Opperdoes en zijn gewaardeerde collega Jacob de zaak. Er klopt iets niet. Waarom zou een doodgewone zakenman zomaar met de dood bedreigd worden? Wat verzwijgt Bob Pals?

Jacob en Van Opperdoes hebben hun handen vol aan de zaak. Het spoor leidt hun van het ene louche type naar het andere. De waarheid vinden ze niet maar de ongure mannen die op hun pad komen hebben op hun beurt ook het een en ander te verbergen. Loopt Bob Pals wel echt gevaar? Dan gebeurt er iets waardoor de hele zaak als uiterst serieus wordt opgevat: Kim, de dochter van  Bob Pals, wordt in elkaar geslagen door twee bekenden van de politie.

Het is voor mij een feest om een boek van De Waal & Baantjer te lezen. Als ik een gloednieuw exemplaar in mijn handen heb, verheug ik mij op wat komen gaat. Ik hou van de genoeglijke sfeer van de verhalen en de ontwapenende manier waarop Simon de Waal de twee bevriende hoofdpersonen portretteert.

Niet alleen komt de lezer de waarheid over Bob Pals te weten maar na het lezen van dit boek weet je ook waar de leukste cafeetjes in de Jordaan zich bevinden en waar je moet zijn voor een heerlijk stuk appeltaart. Ook leuk is dat andere collega’s en  afdelingen van het politieapparaat aan bod komen. Zonder een goede samenwerking is men nergens. Zo heeft collega IJsselstein de waarde van zijn technische vaardigheden al meerdere malen bewezen.

De boeken van De Waal & Baantjer zijn als een warm bad, comfortabel en ontspannend. Een tip van de sluier biedt een sympathiek geschreven verhaal met een goed uitgedacht plot. Verrukkelijk leesvoer.

ISBN 9789048818709 | paperback | 174 pagina's | Lebowski | september 2013

© Annemarie, 14  september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altEen wolf in schaapskleren
De Waal & Baantjer

Om kwart over drie ’s-nachts wordt rechercheur Peter van Opperdoes uit bed gebeld. Voor zijn deur staat een barman, en goede kennis, die op weg naar huis iets verontrustends in de gracht zag drijven. Van Opperdoes loopt met de man mee naar de Prinsengracht waar de barman aanwijst wat hij heeft gezien. Het tweetal ziet al snel dat de deinende massa een mens is. Een dood mens.

De dode wordt uit het water gehaald en het lijk wordt na enige moeite geïdentificeerd als Jan Willem van Deventer, een student. Hij is verdronken. Van Opperdoes brengt samen met zijn trouwe politiepartner Jacob een bezoekje aan de moeder van Jan Willem. De vrouw reageert verslagen op het verdrietige nieuws en gaat er onmiddellijk vanuit dat Jan Willem vermoord is. Een jonge knul verdrinkt toch zeker niet zomaar, aldus de emotionele moeder.

Wim, de vader van Jan Willem moet op een andere locatie ingelicht worden. Enkele weken geleden heeft hij zijn huis verlaten omdat hij een relatie met een jongere vrouw heeft. Wim denkt niet aan moord. Hij  weet zeker dat Jan Willem zelfmoord heeft gepleegd. Volgens Wim is het allemaal zijn schuld. Hij heeft zijn kind tot zelfmoord gedreven want hij is immers bij zijn vrouw weggegaan. Van Opperdoes en Jacob laten een verslagen man achter.

Heeft Jan Willem zelfmoord gepleegd, is hij vermoord of is Jan Willem door een ongeluk gestorven? Jan Willem bracht zijn laatste avond in een café door en er vallen immers wel vaker mensen na een avondje stappen in de gracht. De huisgenoten van Jan Willem blijken al op de hoogte van zijn overlijden. De Social Media heeft de politie ingehaald. Ook Frits van Munster, de scriptiebegeleider van de dode student, heeft het slechte nieuws al gehoord en haast zich naar het ouderlijk huis van Jan Willem. De man is wel erg betrokken. Is dat normaal? Wanneer Van Opperdoes en Jacob hem enige tijd later in de studentenkamer van Jan Willem aantreffen neemt de twijfel over deze zenuwachtige figuur toe. Het lijkt wel alsof de man ergens naarstig naar op zoek is.

En dan, terwijl het onderzoek vast dreigt te lopen, komt er een nieuwe aanwijzing. Jan Willem scheen klusjes op te knappen voor een onbekende figuur die “De Regelaar” wordt genoemd. Wie is deze onbekende en waaruit bestonden de werkzaamheden van Jan Willem precies? Heeft De Regelaar iets te maken met de dood van Jan Willem?

Opnieuw heb ik genoten van een heerlijk verhaal met in de hoofdrollen Van Opperdoes en Jacob. Ook dit verhaal leest gemoedelijk weg en is goed uitgedacht. Leuk detail is dat Van Opperdoes vertelt over Appie Baantjer en Piet Römer. Hij haalt herinneringen op en dat levert een paar vermakelijke anekdotes op. Naast een boeiende politieroman is Een wolf in schaapskleren ook, net als de andere boeken in deze reeks, een ode aan een hechte vriendschap. Ik hoop dat Simon de Waal nog lang kan putten uit de verhaallijnen die hij destijds samen met Appie Baantjer heeft bedacht.

ISBN 9789048816927 | paperback |160 pagina's| Lebowski | april 2013

© Annemarie, 3 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Een wolf in schaapsklerenEen wolf in schaapskleren
De Waal & Baantjer


Wie kent Appie Baantjer (1923) nou niet? De oud-Amsterdamse rechercheur die bij vriend en vijand bekend staat om zijn De Cock (met ceeooceekaa)-boeken en -TV-serie. Hij was geliefd bij de fans van de Nederlandstalige detective. In 2010 overleed hij.
Simon de Waal (1961) is de andere helft van het duo en ook een bekend auteur van detectives. Net als Baantjer vroeger, werkt De Waal bij de recherche in Amsterdam. Nadat hij als adviseur bij een speelfilm was betrokken heeft hij als scenarioschrijver aan talloze series meegewerkt. In 2005 verscheen zijn debuutthriller Cop vs Killer, die gelijk werd genomineerd voor De Gouden Strop en De Diamanten Kogel.
Op een gegeven moment hebben Baantjer en De Waal de handen ineen geslagen en hebben ze een nieuwe detectiveserie geïntrodueerd rondom de Amsterdamse rechercheur Peter van Opperdoes en zijn collega Jacob. Een wolf in schaapskleren is al weer het achtste deel in de serie waarvan twee maal per jaar een nieuw deel verschijnt. De plots zijn mede gebaseerd op ideeën en verhalen van Baantjer. Om die reden en als eerbetoon aan zijn oude vriend verschijnt de serie, die nu wordt geschreven door De Waal, onder de auteursnaam De Waal & Baantjer.


Nostalgie maar toch ook weer niet. De Waal & Baantjer gebruiken oude patronen (en soms ook figuren) uit de DeCock-serie als basis voor deze modernere variant van de Amsterdamse politiethriller. En dat pakt wonderwel goed uit: het resultaat is een frisse, goed opgebouwde detective terwijl voor mij de oude Baantjerboeken met De Cock en Vledder aan slijtage onderhevig waren. Van Opperdoes en Jacob is een interessant koppel dat goed op elkaar ingespeeld is. Van Opperdoes is de oudere politieman die af en toe wijze woorden krijgt ingefluisterd van zijn overleden vrouw. Het is geen bovennatuurlijk gegeven, maar een passend intermezzo in het verhaal en geeft er een zekere lichtheid aan. Jacob is de jonge hond maar met een volwaardige rol in het geheel. In Een wolf in schaapskleren proberen ze te achterhalen wat de achtergrond is van de dood van de jonge student Jan Willem die in de gracht wordt gevonden. Moord? Zelfmoord? Ongeluk? Gescheiden ouders, een opdringerige leraar, een beruchte Amsterdamse crimineel; bij wie ligt de sleutel naar de dood van Jan Willem? Het kost Van Opperdoes en Jacob heel wat hoofdbrekens om uiteindelijk achter de waarheid te komen.


De heren De Waal en Baantjer halen het beste in elkaar naar boven wat leidt tot een geloofwaardige politieroman. Een aangenaam, vlot lopend verhaal dat ondanks zijn compactheid toch heel compleet is en met vlotte pen geschreven. Genieten dus!


ISBN 9789048816927 | paperback |160 pagina's| Lebowski | april 2013

© Joanazinha, 21 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altEen licht in de duisternis
De Waal & Baantjer

Het is winter. De straten van Amsterdam zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Rechercheur Peter van Opperdoes kan niet slapen en hij besluit, aangemoedigd door zijn vrouw, om een wandeling te gaan maken. De normaal zo drukke straten zijn nu verlaten en de sneeuwlaag is nog niet ontsierd door voetstappen en bandensporen. Het ligt over de straten als een mooie witte deken. Van Opperdoes geniet van de rust en de sneeuwpracht.

Bij de beelden op de Elandsgracht valt hem wat op. Hij wordt gelokt door een mysterieus lichtje in de sneeuw. Er staat een hoofd op de grond. Gelukkig is het geen echt hoofd maar een geboetseerd exemplaar. Is het hoofd bij de beelden geplaatst om iemand te herdenken? Maar wie dan?

De volgende ochtend treft Van Opperdoes een hevig ontstemde Jacob. Jacob houdt niet van het winterse weer. Hij heeft zich dik ingepakt en zal hier de rest van de dag door zijn politiecollega’s mee geplaagd worden. Van Opperdoes haalt hem over om samen te achterhalen naar wiens gelijkenis het hoofd is geboetseerd. Een kroegbaas weet hen te vertellen dat het hoofd grote gelijkenissen vertoont met ene Martin. De café-eigenaar beseft dat hij Martin al maanden niet heeft gezien. Martins moeder wordt opgespoord en zij vertelt dat Martin al drie maanden vermist wordt.

Martin is niet bekend bij de politie maar zijn vader, Willy Pieters, is dat wél. Het verhaal wordt steeds interessanter volgens Van Opperdoes. Jacob moppert. Hij snapt niet waarom zijn collega zich persoonlijk met de vermissing bemoeit. Het is immers geen zaak voor moordzaken. Van Opperdoes is echter in zijn nopjes. Bovendien: Iets beters is er momenteel toch niet te doen.

Aangezien Martin al lange tijd niet door zijn moeder is gezien, gaan Van Opperdoes en Jacob op zoek naar zijn vader. Wie weet kan Willy hen meer vertellen. En dan blijkt dat het verhaal steeds gekker wordt. Ook Willy is namelijk al maanden niet gezien.

Een licht in de duisternis is alweer het zevende deel in de reeks boeken die door Simon de Waal geschreven wordt. De ideeën zijn echter van De Waal en Baantjer samen. Zij hebben samen met veel plezier gebrainstormd over deze boekenreeks. Ook dit boek kenmerkt zich door de warmte en de hartelijkheid die het uitstraalt.

Van Opperdoes en Jacob vormen inmiddels een prima team. Zij hebben ontdekt dat de ouderwetse speurmethoden van Peter van Opperdoes prima samengaan met de moderne snufjes waar Jacob zich graag van bedient. Bovendien hebben de twee mannen een diepe sympathie voor elkaar opgevat. Het is een beetje als in een goed huwelijk: ze accepteren elkaar zoals ze zijn.

De boeken van De Waal & Baantjer zijn uitermate geschikt voor lezers voor wie een misdaadverhaal niet al te gruwelijk hoeft te zijn. Het zijn detectiveverhalen voor mensen bij wie gemoedelijkheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan. De prettige sfeer uit de boeken van Appie Baantjer herleeft in de verhalen over Jacob en Van Opperdoes. De genegenheid van Simon de Waal voor zijn dierbare vriend komt mooi en respectvol tot uiting in deze serie. Heerlijk leesvoer voor de koude winteravonden die komen gaan.

ISBN 9789048815135 | paperback |160 pagina's| Lebowski | oktober 2012

© Annemarie, 30 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

OmnibusOmnibus
De Waal & Baantjer

In De Waal & Baantjer Omnibus zijn de eerste drie delen uit de succesvolle reeks van Simon de Waal en Appie Baantjer samengevoegd. De twee oud-politiepartners hebben de personages voor de reeks samen bedacht en ook aan stof voor verhalen was geen gebrek. Na het overlijden van Appie Baantjer in 2010 heeft Simon de Waal de reeks in zijn eentje voor zijn rekening genomen. Dat wilde Baantjer zo en De Waal doet het met verve. Het is ouderwets genieten van spannende maar ook knusse politieverhalen uit Amsterdam. De vriendschap tussen de twee mannen en de liefde voor het vak spat van elke bladzijde af.

Het boek “Een rus in de Jordaan” bijt het spits af. De lezer maakt kennis met rechercheur Peter van Opperdoes, een al wat oudere politieman. Na het overlijden van zijn vrouw laat hij zich overplaatsen van het beroemde Bureau Warmoesstraat naar Bureau Raampoort in de Jordaan. Van Opperdoes heeft altijd met plezier op de Warmoesstraat gewerkt maar wil zijn laatste jaren bij de politie op een wat rustiger werkplek slijten. Hij kijkt echter lelijk op zijn neus wanneer hij vrijwel direct een moordzaak aan zijn takenlijstje toe kan voegen. Het begint allemaal met een jonge prostituee die een bezoekje aan het bureau brengt. Ze vertrouwt Van Opperdoes toe dat een klant van haar een bijzondere revolver bij zich had. Ze zag meteen dat het de revolver was die een aantal jaar eerder van haar vader is gestolen. De oude politieman belooft dat hij zich in de zaak zal verdiepen maar vertelt de vrouw ook dat hij weinig informatie heeft om mee te werken. Voordat hij echter ook maar de kans krijgt te bedenken wat hij met het verhaal van de vrouw moet doen, wordt de prostituee vermoord. Ook haar vriend – die door anderen haar pooier genoemd wordt – legt het loodje. Wat is hier aan de hand? Hebben de twee moorden te maken met het wapen waarover de vrouw vertelde? Samen met zijn jonge collega Jacob, bijt Van Opperdoes zich in de zaak vast.

In “Een lijk in de kast” schrikt een vrouw zich een hoedje wanneer ze de voordeur van haar nieuwe appartement opent. Er liggen twee lijken in de gang. Hevig geschokt neemt ze op advies van haar moeder contact met Van Opperdoes op. Maar wanneer de inspecteur een kijkje in het pand neemt zijn de lijken verdwenen. Van Opperdoes gelooft de vrouw en dat betekent dat hij en Jacob het weer druk gaan krijgen. Waar zijn de twee ontzielde lichamen gebleven? Wie heeft ze weggehaald? Zolang er geen lichamen zijn, is het moeilijk om te achterhalen wat er zich in het appartement heeft afgespeeld. De makelaar die de vrouw de sleutel heeft overhandigd is een oude bekende van de politie, een niet al te betrouwbaar type. Deze man weet duidelijk meer maar houdt zijn mond. Dan wordt de zoon van de makelaar vermist wat de zaak alleen maar ingewikkelder maakt.

Wie denkt dat Van Opperdoes en Jacob na het oplossen van bovenstaande moordzaken op hun lauweren kunnen rusten, heeft het mis. Al snel dient zich een nieuwe zaak aan in “Een dief in de nacht”. De politie wordt gebeld over een schietpartij en rept zich naar de opgegeven locatie. Daar ligt een dode man, neergeschoten. Van Opperdoes en Jacob zijn snel ter plaatse en ontdekken in een kofferbak nóg  een lijk. Van Opperdoes weet wie de tweede dode is, een crimineel die al jaren uit handen van de politie wist te blijven. Hij kwam overal mee weg en was iedereen te vlug af. Nu is hij gevonden maar helaas kan hij niet meer verhoord worden. Een dame meldt zich op het plaats delict, ze heeft de schutter weg zien rennen. De volgende dag komt ze niet opdagen voor het afnemen van haar getuigenverklaring. Van Opperdoes ruikt onraad en spoedt zich met Jacob naar het huis van de dame. Ze zijn te laat, de getuige is uitgeschakeld. Wie heeft de twee mannen en de getuige vermoord? Hebben de moorden met elkaar te maken? En wat staat er toch op de uiterst goed beveiligde usb-stick, die de dode crimineel bij zich droeg?

In de drie boeken in deze Omnibus groeien Van Opperdoes en Jacob – die geïnspireerd zijn op Baantjer en De Waal zelf - naar elkaar toe. Jacob is jong en goed op de hoogte van de moderne technieken terwijl Van Opperdoes zweert bij ouderwets speurwerk. Ze moeten even aan elkaar wennen en een goed werkritme vinden. Jacob vraagt zich af of het met de geestelijke gesteldheid van zijn oudere collega’s wel goed gesteld is. Van Opperdoes voert namelijk hele gesprekken met zijn overleden vrouw. Toch vatten de twee al snel sympathie voor elkaar op en voelen ze zich prettig in elkaars gezelschap. Ze raken op elkaar ingespeeld en er ontstaat een diepe vriendschap.

De Waal heeft de gemoedelijke, knusse schrijfstijl van Baantjer voort laten bestaan. Hij schetst een levendig beeld van de Jordaan en zijn kleurrijke inwoners. Ik heb genoten van deze drie heerlijke politieverhalen.

ISBN 9789048814442 | Paperback | 512 pagina’s| Lebowski | juli 2012

© Annemarie, 17 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altEen mes in de rug
De Waal & Baantjer

In een hotel in de Jordaan treffen rechercheur Peter van Opperdoes en collega Jacob  een dode man aan. Er zijn geen zichtbare verwondingen en zo op het eerste gezicht lijkt er niets verdachts aan de hand. De lijkschouwer bevestigt hun vermoeden: De man is aan een hartaanval overleden. Maar dan blijkt dat de dode niet degene is die de kamer heeft geboekt. En ze ontdekken nog iets verdachts. Er zit een plakkerige substantie op de huid van de man en ook op een stoel in de kamer. Hieruit trekken de politiemannen de conclusie dat het slachtoffer op een zeker moment met tape vastgebonden zat op de stoel.

Wat deed de man in het hotel? Wie heeft hem vastgebonden? Is zijn dood een ongeluk of is hij opzettelijk om het leven gebracht? Van Opperdoes en Jacob hebben het er maar druk mee. Wanneer de identiteit van de dode man aan het licht komt, schept dat totaal geen duidelijkheid. En waarom is zijn huis overhoop gehaald? In de mobiele telefoon van de dode staan slechts twee telefoonnummers. Een van de nummers wordt herkent als dat van een collega. Wanneer ze hun collega met dat feit confronteren zwijgt hij in alle talen. Ook de persoon aan wie het andere telefoonnummer toebehoort verleent totaal geen medewerking.

Een in eerste instantie natuurlijk dood is nu uitgegroeid tot een uitgebreid onderzoek. Van Opperdoes en Jacob hebben er een zware kluif aan. Zal de waarheid aan het licht komen of blijft dit sterfgeval voor altijd in nevelen gehuld?

Het moet voor Simon de Waal een pittige en ook emotionele taak zijn om, na het overlijden van Appie Baantjer in 2010, hun gezamenlijke werk alleen voort te zetten. De twee, die tevens collega-rechercheurs zijn geweest, vormden immers een zeer geslaagd schrijversduo. De Waal is er echter uitstekend in geslaagd om de stijl en de sfeer vast te houden. De twee zijn zolang vrienden geweest dat hun ideeën en ervaringen samenvloeien in het huidige werk van De Waal.

De personages Van Opperdoes en Jacob doen sterk denken aan Baantjer en zijn jongere collega De Waal zelf. Wat lief en ontroerend is, is dat de overleden vrouw van Baantjer eervol in het boek wordt herdacht. Van Opperdoes hoort regelmatig de stem van zijn overleden vrouw die hem ook na haar dood steunt en aanmoedigt. Heel warm en liefdevol gedaan.

En dan is er nog het heerlijke Amsterdamse sfeertje. De liefde voor onze hoofdstad spat ervan af. De knusse cafeetjes, de gezellige buurten en de kleurrijke inwoners geven het verhaal iets heel gezelligs. Een mes in de rug is een prettige detective dat liefde voor het politievak en genegenheid voor de medemens, in al haar diversiteit, uitstraalt.

ISBN 9789048812509 | Paperback | 183 pagina’s| Dutch Media Uitgevers| april 2012

© Annemarie, 18 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven