De zaak Barnaut
Ronaldus Koreman
Julia en Robert zijn verkocht als ze het vervallen huisje zien staan in de heuvels van de Bourgogne. Als ze het huisje van dichterbij gaan bekijken, komt er een oude Franse boer aangesloft. Hoewel de communicatie moeilijk is - hij spreekt dialect en Julia en Robert moeten het doen met het beetje schoolfrans van Robert - begrijpen ze tenslotte dat het te koop voor een zeer redelijke vraagprijs. Er is een door planten overwoekerde waterput op het terrein en zowel dat boertje als de makelaar doen er wat ontwijkend over. Het is een gewone put, denkt Robert, wat kan er mee zijn? Hij roept er iets in en de put echoot terug. Zoals een put dat hoort te doen.
Ties, de Vlaming bij wie ze logeren, meent te weten dat er iets aan de hand is met die put, maar wat precies weet hij niet. Terwijl ze wachten op de reactie van de eigenaar van het huisje, brengen Julia en Robert een bezoek aan professor Villeneuf naar wie de makelaar hen heeft verwezen en die gelukkig Engels spreekt.
De professor vertelt graag over zijn naspeuringen: over Jean-Philippe Barnaut die rond 1700 een watermolen kocht en daar een herberg bij bouwde met een waterput. Het bleef bij deze twee huizen en het gehucht kreeg de naam Barnaut. Villeneuf is betrokken bij het onderzoek van oud cultureel erfgoed, en is zodoende ook bezig met Barnaut. Maar op het moment dat zijn verhaal spannend wordt en hij eindelijk wil gaan vertellen over de geheimzinnige put, gaat de telefoon en neemt de professor gehaast afscheid.
Inspecteur François le Blanc is de beller. Hij staat voor een raadsel: er is een lichaam gevonden van een man die uitgedost is als iemand uit de achttiende eeuw, en onderzoek wijst uit dat het ook werkelijk een lichaam uit die tijd is. Maar het is ongeschonden, op die wond in de hartstreek na! Hoe kan dat nou?
Het wordt nog gekker: de volgende dagen worden er nog twee lichamen gevonden, uit later tijden, maar net zo echt als de eerste persoon. En dan verdwijnt Robert... Wat is er gaande daar in dat piepkleine gehuchtje?
‘Er zijn een paar lichamen gevonden langs de Somme, in de buurt van Barnaut. Vermoord, klaarblijkelijk. De moorden schijnen met raadsels omringd te zijn, althans dat zijn de geruchten. Maar wat die raadsels zijn is mij dan weer een raadsel. En dat in deze streek! Je kunt het je haast niet voorstellen. Hier gebeurt nooit iets. Nooit!’
Wie zijn eerdere boek ‘Een droom achterna’ heeft gelezen, weet al wel dat Ronaldus Koreman er van houdt zijn lezer te verrassen met geheimzinnige voorvallen en bizarre wendingen, maar toch ben je er in het begin niet op verdacht. Het gaat gewoon over een stel Nederlanders dat haast in een opwelling een huisje koopt in een land waar ze de taal niet van spreken. Heel normaal.
Dit gegeven biedt op zich genoeg voor een schrijver, maar Koreman weet de lezer volledig te verrassen met wat hij uit zijn koker tovert. In een snelle opeenvolging van gebeurtenissen en met een flinke hoeveelheid humor noopt hij de lezer om in een ruk door te lezen tot het einde. Een mix van feitelijkheid en vreemde gebeurtenissen sleept je mee naar een bizarre ontknoping.
In het boek is een plekje ingeruimd voor een kaart van de omgeving. Barnaut blijkt niet fictief, sterker nog: het huis en de put bestaan ook in onze werkelijkheid.
Er is een afwisseling van vertelperspectief en voor nog meer authenticiteit staan er wat toeristische tips en weetjes over Frankrijk, speciaal de Bourgogne, in het boek.
Voor mensen die de streek kennen brengt het vast herkenning. Maar ik zou niet aanraden om daar zo’n leuk oud huisje te kopen zonder je eerst in de geschiedenis van de omgeving te verdiepen!
Ronaldus Koreman (1952, Eindhoven) geeft zijn boeken in eigen beheer uit.
ISBN 9789082015935| Paperback| 232 pagina's| Uitgeverij Koreman Studio| augustus 2014
© Marjo, 21 september 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER