Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Mikkel Birkegaard


altLetter voor letter
Mikkel Birkegaard


‘Voor jou is het nooit zomaar een boek’


Frank, de schrijver in dit verhaal, de ik-verteller, heeft al verscheidene boeken op zijn naam staan en hoewel hij er ooit van droomde om de schrijver te worden van die ene Grote Roman, heeft hij er zich bij neer moeten leggen dat hem dat niet gegeven is. Hij schrijft thrillers, en zijn succes ligt in het feit dat hij de moorden die hij beschrijft ongelooflijk precies en gedetailleerd beschrijven kan. Blijkbaar is daar een markt voor: hij kan er van leven.


Voor zover ik weet heeft Mikkel Birkegaard voor dit boek slechts één boek eerder laten uitgeven, maar het kan natuurlijk best zo zijn dat hij meerdere boeken geschreven heeft. Eerlijk gezegd hoop ik dat Birkegaard dit niet autobiografisch bedoelt: ik zal dan geen letter meer van hem lezen, want in dit verhaal werkt hij toe naar een ontzettend heftig einde. Zo gruwelijk dat ik het niet letter voor letter kon lezen.
Het is wel een logisch einde. Het hele verhaal door vertelt hij over de thrillers die hij schreef, waar ze over gingen in grote lijnen, gelukkig zonder die details; ze vormen de kern van het plot. Er is namelijk iemand die de door hem beschreven moorden pleegt! En dan wel preciesie, inclusief alle gruwelijke details!
Erger nog: door Franks eigen thrillers achter te laten op plaatsen waar de schrijver ze wel moet vinden, leidt  de moordenaar hem naar de volgende copycatmoord.
Frank heeft geen idee wat de moordenaar van hem wil. Laat staan wie het is.
Een vroegere vriend van hem, die hem kwalijk neemt dat hij thrillers is gaan schrijven? Iemand uit de omgeving van Line, zijn vrouw? Zij is bij hem weggegaan, met medeneming van hun twee dochters die hij nooit meer mocht zien.


‘Je hebt nooit de fantasie van de werkelijkheid kunen scheiden, hè? Alles wat in werkelijkheid gebeurt, is voor jou een verhaal, of niet soms? Iets wat je kunt gebruiken, iets waar je over kunt schrijven. En alles wat je schrijft, wordt nu werkelijkheid, zo is het toch?’


Wanhopig wordt hij als de moordenaar de dood van een van zijn dochters aankondigt.
Op de flap staat dat het een origineel verhaal is. Toch heb ik vaker iets als dit gelezen, alleen liep dat heel anders af. Het boek vertelt ‘letter voor letter’ het verhaal dat de schrijver heeft beleefd vanaf het moment van de eerste moord, en  leidt dus zoals ik al aangaf tot een gruwelijke ontknoping, die dan ondanks dat wel verrassend is. De opbouw is uitstekend, en over de spanning klaag ik ook niet. Maar ja...


ISBN 9789022553756  | paperback | 335 pagina's | de Boekerij | mei 2010
Vertaald uit het Deens door Femke Blekkingh-Muller

© Marjo, 13 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven