Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Martine Kamphuis

Alibi
Martine Kamphuis


De lezer is één van de weinigen die te weten komt wat de exacte naam is van hoofdpersoon WP: Wynona Post. Voor praktisch iedereen houdt ze die verder verborgen; collega's en vrienden kennen haar alleen als WP. Ze is bijna afgestudeerd psychologe en behandelt zelfstandig een aantal cliënten. Eén van hen, Josje, vertelt tijdens therapie over de moord op een studente tijdens een ontgroening. WP wordt gegrepen door het verhaal en onder het mom van een onderzoek naar ontgroeningen, zoekt ze naar de moordenaar van de jonge studente Belle. WP bijt zich graag in een onderwerp vast, is eigengereid en een vechter – geen verkeerde eigenschappen maar ze halen niet altijd het beste in mensen naar boven. Al speurend gaat ze doelbewust haar eigen weg, goede raad en fatsoensnormen negerend wanneer haar dat beter uitkomt. Ze realiseert zich niet dat ze daardoor ook de aandacht van de moordenaar op zich richt.  


Kamphuis heeft niet de meest voor de hand liggende hoofdpersoon gekozen: een psychologe,hoewel ze hierbij wel dichtbij haar eigen vakgebied is gebleven. Je verwacht bij een psychologe een bepaald type: goede luisteraar, empathisch vermogen, goede raadgever. WP is in opleiding en ontbeert nog een aantal van deze typeringen. Ze is hard, fel, maar ook onzeker en sluit zich af voor de buitenwereld. Een vat vol tegenstrijdigheden, wat ze zelf voor een groot deel wijt aan haar opvoeding door hippie-achtige ouders. Daardoor is ze een buitenbeentje geworden die liever observeert dan aan het leven deelneemt.


Alibi is blijkbaar het eerste deel in een serie rondom psychologe WP, aangezien op de cover staat dat dit deel 1 is. Dat doet mij deugd omdat ik WP graag beter wil leren kennen. Dit boek diende als interessante kennismaking. Het verhaal was boeiend maar echt diepgang zat er (nog) niet in. Wel werd de spanningsboog goed opgebouwd en heb ik het boek met veel plezier gelezen, hoewel de uiteindelijke moordenaar geen verrassing was.
Naast WP wordt een aantal andere hoofdpersonen geïntroduceerd, zoals collega Joachim en politieman Hans de Rijk. Nu staan de spelers gepositioneerd, klaar voor volgende avonturen. Wat mij zal benieuwen is of de auteur WP qua karakter kan laten groeien, zowel in haar werk als privé. Als dat zo is, dan kunnen we met deze protagonist nog een paar boeiende thrillers verwachten.


Martine Kamphuis (1963) studeerde geneeskunde en heeft zich daarna gespecialiseerd in de psychiatrie en dan met name de behandeling van mensen met gedragsproblemen. Daarnaast is ze sinds 2006 actief als auteur, waarbij ze thrillers voor volwassenen afwisselt met jeugdboeken. Alibi is haar nieuwste boek en zoals de cover suggereert het eerste deel in een serie.


ISBN 9789461091321 Paperback  226 pagina's De Crime Compagnie oktober 2014

© Joananzinha, 10 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Vrij
Martine Kamphuis


Als haar man een kop nog warme koffie naar haar toe smijt, omdat de loodgieter afgebeld heeft, breekt er iets bij Linde. Ze heeft er schoon genoeg van. Al twintig jaar moet ze de vernederingen en mishandelingen van Henry verdragen, het moet maar eens gedaan zijn.


‘Ik keek naar hem en het was alsof ik hem honderd keer zag, duizend keer. Duizenden beelden van datzelfde boze hoofd, tienduizenden giftige spetters werden één groot, weerzinwekkend beeld. En opeens wist ik dat het moest stoppen. Dat ik er een eind aan moest maken.’


En ze bedenkt dé manier om van hem af te komen... De perfecte moord.
In haar dagboek schrijft ze hoe alles in zijn werk gaat. De voorbereidingen, en het uitvoeren, de kleine foutjes en de onvoorziene gebeurtenissen.
Maar tenslotte is ze alleen in haar huis, en vertelt ze iedereen dat haar man haar waarschijnlijk verlaten heeft. Vreemd genoeg waarschuwt ze de politie niet, en niemand zegt dat ze dat zou moeten doen. Ook haar behulpzame buurman niet.
Linde ziet nu dat deze buurman eigenlijk wel aantrekkelijk is, en hij lijkt ook open te staan voor haar avances. Maar hij is getrouwd, en zijn vrouw is net zwanger...


Ik wil niet beweren dat het een pageturner is, maar het is een lekker spannend verhaal. Het zakt even in als ze alleen in haar huis is en ze haar buren, speciaal de buurvrouw, gaat bespieden, maar het einde is weer erg verrassend. Geslaagd debuut dus.


Paperback | 196 Pagina's | Arbeiderspers | 2006 ISBN10: 9029564016

© Marjo, februari 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven