Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jilliane Hoffman


height=De snijkamer
Jilliane Hoffman

Talbot Alastair Lunders is een aantrekkelijke man van goede afkomst. Vrouwen zijn dol op hem maar ze kunnen maar beter uit zijn buurt blijven. Talbot Lunders wordt verdacht van een gruwelijk misdrijf. Hij zou studente Holly Skole hebben verkracht, verminkt en vermoord. Assistent-procureur Diana DeBianchi probeert hem achter de tralies te krijgen.

Talbot heeft peperdure advocaten ingehuurd en het zal niet eenvoudig worden om de vermeende moordenaar veroordeeld te krijgen. Zullen de rechter en de juryleden het bewijs wel overtuigend genoeg vinden? Diana werkt voor deze zaak samen met Manny Alvarez die rechercheur bij moordzaken is. De samenwerking verloopt stroef, de nonchalante Manny en de nauwgezette Diana zijn elkaars tegenpolen.

Talbot heeft een goede band met zijn moeder. Je zou hem een moederskindje kunnen noemen. Zijn rijke, onsympathieke moeder komt met een videofilm op de proppen. Ze beweert dat ze het als bijlage in een aan haar gerichte e-mail aantrof. Het filmpje is kort maar schokkend. Een onbekende vrouw wordt gemarteld. De doodsangst in de ogen van de vrouw overtuigt Manny en Diana ervan dat het filmpje echt is. Het is overduidelijk dat de vrouw de brute mishandeling niet heeft overleefd.

De marteling van de onbekende vrouw vertoont sterke overeenkomsten met de dood van Holly Skole. Heeft Talbot ook de onbekende vrouw van het leven beroofd? Volgens zijn moeder is dat niet het geval. Haar zoon is onschuldig en heeft helemaal niemand verkracht of vermoord. De man op het filmpje heeft geen opvallende moedervlek en haar zoon heeft dat wel. Bovendien heeft zoonlief een waterdicht alibi voor de datum en het tijdstip die op het filmpje staan. Diana en Manny vinden de situatie verdacht. Het komt wel heel goed uit dat “mammie” op precies het juiste moment met het filmpje op de proppen komt.

De dame op het filmpje wordt geïdentificeerd als Gabriella Vechio. Ze is een aantal jaren geleden dood aangetroffen. Haar dood vertoont duidelijke overeenkomsten met de dood van Holly Skole. Maar Talbot kan Gabriella niet vermoord hebben. Is hij dan wel de moordenaar van Holly? Het filmpje heeft echter onbedoeld meer informatie prijsgegeven. Diana en Manny vermoeden dat meerdere mensen betrokken zijn geweest bij de moord op Gabriella. En dan herinnert Manny zich de wanhopige uitspraak van de ter dood veroordeelde verkrachter Bantling. Bantling beweerde een paar jaar geleden dat hij lid was van een snuffclub. Waren de beweringen van Bantling toch meer dan slechts een halfslachtige poging om strafvermindering te krijgen? Kan er werkelijk een groep mensen bestaan die samen achter de dood van Holly en Gabriella zitten? Zijn er nog meer slachtoffers? Bantling zit nog altijd in de dodencel maar hij blijkt niet meer zo loslippig te zijn. Hij geeft zijn informatie niet zomaar prijs. 

Het rechtssysteem beschermt onschuldigen tegen een onterechte gevangenisstraf maar de vele regels maken het voor misdadigers ook mogelijk de dans te ontspringen. Diana DeBianchi zal alles op alles moeten zetten om ervoor te zorgen dat Talbot Lunders zijn welverdiende straf krijgt. Ze is overtuigd van zijn schuld. Een ander personage in dit boek is C.J. Townsend. Lezers die al meer boeken van Jilliane Hoffman hebben gelezen, kennen haar al. Na een aantal heftige gebeurtenissen is C.J. op de vlucht geslagen. Ze lijdt aan PTSS en probeert een nieuw leven op te bouwen maar de angst is als een ongewenste passagier met haar meegereisd. De reden van haar angst is Bantling. Gelukkig zit hij voorgoed in de gevangenis. Hij komt nooit meer vrij.

Auteur Jilliane Hoffman heeft als officier van justitie in Miami gewerkt. Ook heeft ze de FBI bijgestaan. Hoffman weet waar ze over schrijft. In dit boek wordt niets en niemand ontzien en wordt ook het falen van het rechtssysteem in kaart gebracht. Bij het afhandelen van een moordzaak zijn veel mensen betrokken en er komen dan ook behoorlijk wat personages in het boek voor. Soms is dat wat verwarrend. Wie is ook alweer wie? De snijkamer is een spannende rechtbankthriller met elementen van een psychologische thriller. Het einde is erg spannend. Vergeet niet uit te ademen!

ISBN 9789026128844 | paperback | 363 pagina's | De Fontein | juli 2014
Vertaald door Willemien Werkman

© Annemarie, 10 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

DoodsangstDoodsangst
Jilliane HoffmannPff, wat een verhaal...
Of het literair is, deze thriller, zoals op de flap staat, daar blijf ik buiten, maar ongelooflijk hemeltergend spannend is het wel. Die flap heeft nog een extra hoes, een doorschijnende, met rode vlekken erop. Heel apart!
Waar gaat het over: het speelt in Florida, waar net als overal ter wereld moderne gevaren de jeugd bedreigen. Met name jonge meisjes die heel naïef en zonder erbij na te denken hun gegevens op allerlei chatrooms en fora plaatsen. Meisjes die geen idee hebben van de mannen die met kwade plannen hun onschuld bedreigen.


Lainey Emerson is zo'n meisje. Dertien is ze, maar wordt graag voor vol aangezien. Thuis krijgt ze niet zoveel aandacht, van haar moeder en diens nieuwe vriend. Ze heeft met een vriendin foto's gemaakt waarop ze er ouder uitziet, en zo de aandacht getrokken van een man, die zelfs haar computer op afstand kan besturen. En haar webcam. Arme Lainey: ze laat zich heel makkelijk overhalen om die leuke jongen die zich ElCapitan noemt, te ontmoeten, en gaat zo haar noodlot tegemoet.
Als haar moeder haar na een paar dagen (!) als vermist meldt bij de politie, is het Robert Dees, die de zaak toegewezen krijgt. Hij werkt bij Crimes against Children, extra wrang, want het blijkt dat ook Dees' dochter verdwenen is. Een jaar eerder is het meisje Katy weggelopen met een klein crimineeltje, Ray. Haar ouders hebben nooit meer iets van haar vernomen. Sinds haar verdwijning bijt Bobby zich vast in de verdwijningen van al die meisjes - het zijn er meer dan de negentien die actueel zijn, meer dan degenen die vermeld staan als vermist. Er zijn behalve weglopers ook meisjes die ontvoerd worden, honderden. 
Als een journalist, Mark Felding, zich verdiept in deze kwestie en op de televisie laat zien wat de resultaten zijn, komt Bobby nog meer onder druk te staan. Hij dreigt zelfs zijn baan te verliezen.  Het onderzoek brengt Bobby in emotionele problemen, mede door Felding, maar ook thuis met zijn vrouw loopt het niet lekker.
Terwijl we het onderzoek volgen, komt ook de onbekende moordenaar aan het woord, en af en toe de slachtoffers.


Wat enigszins stoort is de naam van de partner van Bobby. De man heet 'Zo' en dat maakt dat je zinnen waar die naam genoemd wordt anders leest dan bedoeld. In het Engels heb je daar natuurlijk geen last van, maar misschien was het beter geweest die naam in de vertaling te veranderen. Maar dat is dan ook de enige opmerking, verder is het een boek dat je niet weglegt, tenzij omdat de spanning zo hoog oploopt dat je er even niet tegen
kan! Een paar keer word je op het verkeerde been gezet en de ontknoping zie je werkelijk niet aankomen.
Angstaanjagend is dit actuele verhaal, dat de daden van een Dutroux en een Hannibal laat verbleken!


ISBN 978 90 261 2758 8 Paperback 358 pagina's | Uitgeverij De Fontein | augustus 2010
'pretty little things' vertaald door Ewoud van Hecke

© Marjo, 30 augustus 2010

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven