Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Karin Fossum

VeenbrandVeenbrand
Karin Fossum


In een oude caravan op het terrein van een boer worden twee mensen vermoord. Een jonge vrouw en haar nog geen vijfjarige zoontje worden met messteken om het leven gebracht. Het motief is niet duidelijk: er is geen seksueel of ander geweld gebruikt buiten de messteken, en ze zijn niet beroofd. 


De boer die hen vond is geschokt, evenals de Poolse medewerkers die hem in het seizoen bijstaan. Inspecteur Konrad Sejer besluit al snel dat deze mensen geen verdachten zijn. Maar verder vindt hij behalve een voetafdruk geen sporen. Heeft die rode auto die in de omgeving gezien is er iets mee te maken? En waarom houdt de moeder-oma dingen achter over haar dochter?


Een andere verhaallijn gaat over de moeder en haar zoontje toen ze nog leefden. Zij is thuiszorghulp, en omdat er in hun verhaal geen man een rol speelt, kan ze maar moeilijk rondkomen. Maar veel erger vindt ze dat ze haar zoon iedere dag naar de opvang moet brengen. Hij vindt dat net zo vreselijk. En dan is er nog een gebroken gezin: een andere moeder en haar eenentwintigjarige zoon. Deze zoon heeft een persoonlijkheidsstoornis, maar dom is hij absoluut niet. Net als in zijn favoriete televisieprogramma waarin gezocht wordt naar verdwenen of onbekende familieleden, wil hij ook op zoek naar zijn vader. Zijn moeder probeert hem te ontmoedigen, maar slaagt daar nauwelijks in. 


Deze drie verhaallijnen komen langzaam bij elkaar. De lezer weet meer dan de speurder, maar de afloop is toch verrassend. Karin Fossum zet overtuigende karakters neer, waardoor je zelfs medelijden voelt met de dader. Het is zijn schuld, maar eigenlijk ook niet. 


De achterliggende thematiek is het belang van waarheid. Geheimen, dingen verzwijgen, kan leiden tot ongewenste gebeurtenissen. Een verzwegen verleden is als een veenbrand: het smeult, en smeult, tot het tot ontbranding komt. Een fraaie literaire thriller die je in één adem uitleest.


Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 1954) is auteur van misdaadthrillers. Haar debuut ‘Eva’s oog’ krijgt de prestigieuze Riverton-Prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. In 2015 ontvangt Fossum voor de tweede keer de Riverton-prijs, nu voor Veenbrand.


ISBN 9789460682858 | paperback |279 pagina's | Uitgeverij Marmer| april 2016
Vertaald uit het Noors door Lucy van Pijttersen

© Marjo, 30 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De duivel draagt het lichtDe duivel draagt het licht
Karin Fossum


Een geweldige psychologische thriller

Andreas Winther en Sivert ‘Zipp’ Skorpe zijn vrienden die altijd samen optrekken. Op het oog verwachten ze weinig van het leven: bier drinken en video’s bekijken en voor de rest gewoon een beetje de tijd zien te doden. Om aan geld te komen besluiten ze vrouwen van hun tasjes te beroven, maar als ze dat in praktijk brengen gaat het meteen mis. De vrouw die hun eerste slachtoffer moet worden, raakt in paniek waardoor haar kinderwagen omvalt en haar baby van vier maanden op de grond terecht komt. Het weinige geld dat ze hieraan overhouden gaat snel op in de kroeg en hoewel ze geschrokken zijn van het ongeluk met de baby, besluiten ze toch op zoek te gaan naar nieuwe slachtoffers. Ze volgen daarom rond middernacht een oudere vrouw van rond de zestig jaar naar haar woning. Andreas besluit in te breken en de vrouw vervolgens te beroven, maar aangezien binnen het luik naar de kelder openstaat, valt hij de houten trap af naar beneden en breekt daarbij zijn nek. Volledig verlamt vanaf zijn nek is hij overgeleverd aan de oude vrouw, de eenzame en enigszins gestoorde Irma Funder. Zipp denkt in eerste instantie dat Andreas ongezien naar huis is gegaan, maar als hij de volgende dag hoort dat zijn vriend wordt vermist, slaan bij hem ook de stoppen door. Wat moet hij doen? Een dilemma dat groter wordt als hij in de krant leest dat de baby van de vrouw wiens tas ze hebben gestolen aan de gevolgen van de valpartij is overleden.

Karin Fossum heeft met “De Duivel Draagt Het Licht” een geweldige psychologische thriller geschreven, waarin inspecteur Sejer op onderzoek gaat maar waar de lezers in principe het echte veldwerk moeten doen. Heel knap hoe Fossum de hoofdpersoon van al haar boeken telkens op de achtergrond weet te houden en hem eigenlijk alleen de verschillende verhaallijnen met elkaar laat verbinden. De personages in dit boek zijn allemaal ijzersterk en zeer goed in beeld gebracht, waarbij de meeste aandacht uitgaat naar Irma Funder. Zij is een behoorlijk getraumatiseerde vrouw die in feite onzichtbaar door het leven glijdt en haar eigen geheimen angstvallig probeert te beschermen. Ze heeft geen enkele toekomstverwachting en ziet haar eigen leven als een noodzakelijk kwaad waar zij zich dagelijks doorheen moet worstelen. Het feit dat Andreas totaal hulpeloos in haar kelder ligt geeft haar een tijdelijk gevoel van macht en zij probeert de jongen dan ook volledig te overheersen. Aangezien het besef van goed en kwaad nog ergens in haar aanwezig is, wil zij Andreas ook wel redden en doet daartoe zelfs twee serieuze pogingen die door de politie echter niet worden begrepen.

Ondertussen voelt de politie Zipp Skorpe wel veelvuldig aan de tand en bestaat het vermoeden dat hij zijn vriend heeft vermoord. Gelijktijdig onderzoekt inspecteur Konrad Sejer ook de schietpartij van een dronken jongen die zijn mooie vriendin heeft doodgeschoten. Samen met de verdwijning van Andreas Winther haalt dit dagelijks de kranten. De vertwijfeling van Andreas is door Fossum mooi in beeld gebracht en vooral zijn gemoedstoestand als hem wordt verteld dat de baby is overleden wordt prachtig beschreven. Ook de innerlijke strijd van Irma Funder en haar haast demente gedachtestromen zijn imponerend beschreven. Tenslotte komt ook Konrad Sejer nog aan bod met zijn verdriet over z’n moeders overlijden en zijn twijfels over zijn relatie met een jongere vriendin. Met als alles overkoepelend thema de gevolgen die het ondefinieerbare noodlot heeft op de levens van mensen die denken alles gewoon onder controle te hebben.

Karin Fossum is een uitmuntende verteller. Haar reeks rondom inspecteur Konrad Sejer is uniek en maakt van Fossum een auteur van wereldformaat. Een regelrechte kanjer!

Paperback | 280 Pagina's | Anthos | 1ste Druk | 2005 ISBN: 9085490197
Vertaald door Annemarie Smit

© Eric,  20 augustus 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

De duivel draagt het licht
Karin Fossum

 

Vrouw van een jaar of zestig komt verward het politiebureau binnen om iemand als vermist op te geven. Ze komt niet goed uit haar woorden, maar de politie vermoedt dat het om haar man gaat. De mogelijk licht demente vrouw wordt gerustgesteld en naar huis gestuurd. Maar de lezer ontdekt al snel dat ze niet dement is, al is ze wel wat in de war. In haar kelder ligt namelijk een jongeman, die zijn nek gebroken heeft na een val van de keldertrap. Hij deed een poging om de vrouw te beroven. Hij leeft, maar is verlamd, en de vrouw doet niets om hem te helpen. Behalve dan dit bezoek aan het politiebureau dat terzijde geschoven wordt.
Vanuit verschillende perspectieven krijgen we het verhaal voorgeschoteld. Wie de jongen is, over zijn vriend, en wat ze samen zoal uitgehaald hadden. Toevalligerwijs speelt de kleinzoon van de inspecteur een rol, maar dat ontdekt inspecteur Sejer pas later.
Er overlijdt een baby, na een mislukte overval, maar de moeder heeft geen aangifte gedaan en het is niet duidelijk of het overlijden van het kind met die overval te maken heeft.


Het gegeven is goed genoeg, doet een beetje denken aan "Misery"van Stephen King, maar dát verhaal wist mijn aandacht van begin tot einde vast te houden en Fossum slaagt daar absoluut niet in. Omdat ik wilde weten hoe het af zou lopen ben ik er na de eerste 50 pagina's nogal snel doorheen gevlogen.
Het persoonlijke leven van de inspecteur er tussendoor kun je al helemaal overslaan, vind ik, maar ook de rest is te tam.


Paperback | 280 Pagina's | Anthos | 1ste Druk | 2005 ISBN: 9085490197
Vertaald door Annemarie Smit

© Marjo, juli 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

De Indiase bruid
Karin Fossum

 

Ik had al zoveel goeds gehoord over deze schrijfster. Iemand op een forum noemde haar zelfs beter als Henning Mankell. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind Henning Mankell absoluut nummer 1. Dit is een prachtig geschreven boek. Het is een triest verhaal. Alleen het einde vond ik niet goed, ik hou niet van open einde’s en bij dit boek roept het einde alleen nog maar meer vragen op dan dat het antwoorden geef.


Gunder Jomann is een man van vijftig. Hij is nog vrijgezel en woont in een dorp in Noorwegen. Op een dag besluit hij naar India te gaan om een vrouw te zoeken. Dit lukt, hij ontmoet Poona en niet veel later trouwt hij met haar. Gunder vliegt wat eerder terug naar Noorwegen en Poona volgt later. Op de dag dat Poona aankomt op het vliegveld krijgt Gunder zijn zus een auto ongeluk. Daardoor kan Gunder zijn vrouw niet van het vliegveld halen en vraagt hij een vriend of hij dat kan doen. Poona blijkt niet meer op het vliegveld aanwezig te zijn. Niet veel later wordt er een lijk gevonden van een buitenlandse vrouw.
Wie is deze vrouw en wie heeft haar zo verschrikkelijk toegetakeld? Voor inspecteur Sejer de taak om dit uit te zoeken.


ISBN 9076341524 | Paperback |325 blz |Uitgeverij Ambo juni 2003
Vertaald door Annemarie Smit

© Bianca, mei 2005

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

Recensies

Boven