Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bram Dehouck


De minzame moordenaar
Bart Dehouck


Ieper wordt opgeschrikt door een aantal moorden. Het moet wel dezelfde dader zijn, de modus operandi is nagenoeg gelijk. Het betreft vrijgezellen, mannen die op het eerste gezicht niets gemeen hebben. Maar als de speurders onder leiding van Cindy Steen goed zoeken vinden ze toch wel een link. Maar rechercheur Philip Rondelez weet dat ze helemaal in de verkeerde hoek zoeken. Ook die profiler die ze er bij halen, zal niet weten wat voor iemand de moordenaar is. Hij weet beter dan de anderen wat de link dan wel is, hij is immers zelf de dader!


Ik verklap niets hiermee, want het staat al op de flap en wordt ook in het verhaal al snel verteld. Maar daarmee weten we nog niet waarom een zichzelf respecterend rechercheur zomaar drie mannen vermoordt! Of is het niet ‘zomaar’ en heeft hij er een goede reden voor?
Rondelez vindt natuurlijk van wel..
En hij speurt vrolijk mee, en heeft er ook niet zo’n moeite mee als er iemand gearresteerd wordt. Ook die man is bepaald geen eerzame burger.
Maar hij heeft fouten gemaakt bij het derde slachtoffer, en misschien weten ze hem dan toch te ontmaskeren. Dus moet hij zorgen dat zijn ‘werk’ klaar is…
Intussen weet de lezer wel wat zijn beweegredenen zijn. En begrijpen we de titel.


Het verhaal, meer een psychologisch verhaal dan een spannende thriller, speelt in Ieper tegen de tijd dat de 90ste herdenking van de Wapenstilstand op handen is. Daardoor, maar ook doordat Ieper nu eenmaal een stad is die doordrenkt is van de Grote Oorlog, wordt er ook verteld over die oorlog.
Plus romantiek, plus een mooie schrijfstijl.
Dit boek was het debuut van Bram Dehouck, en intussen weten we al dat hij nog meer van dit soort juweeltjes geschreven heeft, ‘Een zomer zonder slaap’ bijvoorbeeld. 
Hij mag dus toegevoegd worden aan het lijstje met schrijvers die je maar beter kunt volgen.


ISBN 9789056179274| paperback | 175 pagina's | Halewyck | augustus 2009

© Marjo, 18 augustus  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Een zomer zonder slaapEen zomer zonder slaap
Bram Dehouck

‘Hij richtte zich op, keek over het water en zag de molens. Prachtig hoe ze statig over het landschap heersten. De wind die aan de spaken rammelde, werd daar boven tot elektriciteit gewiekt. Heerlijk.’

‘Zijn nek deed pijn van de duizelingwekkende hoogte en zijn ogen brandden door de weerkaatsing van de late zon op de wieken. Hij moest toegeven dat hij inderdaad overmand werd dor de absurde angst dat het gevaarte zou afbreken. (-) ‘ Monsters,’ mompelde hij.’


In het Vlaamse dorp Blaashoek wordt een windmolenpark gerealiseerd. ‘ met nauwelijks kans op overlast of hinder.’ Wie deze thrillerroman van Bram Dehouck gelezen heeft, denkt daar anders over.
Niemand had iets kunnen vermoeden, maar het gebeurt wel: het betekent de teloorgang van een vreedzaam dorp.


Bram Dehouck verdeelt zijn verhaal in dagen, en zo zien we in amper een week tijd de wereld volledig veranderen.
Als het verhaal begint heeft Herman Bracke al een aantal slapeloze nachten achter de rug. Slapeloosheid is een ramp: hij valt op ongewenste momenten overdag in slaap, met heel vervelende gevolgen en neemt tenslotte zijn toevlucht tot energiedrankjes. Herman heeft een echtgenote: Claire, een vrouw die zich graag gedraagt als iemand van standing. Hun enige zoon Wesley, voor Herman de gedoodverfde opvolger, ziet een leven als slager helemaal niet zitten, maar is op het moment nog niet zo met zijn toekomst bezig: hij is verliefd en wil indruk maken op dat ene meisje. Door een noodlottig ongeluk raakt hij betrokken bij Saskia en haar opa. Buurvrouw Magda vindt Claire een omhooggevallen verwaand type en grijpt haar kans als ze hen kan belasteren.
Dan is er nog een apotheker die loert op de mooie vrouw die bij zijn buurman op bezoek komt en een hekel heeft aan het hondje van diens onderbuurvrouw. Die mooie vrouw kennen we ook: zij verveelt zich bij haar man en is op zoek naar opwinding.


Bram Dehouck is haar volledig ten dienste: het is niet na te vertellen hoe het verhaal langzaam kabbelend begint met onder andere een romantische postbode en de zielenroerselen van een verliefde puber om tenslotte uit te monden in een drama dat zijn weerga niet kent. Een ongelooflijk verhaal waar alles klopt. Je leest het in een vloek en een zucht uit, maar valt daarom nog niet in de categorie niemendalletjes.
Het is een ijzersterk verhaal, dat het zeker goed zou doen in een verfilming. Ik zag het al helemaal voor me toen ik de woorden las!


ISBN 9789044518368 Paperback 190 pagina's | De Geus | mei 2011

© Marjo, 27 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven