Isolatie
Een Renske Nijland-thriller
Tamara Onos
In de hoedanigheid van arboprofessional gaat Renske Nijland naar een piepschuimfabriek. De vader van haar vriendin Sara werkt in de fabriek als preventiemedewerker en heeft al een risico-inventarisatie gedaan, hetgeen gebeurt om er zeker van te zijn dat alle werknemers hun werk veilig kunnen doen. Renske is daar om diens rapport te toetsen, op uitnodiging van de fabriek. Toch leidt de directeur haar duidelijk met tegenzin rond.
‘We hebben het liever over foam’, zegt hij, en Renske ontdekt dat hij bepaalde ruimtes niet in zijn rondleiding meeneemt.
Als hij na afloop even wegloopt om een telefoontje aan te nemen, is Renske getuige van een vreemd voorval: een man rent door de gang, schreeuwt iets wat ze niet kan verstaan en als ze hem achterna gaat – naar een ruimte die ze niet eerder gezien heeft - is ze getuige van een ongeluk. Ze ontdekt meteen al dat de machines die daar staan niet veilig zijn, instructies ontbreken. Met hulp van Sara - via de telefoon! - lukt het haar de man die bekneld zit te helpen, ze begrijpt niet wat hij zegt: zoals meerdere werknemers is hij een Pool. Hij fluistert nog een woord dat ze ook niet verstaat, en wordt dan afgevoerd. Naar het ziekenhuis denkt ze. Maar later blijkt dat niet het geval te zijn.
Renske is vastbesloten hier werk van te maken: er is iets niet pluis in deze fabriek!
Als er een dode wordt gevonden in het dorp (Ellecom) krijgt ze nog meer op haar bordje.
Wat is er allemaal aan de hand?
In ‘Isolatie’ wordt aandacht besteed aan de werkomstandigheden van Poolse werknemers. Hun loon is karig, de arbeidsvoorwaarden worden met voeten getreden en dan is er natuurlijk het probleem van de taal. Er is sprake van meerdere betekenissen van de titel: de Poolse werknemers zijn geïsoleerd, en zij maken foam, ten behoeve van isolatie. En met een fantasie kun je ook de plot linken aan isolatie.
Naast het thema van de Poolse arbeiders - met een verantwoording over wat er fictie is en wat niet, Ellecom is namelijk een bestaand dorp en diverse locatie worden in het verhaal gebruikt - is er een spannend plot waarin slachtoffers vallen. Een moordzaak waar Renske mee te maken krijgt. Dit is allemaal uitstekend met elkaar verweven. Als het verhaal uit is volgt nog het verhaal Het Poolse bruidje.
Tamara Onos (1972) is arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige. Zij adviseert en schrijft over veilig en gezond werken. Haar liefde voor de pracht en problemen van arbeid deelt ze met Renske Nijland, de hoofdrolspeler uit deze serie.
ISBN 9789493192355 | paperback | 240 pagina's | Uitgeverij LetterRijn| juli 2022
© Marjo, 18 september 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER
Onder invloed
Tamara Onos
Renske Nijland stuit tijdens haar hardlooprondje door de Havikerwaard (bij Ellecom in Gelderland) op een visser, die vreemd doet. Als ze vraagt of hij hulp nodig heeft, wijst hij naar de slootkant. Daar vindt Renske het lichaam van een man. Omdat ze niet weet of hij bewusteloos of dood is, probeert ze de man die ze herkend heeft als een goede kennis, te reanimeren. Tevergeefs hoort ze later.
De politie doet de zaak af als verdronken onder invloed. Renske moet toegeven dat beide mannen naar drank stonken, maar omdat ze er van overtuigd is dat Henk, de overledene, niet dronk, gelooft ze er niets van. Bovendien was ze zelf onwel geworden op de bewuste plek en vond ze er later een dode reiger.
Voor de politie, in de persoon van Marcel, een ex-vriend van Renske, en Sara, is de zaak afgedaan. Zij vinden haar maar vervelend als ze blijft aandringen op verder onderzoek.
Maar dat is niet zomaar: Renske die werkzaam is als Hogere Veiligheidskundige en gespecialiseerd is in gevaarlijke stoffen, is erg op haar hoede om niet nog eens een fout te maken. In het verleden was ze betrokken bij een overlijden van een kind. Ook Marcel was daarbij.
Hij heeft eveneens een goede reden om geen fouten te maken, hij is er op uit om overgeplaatst te worden naar de recherche. Ook Sara solliciteert naar die plek.
Intussen raakt de zoon van Renske, Stijn, op school in de problemen. Hij haalt hoge cijfers, maar is een onzekere puber. De populairste jongen op school, Jeffrey, maakt daar handig gebruik van. Jeffrey woont met zijn stiefbroer Klaas op een boerderij. Hij heeft helemaal geen zin in school, maar Klaas wil dat hij zijn diploma haalt. En hij weet Stijn zo ver te krijgen dat hij helpt. Wat begint met onschuldige bijles, ontaardt in chantage, waarbij Jeffrey slinks gebruik maakt van Stijns zwakheid.
Dan wordt er een lijk gevonden in de buurt van een wijngaard, niet ver van de Havikerwaard. Marcel en Sara krijgen allebei de kans om mee te lopen met de recherche die het onderzoek verricht. Het lijkt een afrekening te zijn, verband houdend met drugs.
Intussen heeft Renske zich vastgebeten in haar eigen onderzoek, ze denkt aan een illegale giflozing in de buurt van waar ze de vissers aantrof. Ze werkt een lijstje af van mogelijke bronnen, en stuit daarbij op de rechercheurs, Marcel en Sara dus, die haar heel vervelend vinden.
Lijken aanvankelijk de wegen van Renske en Marcel en van Jeffrey en Stijn elkaar niet te kruisen maar dat verandert natuurlijk. In een meeslepende stijl worden de verhaallijnen aaneengesmeed, waarbij de personage goed uitgewerkt neergezet worden. Het zijn actuele thema’s waar Tamara Onos over schrijft: drugs en illegale lozingen. Ook de keuze om de hoofdpersoon in haar eentje de zorg te laten hebben over twee pubers is een goede: je kan er veel kanten mee op.
Aan het begin van het verhaal vind je een plattegrond, zodat je precies kan volgen hoe alles in elkaar zit. Met vlotte dialogen en op de juiste momenten een versnelling in de schrijfstijl is de spanningsboog zodanig dat je het boek meteen uit wil lezen en dat je uitkijkt naar een vervolg.
Tamara Onos (1972) is arboprofessional. Vandaar het beroep van de hoofdpersoon in dit debuut.
ISBN 9789491875786 | paperback | 210 pagina’s | Uitgeverij Letterrijn | februari 2019
© Marjo, 24 maart 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER