Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Johan Deseyn


LabyrintLabyrint
Johan Deseyn


Wat zou Lovecraft verzonnen hebben als hij de wereld van de computergames had gekend?
Johan Deseyn doet een poging daar een voorbeeld van te geven in zijn elfde thriller, die ‘duistere thriller’ als predicaat heeft.
Het verhaal begint met de kunstenaar Stanley Priscuss, die een nieuw kunstwerk presenteert aan het publiek. Priscuss is bekend door zijn bizarre en monsterlijke creaties, in allerlei vormen, en deze keer hoopt hij alles te slaan. Hij heeft een computergame ontwikkeld, ‘Labyrinth of hell’, waarin de speler de strijd aan gaat met monsterlijke wezens. Niets bijzonders zou je zeggen, maar hij heeft kosten noch moeite gespaard om er voor te zorgen dat de speler deze fantasywereld niet beleeft vanuit zijn luie stoel, maar werkelijk die schrikwekkende wereld ervaart. Een sensorisch spel zeg maar.
Om de presentatie iets extra’s mee te geven lopen er acteurs rond, die zich hebben uitgedost als de monsters die Priscuss ooit creëerde.
En daar loopt een vrouw tussen die totaal niét lijkt op een van zijn creaturen. Niemand lijkt haar ook te zien, maar de vrouw met de groene hoofdhuid laat hem niet meer los. Hij verliest alle lust om te werken en is zijn inspiratie kwijt. Hij moet die vrouw vinden. Wie is zij?


Het is het begin van een fantasyverhaal, dat tot het einde blijft verrassen. Maar eerst is er het thrillerverhaal: er waart een moordenaar rond, die steeds met dezelfde modus operandi mensen afslacht. Luitenant Warren Hillman wordt op de zaak gezet, waarvoor hij later tot beider ongenoegen moet samenwerken met Cristy Bogartson. Er wordt een dader gevonden, maar die weet te ontsnappen op zeer spectaculaire wijze. Hillman heeft een open mind; het is mogelijk dat  iemand stemmen hoort, en daardoor vreemde dingen doet, maar die persoon moet in een inrichting behandeld worden. Maar de dingen die hij nu tegenkomt: zuilen van vuur, een auto die half afgeritst lijkt te zijn met de bestuurder er nog in....dat kan niet!
Als de thrillerplot en het fantasyverhaal samen gaan lopen begint ook het horrorgedeelte à la Lovecraft. De lezer wordt meegesleept in een bizar avontuur, dat je mee wilt maken tot het einde.
Behalve de reeds genoemde elementen zit het boek ook boordevol met humor en Johan Deseyn bewandelt nog enkele kleinere zijpaden, die misschien weg hadden kunnen blijven, maar op zichzelf heel boeiend zijn. Er is een ‘shemale’ (ik kende het woord niet); er wordt clandestien gegokt en we krijgen een andere kijk op het hiernamaals.
Als je een sterke maag hebt, en bereid bent mee te gaan in een irreëel avontuur, dan zul je zeker genieten van deze ‘duistere thriller’!


ISBN 9789079552863   | paperback |450 pagina's| Kramat | oktober 2012

© Marjo, 30 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven