Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Phil Hogan


De wraak van meneer Heming
Phil Hogan


Vreemd boek is wel het minste wat ik kan zeggen.


Het verhaal wordt verteld door meneer Heming zelf, heel rationeel, zelfs een beetje op het absurde/macabere af. Hij is makelaar in een klein Engels dorp. Op zich niet echt boeiend ware het niet dat hij de sleutels van al de huizen die hij ooit verkocht heeft, bewaard. Soms gebruikt hij die, als de bewoners niet thuis zijn, om in hun spullen te gaan snuisteren, soms om “goede” daden te verrichten.
Het loopt allemaal verschrikkelijk fout als hij op een dag wandelend, via Boselle Avenue, naar het centrum gaat. Uit nummer 4 komt een man met een hondje en die man laat het hondje midden op het voetpad zijn behoefte doen en loopt zo weg. Als meneer Heming hem erover aanspreekt noemt hij meneer Heming een burgerlul. Dat is het begin van een heel spannende tijd voor meneer Heming. Hij laat zich meeslepen in de buitenechtelijke affaire van die man en wordt zelf verliefd op het meisje. Hij is bereid alles te doen om het meisje uit de klauwen van de overspelige man te houden.


De hoofdstukken over het nu worden afgewisseld met stukken uit de kinder- en jeugdtijd van meneer Heming. Ik vermoed dat ze ergens een uitleg zijn om te verantwoorden hoe het komt dat meneer Heming doet wat hij doet maar ik snap ze niet helemaal goed. Ook met de titel heb ik een beetje problemen. Ik snap niet waar de “wraak” vandaan moet komen.

In zijn kindertijd sterft zijn moeder en krijgt zijn pa een verhouding met de zus van zijn moeder. Zijn pa moet zogezegd niets meer van zijn zoon weten en laat hem over aan zijn “tante/stiefmoeder”. Omdat hij nogal een raar kind is die een voorliefde heeft om zich te verbergen in kleine donkere ruimtes loopt dat ook niet echt goed. Hij moet al op jonge leeftijd op kostschool waar hij een voorliefde ontwikkeld om in andermans zaken te gaan snuisteren. Op een bepaald moment wordt hij na een gevecht van school gestuurd en komt hij als stagiair in het makelaarskantoor van Mower & Mower. Het begin van zijn carrière als makelaar.


Het is een heel vreemd maar geestig boek. Met meneer Heming kreeg ik niet echt “contact” maar ik denk dat dat juist de bedoeling was.
Het boek lees heel erg vlot, is een beetje spannend (maar niet echt huiveringwekkend spannend), humoristisch en sarcastisch. Het is wat ik noem een leuk tussendoorboek. Toch wel een aanrader.


ISBN 9789000330423 Paperback 304 pagina's Unieboek | Het Spectrum januari 2014
Vertaald door Mariette van Gelder

© Inge, 2 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven