Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Minette Walters

Verwarde geestenVerwarde geesten
Minette Walters

 

Beschrijving:
In 1970 werd de twintigjarige, verstandelijk gehandicapte Harold Stamp veroordeeld voor de moord op zijn grootmoeder Grace Jefferies. De veroordeling was destijds gebaseerd op omstreden bewijs en de later ingetrokken bekentenis van de verdachte. Drie jaar later stierf Stamp, tot zelfmoord gedreven door zelfhaat en het getreiter van de andere gevangenen. Maar was Stamp wel schuldig?
Dertig jaar later stuit Jonathan Hughes, een antropoloog gespecialiseerd in maatschappelijke stereotypes, per ongeluk op de zaak. Hij ontdekt alarmerende hiaten in de bewijsvoering en twijfelt er niet aan dat de veroordeling van Stamp het gevolg was van een desastreuze juridische dwaling. Maar hoever is Hughes bereid te gaan in zijn zoektocht naar rechtvaardigheid? Om de naam van Stamp te zuiveren zal er immers een andere naam genoemd moeten worden...
Is het wel verstandig om het lang vergeten verhaal van een eenzame jonge man op te rakelen? En wat zullen de gevolgen zijn?


Mening:
Ik ben dol op de thrillers van Minette Walters. Deze is er een van.
Het boek heeft deels een journalistieke stijl, met veel krantenberichten en deskundige rapporten. Uit de feiten zijn vroeger conclusies getrokken, die nu worden betwijfeld. Er wordt gedraaid en gekonkeld, de conclusies zijn steeds anders naarmate er meer feiten bekend worden. Jaloezie, macht, en alle handelingen die daaruit voortvloeien, Walters maakt er prachtige schetsen van de menselijke geest op.
Niet alleen die van de moordenaar, maar vooral die van de onderzoeker, de antropoloog Hughes. Het is wel eens ingewikkeld, maar toch raak ik de draad nergens kwijt. Integendeel, de betrokkenheid is groter naarmate je beter begrijpt wat er achter al dien huidige gebeurtenissen zit. Het is ook heel aannemelijk dat mensen doen en deden zoals ze dat doen en deden.

 

ISBN 9789022538005 | Paperback| 393 pagina's | Boekerij | mei 2007
Vertaling uit het Engels Nienke van der Meulen

 © Marjo, 16 maart 2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Verwarde geestenVerwarde geesten
Minette Walters


Het boek begint heftig met de verkrachtingsscène van de 13-jarige Cill door een drietal pubers. Haar vriendin Louise ontspringt de dans en diens 10-jarige broertje Billy is te dronken om te begrijpen waar het over gaat. Een week later wordt in het dorp een oude vrouw vermoord waarvoor later haar 20-jarige kleinzoon, de geestelijk niet volwaardige Howard, wordt veroordeeld. Een maand later is Cill van de aardbodem verdwenen, weggelopen? De verkrachting wordt niet bewezen geacht en Louise en haar familie verhuizen.
Tot zover de hoofdpersonen in het verleden.


30 jaar later worden deze zaken opgerakeld door toedoen van antropoloog en wetenschapper Dr. Jonathan Hughes, en gemeenteraadslid George Gardener. Een ongelijker koppel valt er haast niet te verzinnen, maar na een valse start – waarbij beiden hun persoonlijke frustraties moeten onderkennen – bundelen zij hun krachten om erachter te komen wat er nu eigenlijk precies is gebeurd met Cill, Louise en Howard.
Er blijken veel vraagtekens te zijn: waarom hielp Louise haar vriendin niet, wat is de rol van de ouders en met name de vader van Cill geweest, waarom is Billy nooit ondervraagd? Waar zijn de kinderen van toen gebleven en willen zij hun verhaal alsnog vertellen?


De lezer krijgt de feiten, leugens en waarheid voorgeschoteld in een constante stroom van informatie in de vorm van gebeurtenissen van de verschillende hoofdpersonen, van krante-artikelen, getuigenverslagen van de vroegere misdaad en mailverkeer tussen de verschillende personen. Gaandeweg ontstaat er een logisch verhaal met met steeds verschillende invalshoeken.
Het is zaak alle aangeboden informatie goed uit elkaar te houden: wat is leugen, wie vertelt de waarheid, welke consequenties hebben de verschillende verklaringen over dezelfde gebeurtenis. Ik was bijna geneigd om alles schematisch vast te leggen om overzicht te houden, want Minette Walters maakt er een ingewikkelde puzzel van. Toch weten Jonathan Hughes en George Gardener de verschillende stukjes logisch aan elkaar te leggen totdat op het eind de dader uit onverwachte hoek tevoorschijn komt.
Boeiende thriller van een hoog niveau met als extra toetje een goed gedoseerde maatschappijkritische visie op de samenleving anno jaren 70 en anno nu.


ISBN 9789022538005 Paperback 393 pagina's | Boekerij | mei 2007
vertaald door N van der Meulen

© Joanazinha, 18 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Duivelsveer
Minette Walters

In een oorlog vallen een of meer moorden niet op, moet de dader gedacht hebben. Maar oorlogscorrespondente Connie Burns gaat vragen stellen, als in Sierra Leone vijf vrouwen op brute wijze vermoord worden. Als ze dan getuige is van een aanval op een prostituee denkt ze de dader te herkennen. En ze beseft dat ze hem kent uit een ander oorlogsgebied, Kinshasa. En ook daar waren vrouwen vermoord, ontdekt ze.

Als ze twee jaar later in Bagdad gestationeerd wordt, ziet ze de man weer. Onder weer een andere naam is hij bezig om Irakezen op te leiden. Ze spreekt hem aan, en hij bedreigt haar. Ze moet het onderzoek staken. En om zijn dreigement kracht bij te zetten ontvoert hij haar, en houdt haar drie dagen vast. Drie dagen vol vernedering en bedreiging, al kan Connie behalve tekenen dat ze tape voor haar mond heeft gehad, geen verwondingen of zelfs blauwe plekken laten zien. Als ze dan ook nog niets wil vertellen over wat ze meegemaakt heeft wordt er gesuggereerd dat ze alles verzonnen heeft.

Professionele hulp weigert ze, ze trekt zich terug in Dorset, in een dorp, waar ze Jess ontmoet, een eenzelvige vrouw die met stevige benen op de grond staat. Maar of het nu zo'n goed idee is om de eenzaamheid op te zoeken?


Het is een huiveringwekkende thriller, maar niet omdat er in details over gruwelijke dingen verteld wordt. Walters is een meester in het langzaam opbouwen van de spanning.


Paperback | 379 Pagina's | De Boekerij | 2006 ISBN: 9022543889

© Marjo, juli 2006

Reageren? Klik hier! 


Recensies

Boven