Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Paul Weelen


De mercuriustapesDe Mercuriustapes
Paul Weelen


‘Je weet er helemaal niets vanaf, hè. Soms denk ik dat je echt het stuk onbenul bent, waarvoor Frans je altijd uitmaakte. Deze hele zaak stinkt en behoorlijk ook.’


In een proloog is een ik-verteller aan het woord. Hij heeft het over naar de politie gaan, omdat hij het zat was. Er moest een einde komen aan de misleidingen, de omkoperijen, aan de manipulatie en het misbruik en aan de schijnheiligheid. Frits Akkermans zit met een dilemma: hier heeft naar toe gewerkt. Hij wil alles open en bloot op tafel leggen. Maar er is nog iets kwalijks bijgekomen: bedreiging. Een vrouw en haar kinderen lopen gevaar als Frits als klokkenluider optreedt.


Na een studie als taalwetenschapper had Akkermans een niet zo denderende carrière, en het lijkt hem wel wat om te gaan delen in het succes van zijn oude schoolvriend. Johan Visser heeft een bloeiend bouwbedrijf, maar zoekt iemand die voor de public relations kan zorgen. Dat hij vooral zocht naar iemand die maar zijn pijpen zou dansen, werd er natuurlijk niet bij verteld.
Als er een poging tot omkoperij plaatsvindt, is de maat vol: Frits verzamelt materiaal om zijn zogenaamde vriend er bij te lappen. Op het moment suprême blijkt alles niet zo simpel. Er is een dramatische wending en Frits komt voor een moeilijke keuze te staan. Een test is het: is hij zelf wel zo netjes en fair als hij vindt dat anderen moeten zijn?


Deze misdaadroman zit op een bijzondere manier in elkaar. Het is verdeeld in hoofdstukken die over het heden gaan – een tijdsbestek van slechts een paar dagen - en er zijn hoofdstukken waarin het verleden uit de doeken wordt gedaan. Toepasselijk gezien de titel van het boek staat er dan respectievelijk ‘play’ en ‘rewind’ boven.
Er is nog een andere hoofdstukaanduiding, die weer terugslaat op Mercurius, zoals het laatste project van Johan Visser heet. Er worden steeds goden of godinnen genoemd, met een korte uitleg waar die voor staan. En natuurlijk blijkt dan de inhoud van het hoofdstuk daar bij te passen.


Zoek je een recht toe recht aan thriller, die puur spannend is, dan zal dit boek je niet bevallen. Het is meer een verhaal waarin je met de verteller mee uitpluist hoe het zover heeft kunnen komen en wat er aan te doen. Het is allemaal strak geconstrueerd, maar het verloop van het verhaal doet niet gekunsteld aan. Alleen de rol van de politie blijft wat schimmig, de inspecteur komt eerder in aanmerking dan de verteller om ‘stuk onbenul’ genoemd te worden dan de ik-figuur, hoe naïef die ook was! Ook van toepassing is het Franse ‘Cherchez la femme’, hetgeen wat jus aan het verhaal geeft.


Paul Weelen
(Calgary, 1959) is een Nederlands schrijver, die in het Limburgs schrijft, en met name in het Kerkraads dialect. Hij publiceert steeds meer in het Nederlands. Naast schrijver is hij singer-songwriter met eigen repertoire in het Kerkraads. 


ISBN 9789491561610 | Paperback | 190 pagina's| Uitgeverij TIC |oktober 2015

© Marjo, 9 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altPionnenwerk
Paul Weelen

De vijftigjarige Jo Klawitter is spion. Voor zijn nieuwe opdracht keert hij terug naar zijn geboortegrond Limburg. Hij zal zijn intrek nemen in een huisje in een Maastrichtse volksbuurt. Zijn taak om is te infiltreren. Om op te gaan in de omgeving en zo achter waardevolle informatie te komen. Men vermoedt namelijk dat er iets gaande is in het mooie Limburg. Dat er groeperingen zijn die willen dat Limburg zich afscheidt van de rest van Nederland. En dat dit tot criminele en gevaarlijke toestanden kan gaan leiden.

Direct na Jo’s aankomst in Maastricht is er een ontploffing op het station. Het wordt afgedaan als een knullig ongeluk maar in werkelijkheid is het een aanslag. Er lijkt daadwerkelijk iets aan de hand te zijn. Jo infiltreert in allerlei verenigingen en clubs en speurt naar tekenen die kunnen wijzen op mogelijk onraad. Zo is er een jongerenclub wiens survival-weekenden ook wel eens regelrechte trainingsmissies zouden kunnen zijn. Verder ontdekt Jo een Limburggezinde motorbende die wapens in zijn bezit heeft. Maar zijn de wapens bestemd om aanslagen te plegen of is het omdat de bende zich met drugshandel bezighoudt? Ook ontfermd hij zich over een jong meisje dat zich met de verkeerde mensen ophoudt. De verantwoording die hij voor het meisje voelt zal nog zwaar op hem gaan drukken.

Soms twijfelt Jo aan zijn missie. Is er wel sprake van een Limburgs bevrijdingsleger? Is er een reële kans op een grote aanslag? Er zijn wel verenigingen die zich bezig houden met het intact houden van de Limburgse taal en cultuur maar moeten deze daadwerkelijk als mogelijk risico worden bestempeld? Is het allemaal niet wat overdreven? En ach, misschien wordt Jo wel te oud voor het werk. Is hij niet meer zo scherp als vroeger.

Terwijl Jo ploetert om zijn missie tot een goed einde te brengen krijgt de lezer terugblikken voorgeschoteld. Zo wordt uit de doeken gedaan hoe Jo als spion is gerekruteerd en aan welke missies hij heeft meegewerkt.

In dit boek zijn het Limburgers die streven naar onafhankelijkheid maar wereldwijd is dit natuurlijk een veel terugkerend thema. Het is verfrissend om het eens in deze vorm beschreven te zien.

Het is met dit boek een beetje als met nieuwe schoenen. Na het inlopen wordt het comfortabel. In het begin twijfelde ik of dit boek me wel zou gaan bevallen maar het verhaal ging me steeds meer aanstaan. Toegegeven, extreem spannend is het allemaal niet maar toch is dit een heel aardig boek. Anders dan anders. En dat bevalt me wel.

ISBN  9789078407898| Paperback | 240 pagina’s| Uitgeverij TIC | oktober 2011

© Annemarie, 25 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven