Machtsvertoon
Mike Nicol
Nog voor ze Kaapstad International Airport hebben verlaten, baalt Krista Bishop al flink van haar nieuwe opdracht. De twee Chinezen, Yan en Lijan, die tijdens hun verblijf in Zuid-Afrika beveiliging nodig hebben, gedragen zich veel te vrijpostig en laten hun waardering voor het aantrekkelijke uiterlijk van Krista en haar zakenpartner Tami overduidelijk blijken. Aan dit soort klanten heeft Krista geen behoefte, daarom bieden zij en Tami normaliter uitsluitend beveiliging voor vrouwen aan. Dit keer hadden ze echter geen keus.
Krista had nog nooit van Mart Velaze gehoord maar toen hij haar benaderde, beweerde hij haar vader te kennen. Een kort telefoontje naar haar vader Mace bevestigde dat Velaze de waarheid sprak. Velaze wist dingen. Dingen die maar beter niet openbaar konden worden. Hij wist alles over de illegale wapenhandel waar Mace zich mee bezighield voor hij zijn leven beterde. Het was voor Velaze geen geheim dat Mace zijn huis en prachtige Alfa Spider, die tegenwoordig van Krista zijn, van de opbrengst van die handel had gekocht. Als Velaze een telefoontje naar de belastingdienst zou plegen, zou het haar allemaal afgenomen worden.
Velaze wilde Krista niet verlinken. Hij wilde enkel dat ze Yan en Lijan onder haar hoede zou nemen. Krista had het liefst geweigerd maar Mace vertelde haar dat mannen als Velaze geen nee accepteren. Hij adviseerde haar eenmalig met de man in zee te gaan zodat de schuld daarna vereffend zou zijn. Nu zit ze dus met twee Chinezen opgescheept die beweren onberispelijke zakenlieden te zijn. Helaas voor Krista en Tami is dat niet helemaal de waarheid.
Het is onrustig in Kaapstad. De sfeer tussen twee concurrerende bendes is allesbehalve gemoedelijk. Boetie, de zoon van “zakenman” Titus Anders, is vermoord. Uit wraak hebben Titus’ twee overgebleven zonen een jongen ontvoerd. Ze zijn van plan hem zo pijnlijk mogelijk om het leven te brengen om te laten zien dat er met de familie Anders niet te spotten valt. Naar hun zus Lavina luisteren ze niet. Dat zij bang is dat de wraakactie een nieuwe reeks vergeldingen in gang zal zetten, boeit ze niet.
Het draait allemaal om de handel in abalone, oftewel zeeoren. Dit schelpdier, dat familie van de slakken is, wordt door velen als een ware delicatesse beschouwd. Vooral in China zijn zeeoren bijzonder gewild. De familie Anders drijft een bijzonder winstgevende illegale handel in deze zeevrucht. Het probleem is echter dat er kapers op de kust zijn. Zakenlieden Yan en Lijan tonen interesse in een onderonsje met Titus Anders. Krista en Tami belanden ongewild midden in een bendeoorlog. Een strijd die ook voor hen persoonlijk grote gevolgen zal hebben.
Machtsvertoon is een spin-off van de Kaapstad-trilogie. Mace Bishop en Pylon Buso hebben hun beveiligingsbedrijf overgedaan aan Krista, die haar naam tegenwoordig niet meer als Christa spelt, en hun voormalige medewerkster Tami. Wat meteen opvalt is dat de auteur zich als een vis in het water in de door hem geschapen verhaalsfeer voelt. Hij schrijft alsof hij de wereld door de ogen van zijn personages aanschouwt. Deze souplesse is benijdenswaardig. Net als in de Kaapstad-trilogie is het verhaal gewelddadig en hard. Hoewel de auteur met dezelfde overtuiging is blijven schrijven, ben ik dit keer iets minder gecharmeerd van het verhaal. Het is nog altijd van een uitstekende kwaliteit maar nu hij voor een vrouwelijk hoofdpersoon heeft gekozen is het helaas toch vooral een mannenboek geworden. Krista is namelijk meer een vrouw waar mannen (of vrouwen) van dromen dan een vrouw die andere vrouwen inspireert.
De kracht die Krista uitstraalt zal zowel mannelijke als vrouwelijke lezers aanspreken maar de auteur blijft maar over haar uiterlijk schrijven en hij laat de mannen die ze ontmoet over haar fantaseren. Daarnaast zwemt Krista graag naakt en bedrijft ze voor de variatie ook regelmatig de liefde met haar partner Tami. Op mij kwam het meer als een mannenfantasie dan als een overtuigend personage over. Jammer want Krista is een interessante dame die gevormd is door een pittig, ongewoon verleden. De aandacht die daaraan besteed wordt had van mij diepgaander mogen zijn. Desalniettemin leest Machtsvertoon als een trein en spat het schrijftalent van auteur wederom van de bladzijdes af. Mike Nicol is er met zijn boeken over de beveiligers in geslaagd een geheel eigen stijl neer te zetten.
ISBN 9789044538991| paperback | 314 pagina's | Uitgeverij De Geus | juni 2017
Vertaald door Ton Heuvelmans
© Annemarie, 24 juli 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Black Heart
Deel drie van de Kaapstadtrilogie
Mike Nicol
Het hart van Mace Bishop is zwart. Inktzwart. Het is gevuld met haat die zich een plek naar buiten vecht. Mace wil doden, het leven van Sheemina February beëindigen. De meedogenloze advocate is verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw Oumou. Zij heeft ervoor gezorgd dat Mace zijn prachtige vrouw, badend in een plas bloed, voor zijn ogen zag sterven. Zij heeft de zon in Maces leven voor duisternis verruild.
Samen met Oumou lijkt ook alle voorspoed uit Maces leven verdwenen te zijn. De beveiligingsservice die hij met zijn beste vriend Pylon Buso runt, verkeert in financiële nood. Mace dreigt niet alleen zijn inkomsten maar ook zijn prachtige huis, waar hij met Oumou gelukkig was, te verliezen. Het contact met zijn tienerdochter Christa heeft een dieptepunt bereikt. Het intense verdriet om Oumou drijft hen uit elkaar. Mace weet niet hoe hij toenadering moet zoeken en slaat alle adviezen van Pylon in de wind. Zijn eigen verdriet is te groot. Mace kijkt in een gapende afgrond maar hij weigert terug te deinzen. Zijn woede houdt hem overeind.
Een nieuwe opdracht vervult Mace en Pylon met hoop. Pylon kan zijn hoogzwangere vrouw geruststellen, er zal weer wat geld op de bedrijfsrekening binnenkomen. De klus is niet al te moeilijk. De rijke Amerikanen Silas Dinsmoor en zijn vrouw Veronica willen zich veilig door Kaapstad kunnen verplaatsen. Veel te laat vertrouwen ze Mace en Pylon toe dat ze geen toeristen maar zakenlui zijn. Ze willen een aantal casino’s in Zuid-Afrika openen.
Op het moment dat Mace beseft dat de beveiliging niet toereikend is, is het al te laat. Ze worden aangevallen en de situatie loopt volledig uit de hand. Terwijl Mace twee aanvallers doodschiet en zo Silas weet te redden, ziet hij Pylon op de grond vallen. Hij is door een kogel geraakt. Gelukkig overleeft Pylon de schietpartij maar hij kan voorlopig niet werken. Tot overmaat van ramp is Veronica spoorloos. De overvallers hebben haar ontvoerd.
Terwijl een overactieve journaliste het ene na het andere vernietigende krantenartikel over Mace en Pylon schrijft, richt Mace zich op een tweede opdracht. Ook nu lijkt het aanvankelijk om een vrij eenvoudige bewakingsklus te gaan. Een getalenteerde wetenschapper moet veilig naar Zuid-Afrika teruggebracht worden. Mace zal hem op gaan halen. Helaas weet hij niet dat de wetenschapper tevens een gezochte oorlogsmisdadiger is.
Black Heart is het derde en laatste deel van de Kaapstadtrilogie. Alle gebeurtenissen in het boek bouwen naar een onvermijdelijk moment toe. Uiteindelijk zullen Mace en Sheemina de confrontatie met elkaar aangaan, dat kan niet anders. Sheemina is een beeldschone maar uiterst griezelige dame. Jaren geleden heeft ze iets vreselijks meegemaakt. Niemand minder dan Mace en Pylon hebben haar vreselijk mishandeld. Nu is Sheemina bikkelhard, haar ziel is verwoest. Haar haat heeft zich vooral op Mace gericht. In dit laatste deel zet ze alles op alles om hem voorgoed uit te schakelen. Mace is een marionet en Sheemina trekt aan de touwtjes.
Hoewel Sheemina Mace tot in het diepst van haar hart haat, vindt ze hem tegelijkertijd bijzonder aantrekkelijk. Gelukkig weet Mace niet dat de vrouw die zijn geliefde heeft gedood, regelmatig over hem fantaseert. Ook al gaat alles mis, Mace probeert zich nog altijd uit alle macht staande te houden. Hoewel hij alles dreigt kwijt te raken, weigert hij op te geven. Kan de wilskracht van de mens een overdosis rampspoed overwinnen?
Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van Mace en Pylon. Tot mijn verbazing kan ik deze twee gewezen schurken beslist niet haten. Mace en Pylon hebben onvergeeflijke daden op hun geweten. Ze kijken echter niet terug naar het verleden maar richten hun blik op de toekomst. Zij hebben geleerd van hun fouten en beseffen nu dat het in het leven niet om macht en geld maar om familie gaat. Mensen als Mace en Pylon bewijzen dat er iets goeds uit het kwaad kan voortkomen en dat het kwaad zelfs in goede mensen kan huizen.
Mike Nicol heeft een verbluffend goede reeks geschreven. De Kaapstadtrilogie is zo veel meer dan alleen een spannende reeks. Het biedt actie maar ook een prachtige breekbaarheid. Als het om hun dierbaren gaat, veranderen de stenen harten van Mace en Pylon in uiterst kwetsbare organen. De Kaapstadtrilogie heeft me vermaakt en geraakt.
ISBN 9789044532661 | paperback | 406 pagina's | Uitgeverij De Geus | september 2016
Vertaald door Ton Heuvelmans
© Annemarie, 19 oktober 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Killer Country
Deel 2 van de Kaapstadtrilogie
Mike Nicol
Mace Bishop en Pylon Buso zijn toegewijde vaders en liefhebbende echtgenoten. Ze koesteren het familieleven. Eens was dat wel anders. Mace en Pylon verdienden hun brood met het smokkelen van wapens. Met het mogelijk maken van moord en andere gruwelijkheden. Met het helpen zaaien van dood en verderf. Dat leven proberen ze nu te vergeten. Tegenwoordig verdienen ze hun geld met het bewaken van rijke toeristen die voor cosmetische operaties naar Zuid-Afrika komen. Helaas zal hun bedrijf hen nooit rijkdom verschaffen.
Mace en Pylon willen meer. Een beter huis, een beter leven voor hun gezinnen. Op een buitenlandse rekening staat een grote som geld. Geld dat met de wapenhandel is verdiend en waar ze niet aan kunnen komen. Zwart geld. Geld dat een bron van frustratie vormt. Pylon heeft echter een oplossing gevonden. Een mooie manier om het zwarte geld wit te wassen en te vermeerderen. Hij weet Mace over te halen het geld te investeren in een golfresort. Hij heeft een zeer interessant vastgoedproject op het oog. Helaas zijn er kapers op de kust. Ook Obed Chocho, een corrupte politicus die onlangs een gevangenisstraf heeft uitgezeten, heeft zijn zinnen op het project gezet. Obed is gewend zijn zin te krijgen en hij heeft hulp. Advocaat Sheemina February, een grote vijand van Mace en Pylon, staat hem bij.
Obed Chocho is een man die niet met zich laat spotten. Tijdens zijn uitstapje naar de gevangenis heeft hij vernomen dat zijn vrouw hem ontrouw is geweest. Obed geeft zijn vrouw een uitbrander en stuurt huurmoordenaar Spitz op haar minnaar af. Hij is bereid zijn vrouw te vergeven. Spitz is een toegewijde moordenaar en doet zijn werk grondig. Wanneer hij bij het doelwit een gillende vrouw aantreft, schiet hij ook haar dood. Hij ergert zich aan het feit dat hij niet van de aanwezigheid van de onbekende dame op de hoogte is gesteld. Dat het om de vrouw van Obed blijkt te gaan, maakt geen indruk op hem. Hij is niet verantwoordelijk voor eventuele nevenschade. Obed Chocho huilt bittere tranen maar vermant zich. Het leven gaat door. Hij moet zich op het project concentreren en de concurrentie uitschakelen. Desnoods voorgoed.
Ook Mace en Pylon hebben inmiddels hun volledige aandacht op het project gericht. Mace heeft dan ook eigenlijk geen tijd voor het verzoek van rechter Visser. De rechter maakt zich zorgen om zijn vader, die op een afgelegen boerderij woont. Het is er niet veilig. Blanke boeren worden steeds vaker vermoord. Waarschijnlijk gaat het om wraakacties van mensen die vinden dat de blanken hun grond hebben ingepikt. Jarenlange onderdrukking heeft tot verbittering en wraaklust geleid. Rechter Visser wil dat Mace naar de boerderij van zijn vader gaat om een goed bewakingsplan uit te denken. Mace wimpelt het verzoek beleefd af en stelt voor een kundig personeelslid naar de boerderij te sturen.
Rechter Visser is zeer vasthoudend. Hij wil dat Mace persoonlijk naar de boerderij gaat. In het hoofd van Mace rijpt een plan. Misschien is het leuk om zijn tienerdochter Christa mee te nemen. Vader en dochter samen op stap. Het zou hun band kunnen verstevigen. Als Mace had geweten dat niemand minder dan Sheemina February hem bij de rechter heeft aanbevolen, had hij zonder aarzelen geweigerd. Inmenging van Sheemina betekent altijd foute boel. Mace weet echter van niks. Ook zijn vrouw Oumou juicht het uitje toe. Het bezoekje aan de boerderij zal doorgang vinden.
Killer Country is het tweede deel van de Kaapstadtrilogie. In het eerste deel – Payback - maakte ik kennis met een talentvol schrijver. Mijn interesse was gewekt en ik was dan ook nieuwsgierig naar het volgende deel. Killer Country heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Alles aan het verhaal klopt. Het is een verhaal over corruptie en hebzucht maar ook over liefde en het maken van een nieuwe start. Mace en Pylon zijn sympathiek. Stoere mannen ook. Ze zijn echter geen helden en dat maakt deze reeks zo overtuigend. Hoe je het ook went of keert, Mace en Pylon hebben heel wat op hun geweten. Daar weet Sheemina February alles van. Killer Country is geen verhaal over goed of slecht. Het gaat over de harde werkelijkheid die geen franjes kent.
Met Killer Country heeft Mike Nicol mij volledig van zijn kunnen overtuigd. Ik durf zelfs te beweren dat Deon Meyer er een concurrent bij heeft!
ISBN 9789044532647 | paperback | 410 pagina's| De Geus | april 2016
Vertaald door Ton Heuvelmans
© Annemarie, 15 april 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Payback
Deel 1 van de Kaapstadtrilogie
Mike Nicol
Mace Bishop en zijn goede vriend Pylon Buso hebben hun leven gebeterd. Ze houden zich niet langer bezig met wapensmokkel en proberen hun gezinnen een veilige toekomst te bieden. Mace en Pylon runnen samen een beveiligingsbedrijfje. De klandizie bestaat voornamelijk uit rijke toeristen die Zuid-Afrika zonder de bescherming van het gespierde tweetal niet durven te bezoeken. Mace en Pylon bewaken de rijkelui zonder morren en beweren dat ze er prachtig uitzien ondanks de zwellingen en blauwe plekken van recente cosmetische operaties. Ze hebben hun leven weer op de rit en de toekomst ziet er rooskleurig uit.
Toch blijkt Mace de dans niet geheel te ontspringen. Ducky Donald Hartnell, een oude “zakenrelatie” wil dat Mace de beveiliging van zijn zoon voor zijn rekening neemt. Matthew Hartnell is schorem. Hij heeft een nachtclub waar drugs even makkelijk te krijgen is als een drankje. Mace weigert drugsdealer Matthew te beschermen maar Ducky heeft een troef in handen. Hij weet dingen over het verleden van Mace. Dingen waarvan Mace dacht dat niemand het wist. Dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en beslist niet uit mogen komen. Mace heeft geen keus, hij zal Matthew proberen te beschermen.
Matthew heeft de aandacht van de organisatie People Against Gangsters and Drugs getrokken. De organisatie stuurt twee medewerkers en advocate Sheemina February naar het kantoor van Matthew. De naam en doelstelling van de organisatie doen misschien vermoeden dat het er vredelievend aan toe gaat maar niets is minder waar. Wie niet stopt met het verspreiden van drugs kan een bomaanslag verwachten. De antidrugsorganisatie beschermt de burgers tegen drugs en criminaliteit maar deinst er niet voor terug diezelfde burgers met een dodelijke bom te confronteren. Wie weigert aan de bevelen van People Against Gangsters and Drugs te voldoen, heeft een probleem. Matthew weigert.
Mace probeert Matthew en Ducky te waarschuwen maar het tweetal laat de bedreigingen van Sheemina links liggen. De club gaat gewoon open en de klandizie stroomt in grote getalen toe. Mace en Pylon vrezen het ergste en proberen een mogelijke bom op te sporen. Ze zetten alles op alles maar falen jammerlijk. Wanneer de eerste bom ontploft breekt er grote paniek uit. Mensen zijn gewond en er zijn zelfs doden gevallen. Hebben Matthew en Ducky nu hun lesje geleerd? Nee, dat hebben ze niet. Binnen de kortste keren verrijst er een nieuwe nachtclub. Het feest gaat door alsof er niets gebeurd is. Alsof er geen mensen zijn gestorven. En dan wordt het heel persoonlijk voor Mace. Zijn dochtertje Christa wordt uit zijn eigen huis ontvoerd. Als Mace de club niet eigenhandig weet te sluiten, zal hij Christa nooit meer terugzien.
Payback is het eerste deel in de Kaapstadtrilogie. Mace, Pylon en advocate Sheemina February zijn de hoofdpersonen in deze reeks. Mace en Pylon willen een eerlijk leven leiden maar Sheemina is een vreemde dame met een obsessie. Telkens weer duikt ze in de buurt van Mace op en ze neemt zelfs haar intrek in zijn oude huis. Haar gedrag is ronduit ziekelijk. Mace heeft geen idee wie ze is, waarom wil ze hem dan laten boeten? Boeten waarvoor? Zit ze ook achter de ontvoering van Christa? Sheemina is een gevaarlijke vrouw voor wie privézaken en geheimen niet lang privé en geheim blijven. Ze heeft haar klauwen in Mace en Pylon gezet en zonder dat de mannen het beseffen, heeft ze de touwtjes volledig in handen.
De Zuid-Afrikaanse auteur Mike Nicol hanteert een ruwe schrijfstijl waarbij hij niets en niemand ontziet. De opmerkingen die een aantal lieden in dit boek maken zijn ronduit schokkend en niet altijd prettig om te lezen maar het draagt bij aan de sfeer van het verhaal. Het is een gewelddadige vertelling over misdadigers en hun gezinnen. Aan de ene kant is Mace een verliefde echtgenoot en liefhebbende vader, aan de andere kant is hij een bikkelharde crimineel. Hetzelfde geldt voor Pylon. Dit contrast maakt het boek succesvol. Kan de lieve vrede wel met geweld bewaard worden? Kan iemand een volmaakt leven met zijn gezin leiden terwijl het verleden hem op de hielen zit? Deze snoeiharde actiethriller intrigeert meer en meer naarmate het verhaal vordert. Ik ben nieuwsgierig naar de afloop van deze trilogie. Zal goed en kwaad in de volgende twee delen met elkaar in evenwicht komen? Kunnen Mace en Pylon zich aan hun verleden ontworstelen of gaan ze kopje onder?
ISBN 9789044532616 | paperback | 505 pagina's| Uitgeverij De Geus | april 2015
Vertaald door Ton Heuvelmans
© Annemarie, 29 april 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER