Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kallentoft & Lutteman

VerslaafdVerslaafd
Deel 3 van de Hercules-reeks
Kallentoft & Lutteman


Het roze pilletje is voorzien van een afbeelding van het onschuldige hertje Bambi. Het is een pil die vrolijkheid oproept. Een allesoverheersend gevoel van liefde. Een liefde zo groot dat het zelfs de ergste pijn overstijgt. Theo en zijn vijf vrienden ervaren een ultiem gevoel van bevrijding. Hun lichamen zijn niet langer nodig. Overmand door geluk bevrijden ze zichzelf en elkaar van hun nutteloze omhulsels. Ze zijn vrij. Vrijer dan ze ooit zijn geweest.


Het geluk van Theo en zijn vrienden is van korte duur. Tegen de tijd dat de drugs zijn uitgewerkt, zijn ze allemaal dood. Hun lichamen worden op een eilandje tussen de restanten van een feestje gevonden. De dodelijke verwondingen die de feestgangers zichzelf en elkaar hebben toegebracht zijn ronduit gruwelijk. Zelfs de doorgewinterde politieman Zack Harris weet niet wat hij ziet.


In eerste instantie is onduidelijk wat de jongeren precies is overkomen maar wanneer niet veel later een tweede groep tieners dood wordt aangetroffen, wordt ook een roze pil met een vreemde samenstelling aangetroffen. De bizarre moordzaken zijn druggerelateerd en dat is voor Zack geen pretje. Hij is zelf nog maar net afgekickt en had zich liever iets langer afzijdig gehouden van de wereld waarin hij zich lange tijd veel te vrijelijk heeft voortbewogen. Toch zal hij de drugsscene weer in moeten duiken. Als Zack en zijn collega’s de toevoer van de bambipillen niet snel stoppen, zullen de gevolgen niet te overzien zijn.


Niet alleen de aard van de moordzaken maar ook de ring die zijn ringvinger omknelt, bezorgt Zack een ongemakkelijk gevoel. Zijn vriendin Mera heeft hem gevraagd met haar te trouwen. Ze zijn officieel verloofd. Zack houdt met heel zijn hart van Mera maar hij is bang te falen. Tot voor kort was zijn leven een chaos. Wat als hij terugvalt in zijn oude gedrag en Mera teleurstelt? En dan is er nog Hebe. Beeldschone Hebe. Zack heeft Mera nooit bedrogen maar er is iets tussen hem en Hebe dat hem verwart. Zack wil de rest van zijn leven met Mera doorbrengen maar het is Hebe die door zijn hoofd blijft spoken.


Zack probeert Hebe van zich af te zetten en zich op een toekomst met Mera te concentreren. De moordzaken vergen veel van hem. De beelden van de hevig toegetakelde lichamen blijven maar door zijn hoofd spoken. Nooit eerder hebben de gevolgen van drugsgebruik zich zo gruwelijk aan hem geopenbaard. Toch blijft het lonken. Zack snakt naar de troostende roes die even al zijn zorgen weg kan nemen. Dagelijks levert hij een zwaar gevecht tegen de verleiding. Het mag niet. Het kan niet. Wanneer Mera met een tweede verrassing op de proppen komt, beseft Zack dat hij nooit meer terug mag vallen. Hij moet alleen nog een manier vinden om de verleiding voorgoed te kunnen weerstaan.


Verslaafd is het derde deel in de Hercules-reeks. Wie de eerste twee delen – Zack en Ontspoord – gelezen heeft, kent hoofdpersonage Zack inmiddels goed. De inmiddels achtentwintigjarige Zack is uitgegroeid tot een ervaren politieman die niet altijd kan verbloemen dat hij een pittig verleden met zich meesleept. Dat zijn beste vriend een drugsdealer is, maakt zijn leven alleen maar moeilijker. Toch kan Zack de desastreuze vriendschap niet verbreken. Hij is trouw. Wie zijn vriendschap eenmaal heeft verdiend, kan altijd op hem rekenen.


Zack worstelt niet alleen met het heden maar ook met het verleden. Zo heeft hij het gevoel dat de onopgeloste moord op zijn moeder tussen hem en een gelukkige toekomst instaat. Zack zoekt naar een verklaring voor haar wrede gedrag. Waarom haatte de vrouw die hem hoorde te koesteren hem zo? Waarom moest Zack zijn eigen moeder vrezen?


Schrijversduo Mons Kallentoft en Markus Lutteman weten met hun boeken over Zack een wereld te creëren die zo levensecht is, dat ik steeds opnieuw vergeet dat het om fictie gaat. Alle personages in het boek beschikken over een eigen en realistisch karakter. In Verslaafd voeren verschillende emoties en karaktereigenschappen een strijd met elkaar. Draait het om macht, geld, wraak of iets heel anders? Wie is onderdanig en wie deelt de lakens uit? Verslaafd is een boek om helemaal in op te gaan. Een verhaal dat doorgrond moet en wil worden. Kallentoft & Lutteman vormen een ijzersterk duo.


ISBN 9789401606615 | paperback | 335 pagina's | Xander Uitgevers | april 2017
Vertaald door Neeltje Wiersma

© Annemarie, 20 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

OntspoordOntspoord
Deel 2 van de Hercules-reeks
Kallentoft & Lutteman


Zijn beste vriend Abdula is een crimineel. Een drugsdealer. Iemand met wie inspecteur Zack Herry beslist niet om zou moeten gaan. Zack hoort en ziet dingen waarvoor hij Abdula onmiddellijk in zou moeten rekenen. Zack peinst er niet over. Abdula is een goede vriend. Bovendien zou Zack zonder hem niet meer in leven zijn. Abdula heeft een kogel voor hem opgevangen. Negenendertig dagen lang lag hij in coma. Abdula is hersteld maar helemaal de oude is hij niet meer geworden. Met Zack zelf gaat het ook niet erg goed. Hij gebruikt drugs en heeft steeds meer nodig om op de been te blijven.


Lars Albinsson ziet het helemaal zitten. Zijn nieuwe drone zal een fantastische bron van inkomsten voor hem gaan vormen. Hij heeft al een paar bedrijven overgehaald hem in te huren. Enthousiast stuurt hij de drone naar een oud fabrieksterrein. Een uitstekende locatie voor een proefvlucht. De camera die op de drone bevestigd zit, vertelt hem precies hoe het terrein er van bovenaf uitziet. Op een hoge schoorsteen ziet hij iets ongewoons. Even denkt hij dat zijn ogen hem bedriegen. Hij laat de camera van de drone verder inzoomen. Het is echt waar. Op de schoorsteen ligt een kind. Een dood jongetje.


Zack is degene die het jongetje van de schoorsteen afhaalt. Het is een gevaarlijke onderneming maar zijn hart loopt over van medelijden. Hij moet het kind weghalen van de plek waar de vogels vrij spel hebben. Al leeft hij niet meer, het jongetje heeft een veilig onderkomen nodig. Zack heeft tijdens zijn loopbaan bij de politie al heel wat gruwelijkheden aanschouwd, maar geweld tegen kinderen raakt hem het meest van allemaal. Het doet hem denken aan de jeugd van zijn politiepartner Deniz die onder erbarmelijke omstandigheden naar Zweden is gevlucht. Het doet hem denken aan zijn verwaarloosde buurmeisje Ester, die nota bene hem als rolmodel heeft uitgekozen. Ook doet het hem aan zijn eigen jeugd denken. Aan zijn moeder die hem mishandelde en aan zijn vader die niet ingreep.


Het jongetje, hooguit twaalf jaar oud, staat nergens als vermist geregistreerd. Heeft niemand zijn verdwijning opgemerkt? Of, Zack durft er bijna niet aan te denken, heeft niemand interesse in het kind gehad? Wie is het jongetje en waar komt hij vandaan? Wat is hem overkomen? Het lijkt wel of het kind door een groot dier is toegetakeld. Zack en zijn collega’s besluiten een foto, waarop de verwondingen zijn weggewerkt, in het programma Het misdrijf van de week aan de Zweedse burgers te tonen. En dan krijgt het jongetje eindelijk een naam.  Hij heette Ismail en verbleef, zonder ouders, in een asielzoekerscentrum. Zijn verdwijning is weliswaar opgemerkt maar omdat hij zelf telefonisch contact opnam en zei dat het goed met hem ging, heeft niemand actie ondernomen.


Wat is Ismail overkomen? Wie heeft hem met een klauwachtig wapen, aldus de lijkschouwer, toegetakeld? Waarom moest hij dood? Dan ontvangt de politie een link naar een filmpje op het internet. De link is ook naar de media gestuurd. Het filmpje veroorzaakt grote opschudding. Hoofdrolspeler is Ismail. Een doodsbange Ismail.


Ontspoord is het tweede deel in de Hercules-serie van Mons Kallentoft en Markus Lutteman. Opnieuw bewijzen de twee dat het bundelen van hun schrijverstalent een uitstekend resultaat oplevert. Ontspoord biedt een heftig verhaal vol spanning. De titel slaat op de moordenaar van Ismail maar ook op Zack want hij verliest grip op zijn drugsgebruik. Deniz ziet het gebeuren. Is Zack nog wel een betrouwbare partner? Kan hij haar wel gedegen beschermen als zijn gedachten door drugs vertroebeld zijn? Is Zack haar vriend of haar ondergang?


De tweede verhaallijn in het boek vormt een mooi contrast met het leven van Zack. In deze verhaallijn staat Niklas Svensson, een collega van Zack, centraal. Niklas is een echte familieman. Hij is dol op zijn vrouw en zijn drie kinderen. De dood van Ismail grijpt hem dan ook enorm aan. Ismail was nauwelijks ouder dan zijn oudste zoon Lucas. Stel je voor dat hij… Niklas moet er niet aan denken. Wanneer Deniz hem verwijt te veel tijd in zijn gezin te steken, raakt hem dat diep. Het zet Niklas aan tot een daad met rampzalige gevolgen.


Ontspoord blijft tot de laatste bladzijde spannend. Ik kijk uit naar deel drie van deze meeslepende serie! 


ISBN 9789401605182 | paperback | 360 pagina's| Xander | april 2016
Vertaald door Neeltje Wiersma

© Annemarie, 4 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ZackZack
Deel 1 van de Hercules-reeks
Kallentoft & Lutteman

Sukayana Prikon heeft al tien keer naar het nummer van Mi Mi gebeld maar niemand neemt op. Ze baalt enorm dat ze haar telefoon had uitgezet omdat ze door de vele oproepen van opdringerige mannen de slaap maar niet kon vatten. Terwijl Sukayana vredig sliep, stuurde Mi Mi haar een sms-bericht met de tekst “HELP US HE KILL ALL”. Tegen de tijd dat Sukayana de noodoproep las, waren er uren verstreken. Waarom neemt Mi Mi niet op?

Terwijl Sukayana zich naar het huis van Mi Mi en haar medebewoonsters haast, maakt een onheilspellend gevoel zich van haar meester. Het gevoel wordt sterker als ze muziek uit de flat hoort komen. De zuinige vrouwen zetten de muziek altijd uit als ze niet thuis zijn. Sukayana wil niet naar binnen, ruikt een vreemde geur maar loopt uiteindelijk toch de woonkamer in. Wat ze ziet doet haar op de vlucht slaan.

Niet veel later is het druk in de flat van Mi Mi en haar flatgenoten. Na een anoniem telefoontje naar het alarmnummer trof de politie vier dode vrouwen aan. Ze hebben een Aziatisch uiterlijk en zijn op brute wijze afgeslacht. Inspecteur Zack Henry en zijn collega Deniz Atkin kunnen het tafereel dat ze aanschouwen nauwelijks bevatten. De lichamen zijn aan flarden geschoten, overal is bloed. Wie heeft deze vrouwen op zo’n beestachtige wijze vermoord en waarom?

Op de mobiele telefoon die één van de dode vrouwen vasthield treft de politie het telefoonnummer van Sukayana Prikon aan. Ze blijkt de eigenaresse van massagesalon Sawatdii te zijn. Waren de dode vrouwen werkzaam in een Thaise massagesalon? De grote hoeveelheid vaginale gel en condooms die de politie in hun flat aantreft, doet vermoeden dat er ook nevenactiviteiten werden uitgevoerd. Zack en Deniz besluiten Sukayana met een bezoekje te vereren.

Sukayana is niet blij met het onaangekondigde bezoek van de politie en slaat op de vlucht. De al wat oudere vrouw blijkt verbazend kwiek te zijn maar uiteindelijk zit ze dan toch tegenover Zack en Deniz. Sukayana zwijgt vooral maar bevestigt wel dat de vermoorde vrouwen voor haar werkten en uit Thailand afkomstig waren. Ook geeft ze de naam van het wervingsbureau dat haar van personeel voorziet. Deze laatste onthulling biedt een nieuw spoor. Het wervingsbureau behoort toe aan een gevreesde motorbende. Zit de georganiseerde misdaad achter de dood van de vier vrouwen?

Zack Henry is nog maar zevenentwintig en wordt gezien als het wonderkind van de Speciale Eenheid. Toch is het juist Zack die de grip op zijn leven aan het verliezen is. Hij bezoekt illegale dansfeesten en gebruikt drugs. Cocaïne vooral. Zacks beste vriend Abdula begeeft zich in criminele kringen en zijn vriendin Mera is veeleisend en dominant. Zack heeft een zware jeugd achter de rug. Zijn moeder werd tijdens het uitvoeren van haar werk bij de politie vermoord en zijn vader was jarenlang chronisch ziek voor ook hij stierf. Zack denkt vooral vaak aan zijn moeder. Toen zij nog leefde, was het leven goed. Toch? Welke herinneringen knagen zo vervelend aan het randje van zijn bewustzijn?

Zack en zijn collega’s bijten zich in de nieuwe moordzaak vast. Wie heeft de vier vrouwen vermoord? Was het een racist, een vrouwenhater of kwamen de masseuses via mensenhandel aan hun nieuwe baantjes? Al snel wordt duidelijk dat alle mogelijk betrokkenen zo min mogelijk meewerken. En dan wordt er een vrouw uit een voertuig gegooid. De plek waar eens haar benen zaten is veranderd in een bloederige massa. Het is Sukayana. Ze leeft nog maar is levensgevaarlijk gewond en buiten bewustzijn. Wie of wat heeft haar benen afgerukt?

Zack is het eerste deel van een nieuwe misdaadserie van de bekende thrillerschrijver Mons Kallentoft en journalist en schrijver Markus Lutteman. Wat een geslaagde samenwerking! De razend spannende thriller Zack biedt een verhaal vol verrassende verhaalwendingen en ijzingwekkende onthullingen. De personages in het boek zijn interessant en divers. Zack valt op tussen zijn rechtschapen collega’s. Zal hij door de mand vallen? Wat zal er gebeuren als zijn drugsgebruik aan het licht komt? Zack balanceert tussen goed en fout. Naar welke kant zal de wijzer uiteindelijk doorslaan? De auteurs van dit boek houden van bloederige omschrijvingen wat dit verhaal ongeschikt maakt voor mensen met een zwakke maag. Wie ervan houdt om weken met een boek te doen, kan ook maar beter een ander boek kopen want deze weergaloze thriller leg je niet meer weg!


ISBN 9789401603577 | Paperback | 384 pagina's| Xander uitgevers | februari 2015
Vertaald door Neeltje Wiersma

© Annemarie, 26 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven