Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Roslund & Thunberg


BloedbroersBloedbroers
Deel 2 van de Made in Sweden-reeks
Roslund & Thunberg


Het is een ongemakkelijk weerzien. Op de parkeerplaats voor een penitentiaire inrichting zal over enkele ogenblikken een ongewoon gezin herenigd worden. Britt-Marie en haar zoon Felix zijn samen gekomen. Even zag Ivan, die alleen is gekomen, zijn middelste zoon voor een vreemde aan. Onwillig wachten ze samen op Leo, de oudste zoon. Hij heeft zes jaar, het langst van allemaal, gevangengezeten. Leo was immers het brein achter de overvallen.


Ivan is veranderd, ook al gelooft Britt-Marie dat niet. Hij is niet meer de man die jaren geleden zijn vrouw, voor de ogen van hun drie zoons, in elkaar sloeg. Ivan drinkt niet meer. Nu hij de drank heeft afgezworen, is hij een ander mens. Hij heeft zelfs een doodgewone baan. Samen met zijn jongste zoon Vincent knapt hij huizen op. Het is eerlijk werk. Ivan zal nooit meer samen met zijn zoons overvallen plegen. Die tijd is geweest. Nu Leo uit de gevangenis komt, kunnen ze eindelijk echt opnieuw beginnen. De drie zoons zijn weer samen, klaar voor een nieuwe start.


Leo is verbaasd zowel zijn vader als zijn moeder op de parkeerplaats aan te treffen. Nadat hij zijn moeder en Felix een stevige knuffel heeft gegeven, ondergaat hij gelaten de omhelzing van zijn vader. Ivan ruikt anders. De dranklucht die deel van zijn lichaamsgeur uitmaakte is verdwenen. Leo heeft echter geen tijd voor een emotioneel weerzien. Hij heeft dingen te doen. En waarom is Vincent niet op komen dagen? Hij gelooft geen woord van Felix’ verklaring dat Vincent het te druk zou hebben. Als het om het weerzien met een broer gaat, is geen enkel excuus acceptabel.


Leo laat het welkomstcomité achter om een aantal verborgen schatten op te graven. Voor een nieuwe begin is geld nodig. Veel geld. In de gevangenis heeft hij nieuwe contacten opgedaan en samen met zijn nieuwe maten heeft hij een briljant plan gesmeed. Leo zal zijn leven niet beteren. Hij zal simpelweg voorkomen dat hij dit keer gepakt wordt.  


Wanneer kort na Leo’s vrijlating een overval wordt gepleegd, vreest Ivan het ergste. Hoewel zijn oudste zoon op het moment van de overval korte tijd in zijn gezelschap verkeerde, vertrouwt hij het niet. Het is te toevallig allemaal. Te vertrouwd. Dat hij zelf Leo’s alibi vormt, wil nog niet zeggen dat Leo niet bij de overval betrokken is geweest. De politie blijkt het roerend met hem eens te zijn. Inspecteur Broncks, de man die ervoor heeft gezorgd dat vader en zoons achter de tralies verdwenen, is er als de kippen bij.


Het verbaast Leo niet dat Broncks opduikt. Hij had niet anders verwacht. Het is allemaal onderdeel van zijn plan. Leo heeft een zorgvuldig dwaalspoor voor Broncks uitgestippeld. Terwijl de politieman ijverig achter de broodkruimels aan zal rennen, zullen Leo en zijn maten de grootste overval ooit plegen. Het is alleen jammer dat de politie een van zijn maten tijdens de eerste overval heeft gedood. Nu zijn alleen Leo en Sam nog over. Hij zal opnieuw zijn broers moeten benaderen. Broers laten elkaar immers nooit in de steek.


Bloedbroers vertelt het verhaal van drie broers die door een jeugdtrauma een bijzonder hechte band hebben. Toen hun vader hun moeder het ziekenhuis in sloeg, hadden ze alleen elkaar nog. Gedreven door een krom verantwoordingsgevoel beging Leo al in zijn tienertijd zijn eerste misdaad. Dat hij zijn broertjes bij zijn praktijken betrok, was in zijn ogen vanzelfsprekend. Nu hij weer op vrije voeten is, maakt Britt-Marie zich zorgen. Er nestelt zich een knellend gevoel van ongerustheid in haar binnenste. Britt-Marie houdt van alle drie haar zoons evenveel maar ze is bang dat Leo haar andere twee zoons opnieuw in het ongeluk zal storten. Loyaliteit is iets bewonderenswaardigs maar het kan ook voor een boel ellende zorgen.


In Bloedbroers wisselen spannende thrillerelementen en een tragische familiegeschiedenis elkaar op precies de juiste momenten af. In dit meeslepende verhaal staat broederliefde centraal. Naast de drie broers zijn er nog twee broers die traumatische jeugdherinneringen delen. Hoe ver kan en mag broederliefde gaan? De beklemmende dillema’s in Bloedbroers hielden me tot en met de laatste bladzijde in spanning!

ISBN 9789044534030| paperback | 475 pagina's | Uitgeverij De Geus | mei 2017
Vertaald door Ron Bezemer

© Annemarie, 1 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Made in Sweden
Roslund & Thunberg

Begin jaren negentig was Zweden in de ban van een groep bankrovers die zich maar niet in de kraag lieten vatten. Door hun onverschrokken optreden in combinatie met hun schrikbarend gevaarlijke wapens werd de groep bankovervallers al snel de Militärligan gedoopt. Later zou blijken dat een aantal van hen inderdaad een militaire achtergrond hebben. Op 23 december 1993 kwam er een einde aan de reeks overvallen. Scenarioschrijver Stefan Thunberg weet nog goed dat hij die dag aan de radio gekluisterd zat. Hij vreesde voor het leven van de bankrovers. De Militärligan bestond onder andere uit zijn broers Carl, David en Lennart en zijn vader Boris. Stefan wist maar al te goed dat zijn familieleden en een aantal van hun vrienden de gevreesde Militärligan vormden. Ze woonden in hetzelfde huis en vormden een hechte familie. Zelf deed hij niet aan de bankovervallen mee maar hij zou zijn familie nooit verraden hebben. Het thema van de meeslepende thriller Made in Sweden is dan ook: Familie boven alles.

Auteurs Anders Roslund – bekend van het schrijversduo Roslund & Hellström – en Stefan Thunberg hebben voor deze thriller naar eigen zeggen “de werkelijkheid geweld aangedaan, in stukken gescheurd en weer opgebouwd als fictie”. Made in Sweden vertelt het verhaal van de drie broers Leo, Felix en Vincent. Vincent is met zijn zeventien jaar de jongste van het stel en Leo van vierentwintig is de oudste. De broers hebben een zware jeugd achter de rug. Vader Ivan dronk en hij sloeg de moeder van de jongens. Hij was een onvoorspelbare vader en met name Leo hunkerde naar zijn goedkeuring. Voordat Ivans gewelddadige gedrag een hoogtepunt bereikte en hij een gevangenisstraf opgelegd kreeg, leerde hij zijn zoons dat familie elkaar altijd steunt. Familie verraadt elkaar nooit. Familie laat elkaar nooit in de steek. Tegenwoordig weigeren Felix en Vincent elke vorm van contact met hun vader maar de band tussen de drie broers is bijzonder hecht.

Jasper is de vierde bankrover in spe. Hij heeft samen met Leo in het leger gediend. De twee vrienden hebben de overvallen jarenlang voorbereid. Leo werpt zich op als leider, haalt zijn broers erbij en het viertal begint hun nieuwe carrière met de ingenieuze diefstal van een compleet wapenarsenaal uit een wapendepot. De diefstal uit het zwaar beveiligde depot wordt pas maanden later opgemerkt. Tegen die tijd heeft het viertal al een geldtransport en een aantal banken beroofd. De politie tast in het duister. Voor de buitenwereld zijn de broers ijverige werklieden met een eigen bouwbedrijfje.

Wat dit boek onweerstaanbaar en overweldigend maakt, is de briljant opgebouwde spanning. Ik betrapte mezelf erop dat ik opgelucht ademhaalde als een bankroof vlekkeloos verliep. Vreemd genoeg voelde ik sympathie voor de broers en vreesde ik voor hun veiligheid. Vooral het gedrag van Leo baarde me zorgen. Leo’s jeugd heeft hem beschadigd. Ook de andere broers zijn niet ongeschonden uit de strijd gekomen maar vooral Leo draagt nog altijd de gevolgen van zijn jeugd met zich mee. Hij wil zich bewijzen en weet niet van ophouden. Wil hij soms dat zijn vader trots op hem is? Dat zijn vader beseft dat Leo geen verrader is? Leo vindt zichzelf de sterkste schakel, een echte leider maar is hij dat ook?

Made in Sweden is opgebouwd uit drie verhaallijnen die elkaar afwisselen. De eerste verhaallijn beschrijft de gewelddadige jeugd van de drie broers. Ze worden elk op een eigen manier door het geweld gevormd. De tweede verhaallijn gaat over het plannen van de bankovervallen en over de overvallen zelf. Dit deel gaat dieper in op de hechtheid van de groep maar het gaat ook over de tweestrijd die het geld en het gevaar veroorzaken. De verhaallijn over politieman John Broncks biedt een mooi tegenwicht. John Broncks heeft een ongezonde fascinatie voor gewelddadige politiezaken. Ook hij groeide met een agressieve vader op. John Broncks voelt iets van herkenning als hij kijkt naar de filmbeelden waarop bewakingscamera’s de overvallen hebben vastgelegd. Het gevoel van herkenning wordt groter maar lange tijd beseft hij niet waarom hij dit specifieke gevoel ervaart.

Made in Sweden is een boek dat begint als een stoere actiethriller over vier bankrovers maar uitmondt in een fascinerende psychologische thriller over familiebanden, jeugdtrauma’s en trouw. De samenwerking tussen Anders Roslund en Stefan Thunberg heeft tot een geniaal resultaat geleid. Van mij mogen ze vandaag nog aan hun tweede boek beginnen!

ISBN 9789044534016 | paperback | 731 pagina's| Uitgeverij De Geus | oktober 2014
Vertaald door Ron Bezemer

© Annemarie, 9 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven