Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Angela Capobianchi


altDe uitvoering
Angela Capobianchi


Het dode meisje wordt gevonden door Elide Manin en haar beagle Bernie. Mevrouw Manin die als lerares Italiaans aan het atheneum werkt, valt flauw bij het zien van het bloederige lijk. Ze heeft het meisje bovendien herkend. Het is de zeventienjarige Cecilia Rossi, volgens iedereen een lief en rustig kind.

Commissaris Ricardo Conti heeft de leiding over het moordonderzoek. Het spoor leidt allereerst naar de villa van de familie Baratti. Luisa Baratti deelt het grote huis met haar dochter Cora en kleindochter Letizia. Cecilia Rossi is op een steenworp afstand van de villa gevonden en volgde pianolessen bij Luisa. Op de avond van haar dood kwam ze niet opdagen voor haar les, iets waar Luisa zeer gepikeerd over was. Van haar leerlingen eist ze volledige toewijding.

Voordat het onderzoek goed en wel is opgestart, valt er een tweede dode te betreuren. Opnieuw is een tiener vermoord en weer gaat het om een leerling van Luisa Baratti. De oude dame zelf is misschien nog wel het meest geschokt van iedereen. Ricardo Conti blijft terugkeren naar het huis van de Baratti’s. Het is wel heel toevallig dat twee van haar leerlingen zijn vermoord. Maar wat is het verband? Waarom moesten deze twee jonge mensen dood? En wat hebben de rare snijwonden die zijn toegebracht te betekenen?

In de villa van de Baratti’s draait alles om muziek. Cora geeft ook les en Letizia kan prachtig spelen. De piano is hun leven. Hebben de moorden ook met muziek te maken? Of is er sprake van liefde en jalousie? Er is nog een mogelijk motief, huisvriend Giacomo Lanci heeft zakelijke belangen bij de verkoop van de villa. Luisa wil echter niet verkopen. Als ze niet overstag zal gaan valt een heel nieuwbouwproject in duigen. Nadat er nog meer doden vallen, blijven steeds meer leerlingen weg. Worden de moorden soms gepleegd om Luisa weg te jagen? Het zoontje van Ricardo Conti volgt ook pianoles bij Luisa Baratti. Loopt hij mogelijk gevaar? Conti denkt van niet en die gedachte zal hem duur komen te staan.

De ontknoping van het verhaal was voor mij geen verrassing. Het was me vrijwel meteen duidelijk wie de dader moest zijn. Ook is niet alles even goed onderbouwd. Er is gepoogd de losse eindjes aan elkaar te knopen maar het wist mij niet te overtuigen. Wat dit verhaal wél  goed maakt, is dat het zo mooi klein is gehouden. Vrijwel het hele verhaal concentreert zich rondom de familie Baratti en de muziek. Ook het privéleven van Ricardo Conti is hierop afgestemd. Hij is nog maar kort geleden gescheiden en probeert een betere vader voor zijn zoon Matteo te zijn. Wanneer hij hoort dat Matteo pianolessen volgt, verdiept hij zich in klassieke muziek.

Angela Capobianchi schrijft op een prettige, haast zachte manier waarbij ze veel aandacht besteedt aan de uitwerking van de personages. Ricardo Conti bijvoorbeeld heeft een duistere, agressieve kant die hij in bedwang moet zien te houden. Een andere collega kampt met gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door een ongezonde levensstijl. Dit laatste lijkt tegenwoordig haast een trend in politieromans, ik kom dergelijke personages steeds vaker tegen.

De uitvoering is een prettig leesbare thriller waarin vooral de liefde van Ricardo Conti voor zijn zoon Matteo heel mooi uitgewerkt is.

ISBN 9789400501249 | paperback |376 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | februari 2013
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Annemarie, 15 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven