Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Magnus Jonsson

De man die met poppen speeldeDe man die met poppen speelde
Magnus Jonsson


De moordenaar is woedend. Zijn slachtoffer had hem niet uit moeten lachen, hij zet het haar betaald…

Rechercheur Rickard Stenlander - gescheiden, vader van de vijfjarige Elvin - wordt gestoord op zijn vrije dag. Hij was van plan om aardappels te poten in zijn moestuin, maar de plicht roept. Zijn collega Erik Svensson zou hem niet bellen als het niet noodzakelijk was.


‘Ik heb je hulp nodig. Er is iets wat je moet zien.‘ Hij aarzelde. ’Een soort installatie, zou je het kunnen noemen.’


Stenlander heeft geen idee wat hij aan zal treffen op het door Erik genoemde adres, maar hij begrijpt de angst in diens stem als hij het ziet: een vrouw, zittend op een bed, dood natuurlijk. Maar ze heeft een onnatuurlijke glans over haar naakte lichaam, en haar gezicht is opgemaakt. Ze ziet er uit als een pop.
Zo’n ouderwetse porseleinen pop.


De moordenaar heeft er de tijd voor genomen om de vrouw zo toe te takelen en hij heeft alles superschoon achtgergelaten. De kamer waarin het slachtoffer zich bevindt is totaal anders dan de andere ruimtes in het appartement. De vrouw zit in fel wit licht, op het enige meubelstuk staat een laptop, die niets meer doet. Verder is de kamer leeg, steriel, niets aan de muren. Ze lijkt zich ook niet verzet te hebben.


Het wordt een zaak met vele raadsels. Waarom staat er niets persoonlijks in de kamer? De vrouw  blijkt goed in de slappe was te zitten.
Omdat een studiegenoot haar miste en alarm heeft geslagen is bekend wie het slachtoffer is.
Ze werkten samen aan een scriptie die al snel ingeleverd moet worden. Het is het enige aanknopingspunt: de studiegenoten en de professoren.
En de laptop. Het is teamchef Louise Sjostedt die op het idee komt haar nichtje er bij te halen: Linn Stahl is gespecialiseerd in encodering en decodering en ze is een whizzkid. Als iemand in staat is nog iets aan gegevens uit de laptop en de telefoon van de jonge vrouw te halen, is zij het wel!


Linn is een eigenzinnige jongedame, die in het verleden veroordeeld is, omdat ze betrokken was bij AFA = Antifacistisk Aktion. Ze deed onderzoek naar extreemrechtse organisaties.  Drie jaar zat ze in de gevangenis, nadat ze betrokken was geraakt bij rellen tussen extreem rechts en links. Na haar vrijlating heeft ze nooit meer contact gehad met de organisatie, ze is druk met haar studie. En met skateboarden (een belangrijk gegeven in het verhaal).
Het zou geen probleem moeten zijn dat ze ingeschakeld wordt bij het politieonderzoek. Dat is het natuurlijk wel: er is nog iemand die een appeltje te schillen heeft met Linn.
Al gauw lopen de twee zaken door elkaar: het moordonderzoek lijkt te maken te hebben met de extreemlinkse organisatie waar Linn lid van was.


Er vallen meer slachtoffers en Linn bevindt zich in groot gevaar.
Superspannend wordt het, je wil het boek niet ‘eventjes’ wegleggen. Je wil doorlezen. Hoe moet dit aflopen? Komt Linn er wel levend uit?
Je zou bijna de moordenaar vergeten, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren, als hij nog meer ‘poppen’ maakt. ..


Magnus Jonsson is docent op een middelbare school, maar schijft dus ook boeken. Dit boek is het eerste, overigens zelfstandig te lezen, deel van een trilogie. De aasgieren is het tweede deel. Van de serie zijn in Zweden in totaal meer dan 100.000 boeken verkocht.


ISBN 9789044359367 | paperback | 384 pagina's | Uitgeverij House of the Books | mei 2021
Vertaald uit het Zweeds door Ydelet Westra

© Marjo, 4 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven