Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Magnus Jonsson

 De vrouw die alleen jaagdeDe vrouw die alleen jaagde
3.
Linn Ståhl thriller
Magnus Jonsson


IJzingwekkend spannend…


Linn Ståhl kan er opnieuw niet aan ontkomen om hulp te bieden aan de Zweedse politie. Deze keer hebben ze het haar niet expliciet gevraagd. Ze krijgt dan ook niet zomaar alle informatie die de politie heeft. Nu weet zij daar als cryptologie-expert natuurlijk wel aan te komen, ze komt wel binnen in hun systemen.
Ze moet wel, want het gaat nu om oude vrienden.


Ooit was Linn lid van AFA, een extreem-linkse beweging. Niet dat ze nu nog veel met hen omgaat, actie voeren doet ze zeker niet, maar als een groepje AFA-leden in de val wordt gelokt door een aantal nazi’s en er slachtoffers vallen, besluit ze zelf achter haar vijanden aan te gaan. Want dat de extreem-rechtse organisaties haar vijanden zijn is duidelijk.
Ze weet ook dat Amid, haar oude vijand haar persoonlijk uit wil schakelen. Hij is, als onderdeel van de organisatie die zowel in Zweden als in Denemarken actief is, niet de enige…


Er zijn vele verwikkelingen in dit derde deel. Het gaat er hard aan toe, links en rechts extremisten die elkaar bevechten, en niet terugdeinzen als er slachtoffers vallen. Er worden gemene spelletjes gespeeld, er wordt geïnfiltreerd, mensen worden bedreigd en ontvoerd. Met daar tussen Linn, op haar beurt manoeuvrerend tussen de AFA en de politie.


We volgen vooral haar, maar ook de rechercheurs Rickard Stenlander en Erik Svensson. Ook Amid volgen we tijdens zijn jacht op Linn.
Naar het einde toe wordt het verhaal een achtbaan van gebeurtenissen. Zo spannend dat je het boek niet weg kan leggen.
Tevoren kan je die neiging wel hebben, want al dat geweld, komend van de rechts-extremisten en racisten, is bij wijle weerzinwekkend. Niettemin, en dat is de kracht van Magnus Jonsson, lees je door, tot je met een zucht (opluchting? Dat valt te bezien) het boek dicht slaat.


Na deze drie thrillers over rechts-extremisme is de grote vraag waar Jonsson nu mee gaat komen…


Magnus Jonsson is docent op een middelbare school, maar schrijft dus ook boeken. Dit is het derde en laatste deel van de Linn Ståhl trilogie.


ISBN 9789044359305 | Paperback | 464 pagina’s | Uitgeverij de House of Books | februari 2024
Vertaald uit het Zweeds door Ron Bezemer

© Marjo, 5 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De aasgierenDe aasgieren
Een Linn Stahl thriller
Magnus Jonsson

Als in Stockholm op klaarlichte dag drie medewerkers van een bank worden neergeschoten, rijzen er vele vragen. Dit wordt een hele kluif voor de politie.

Wie waren de schutters – het is al snel duidelijk dat er meer geweest waren – en vanuit welke plek schoten ze?
Waren deze bankmedewerkers willekeurig slachtoffer? Is het een willekeurige, dus terroristische, aanslag?
Als dat niet het geval is, wat is dan de link tussen hen, behalve dat ze op dezelfde afdeling werken en tegelijk de bank verlieten om te gaan lunchen.


Het is aan de rechercheurs Rickard Stenlander en Erik Svensson om deze zaak uit te zoeken.
En al snel besluiten ze Linn Ståhl in te schakelen, die hen in een eerdere zaak ook goed geholpen heeft. Zij is encryptie-expert, en hoewel ze nog niet afgestudeerd is, al zeer bedreven in het analyseren van computergegevens.


Er zijn nog meer medewerkers bij de zaak betrokken: Beatrice, een gedreven rechercheur die vindt dat ze niet genoeg gewaardeerd wordt. Anders Ljungberg, al wat ouder en ook bezadigder. En er is Maria, de forensisch onderzoeker.


Dit zijn de belangrijkste personen aan de kant van de politie. Aan de kant van de dader zijn er ook heel wat mensen om uit elkaar te houden. Er is af en toe een romantisch element, maar de spanning blijft er in. Af en toe neemt Jonsson gas terug, dan vertelt hij wat meer over de karakters, het psychologische element.


Het is een vervolg op ‘De man die met poppen speelde’, en als je dat boek gelezen hebt, zal er zeker herkenning zijn wat betreft de personages en ook een deel van de verhaallijn, de extremisten hebben nog hetzelfde oogmerk als in het eerdere verhaal.
Maar je hoeft dat eerste boek niet perse gelezen te hebben.

Magnus Jonsson is docent op een middelbare school, maar schrijft dus ook boeken. De aasgieren is het tweede deel van een trilogie. Van de serie zijn in Zweden in totaal meer dan 100.000 boeken verkocht.

ISBN 9789044359336 | Paperback | 432 pagina’s | Uitgeverij de House of Books | januari 2024
Vertaald uit het Zweeds door Rymke Zijlstra en Marit Kramer

© Marjo, 30 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De man die met poppen speeldeDe man die met poppen speelde
Magnus Jonsson


De moordenaar is woedend. Zijn slachtoffer had hem niet uit moeten lachen, hij zet het haar betaald…

Rechercheur Rickard Stenlander - gescheiden, vader van de vijfjarige Elvin - wordt gestoord op zijn vrije dag. Hij was van plan om aardappels te poten in zijn moestuin, maar de plicht roept. Zijn collega Erik Svensson zou hem niet bellen als het niet noodzakelijk was.


‘Ik heb je hulp nodig. Er is iets wat je moet zien.‘ Hij aarzelde. ’Een soort installatie, zou je het kunnen noemen.’


Stenlander heeft geen idee wat hij aan zal treffen op het door Erik genoemde adres, maar hij begrijpt de angst in diens stem als hij het ziet: een vrouw, zittend op een bed, dood natuurlijk. Maar ze heeft een onnatuurlijke glans over haar naakte lichaam, en haar gezicht is opgemaakt. Ze ziet er uit als een pop.
Zo’n ouderwetse porseleinen pop.


De moordenaar heeft er de tijd voor genomen om de vrouw zo toe te takelen en hij heeft alles superschoon achtgergelaten. De kamer waarin het slachtoffer zich bevindt is totaal anders dan de andere ruimtes in het appartement. De vrouw zit in fel wit licht, op het enige meubelstuk staat een laptop, die niets meer doet. Verder is de kamer leeg, steriel, niets aan de muren. Ze lijkt zich ook niet verzet te hebben.


Het wordt een zaak met vele raadsels. Waarom staat er niets persoonlijks in de kamer? De vrouw  blijkt goed in de slappe was te zitten.
Omdat een studiegenoot haar miste en alarm heeft geslagen is bekend wie het slachtoffer is.
Ze werkten samen aan een scriptie die al snel ingeleverd moet worden. Het is het enige aanknopingspunt: de studiegenoten en de professoren.
En de laptop. Het is teamchef Louise Sjostedt die op het idee komt haar nichtje er bij te halen: Linn Stahl is gespecialiseerd in encodering en decodering en ze is een whizzkid. Als iemand in staat is nog iets aan gegevens uit de laptop en de telefoon van de jonge vrouw te halen, is zij het wel!


Linn is een eigenzinnige jongedame, die in het verleden veroordeeld is, omdat ze betrokken was bij AFA = Antifacistisk Aktion. Ze deed onderzoek naar extreemrechtse organisaties.  Drie jaar zat ze in de gevangenis, nadat ze betrokken was geraakt bij rellen tussen extreem rechts en links. Na haar vrijlating heeft ze nooit meer contact gehad met de organisatie, ze is druk met haar studie. En met skateboarden (een belangrijk gegeven in het verhaal).
Het zou geen probleem moeten zijn dat ze ingeschakeld wordt bij het politieonderzoek. Dat is het natuurlijk wel: er is nog iemand die een appeltje te schillen heeft met Linn.
Al gauw lopen de twee zaken door elkaar: het moordonderzoek lijkt te maken te hebben met de extreemlinkse organisatie waar Linn lid van was.


Er vallen meer slachtoffers en Linn bevindt zich in groot gevaar.
Superspannend wordt het, je wil het boek niet ‘eventjes’ wegleggen. Je wil doorlezen. Hoe moet dit aflopen? Komt Linn er wel levend uit?
Je zou bijna de moordenaar vergeten, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren, als hij nog meer ‘poppen’ maakt. ..


Magnus Jonsson is docent op een middelbare school, maar schijft dus ook boeken. Dit boek is het eerste, overigens zelfstandig te lezen, deel van een trilogie. De aasgieren is het tweede deel. Van de serie zijn in Zweden in totaal meer dan 100.000 boeken verkocht.


ISBN 9789044359367 | paperback | 384 pagina's | Uitgeverij House of the Books | mei 2021
Vertaald uit het Zweeds door Ydelet Westra

© Marjo, 4 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven