Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Cilla & Rolf Börjlind


WiegeliedWiegelied
Cilla & Rolf Börjlind


Het is druk op het Centraal Station van Stockholm. Haastige forensen hebben plaatsgemaakt voor grote groepen verdwaasde vluchtelingen uit oorlogslanden als Syrië en Afghanistan. Na een lange, gevaarlijke en uitputtende reis hopen zij op een vriendelijk woord en een beetje hulp. Zelf weten zij het even niet meer.


De toegestroomde hulptroepen doen wat ze kunnen. Zo zetten vele vrijwilligers zich onvermoeibaar voor de nieuwkomers in. Ook politieagente Olivia Rönning en haar vriendin Luna zijn regelmatig van de partij. Mensen in nood laat je immers niet in de steek. Wanneer blijkt dat er een tekort aan opvanglocaties is, neemt de hartelijke Luna zelfs een compleet Syrisch gezin mee naar de aak waar ze samen met haar vriend Tom Stilton woont.


De dakloze Muriel Johansson volgt het nieuws al jaren niet meer. Haar drugsverslaving eist vrijwel al haar aandacht op. Toch valt haar blik op een ineengedoken tienermeisje dat hartverscheurend huilt. De hulpeloosheid die het meisje uitstraalt, maakt iets in Muriel los. Ze weet hoe het is om je zo ellendig te voelen. Zelf kreeg Muriel toen hulp. Van Tom Stilton, die destijds ook dakloos was, maar ook van haar vriendin Vera. Vera, die zo vreselijk aan haar einde is gekomen. Nu is het Muriels beurt om iemand te helpen.


Het meisje heet Folami en komt uit Nigeria. Ze heeft het over Boko Haram maar Muriel heeft geen idee wat dat is. Folami heeft honger en dorst. Muriel heeft wel wat geld, dat ze heeft bemachtigd door het verkopen van haar lichaam, maar dat geld is bestemd voor drugs. Toch besluit Muriel haar geld niet aan drugs maar in de supermarkt uit te geven. Daarna neemt ze, samen met Folami, haar intrek in het zomerhuis van boekhandelaar Ronny, een goede vriend. Ze vertelt niemand over het meisje want Folami is bang. Er is haar in Stockholm iets naars overkomen. Muriel hoopt dat ze in het huisje veilig zijn. Ze ziet niet dat iemand vanuit de schaduw van het bos naar het huisje gluurt.


Hoewel Oliva de vluchtelingen helpt waar ze kan, eist een nieuwe moordzaak een groot deel van haar aandacht op. In een uitgestrekt bos is het lichaam van een jongetje aangetroffen. De brute wijze waarop het lichaampje verminkt is, schokt alle aanwezigen diep. Wie heeft dit kind zo toegetakeld en vervolgens als oud vuil in het bos gedumpt? Die identiteit van het jongetje is niet bekend. Niemand heeft hem als vermist opgegeven. Olivia’s baas, Mette Olsäter, beseft meteen dat ze op een ingewikkelde zaak zijn gestuit. Het komt haar dan ook goed uit dat Tom Stilton besluit dat hij er klaar voor is zijn werk bij de politie te hervatten. Mette en Tom zijn al jaren bevriend. Ze weet maar al te goed dat Tom een zware tijd achter de rug heeft maar ze besluit hem een kans te geven. Voor hij aan lager wal raakte, was hij immers een fantastische politieman.


Veel aanwijzingen zijn er niet. Wel is er een dolk in de buurt van het slachtoffer gevonden. Bloedonderzoek wijst uit dat er bloed van het jongetje op het steekwapen zit. Wanneer de inscriptie op de dolk richting een Roemeense misdaadorganisatie lijkt te wijzen, stuurt Mette zowel Tom als Olivia naar Roemenië. Het tweetal heeft al snel door dat het leven daar een stuk harder dan in Zweden is. Zijn hun Roemeense collega’s wel te vertrouwen


Wiegelied is alweer het vierde boek van schrijversechtpaar Cilla & Rolf Börjlind. Wie voorgaande delen heeft gelezen kent de meeste personages in dit boek inmiddels behoorlijk goed. Toen ik ze in dit boek allemaal weer ontmoette, merkte ik dat ze me dierbaar zijn geworden. Niet alleen Olivia, Tom, Mette en Luna maar ook bijvoorbeeld Muriel, die wanhopig probeert te overleven. In dit boek stelt ze zich ontroerend kwetsbaar op door haar hart voor Folami te openen.


Deze aangrijpende thriller gaat over de kwetsbaarheid van jonge vluchtelingen als Folami. Ouderloze kinderen vluchten heel Europa door in de hoop ergens een nieuwe thuis te vinden. Gelukkig staan mensen als Olivia, Luna en Muriel klaar om hen te helpen maar helaas oefent de anonimiteit van deze kinderen ook een enorme aantrekkingskracht op mensen met kwalijke plannen uit. De waarheid die in dit meeslepende verhaal naar boven komt is schokkend, maar helaas niet ongeloofwaardig. Cilla & Rolf Börjlind zijn er opnieuw in geslaagd een fascinerend en compleet verhaal neer te zetten waarbij de spanning ook nog eens een enorme omvang aanneemt. Wiegelied is een nieuwe topthriller van dit ijzersterke duo. Wie nog nooit iets van ze heeft gelezen kan daar het beste vandaag nog mee beginnen!


ISBN 9789400507838 | paperback  | 368 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2017
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 14 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zwarte dageraadZwarte dageraad
Cilla & Rolf Börjlind


In de stad Höganäs, in de Zweedse provincie Skåne, is het ondenkbare gebeurd. Toen de telefoon aanhoudend bleef rinkelen liet Judith haar levenslustige kleinkind Emelie heel even alleen. Heel even maar en bovendien in de veilige beschutting van de tuin. De beller was een telefonische verkoper en Judith poeierde hem zo snel mogelijk af om zich  terug naar Emelie te haasten. Emelie bevond zich nog steeds in de zandbak waarin ze voor het telefoontje vol plezier een krokodil nadeed. Ze lag nog steeds op haar buik in het zand maar haar nek was vreemd gedraaid. Naast het lichaam stond Judiths schoonzoon Sebastian die zojuist thuisgekomen was. Hij staarde vol ongeloof naar het lichaam van zijn dochter. De kleine Emelie Andersson was dood. Iemand had de nek van het meisje gebroken.


Wie vermoordt er nu een klein, onschuldig kind? Waarom moest de uit Ghana geadopteerde Emelie Andersson dood? De ouders van Emelie zijn ontroostbaar en Judith wordt overmand door schuldgevoelens. Als ze het telefoontje had genegeerd, had haar lieve kleindochter nog geleefd. Heel Skåne en ook de rest van Zweden leeft met de rouwende familie mee.


Sinds twee maanden woont en werkt politievrouw Olivia Rönning in Höganäs. Ze heeft spijt als haren op haar hoofd en het duurt nog vier maanden voor haar contract eindigt. Olivia kan niet wennen aan de mentaliteit van haar nieuwe collega’s. In het gebied maakt het Zweedse Arisch Verzet zijn opmars. Het doel van deze racistische beweging is Zweden te “zuiveren” van alle buitenlanders. Olivia heeft gemerkt dat ook een aantal van haar collega’s twijfelachtige opmerkingen over Zweedse burgers van allochtone afkomst maken. Het bezorgt haar een onprettig gevoel.


De ouders van Emelie zijn keurige mensen zonder strafblad of duister verleden. Sebastian, de vader van Emelie Andersson werkt bij het asielzoekerscentrum. Er is een incident geweest waarbij Sebastian voor asielzoekers in de bres sprong. Heeft iemand hem dat kwalijk genomen en bij wijze van straf zijn dochter vermoord? Niet lang na de moord op Emelie krijgen ook Olivia’s oud-collega’s met een kindermoord te maken. In het bos is het lichaam van de zevenjarige Aram Mellberg aangetroffen. Ook zijn nek is gebroken. Gaat het om dezelfde dader? Beide kinderen zijn op dezelfde manier om het leven gebracht en er is nog een overeenkomst: beide kinderen hadden een buitenlands uiterlijk. Hebben de moorden een racistisch motief? Olivia en haar oud-collega Mette Olsäter bundelen hun krachten om de kindermoordenaar zo snel mogelijk te vinden. Steeds weer komt het spoor uit bij het Zweedse Arisch Verzet. De bezoekjes van Olivia aan de leider van de groep worden haar niet in dank afgenomen…


Voormalig rechercheur Tom Stilton heeft zich na een zware periode aan het zwerversbestaan ontworsteld en probeert zijn leven op orde te krijgen. Even twijfelt hij over een baan als conciërge maar dan krijgt hij van een vriend een boek in handen gedrukt dat zijn aandacht volledig opeist. In het boek bevinden zich krantenknipsels over een oude moordzaak. Een moordzaak waar Stilton zelf nog aan heeft gewerkt. De dader is nooit gevonden. Het slachtoffer was een 23-jarige, zwangere prostituee. Ze in jaren geleden op beestachtige wijze in een hotel om het leven gebracht. Wie heeft het boek met de krantenknipsels naar de tweedehands boekenwinkel van Toms vriend gebracht? Wanneer er raakvlakken tussen de moord op de prostituee en de twee dode kinderen blijken te zijn, besluiten Tom, Olivia en Mette om als vanouds samen te gaan werken in de hoop het gruwelijke mysterie op te lossen.


Wat hebben een groep internethaters, het Zweeds Arisch verzet, een vermoorde prostituee, twee vermoorde kinderen en een collectief uit de jaren zeventig met elkaar te maken? Het onderzoek naar de moord op Emelie en Aram levert uiteenlopende aanwijzingen op. Welke aanwijzing leidt naar de moordenaar? Auteurs Cilla & Rolf Börjlind lieten me opnieuw met ingehouden adem  lezen.


Zwarte dageraad  is het derde boek  van dit schrijversechtpaar. De Rönning en Stilton-reeks begon met het indrukwekkende debuut Springvloed. Beginnersgeluk? Het tweede boek, De derde stem, was echter ook bijzonder succesvol. Waar schrijverstalent soms? Na het lezen van Zwarte dageraad ben ik meer dan overtuigd van het kunnen van Cilla & Rolf Börjlind. Dit schrijversechtpaar is razendsnel naar de top opgeklommen. Hun thrillers zijn van hoog niveau, razend spannend, actueel en messcherp. Zij schrijven thrillers zoals thrillers bedoeld zijn en ik als lezer ben inmiddels hopeloos verslaafd aan deze reeks!


ISBN 9789400502185 | paperback | 381 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2015
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 12 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=De derde stem
Cilla & Rolf BörjlindDe derde stem is het tweede deel in de Rönning  en Stilton-reeks. In Springvloed, het eerste deel, heeft de lezer kennisgemaakt met de jonge Olivia Rönning – studente aan de politieacademie - en de zwerver Tom Stilton. Tom is een voormalig politiecommissaris maar leefde op straat toen Olivia hem voor het eerst ontmoette. Hij had zich volledig teruggetrokken uit het leven van alledag.

Door een schoolopdracht van Olivia kwam het tweetal met elkaar in contact. Tom bleek een stugge, weerbarstige man te zijn die Olivia allesbehalve vriendelijk bejegende. Toch ontstond er een band. Een breekbare band. Toen Olivia ontdekte dat Tom een belangrijke gebeurtenis uit het verleden voor Olivia had verzwegen, ontstak ze in woede. Tom wist meer over Olivia dan hij had laten blijken. Ze was geen onbekende voor hem.

In De derde stem heeft Tom het zwerversbestaan vaarwel gezegd. Hij besluit een kamer op een aak te huren. Nog altijd is hij stug en wantrouwend maar wanneer zijn oude vriend Abbas om zijn hulp vraagt, staat hij onmiddellijk voor hem klaar. De twee vrienden keren Zweden tijdelijk de rug toe en reizen naar Marseille. Tijdens de treinrit vertelt Abbas over zijn verleden. Eens werkte hij als messenwerper bij een circus. Hij leerde daar zijn grote liefde Samira kennen maar hun liefde mocht niet tot bloei komen. Samira was al bezet. Abbas is haar nooit vergeten en toen hij kort geleden ontdekte dat Samira niet meer in leven was, brak zijn hart. De beeldschone Samira was vermoord, in stukken gesneden en begraven. Iemand heeft de grote liefde van Abbas op gruwelijk wijze afgeslacht. Abbas zint op wraak. Tom heeft vanwege een oude politiezaak connecties bij de politie in Marseille en daarom doet Abbas een beroep op zijn hulp.

Olivia Rönning is inmiddels afgestudeerd maar ze weigert naar een baan bij de politie te solliciteren. Ze weet sinds kort wie haar biologische ouders zijn en ze is op zoek naar haar identiteit. Olivia is nog maar net terug uit Mexico waar ze de geboortegrond van haar moeder bezocht. Ze overweegt haar leven volledig om te gooien. Misschien dat ze iets kunstzinnigs gaat doen, net zoals haar biologisch moeder. Ook besluit ze dat ze de achternaam van haar moeder aan wil nemen. Voortaan zal ze als Olivia Rivera door het leven gaan. Met Tom heeft Olivia nog altijd geen contact. Hun gezamenlijke vriendin Mette probeert het verbroken contact tussen de twee koppige mensen te herstellen maar het beoogde resultaat blijft uit.

Terwijl Tom en Abbas door Marseille struinen, vindt er een nare gebeurtenis plaats in de straat waar Olivia opgroeide. Haar voormalige buurman Bengt Sahlmann pleegt zelfmoord. Zijn jonge dochter Sandra ontdekt het levenloze lichaam. Het totaal ontredderde meisje weet zich nauwelijks staande te houden wanneer Olivia en haar adoptiemoeder zich over haar ontfermen. Olivia’s hart loopt over van medelijden. De moeder van Sandra is tijdens de tsunami in 2004 om het leven gekomen. Nu ook haar vader niet meer leeft, is Sandra een wees. Olivia identificeert zich met het meisje en besluit haar te helpen. De hulpvraag van Sandra lijkt eenvoudig. Ze wil graag haar laptop terug. De laptop lijkt echter van de aardbodem verdwenen en dan blijkt dat Bengt Sahlmann helemaal geen zelfmoord heeft gepleegd. De vader van de intens verdrietige Sandra is vermoord.

Na het lezen van Springvloed heb ik echt uitgekeken naar dit volgende deel. Mijn geduld is beloond met een uitstekende thriller. Het verhaal zit goed elkaar waarbij de auteurs het vrijgeven van nieuwe informatie kundig doseren. Mooi is de extra dimensie die de reis naar Marseille aan de vriendschap van Tom en Abbas toevoegt. De band tussen de twee mannen wordt mooi en eenvoudig beschreven. Omdat Tom, Abbas en Olivia zich in dezelfde vriendenkring begeven, kennen de twee verhaallijnen een raakvlak en passen de gebeurtenissen goed bij elkaar.

Om De derde stem het best tot zijn recht te laten komen adviseer ik om wel eerst Springvloed te lezen. De derde stem gaat verder waar Springvloed stopt en er wordt slechts mondjesmaat naar eerdere gebeurtenissen verwezen. Een uitstekende keuze van Cilla & Rolf Börjlind want wie eenmaal aan deze serie begint, wil er niets van missen. Het enige wat tegenvalt is dat ik niet onmiddellijk aan het derde deel kan beginnen. Ik wil meer!

ISBN 9789400502178 | paperback | 381 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 7 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altSpringvloed
Cilla & Rolf BörjlindCilla en Rolf Börjlind zijn zeer geliefde Zweedse scenarioschrijvers. Zij hebben de scenario’s geschreven van onder andere de Martin Beck-films en de Arne Dahl-serie. Ik heb ze stuk voor stuk gezien en van allemaal evenveel genoten. De verhalen van Börjlind en Börjlind kenmerken zich door personages die eigenlijk doodgewoon zijn. Het zijn mensen als jij en ik met problemen die eenieder zou kunnen ervaren. Daarnaast zijn deze schrijvers ware meesters in het creëren en opvoeren van spanning. Springvloed is hun thrillerdebuut.

De drieëntwintigjarige Olivia Rönning studeert aan de politieacademie. Ze krijgt opdracht om een oude, onopgeloste politiezaak te bestuderen. Zouden de moderne technieken waar de politie tegenwoordig over beschikt verschil gemaakt kunnen hebben? Olivia kiest een zaak uit 1987 uit. Op het eiland Nordkoster is toen een onbekende, hoogzwangere vrouw verdronken. Het lichaam van de vrouw was rechtop begraven onder het zand, alleen haar hoofd stak boven het zand uit. Toen de vrouw ingegraven werd, was het eb. Ze verdronk in de springtij. Een bijzonder wrede moord.

Olivia raakt meer en meer geïnteresseerd in de zaak. Het is een opmerkelijk verhaal en het raakt haar dat de identiteit van de vrouw nog altijd niet achterhaald is. Heeft niemand de zwangere vrouw gemist? De moordzaak werd destijds geleid door commissaris Tom Stilton. Olivia is vastbesloten hem te spreken te krijgen maar Stilton lijkt van de aardbol te zijn verdwenen.

Terwijl Olivia volledig opgaat in het oude moordonderzoek heeft de politie van Stockholm iets heel anders aan haar hoofd. Een groep onbekenden heeft het voorzien op zwervers. Steeds weer worden de nietsvermoedende daklozen op brute wijze aangevallen. De mishandelingen worden steeds gewelddadiger en uiteindelijk sterft een dakloze vrouw aan haar verwondingen. Vera heette ze. Ze was een vriendin van de eveneens dakloze Jelle die totaal ontdaan is. En laat het nou deze Jelle zijn waar Olivia zo naarstig naar op zoek is! In een vorig leven heette Jelle namelijk Tom Stilton. Was is er met de politieman gebeurd? Waarom heeft hij zijn vertrouwde leven een aantal jaar geleden de rug toegekeerd? Hoe kan het dat hij zo is afgegleden?

Uiteindelijk lukt het Olivia om Jelle alias Tom Stilton op te sporen maar erg welwillend is de man niet. Het leven op straat heeft hem geen goed gedaan en erg vriendelijk is Tom niet te noemen. Maar ergens diep binnenin hem zit het speurdersinstinct nog altijd verscholen. Mondjesmaat stopt Tom de nieuwsgierige Olivia informatie over het oude moordonderzoek toe. Tegelijkertijd gebruikt Tom zijn oude vaardigheden voor nog iets anders: hij wil de moordenaars van Vera vinden. Voor het eerst in zijn leven is Tom uit op wraak.

De dakloze Tom Stilton en de studente Olivia Rönning vormen een merkwaardig duo. De een was ooit een succesvol rechercheur, de ander is vastbesloten het te gaan worden. Terwijl Olivia stevig doorspit en Tom tegen wil en dank met zich meesleept, ontwaakt er iets in Tom. Iets van de oude Tom komt weer boven maar bij het minste of geringste kruipt hij weer in zijn schulp. Het contact tussen Olivia en Tom is breekbaar maar de fundering wordt steeds steviger. Tom kent Olivia echter beter dan zij ooit kan vermoeden. Zal hij haar de waarheid vertellen?

Tijdens het lezen van Springvloed viel ik van de ene verrassing in de andere. Er zijn veel verhaallijnen en op de meest onverwachte momenten blijken ze met elkaar verweven te zijn. De auteurs hebben op uiterste bekwame wijze diverse gebeurtenissen en personages met elkaar verbonden. Verrassende verhaalwendingen volgen elkaar razendsnel op. Stoppen met lezen is al snel onmogelijk. De personages zijn heel divers en allen even overtuigend. Sommigen zijn sympathiek, anderen hardvochtig, eigenwijs, leugenachtig, geldbelust, wraakzuchtig, gedreven of meelijwekkend. De zeer gedegen ervaring van dit schrijversduo heeft zich vertaald naar een thriller van topkwaliteit die in 21 landen tegelijk verschijnt.

Op de kaft van het boek staat “Een Rönning & Stilton-thriller”. Hieruit maak ik op dat er nog meer boeken over dit opmerkelijke tweetal gaan volgen. Hoera, hoera, hoera!

ISBN 9789400502161 | paperback |368 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2013
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 28 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven