Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Petra Spark

KansloosKansloos
Petra Spark

Even denken minister-president Alexander Vankraay en zijn vrouw Angelina dat hun huwelijk de oppepper heeft gekregen die hard nodig was, maar het duurt niet lang voor ze weer met beide benen op de grond belanden.  Dieper nog, want diezelfde avond dat alles goed leek te komen vinden ze hun zoon levenloos in zijn kamer. Was het een ongeluk? Het kan toch niet dat hij zichzelf om het leven heeft gebracht?
Alexander voelt zich schuldig: heeft hij immers niet veel te weinig tijd besteed aan zijn zoon? Ook aan zijn vrouw trouwens, maar die stond wel volledig achter de keuzes die verband hielden met zijn carrière.


Gaandeweg wordt duidelijk dat Noah, de zoon, een junkie was. Hij is opgenomen geweest in een kliniek, waar hij samen met vijf andere jongens onder leiding van therapeut Lauren afkickte. Maar daar is iets helemaal fout gelopen. Lauren doodde zichzelf. Dit bleek de trigger: er volgden meer slachtoffers.


Rechercheur Roy de Busser wordt met zijn collega Sophia op de zaak gezet: zijn het inderdaad zelfdodingen?
Op diverse manieren komen er jongens om het leven; een wurgspel, een flinke hoeveelheid pillen, polsen doorsnijden: het lijkt steeds zelfdoding. Of is er iets anders gaande?
Wat is er met de jongens gebeurd toen ze in therapie waren? Lopen ze allemaal gevaar?
Het onderzoek is extra lastig, want het mag natuurlijk niet bekend worden dat de zoon van de premier verslaafd was. Helaas is er een journaliste die lucht krijgt van de zaak en die er niet voor terugdeinst om mensen te misbruiken.


Behalve dit onderzoek dat steeds andere wendingen krijgt terwijl de situatie danig uit de hand loopt, is er ook de romantische kant van het verhaal.
Roy, sinds de geboorte van zijn zoontje weduwnaar, en nu alleenstaande vader, had in het verleden een korte romance met Sophia, die op haar beurt een nieuwe partner heeft.
Er blijken nog steeds vonken over te schieten maar eigenlijk willen ze dat (nog) niet…
Ook Isabelle, een andere collega, komt haar grote liefde tegen. Maar die heeft geheimen voor haar…


Tussendoor lezen we cursiefjes. Van de dader?
Veel vragen, met pas op het laatst de antwoorden, zodat de spanning hoog blijft.


Petra Spark is een pseudoniem. De schrijver studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven en werkt in een biotechnologisch bedrijf. Zij debuteerde met 'Artikel 13', dat in 2017 verscheen, publiceerde ze in 2019 'Eén kans op zes'.


ISBN 9789493192799 | paperback | 292 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | november 2023

© Marjo, 21 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De PatiëntDe Patiënt
Petra Spark

Vincent Roels en Erik Vermoes zijn al jaren dikke maatjes, maar hun levens lijken niet op elkaar.
Voor Vincent is de verkeerde kant van de munt boven komen te liggen. Zijn moeder ging op jonge leeftijd al over op zelfdoding. Ze was manisch-depressief, dat wisten haar man en zoon wel. Maar toch, Vincents vader is er nooit echt overheen gekomen. Vincent wel? Hij betwijfelt het zelf, is er beducht voor dat hij genetisch besmet is. Hij werd al jong gefascineerd door het menselijk lichaam en was graag chirurg geworden. Maar dat bleek te hoog gegrepen, en hij werd verpleger.


Erik daarentegen is geboren in een adellijke familie, er was geld, en hij had hersens. Erik heeft een drukke baan waarvoor hij vaak naar het buitenland moet. Maar hij heeft ook een moeder die door de ziekte ALS aan een rolstoel gekluisterd is en veel zorg nodig heeft. Ze verplaatst zich in een hoogtechnologische rolstoel, voorzien van een wangsensor. Spreken kan ze nog uitsluitend via een computerstem.


Een en een is twee: Vincent wordt inwonende verpleger bij Peggy, Eriks moeder. Hij solliciteert nog wel naar iets anders, maar komt niet aan de bak.
De problemen beginnen als op een dag de spraakcomputer van Peggy een bepaalde zin uitspreekt.


‘Ik ken jouw geheim, ik weet wat je met dat meisje deed.’


De schrik slaat Vincent om het hart. Kent Peggy zijn geheim? Ja, hij heeft ooit iets heel ergs gedaan, maar samen met Erik heeft hij het in de doofpot weten te stoppen.
Het is evenwel niet alleen wat Peggy zegt, er gebeuren meer akelige dingen. Vincent denkt aanvankelijk dat hij te veel valeriaanthee heeft gedronken of, dat kan ook, hij wordt ook gek, net als zijn moeder. Is dat zo? Of is er iets heel anders aan de hand? Is er überhaupt nog iemand die hij kan vertrouwen?


Na een kalm en gezapig begin (maar het is dan ook een hete zomer) mondt het verhaal toch uit in een zenuwslopende thriller! Wat is hier toch allemaal aan de hand? Als lezer weet je in het begin niet of je de hoofdpersoon Vincent wel sympathiek kunt vinden, maar als je daar toe wel geneigd bent, komen er weer nieuwe wendingen en weet je het niet meer.
Dan blijkt ook dat je als lezer er je hoofd bij moet houden, het is een knap doordachte thriller, die – eenmaal op gang – leest als een trein.

Petra Spark (Vilvoorde, België) debuteerde in 2017 met de thriller Artikel13, bij Houtekiet, een imprint van Veen, Bosch & Keuning. Vervolgens verschenen Eén kans op zes, Gruwelijke Gave en Astarte.


ISBN 9789493192454 | Paperback| 320 pagina's | Uitgeverij LetterRijn| oktober 2022

© Marjo, 6 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

AstarteAstarte
Petra Spark


In de proloog die zich afspeelt in 1998 maken we kennis met Natalie, die haar broer en zus er van probeert te overtuigen dat het kasteel in Vilvoorde dat ze zojuist geërfd hebben niet verkocht moet worden. Hun moeder wilde dat niet, heeft ze op haar sterfbed gezegd. Maar dat heeft ze alleen Natalie ingefluisterd, de anderen willen er dus niets van weten en zij azen op het geld van de verkoop.

Wie deze strijd gaat winnen zullen we voorlopig niet weten. Het verhaal maakt een sprong naar 2020.
Kate en haar man Jimmy wonen sinds kort in het kasteel, dat ze willen renoveren. Als ze een gruwelijke ontdekking doen wordt rechercheur Sam Faingart op de zaak gezet. In een dichtgemetseld kamertje stond een kist met daarin botten. Zijn het de overblijfselen van een mens?


Maar als er een recenter slachtoffer wordt gevonden in een leegstaande garage, wordt zijn aandacht afgeleid. Het slachtoffer is een jonge vrouw, behoorlijk toegetakeld.  Als Sam in de garagebox nog een kijkje gaat nemen omdat hij niet gelooft in de theorie dat het om een junkie gaat, hoort hij vreemde geluiden. En ontdekt een tweede slachtoffer. Ze is nog warm. Had hij haar kunnen redden als hij doortastender was geweest?
Zijn baas Peggy Vermoes had hem gewaarschuwd dat ‘eigen initiatief niet op prijs werd gesteld.’ Dat had hij genegeerd…
Dat zal hem later nog een reprimande opleveren die niet voor de poes is:


‘Dankzij jou komt er nieuw leven in de zaak. Dit is speurwerk van de bovenste plank. Maar als je het nog één keer nodig vindt om op eigen houtje tegen mijn bevelen in te gaan, kan je je de dag nadien gaan inschrijven bij het werkloosheidsbureau. Ben ik duidelijk genoeg?’


De twee jonge vrouwen die in de garage gevonden werden zijn op een gruwelijke manier vermoord, waarbij waarschijnlijk een van hen moest toekijken terwijl de ander stierf. Wie is deze verknipte moordenaar? En wat is zijn - of haar - motief?


Helaas komt Sam er niet op tijd achter: opnieuw wordt een vrouw vermist. Het is Kate. Zij was met haar zoontje boodschappen aan het doen, als zij ontvoerd wordt. William, een jongen van zes, blijft alleen achter in de auto. De hele nacht.


Sam zet natuurlijk alles op alles om de vrouw terug te vinden. Het onderzoek wijst uit dat de zaak van de botten in het kistje gelinkt zijn aan de moorden van nu. Heeft Jimmy hier iets mee te maken?
Deze zaak brengt hem in contact met Olivia Vandenberghe, forensisch patholoog, en haar assistente Sophie. Olivia ontdekt vrij verse tatoeages. Er lijkt een woord in geschreven, lastig te ontcijferen voor Sam. Tot Olivia een helder inzicht krijgt. 
Terwijl het onderzoek traag naar een ontknoping leidt, ontdekt Sam dat hij iets voelt voor Olivia. Maar wat moet een man als hij met een relatie? Dat heeft geen zin toch?


Spannende zaak, daar in het Vlaamse Vilvoorde. De schrijfster is ook duidelijk Vlaams, dat proéf je aan soms wat vreemd aandoende zinswendingen en woorden als bonbonroze.  Dat Olivia, die als forensisch patholoog vast wel kennis heeft van dit soort zaken, het woord Astarte – want dat is het natuurlijk – herkent is zeker aannemelijk.


‘Hebben jij of je zus ooit Kasteel Huyenhove bezocht?
Ze keek hen verbaasd aan. ‘Nooit. Ik tenminste niet. Is dat kasteel geen privé-eigendom?’
‘Toch wel. Zegt het woord Astarte je iets?’
‘Nee, maar ik heb nooit Latijn of Grieks gestudeerd.’


Lijkt me een kleine misser. Astarte heeft meerdere betekenissen. Behalve een geslacht van weekdieren is Astarte inderdaad ook de naam van de godin van de vruchtbaarheid, zoals het in dit verhaal gebruikt wordt, maar dat kan de ondervraagde persoon niet weten. Dus ook niet dat het een Latijns of Grieks woord is.
Maar het is geen wetenschappelijk boek, het is een thriller. En op dat terrein is Petra Spark prima thuis. Spannend is het zeker, met veel verhaalwendingen en vlotte dialogen.


Petra Spark studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Ze debuteerde met 'Artikel 13'. Astarte is haar vierde thriller.


ISBN 9789493192140 | paperback | 301 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | oktober 2021

© Marjo, 15 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven