Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Heleen van der Kemp


Blond 15Blond 15
Heleen van der Kemp

 

Niets is wat het lijkt

Blond 15 is een snelle, moderne, goed geschreven misdaadroman. Britt Franken is een vlotte vrouw  die haar puberdochter Bo alleen opvoedt. De combinatie werk en privé is wel eens lastig, maar moeder en dochter weten hier goed mee om te gaan. Na de moord op haar man Rob, 10 jaar geleden, is Britt bij de politie gaan werken en is inmiddels opgeklommen tot rechercheur.


Het boek begint met de brute moord op de 15-jarige blonde Sanne, die gescalpeerd wordt achtergelaten in een park in Amsterdam. Er wordt al vlug een link gelegd naar een gelijksoortige moord, 15 jaar geleden in de Achterhoek. Ook toen was het slachtoffer een 15-jarig blond meisje, Jasmijn. De man die voor die moord is veroordeeld, is inmiddels weer op vrije voeten en woont in Amsterdam. Toeval? Het rechercheteam zet de jacht op de moordenaar in, maar wordt mede door de uitzending van een bekende misdaadverslaggever op TV een andere richting uitgestuurd.


Het boek oogt als een simpele, zoete pocket met zijn hardroze kaft en gestileerde vrouwenfiguur op de voorkant. Niets is minder waar: de inhoud is een prima in elkaar zittend misdaadverhaal van eigen bodem waarbij de diverse hoofdpersonen goed uit de verf komen. Britt en haar dochter vormen een hecht gezin waar natuurlijk wel eens wat voorkomt maar waarvan de basis goed is. Een goed warm nest. Daarnaast is Britt een goede vakvrouw en werkt ze met veel plezier in een goed draaiend team. Het verhaal is spannend en op logische wijze wordt het spoor gevolgd van de ene verdachte naar de andere. Tot de moordenaar wel erg dichtbij komt...


Het perspectief wisselt regelmatig, zonder dat dit storend werkt in het verhaal, waardoor de lezer zich kan inleven in de verschillende personages. Leuke bijkomstigheid is dat moderne sociale netwerken als Hyves en MSN een plaats krijgen in het boek. Wat zijn de gevaren van de anonieme sociale netwerken die in de huidige maatschappij helemaal ingeburgerd zijn? Wie gebruikt ze en waarvoor worden ze gebruikt en wat is de rol van ouders hierbij? Maar bovenal is Blond 15  een goed geslaagd debuut in een zeer prettige leesstijl.


Hoewel het verhaal een afgerond geheel is, biedt de intrigerende cliffhanger in het laatste hoofdstuk een opmaat naar een vervolg, dat er dus ook komt. In een interview zegt Van der Kemp hierover: Het plot zit al in mijn hoofd en het verhaal begint zich te vormen, wraak wordt het leidende thema maar ook internetdaten krijgt een prominente plek. Daarna wil ik, denk ik, een op zichzelf staande thriller proberen, maar wie weet, misschien ben ik dan nog wel niet klaar met Britt.


Ik ben door Blond 15  in ieder geval zeer nieuwsgierig naar nieuwe pennenvruchten van deze auteur.

 

ISBN 9789074274401 Paperback 166 pagina's | Verbum Crime | februari 2010

Joanazinha, maart 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

AfrekeningAfrekening
een Britt Franken detective  
Heleen van der Kemp

 

Afrekening is het vervolg op het uitstekende debuut van Heleen van der Kemp: Blond 15. Politievrouw Britt Franken wordt geconfronteerd met enkele brute moorden waarbij al gauw het motief wraak om de hoek komt kijken: de slachtoffers zijn allemaal betrokken geweest bij ernstige misdaden en hun dood lijkt sterk op een executie. Er wordt een link ontdekt naar Justitia, een club die zegt voor gerechtigheid te staan; gerechtigheid die niet wordt gewaarborgd door het justitiële apparaat in Nederland waarbij naar de mening van Justitia daders veel te soft worden gestraft. Maar wie zitten er achter Justitia? Alle mogelijke verdachten blijken een waterdicht alibi te hebben en Britt moet alle zeilen bijzetten om de mensen achter Justitia te vinden en verdere moorden te voorkomen.


Met Afrekening bewijst Heleen van der Kemp weer een uitstekend talent te hebben om de spanning in een verhaal subtiel maar heel duidelijk op te voeren. Vanaf het eerste begin tot de laatste bladzijde sleept ze de lezer mee op de speurtocht van Britt en haar mensen. Door haar toegankelijke wijze van schrijven zit je bijna bij hen op de lip en leef je met ze mee. De emoties lopen hoog op, op het bureau maar ook privé wanneer de romantiek om de hoek komt kijken. En Britt en haar dochter Bo zijn nog bezig met de verwerking van de gebeurtenissen in Blond 15. Al met al genoeg ingrediënten voor een prima thriller, waarmee Van der Kemp zich wat mij betreft definitief in de rijen van 'must-read' auteurs heeft geschreven.


Tegelijk met Afrekening is Blond 15, in een nieuw jasje gestoken, voor een zacht prijsje opnieuw uitgegeven. Dit duo hoort gewoon in de vakantiekoffer!


ISBN: 9789461090065 Paperback, 223 pagina's | Verbum Crime | mei 2011

© Joanazinha, 3 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven