Huizenruil
Stefan Ahnhem
De Zweedse Helene Wester heeft het allemaal uitgezocht: het huis in Santa Cruz, Californië is perfect om hun vakantie door te brengen. De eigenaren van dat huis hebben met hen geruild: Adam en Scarlett Harris zijn vertrokken voor een vakantie in het huis van Helene en Carl, dat in Stockholm staat.
Carl is nog met zijn hoofd bij andere zaken: in Zweden is zijn partner nu in zijn eentje druk met een overname die niet soepel verloopt.
Dat hij een dode rat vindt in het zwembad, en dat de afvoer van de douche verstopt blijkt te zijn, helpt ook niet echt bij het vakantiegevoel. En hoe kan het dat Helene geen last heeft van het getik op de buizen? Carl ligt er wakker van.
En hij heeft camera’s opgehangen in zijn huis, in Zweden dus, en daar ziet hij iets vreemds op.
Hij komt zo niet echt in een vakantiestemming…
Intussen in Zweden: ook Adam viert nog niet echt vakantie. Hij is druk met een expositie. Scarlett maakt er in haar eentje het beste van. Als zij de buurvrouw zomaar aantreft in het huis, in de inloopkast notabene, met een vaag verhaal over een sjaaltje, gelooft zij daar niets van.
Maar ze nodigen de buren wel uit voor een barbecue, die best nog wel gezellig verloopt.
Dolend door het huis stuit Scarlett op vreemde dingen: er hangt bijvoorbeeld een broekpak zoals ze zelf ooit eentje had. Als ze het aantrekt vindt ze een briefje, met de raadselachtige notitie: ‘derde la’.
Nu is Scarlett nieuwsgierig en Adam is weer in de galerie, dus ze gaat op zoek.
Wat een fijne vakantie had moeten worden voor deze stellen, ontaardt in een nachtmerrie.
Maar: wie is dan degene die deze tijd, die een fijne vakantie had moeten worden, aan het verzieken is?
Is de dood van Scarletts broer, jaren eerder, wel echt een ongeluk geweest?
Wat wil de politie in Santa Cruz van Helene en Carl?
En buurvrouw Silvia? Zij heeft de dingen eerder door dan de slachtoffers…
De gebeurtenissen worden steeds vreemder, en akeliger. Stefan Ahnhem verrast de lezer geregeld, en dat zijn soms gruwelijke verrassingen. Wat gebeurt hier nu eigenlijk allemaal?
Het duurt lang voor je eindelijk een idee begint te krijgen van wat er aan de hand is. Maar dan neemt de spanning nog meer toe…
Een thriller die je de adem beneemt!
Na de zesdelige reeks over Fabian Risk, komt de Zweedse auteur Stefan Ahnhem voor het eerst met een standalone: Huizenruil.
Het ruilen van woning is misschien een goedkope manier om vakantie te vieren, maar na het lezen van dit boek bedenk je je vast!
Stefan Ahnhem (1966, Stockholm) begon als scenarioschrijver voor o.a. Wallander en Irene Huss. Sinds 2024 is hij ook thrillerschrijver. De vertaalrechten van de Fabian Risk-serie werden aan vijftien landen verkocht.
ISBN 9789044363845 | Paperback | 432 pagina's | Uitgeverij the House of Books | juni 2024
vertaald uit het Zweeds door Tineke Jorissen-Wedzinga
© Marjo, 11 september 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De laatste spijker
6. Fabian Risk
Stefan Ahnhem
De jagers zijn Dunja Hougaard en Fabian Risk. Zij weten het niet van elkaar, maar ze hebben dezelfde prooi: Kim Sleizner, politiechef in Kopenhagen.
Dunja is Deens, zij was rechercheur, ooit was Sleizner haar baas. Zij wordt geassisteerd door twee slimme mannen die haar helpen om zijn gangen na te gaan en bewijzen te verzamelen. Ze weet zeker dat hij de meest verdorven politieman is die er ooit rondgelopen heeft. En ze ontdekt dat hij niet de enige hooggeplaatste functionaris is die zich daaraan schuldig maakt.
Ze is er zich van bewust dat hij in de tussentijd ook op háár hoofd uit is. En meer dan dat.
Fabian Risk is een Zweedse forensisch rechercheur, die door schokkende gebeurtenissen in zijn privéleven eveneens in aanraking komt met Kim Sleizner. Fabian beseft al snel dat hij te maken heeft met een beerput.
Zowel Dunja als Fabian doen alles om de waarheid boven tafel te krijgen.
Het verhaal begint met twee voorstukjes: in het eerste wordt een auto gevonden in de wateren bij Kopenhagen. Met twee lijken er in, een man en een vrouw. De man is het hoofd van de inlichtingendienst. Is de vrouw een prostituee? Wat is hier gebeurd?
Sleizner is bij dit onderzoek betrokken, maar hij geeft de zaak - met een bepaalde bedoeling - aan Jan Hesk, een rechercheur die zichzelf nog moet bewijzen en die meer in zijn mars blijkt te hebben dan zijn baas Sleizner verwachtte!
Dan is er een cursief stukje tekst waarin gesteld wordt dat het bestaan van de wereld, van mens en dier te danken is aan verdorvenheid.
Het eigenlijke verhaal begint met Dunja, die een grotere rol heeft dan Fabian Risk. Niet dat je hem kan uitvlakken in dit zesde deel!
De verhaallijnen – Risk, Hesk en Hougaard - raken sterk verwikkeld met elkaar en de uiteindelijke ontwarring is superspannend!
Het is wel aan te bevelen om de delen rond Fabian Risk op volgorde te lezen, omdat er teruggegrepen wordt naar wat er voorafgaand gebeurde.
De zaak waar het om draait is zoals gezegd een beerput. Gruwelijk met soms akelige details. Maar zo spannend dat je het Ahnhem vergeeft. Steeds die onverwachte wendingen, steeds ontdekken dat je op het verkeerde been bent gezet en tussendoor steeds even een soort pauze waarin andere dingen gebeuren, bijvoorbeeld in het privéleven van de personages: zo hoort een thriller te zijn!
‘De laatste spijker’ is het zesde deel in de reeks rond politieman Fabian Risk.
Stefan Ahnhem (Stockholm) is een zeer succesvol thrillerauteur en scenarioschrijver voor o.a. Wallander en Irene Huss. De vertaalrechten van de Fabian Risk-serie werden aan vijftien landen verkocht. In Scandinavië verkocht hij in totaal meer dan 260.000 exemplaren.
ISBN 9789044363814 | Paperback| 512 pagina's | Uitgeverij House of Books | juni 2023
© Marjo, 23 augustus 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
X manieren om te sterven
5. Fabian Risk
Stefan Ahnhem
Dit boek is het vervolg op Motief X waarin onder andere een moordenaar voorkomt die gefascineerd is door dobbelstenen en alles hierdoor laat bepalen, de plaats van de moord, het slachtoffer en de manier waarop deze om het leven gebracht moet worden.
Deze moordenaar, die we maar even X zullen noemen, omdat hij zowel aan het einde van ‘Negen’, als aan het einde van ’18 graden onder nul’ voorkomt in een hoofdstuk X.
Aan het einde van ‘Negen’ ontsnapt een man uit een werkkamp in China, waar mensen gevangen worden gehouden, die gebruikt zullen worden om organen te oogsten. De man reist naar Helsingborg. Aan het einde van ’18 graden onder nul’ komen we deze man weer tegen, als hij met behulp van dobbelstenen een moord plant. In dit boek komt ook nog een dode krantenbezorgster voor, die een broer heeft die verdwenen is en een hele verzameling dobbelstenen en een stukgelezen exemplaar van het boek ‘De dobbelman’ van Luke Rhinehart achter heeft gelaten.
Fabian Risk is ook nog steeds bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal tegen technisch rechercheur Molander, die hij er van verdenkt achter verschillende moorden te zitten, waaronder die op z’n oud-collega Elvin, die als zelfmoord is weggezet. Andere moorden zijn toegeschreven aan andere moordenaars en een is weggezet als een noodlottig ongeval. Als technisch rechercheur is Molander natuurlijk heel goed in staat om bewijsmateriaal te manipuleren en het juiste materiaal achter te laten.
Daarnaast zijn er nog steeds de nodige problemen in het privéleven van Fabian Risk. Z’n huwelijk staat misschien niet meer op springen, maar de relatie met z’n zoon Theodor komt zwaar onder druk te staan. Hij heeft een scheve schaats gereden en is betrokken geraakt bij een groepje jongeren dat gruwelijke dingen heeft gedaan. Zo zijn ze verantwoordelijk voor de dood van een zwerver in het boek ’18 graden onder nul’.
Theodor heeft niet meegedaan, maar maakte wel deel uit van de groep en heeft zich uiteindelijk door z’n vader laten overtuigen om tegen de anderen te getuigen. Dit gebeurt in Denemarken en als Theodor daar met z’n vader aankomt wacht hen een onaangename verrassing, die de verhouding tussen vader en zoon op scherp zet.
En dan is er Kim Sleisner, die een leidinggevende positie bij de politie in Kopenhagen heeft. Hij zint nog steeds op wraak op Dunja Hougaard, die hij haat, omdat zij z’n falen in een andere zaak aan het licht heeft gebracht. Hij heeft nog wel wat vrienden op hoge posities, die hem kunnen helpen. Hij wil Dunja echt vernietigen, vermoedelijk ook omdat ze een vrouw is, maar hij kan haar niet meer vinden. Ze lijkt volkomen van de radar verdwenen te zijn.
Een ander object van z’n haat is Fabian Risk en ik sluit niet uit dat hij ook aan wat touwtjes heeft getrokken om er voor te zorgen dat Theodor niet alleen als getuige, maar ook als verdachte behandeld wordt en in de gevangenis belandt. Hij probeert Fabian Risk op alle mogelijke manieren te dwarsbomen, zelfs als dit betekent dat een moordenaar langer op vrije voeten blijft. Hij hecht meer belang aan hoe hij overkomt, dan op het vangen van een moordenaar en haast zich dan ook niet, als men weet waar deze zich bevind, omdat hij dan bezweet aan zou kunnen komen.
Eerlijk gezegd is Kim Sleisner wel een van de figuren waar ik de grootste hekel aan heb, juist omdat hij geen echte misdaden begaat, maar gewoon z’n eigen incompetentie probeert af te wentelen op anderen.
Het is weer een spannend boek geworden en ik kijk uit naar het volgende boek uit de serie. Het privéleven van Fabian Risk speelt een belangrijke rol in de boeken maar raakt ook de misdrijven die hij onderzoekt. Het boek begint overigens met een beknopt overzicht van de gebeurtenissen in het voorgaande boek. Vreemd genoeg volgt er na het dankwoord aan het einde van het boek nog een hoofdstuk over Dunja Hougaard
ISBN 978 90 443 5984 8 | Paperback | 509 pagina’s | House of Books | juni 2021
vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga
© Renate 2 januari 2022
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Motief X
4. Fabian Risk
Stefan Ahnhem
Er gebeurt van alles tegelijk in Helsingborg: Een elfjarige jongen van Syrische afkomst komt op gruwelijke wijze om het leven: de politie staat voor de vraag in welke hoek ze de dader moeten zoeken: is het een pedofiel? Of heeft het te maken met de vreemdelingenhaat die oplaait in de stad? De Zweden-Democraten roeren zich namelijk nogal fel tegen de aanwezigheid van een azc, daar wordt zelfs brand gesticht.
Als de leider van de partij het doelwit is van een aanslag, is toevallig politie-inspecteur Irene Lilja bij hem in de ruimte. Samen met Landertz blust ze de brand, maar ze heeft haar bedenkingen met de manier waarop dit gebeurd is. Was het een geënsceneerde aanslag?
Als ze de partijleider voor een paar dagen in een cel laat verdwijnen, begint voor haar een akelige tijd. Ze wordt bedreigd, krijgt heel akelige sms’jes, en ze verruïneren haar tuin.
Een jonge vrouw wordt dood gevonden in haar appartement. Deze zaak is omgeven door zoveel raadsels, dat de politie geen idee heeft waar de dader gezocht moet worden. Dan wordt er een slager doodgestoken, notabene achter zijn toonbank in een supermarkt, waar veel mensen getuigen zijn van het bizarre voorval. Maar goede getuigen blijken ze niet te zijn. Ook bij deze zaak ontbreekt een echt motief, en staat de politie voor raadsels.
Fabian Risk, hoofdinspecteur, is ook nog bezig met een moordzaak van jaren terug, een eveneens vreemde zaak, die niet werd opgelost. Fabian verdenkt zijn collega Molander. Maar die lijkt een waterdicht alibi te hebben. Bovendien: als er een verband is tussen de oude zaak en de nieuwe gevallen, kan Molander dat dan allemaal op zijn geweten hebben?
Fabian wordt terzijde gestaan door dezelfde Molander, Irene Lilja en Klippan, terwijl hun baas Tuvesson druk doende is om een ontwenningskuur te ondergaan.
Over de persoonlijke problemen van Lilja hadden we het al, maar ook Fabian heeft het privé niet makkelijk. Zijn puberzoon heeft een scheve schaats gereden, met als gevolg dat zijn dochter Matilda neergeschoten werd. Ook zij is niet het brave, meewerkende meisje dat je als inspecteur met een drukke baan zou willen.
Al deze personages en moordzaken vormen steeds nieuwe verhaallijnen, die soms samen komen te vallen, soms onafhankelijk doorlopen. En dan is er nog de moordenaar, die geobsedeerd is door dobbelstenen. Wie hij is, dat weten we natuurlijk niet.
Wie een beetje bekend is met de schrijfstijl van Scandinavische schrijvers, is reeds gewaarschuwd. Maar ondanks dat je het misschien verwacht: dit vierde boek is een hele kluif. Ook omdat Ahnhem terug grijpt op eerdere verhalen over Fabian Risk zonder verdere uitleg.
Misschien is het aan te raden om de thrillers over Fabian Risk op volgorde te lezen.
Als je een boek als dit niet binnen een redelijk kort tijdsbestek leest, kun je het allemaal niet meer volgen. Wie de tijd wel heeft, raakt verzeild in een meeslepende spannende thriller, met zoveel losse eindjes dat het eigenlijk al niet vreemd is dat de vragen aan het einde niet beantwoord worden: er komt namelijk een tweede deel! Dat moet niet te lang duren want als Ahnhem ook dan zonder uitleg verder gaat, is het de vraag of je alles kunt volgen. Maar komt tijd, komt raad!
Stefan Ahnhem is auteur en scenarist. Hij heeft meegeschreven aan scenario's voor films en tv-series, onder andere de politieseries Wallander en Irene Huss.
ISBN 9789044359879 | paperback | 528 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juli 2020
Vertaald uit het Zweeds door Tineke Jorissen
© Marjo, 6 september 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
18 graden onder nul
3. Fabian Risk
Stefan Ahnhem
Met een harde klap maakt de autospiegel zich van de Toyota Corolla van Astrid Tuvesson los. Woest drukt Astrid de claxon in maar de bestuurder van de rode BMW die verantwoordelijk voor de schade is, is niet onder de indruk. Met een noodgang verdwijnt de dure auto in de verte. Astrid, hoofd van het rechercheteam van de Zweedse stad Helsingborg, pikt het niet en zet de achtervolging in. Ze heeft een hekel aan rijkelui die denken dat wetten alleen voor de minderbedeelden gelden.
Er volgt een woeste achtervolging die eindigt op het moment dat Astrid tegen een fontein knalt. Wanneer Astrid zich verdwaast uit haar auto bevrijdt, ziet ze tot haar verbazing dat de BMW regelrecht op de kade afstevent. Waarom is de bestuurder niet rechtsaf geslagen, de vrijheid tegemoet? De verbijstering neemt toe wanneer ze ziet dat de auto met een noodgang over de kademuur knalt en in het diepe water verdwijnt. Alleen de luchtbellen die uit het water opstijgen verraden wat er zojuist is gebeurd.
Astrid is hevig beledigd wanneer haar toegesnelde collega’s haar op het gebruik van alcohol willen controleren. Ze weigert. Astrid weet dat ze na haar scheiding steeds meer is gaan drinken maar het probleem is echt niet zo groot als sommigen denken. Heus, ze heeft het in de hand, ook al stelt ze als leidinggevende weinig meer voor. Voor de uren en zelfs dagen die ze regelmatig uit beeld verdwijnt, heeft ze altijd wel een verklaring.
Alsof het al niet vreemd genoeg is dat iemand zich vrijwillig van de kade afstort, blijkt de bestuurder die niet veel later uit het water wordt gevist, al twee maanden dood te zijn. Het lichaam is ingevroren geweest. Hoe kan een bevroren lijk zich als een ware coureur door het verkeer hebben voortbewogen? Omdat Astrid weer eens onbereikbaar is, storten Fabian Risk en zijn collega’s zich zonder haar instructies op het onderzoek. Dat zijn ze inmiddels wel gewend.
Het wordt nóg vreemder. De dode blijkt Peter Brise, de bedenker van een populair spelletje, te zijn. Meerdere mensen hebben hem kort voor zijn dood nog gezien en gesproken. Hoe kunnen diverse mensen zaken met een dode hebben gedaan? Even wordt de deskundigheid van lijkschouwer Vlecht in twijfel getrokken maar de ervaren onderzoeker blijft bij zijn mening: Peter Brise is zonder twijfel zo’n twee maanden geleden gestorven.
In buurland Denemarken baalt een oude bekende van Fabian hevig van haar nieuwe functie. Dunja Hougaard is een speurder, geen toezichthouder. Ze vindt het vreselijk dat ze weer in uniform op patrouille moet. Tot overmaat van ramp vraagt haar partner Magnus haar vrijwel dagelijks mee uit.
Wanneer Dunja en Magnus op een melding over een verwarde en bebloede vrouw afgaan, gaat de vrouw er volledig overstuur met hun dienstwapens vandoor. Wanneer niet veel later een dode zwerver wordt gevonden, wordt de vrouw door Dunja’s meerderen onmiddellijk als verdachte aangemerkt. Dunja heeft echter het idee dat er iets anders aan de hand is. Iemand had op de dode ingetrapt en hoewel de vrouw met bloed bedekt was, waren haar schoenen schoon. Dunja hoopt de vrouw zo snel mogelijk te vinden. Niet om haar in te rekenen maar om haar als getuige te horen. Wat heeft de vrouw gezien? Wat heeft haar zo overstuur gemaakt dat ze voor alles en iedereen op de vlucht is geslagen?
18 graden onder nul is het derde boek in de Fabian Risk-reeks. Het is een losstaand deel maar toch raad ik aan om bij het eerste boek – Zonder gezicht – te beginnen. Dit is een reeks om van begin tot eind te volgen, simpelweg omdat het zo goed geschreven is dat je geen letter zult willen missen.
Hoewel de onderwerpen in dit boek uiteenlopend zijn, heeft auteur Stefan Ahnhem ze toch uiterst kundig tot een mooi geheel samen weten te voegen. De gebeurtenissen in het boek zijn mysterieus maar wanneer de waarheid zich ontvouwt, blijkt het om actuele onderwerpen te gaan die de laatste tijd helaas regelmatig het nieuws hebben gehaald. Ahnhem beschrijft griezelig realistisch hoe je als onschuldige, kwetsbare burger ongewild bij iets vreselijks betrokken kunt raken en dat het slecht met je af kan lopen als je per ongeluk op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent. Met het messcherp geschreven 18 graden onder nul maakt Ahnhem op onthutsende wijze duidelijk dat het verschil tussen mens en monster vaak niet met het blote oog waarneembaar is.
ISBN 9789041425331 | paperback | 460 pagina's | Ambo|Anthos | mei 2017
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga
© Annemarie, 20 juni 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Negen
2. Fabian Risk
Stefan Ahnhem
Een minister van Justitie verdwijnt niet zomaar. Toch is Carl-Eric Grimås, enkele ogenblikken nadat hij het parlementskantoor verliet, in het niets opgelost. In een afluisterveilige kubus van de Zweedse veiligheidsdienst hoort rechercheur Fabian Risk het verhaal aan. Het is pijnlijk duidelijk dat de beveiliging van Grimås niet toereikend was. Er wordt om een discrete samenwerking verzocht. De verdwijning van de minister mag niet openbaar gemaakt worden.
Samen met technisch wonder Niva brengt Fabian de gangen van de minister in kaart. De mobiele telefoon van Grimås is gedumpt maar hij blijkt ook over een geheim exemplaar te beschikken. Ook deze telefoon is niet meer actief maar Niva weet de laatste positie van het apparaatje te achterhalen. Fabian en zijn hoogzwangere collega Malin Rehnberg - die eiste bij de geheimzinnige activiteiten van Fabian betrokken te worden – belanden in een slooppand waar ze op een ruimte met een vreemde tafel met een gat in het midden en riemen aan de zijkanten stuiten. Waar is of wordt deze tafel voor gebruikt? Wanneer Malin in een schacht de kleding van de minister vindt, is zij ervan overtuigd dat de minister in het pand is geweest. Fabian twijfelt. Hij heeft het idee dat er iets anders gaande is.
De beelden die door de bewakingscamera van het parlementskantoor zijn gemaakt, worden nauwgezet bekeken. Het scherm toont hoe de minister het gebouw verlaat en in een sneeuwbui verdwijnt. Het zijn doodgewone videobeelden maar Fabian laat zich niet voor de gek houden. De man die het gebouw verlaat, is de minister niet. Carl-Eric Grimås is linkshandig en dat is de man op de bewakingsbeelden niet. Heeft de minister het pand überhaupt wel verlaten?
In Denemarken wacht de angstige Karen Neuman op haar man. Ze is extreem bang in het donker en vindt het vreselijk om alleen thuis te zijn. Het is dan ook geen pretje dat haar echtgenoot Aksel in de avonduren een televisieprogramma presenteert en niet altijd thuis overnacht. Karen weet wel dat haar angst overdreven is maar ze kan het niet helpen. De hele avond heeft ze al het gevoel dat er iets niet in orde is. De angst borrelde al op toen ze bij thuiskomst zag dat er een onbekende auto in de straat geparkeerd stond. Tot overmaat van ramp weigerde de tuinverlichting dienst.
Eenmaal binnen heeft Karen het gevoel dat ze niet alleen is. Ze belt Aksel en smeekt hem naar huis te komen maar Aksel kan zijn werk niet zomaar verlaten. Zijn show staat op het punt te beginnen. Dan ziet Karen het folie. Iemand heeft de hal met een beschermfolie bedekt. Ook de slaapkamer is van een laag plastic voorzien. Karen beseft dat haar angst dit keer gegrond is. De deuren van haar kledingkast gaan open en een onbekende neemt haar angst voorgoed weg. Niet veel later buigt rechercheur Dunja Hougaard zich vol afschuw over het lichaam van Karen. Iemand is haar met een bijl te lijf gegaan.
De zaak van de minister staat niet op zich. Ook een diplomatenzoon wordt vermist en Fabian vermoedt dat het om dezelfde dader gaat. Ook Karen Neuman maakt deel uit van een patroon. Dunja verdenkt een serieverkrachter die zijn slachtoffers steeds gruwelijker toetakelt. Beide verdachten laten zich echter niet zomaar grijpen. Beide politiemensen kampen bovendien met hetzelfde probleem: ze zijn niet helemaal zeker van hun zaak.
Negen is het tweede deel in de Fabian Risk-reeks. Het gaat echter niet verder waar het eerste verhaal – Zonder gezicht – eindigde. Het gaat aan het eerste verhaal vooraf. In Zonder gezicht vlucht Fabian naar zijn geboortestad in de hoop dat daar de angstkreten van zijn collega’s niet langer door zijn hoofd zullen galmen. In Negen doet Stefan Ahnhem uit de doeken wat er precies is gebeurd.
Met deze bijzondere volgorde schiet Ahnhem in de roos. Het voegt een extra dimensie aan het verhaal toe. Als lezer weet je dat er iets rampzaligs staat te gebeuren maar je weet niet wat dat zal zijn, laat staan waar of wanneer het zal plaatsvinden. Gebeurtenissen die in Zonder gezicht een hoofdrol spelen, beginnen in Negen al te broeien en wat in Negen de boventoon voert, smeult in Zonder gezicht na. De spanning wijkt geen moment.
Negen vertelt een wrang liefdesverhaal. Wie is de onbekende die aan het begin van het verhaal met zijn eigen bloed een liefdesbrief schrijft? Waarom moest Karen sterven en waarom kiest een ontvoerder voor zo’n moeilijk doelwit? De briljant uitgedachte plot van deze fantastische thriller is niet geschikt voor lezers met een zwakke maag!
ISBN 9789041425324 | paperback | 480 pagina's| Ambo|Anthos | september 2015
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga
© Annemarie, 21 november 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Zonder gezicht
1. Fabian Risk
Stefan Ahnhem
De verhuizing naar Helsinborg is een vlucht. Een vlucht voor de flashbacks die rechercheur Fabian Risk dag en nacht achtervolgen. Fabian hoopt dat zijn herinneringen aan een rampzalig verlopen politiezaak, in Stockholm achter zullen blijven. Hij hoopt dat hij met zijn gezin in zijn geboortestad een nieuwe start kan maken. Zijn huwelijk met Sonja staat op springen. Toch is er nog genoeg liefde over om een laatste poging te wagen. In Helsinborg zal alles goedkomen.
Fabian heeft zes weken vakantie. Een lange zomer ligt voor hem. Een zomer die hij met zijn vrouw Sonja en zijn kinderen Matilda en Theodor zal doorbrengen. Het gezin zal weer nader tot elkaar komen. Toch waagt Fabians nieuwe chef, Astrid Tuvesson, het om hem kort na aankomst op te bellen. Er is een moord gepleegd. Fabian houdt de boot af. Astrid weet toch dat hij vakantie heeft? Toch dringt Astrid aan. Het slachtoffer is een oud-klasgenoot van Fabian. Hij is op een afgrijselijke manier om het leven gekomen.
Niet veel later bevindt Fabian zich toch op de plaats delict. Hij herinnert zich het slachtoffer, Jörgen Pållson, maar al te goed. Jörgen was een notoire pestkop. Een kwelgeest van het ergste soort. Samen met zijn beste vriend Glenn Granqvist terroriseerde hij met name klasgenoot Claes Mällvik. Sommige klasgenoten keken zwijgend toe. Andere leerlingen, en ook hun lerares, keken de andere kant op. Jörgen gebruikte altijd zijn vuisten en Glenn zijn voeten. Is het toeval dat de dader de handen van zijn slachtoffer heeft afgezaagd?
Het lichaam van Jörgen werd in het handenarbeidlokaal van de Fredriksdalsschool, Fabians oude school, aangetroffen. Jörgen werkte daar als handenarbeidleraar. Herinneringen aan vroeger borrelen op. Jörgen had destijds, meer dan dertig jaar geleden, verkering met Lina. Fabian was in die tijd smoorverliefd op het meisje maar de liefde was niet wederzijds. Lina koos voor Jörgen. Tot zijn grote verbazing verneemt Fabian dat het stel tot aan Jörgens dood bij elkaar is gebleven.
Fabian probeert zich opnieuw op zijn vakantie en zijn gezin te richten maar het mag niet baten. De volgende dag al meldt hij zich op het politiebureau om zich bij zijn nieuwe collega’s te voegen. Hij weet best dat zijn gezin hem dat niet in dank afneemt, maar Fabian kan het niet helpen. De zaak intrigeert hem enorm. Wanneer korte tijd later ook het lichaam van Glenn wordt gevonden, bijt Fabian zich als een haai in de zaak vast. Glenn is voor zijn dood van zijn voeten ontdaan.
Fabian heeft een slechte eigenschap. Hij is geen teamplayer. Niet echt handig als je in teamverband aan een moordzaak werkt. Hij gaat al snel zijn eigen gang, wat hem niet in dank wordt afgenomen. Fabian vermoedt dat Claes de dader is. De afgehakte handen en voeten zijn immers veelzeggend. Hij ontdekt dat Jörgen kort voor zijn dood naar Denemarken is gereden om daar bier in te slaan. Op de terugweg is er iemand met hem meegereden. Dat blijkt uit foto’s die bij een tolpoort zijn genomen. Is Claes soms bij Jörgen ingestapt? Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? En wat is er vervolgens precies gebeurd? Jörgen is immers dood en met afgehakte handen in zijn eigen handenarbeidlokaal beland. En hoe heeft Claes vervolgens ook Glenn te pakken gekregen? De belangrijkste vraag is echter: waar is Claes nu?
Zonder gezicht is het debuut van Stefan Ahnhem die als scenarioschrijver aan de Wallander-reeks heeft gewerkt. Dat deze man kan schrijven, is vanaf de eerste bladzijde van deze loeispannende thriller een feit. Ahnhem draait niet om de feiten heen en de dader lijkt binnen handbereik. Toch zorgen verrassende verhaalwendingen ervoor dat de waarheid pas aan het einde wordt onthuld. De ontknoping laat zich met ingehouden adem lezen. De spanning is torenhoog.
Zonder gezicht is een onvergetelijke en bloedstollende thriller over pesten en intimidatie. Er staan hartverscheurende dagboekfragmenten in het boek. Ze zijn geschreven door een jongen – is het Claes? – die op mensonterende wijze gepest wordt. Wanneer Fabian de hulp van de Deense politie inroept, ontdekt rechercheur Dunya Hougaard dat haar chef niet van plan is mee te werken. Hij verdoezelt belangrijke informatie wat tot de dood van een onschuldige vrouw leidt. Fabian zelf wordt zó door zijn werk opgeslokt, dat hij zijn goede voornemens al snel vergeten is. Zal zijn gezin het hem vergeven? Het volgende deel in deze reeks heet Negen. Ik ga het nu onmiddellijk lezen. Deze schrijver heeft mij met zijn zinderende debuut volledig van zijn kunnen overtuigd!
ISBN 9789041425317 | paperback | 474 pagina's| Ambo|Anthos | juni 2014
Vertaald door Bart Kraamer
© Annemarie, 19 november 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER