De stilte voor Julia
Derwent Christmas
‘Hét medicijn tegen een burn-out is geen cursus mindfulness maar keiharde wraak.’
Aaron Nijdam is leraar op een middelbare school en komt met een burn-out thuis te zitten. Zijn vrouw Marianne probeert hem weer actief te maken, maar veel succes heeft ze niet. Ook hun vierjarige dochtertje Julia krijgt hem niet in de benen. Als op een dag de directeur van zijn school, Ernst Klapwijk, hem thuis bezoekt en hem een boek overhandigt wat hem zou kunnen helpen om weer beter te worden, groeit de kiem van wantrouwen in Aaron. Waarom heeft Marianne haar eigen bezigheden op een laag pitje gezet? Hij kan toch best op Julia passen? En waarom is zij zo te spreken over die Klapwijk?
Hij wil het boek over mindfulness verbranden in de open haard, maar zij houdt hem tegen. En dan gaat hij er toch maar iets mee doen. Er lijkt een herstel in te treden en hij begint weer les te geven. Maar Klapwijk, en die onhandelbare zoon van hem, maken het hem niet makkelijk.
Dan krijgt zijn dochter een ongeluk, en overlijdt. Aaron is niet in staat zijn vrouw te troosten, hij kan het verdriet zelf alleen maar een plaats geven door de wraakgedachte. Want hij weet wie er schuld heeft van Julia’s dood.
Het verhaal begint op de dag dat zijn vrouw begraven wordt. Aaron gaat er niet heen, hij begint zijn wraak te regelen, terwijl het verleden hem in flashbacks achtervolgt.
Die herinneringen zijn niet chronologisch, en maken het verhaal nogal warrig. Daardoor weet je als lezer niet of het verhaal wel vertelt wat er echt gebeurt. Aaron is degene die vertelt, en hij was ziek, en nu overmand door verdriet.
Waarom wil hij wraak nemen? Op wie is wel duidelijk, maar hoe komt hij er bij dat er sprake is van een dader? Zijn vertwijfeling, de neergang maken het boek een boeiend verhaal, dat wel een literaire thriller genoemd wordt, maar het toch niet echt is, vind ik.
ISBN 9789044531305 | Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij de Geus| mei 2014
© Marjo, 14 juni 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER