Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Loes den Hollander


DuivelspactDuivelspact
Loes den Hollander


Door Roel voelde Marijn eindelijk dat ze leefde. Het was alsof hij haar van extra zuurstof voorzag waardoor ze voor het eerst in haar leven vrij kon ademen. Dat haar welgestelde familie het maar niks vond dat ze met een tuinarchitect ging trouwen, was misschien wel de kers op de taart. Marijn voelde zich eindelijk vrij.


Op hun trouwdag, vijf jaar geleden, sloeg het noodlot toe. Roel had een verrassing voorbereid. Hij zou Marijn met een bijzonder voertuig ophalen. Marijn hoopte dat het schril zou afsteken bij de protserige limousine waarin haar familie naar het gemeentehuis zou rijden. Deze dag was van haar en Roel alleen. Dat ze zich niet aan de hen opgedragen regels van de familie zouden houden, voelde heerlijk. Het vreselijke nieuws sloeg dan ook in als een bom. Roel was, in zijn trouwpak, op een opgevoerde scooter tegen een boom geknald. Zijn verrassing werd hem fataal.


Al vijf jaar leeft Marijn in een roes. Op steun van haar familie hoeft ze niet te rekenen. Haar moeder is een vreselijke vrouw, die haar jeugd tot een hel heeft gemaakt. Marijn heeft geprobeerd haar broer en zus te vertellen wat haar moeder haar heeft aangedaan maar ze stuitte op een muur van ongeloof. Haar vader is dement en herkent haar nauwelijks meer. Marijn staat er alleen voor.


Dan meldt zich een onbekende. Terwijl Marijn nog altijd uit alle macht de dood van Roel probeert te verwerken, vertelt de al wat oudere vrouw haar dat ze het ongeluk heeft zien gebeuren. Roel is niet zomaar van de weg geraakt. Een dronken drietal vond het grappig om Roel te laten schrikken waardoor hij de macht over het stuur verloor. Het spijt de vrouw dat ze zich niet eerder heeft gemeld. Ze weet precies om wie het gaat en ze heeft een plan gesmeed. Een wraakzuchtig plan.


Het drietal heeft zich nooit bij de politie gemeld. Ze zijn vrolijk doorgegaan met leven. Nu zullen ze boeten voor hun gruwelijke misdaad. Marijn en haar nieuwe vriendin Selma, die op een soortgelijke manier een dierbare is verloren, zullen de partners van de drie vrienden om het leven brengen. De drie onverantwoordelijke vrienden zullen straks voelen hoe het is een dierbare te verliezen. Ze zullen lijden en rouwen, net als Marijn en Selma.


Arjan, Remco en Belinda zien het enorme zwaard van Damocles dat boven hun hoofden hangt niet. Ze zijn te druk met hun eigen sores en proberen de nare gebeurtenis uit alle macht te vergeten. Ze hebben het nooit aan iemand verteld. Arjan richt al zijn aandacht op een pijnlijke vechtscheiding. Zijn ex Jacky heeft hem bovendien venijnig toegebeten dat hij misschien niet eens de vader van hun twee dochters is. Hoewel Remco nog vaak aan het voorval denkt, gaan zijn gedachten vooral uit naar de kinderwens van zijn Leonie. Remco wil beslist geen kinderen maar Leonie kan ineens aan niets anders meer denken. Ook Belinda wil dolgraag kinderen maar het lukt haar maar niet zwanger te worden.


Dan, kort na een uit de hand gelopen ruzie tussen Arjan en Jacky, wordt Jacky om het leven gebracht. Op haar dode gezicht is de blauwe plek van de klap die Arjan haar enkele dagen voor haar dood gaf, nog altijd duidelijk zichtbaar. Terwijl de politie Arjan als hoofdverdachte aanmerkt, slaat bij Marijn de paniek toe. Ze wist helemaal niet dat Arjan en Jacky in scheiding lagen! Toch is er geen weg meer terug. Leonie is de volgende op de dodenlijst.


Duivelspact is spannend, leest als een trein en zit vol verrassende verhaalwendingen. Ik dacht de schrijfster te doorzien maar in plaats daarvan zette ze me heel slim op het verkeerde been. Heerlijk! Dat Marijn woedend op de drie vrienden is, is natuurlijk goed te begrijpen maar waarom stemt ze zomaar in met het lugubere plan van de onbekende vrouw? In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat er veel meer aan de hand is geweest in het leven van Marijn. De knop in haar hoofd is niet zomaar omgegaan.


Loes den Hollander heeft het aangedurfd om een vrij onbekende vorm van kindermishandeling aan de kaak te stellen. Ze doet dat op weergaloze wijze waardoor ik Marijns daden veroordeelde maar toch met haar meeleefde. Deze contante emotiestrijd, gecombineerd met een verrukkelijk dramatisch verhaal, zorgde ervoor dat ik deze thriller in één ruk heb uitgelezen. Ik snap heel goed dat er al meer dan 1 miljoen boeken van deze schrijfster zijn verkocht!  


ISBN 9789045210292 | paperback | 298 pagina's | Karakter Uitgevers | oktober 2016

© Annemarie, 14 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altTroostkind
Loes den Hollander


Het verlies van een haar jongste dochter hakt er natuurlijk stevig in bij Astrid, haar man Charles en de andere kinderen, de nu volwassen Jolien en Bjorn. Het is nu vijf jaar geleden, dat Meike omkwam bij een ongeluk – ze kwam bij het oversteken onder een te hard rijdende auto. Langzaam pakken ze hun leven weer op, maar makkelijk is het niet. Vooral omdat Bjorn zich erg schuldig lijkt te voelen. Hij was er bij toen het gebeurde.  Bjorn is toch altijd al een moeilijk kind geweest: een brokkenmaker, altijd er op uit om anderen te pesten, veeleisend naar zijn ouders toe. Op school werd gezegd dat hij intelligent genoeg was, maar dat hij geen moeite deed.


’Het lijkt of hij nooit tevreden is.’ Dat was de regelmatig terugkerende kritiek van Charles. Als hij erg boos op hem was noemde hij hun zoon een bodemloze put. Ze (=Astrid) wist dat het klopte, maar wilde het niet toegeven. Ze probeerde de hele wereld te bewijzen dat liefde en aandacht, warmte en veiligheid tot ieder kind zouden doordringen en zeker tot een kind van haar.'


Astrid heeft zelf een akelige jeugd gehad als dochter van een Jehova. Toen ze op zeventienjarige leeftijd weigerde gedoopt te worden werd ze het huis uit gezet. Ze kende Charles nog maar net, wat hem er niet van weerhield haar op te vangen. Ze trouwden snel, vooral omdat ze al in verwachting bleek te zijn. Dat kind werd Bjorn. Het kind bij wie ze het anders moest doen dan haar moeder bij haar. Die moeder heeft ze nooit meer gezien.
Als nu, vijf jaar na het overlijden van Meike, iemand een roze jurkje op Joliens kamer legt, en naar Astrid een wit sokje en een slipje stuurt, komen de gebeurtenissen snel tot een akelige climax.
Mensen in hun omgeving worden het slachtoffer van wat lijkt op een roofoverval, en er waren al akelige voorvallen geweest in een park nabij.
Astrid kan niet anders dan een en een bij elkaar optellen: wat heeft Bjorn daar mee te maken?
Ze confronteert hem met haar vermoedens, en natuurlijk ontkent hij. Ze wil hem graag geloven, accepteert veel, maar de voorvallen houden maar niet op. Astrid moet iets doen. Maar kan ze haar zoon aangeven?  Wat moet er gebeuren voor ze iets doet?


In dit verhaal windt Loes den Hollander er geen doekjes om: het is niet altijd de opvoeding en/of de omgeving die een kind maakt tot wie hij is. Een kind is niet ‘maakbaar.’
Maar ze heeft het zelf ook niet goed voor met haar personages: Bjorn is degene die alles bederft, wat goed is wordt slecht als Bjorn er maar naar kijkt. Tussen Charles en Astrid zit het eigenlijk prima, maar helaas staat Bjorn ook tussen hen in. Jolien lijkt een beetje te ontsnappen aan alle ellende, ze is de enige die het leven een positieve draai weet te geven.
Dit houdt in dat er veel ellende in het verhaal zit. Vrolijk word je er niet van. Maar ja, andermans ellende, zeker als die fictief is, blijkt lekker te lezen... Tijdens dat lezen vraag je je steeds af waar die titel op slaat. Een troostkind, daar komen Astrids kinderen toch niet voor in aanmerking? Het antwoord komt pas op pagina 300, dus dat verklap ik ook niet. Hoe het afloopt trouwens ook niet. Dat wordt een verbijsterende ontknoping, dat kan ik wel zeggen.


ISBN  9789045201061 | paperback |352 pagina's| Uitgeverij Karakter| april 2012

© Marjo, 31 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altNooit alleen
Loes den Hollander


Wie Loes den Hollander kent, weet dat ze een vlotte pen heeft.
Nu ze het geschenkboek mocht schrijven voor de Maand van het Spannende Boek, dacht ik dat het wel goed zou zitten.
Inderdaad: een vlotte pen, het leest in een klein uurtje snel weg.
Maar er zit wel erg veel ingestopt en dat maakt dat ik het niet erg goed vind.


Het verhaal: er is een koppel, Aline en Giel, nog kinderloos, omdat Aline twijfelt. Giel wil wel erg graag. Maar de omstandigheden zijn niet zo goed: hij is journalist en zit op het moment zonder werk, al doet hij zijn best om aan de bak te komen.
Als de nieuwe buurvrouw tijdens een bezoekje aan Aline vertelt dat ze de dood in diens huis ziet, en dan ook nog tussen neus en lippen door vertelt dat Giel meer van Aline houdt dan van die onbekende vrouw die toch wel vaak komt, slaat de twijfel ook nog op een ander terrein toe.
Aline durft er haar man pas mee te confronteren als ze hem op een andere leugen betrapt, maar er is niets aan de hand verzekert hij haar: hij houdt vraaggesprekken met die vrouw, en doet dat in de tuin, omdat ze anders niet mee wil werken.

Maar vanaf dat moment  twijfelt Aline ook over de buurvrouw. Wat weet ze? En wie zijn die andere vrouwen die Aline daar in huis ziet, terwijl de vrouw er toch echt alleen woont?
Het is niet vreemd dat er een moord gepleegd wordt, zoals ook de afloop niet zo verrassend is.
Snel lezen en wegleggen maar.


ISBN 9789059652040  |paperback | 95 pagina's|  CPNB Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek  | juni 2013

© Marjo, 9 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Naaktportret

Naaktportret
Loes den Hollander


Marijke is even alleen in huis. Haar man, Lodewijk, heeft een ongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis. Op dat moment gebeuren er dingen die haar leven verstoren: er worden brieven bezorgd met een foto. Jeroen, de bijzondere zoon van Lodewijk, vertelt over zijn dromen, die niet bepaald geruststellend zijn. Hij heeft al eerder voorspellende dromen gehad.

Het valt haar op dat er steeds een rood autootje achter haar rijdt, en ook is er te vaak sprake van een vrouw met een hoofddoek. Bij die laatste kan ze een verklaring bedenken: was er niet in het plaatsvervangend gezinshuis waar Jeroen woont, een moslima weggestuurd omdat haar hoofddoek de bewoners bang maakte? Is zij op wraak uit? Maar die foto’s dan? Daar heeft zo’n meisje toch geen weet van?
Bovendien is het mei. In die maand heeft Marijke het altijd moeilijk. Er zijn in haar verleden verschrikkelijke dingen gebeurd, in de meimaand. Dingen die haar blijven achtervolgen.
En nu is Lodewijk er niet. Moet ze alles alleen oplossen. Als dan ook nog blijkt dat Jeroen en Lodewijk in gevaar zijn, moet ze haar verleden onder ogen zien. Want daar moet de oplossing liggen…


Een erg spannende thriller, die zeer goed in elkaar steekt. Heden en verleden zijn verweven, of wisselen elkaar af. Langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plek, voor Marijke en voor de lezer.
De spanning neemt toe, naarmate het verhaal vordert, en met verrassende wendingen is dit een thriller die je niet weglegt. Zoals het een goede thriller betaamt dus.


ISBN 9789061121169   | paperback |320 pagina's | Karakter |oktober 2007

© Marjo, 17 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven