Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ariane Meijer


Wit goud
Ariane Meijer

Donia Fisher, een rijke weduwe – haar man was bankier van de onderwereld en is geliquideerd – gaat de kerstdagen en de jaarwisseling doorbrengen bij haar dochter Julia en kleindochter Maxime die in India wonen. Julia is verloofd met Deepak Vinashkuram, een Indiase zakenman en woont met hem samen in het luxueuze familiehuis in Goa.
Deepak en zijn vader, Senior, waren zakenpartners van Donia’s echtgenoot en zitten ook tot hun nek in de drugshandel. Donia verdenkt ze ervan betrokken te zijn geweest bij de dood van haar echtgenoot en gaat vragen stellen. Eén van de vele dingen die zij wil weten, is wie toch de Kraanvogel is. Hij is de hoogste baas in de bende, en haar dochter heeft een tatoeage van een kraanvogel op haar rug, maar ze komt er niet achter wie het is. Ook haar dochter weigert haar meer te vertellen. De familie Vinashkuram wil haar uit de weg hebben en zorgt ervoor dat zij vanwege vermeend drugsbezit wordt gearresteerd. In de gevangenis komt Donia in dezelfde cel terecht als Nicole, een Nederlands meisje dat daar al twee jaar vastzit. Nicole en haar vader, Thomas, helpen Donia door haar periode in de gevangenis heen. Nadat Donia met hulp van de Nederlandse ambassade vrij is gekomen, gaat ze met verdubbelde energie op zoek naar de moordenaar van haar man: de Kraanvogel.

 

Dit boek is het tweede in een serie over Donia Fisher. Ik vond het wat langzaam op gang komen, en ergerde me in eerste instantie alleen maar aan Donia. Egoïstisch, krengerig en blijkbaar is het nodig om veelvuldig scheldwoorden te gebruiken.
Pas op het moment dat Donia in de gevangenis komt, komt er vaart in het verhaal en wordt het echt spannend om, helaas, op het eind toch weer in elkaar te zakken. De beschrijving van haar verblijf in de Indiase gevangenis is schrijnend en levensecht; en daar kreeg ik waardering voor de figuur Donia. Het laatste deel van het boek is naar mijn idee te veel afgeraffeld; er moest nog heel wat gebeuren in weinig bladzijden en daardoor miste ik logische overgangen. Ook de in het middendeel opgewekte verwachting van uitdieping van de karakters vond niet plaats, helaas.
Al met al vond ik het wel een aardig boek, maar met wat meer diepgang zou het een echte thriller zijn geworden met geloofwaardige karakters. Nu legde ik het boek met een katterig gevoel weg: was dit het nou?

 

Paperback | 304 Pagina's | Uitgeverij Sirene ISBN10: 9058315096 | ISBN13: 9789058315090

© Joanazinha, augustus 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Koud-Zuid
Ariane Meijer

 

Een literaire thriller zoals op de omslag vermeld is het absoluut niet, maar het is wel een lekker spannend verhaal. De hoofdpersoon is dit keer eens niet een verveelde yup, of een slimme inspecteur, maar een beeldschoon onnozel blondje.
Rijk is ze ook, want ze is getrouwd met de zeer succesvolle Gidon, die ze al kent vanaf haar schooltijd. Wat hij precies voor werk doet, dat weet Donia niet, het interesseert haar eigenlijk helemaal niet. Haar doen en laten draait alleen om Donia zelf, en zolang dat goed gaat, ach, wat zal ze zich druk maken?
Maar als haar echtgenoot op klaarlichte dag doodgeschoten wordt, kan ze er niet meer omheen: zijn dood heeft te maken met zijn werk, en daar zit dus een luchtje aan. Ze wendt zich tot Daniel, de zakenpartner, tot ze tot haar schrik ontdekt dat hij haar laat schaduwen. Niet te vertrouwen dus, en zijn vrouw is ook al niet de goede vriendin die ze aan haar dacht te hebben. Jason dan, die interessante knappe man, die werk van haar maakt? De politie-inspecteur die zo aardig is zijn schouder te lenen om uit te huilen?


Donia komt steeds meer alleen te staan, en blijkt helemaal niet zo dom te zijn als ze zich altijd voorgedaan had. Maar het valt niet mee om zelf initiatief te nemen, gewend als ze is alles aan anderen over te laten. En zo valt ze nog wel een paar keer in de fout, ze vertrouwt de verkeerde mensen.
Als haar dochter Julia gevaar loopt, ontdekt Donia dat ze meer in haar mars heeft dan iedereen, zijzelf incluis, dacht. En ze krijgt hulp van boven...


Het verhaal speelt in Amsterdam, in Oud-Zuid, in een herkenbaar milieu. Ook de allochtone waarzegster met de I Tjing passen daarin, en zelfs Donia's droomduiding maakt het boek niet zweverig.
Dat dit domme blondje meer in haar mars heeft dan haar uiterlijk aangeeft, wordt heel geloofwaardig neergezet. Het verhaal is zo spannend dat je het door blijft lezen, tot het uit is.
Nu nog dat literaire waarmaken en Ariane Meijer hoort tot de betere schrijvers.
Prettig vind ik ook dat dit boek gelukkig geen aanknopingspunten biedt voor een serie!


Paperback | 240 Pagina's | Uitgeverij Sirene ISBN10: 9058314472

© Marjo, mei 2007

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven