Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Henriëtte Hemmink


Het geheim der eerstenHet geheim der eersten
De terp van Naphtali
Henriëtte Hemmink


Het boek wordt de Da Vinci Code van Friesland genoemd, maar waar in dàt boek het fictieve plot vaak de overhand heeft, gebeurt dat in het boek van Henriëtte Hemmink niet. Er is wel sprake van een achtervolging, en er zijn meerdere ‘partijen’, maar de nadruk ligt op het geven van de informatie en dat op een toegankelijke manier. Ook in de vorm: er zijn e-mailberichten en tekeningen, die de tekst verlevendigen.
De schrijver zelf noemt het een ‘fact-thriller’, een woord dat volgens mij betekent dat het verhaal een thriller is, opgebouwd rondom feiten.  In dit geval is dat de ontdekking dat al die terpen die in Friesland aanwezig zijn, daar niet zomaar liggen, maar gevormd zijn naar een sterrenbeeld.


Thomas van Dam is de hoofdpersoon, hij is een wetenschapper en woont met zijn geliefde Emma in Hindeloopen. Emma wordt geplaagd door boze dromen, maar ook door schuldgevoelens: er is een andere man in haar leven. Maar ach, Thomas is ook aan het ritselen met die nieuwe collega, denkt ze. Hun relatie lijdt enigszins onder de babykwestie: als de beslissing - wel of niet een baby - voor hen genomen is, en Emma zwanger blijkt, slaan bij Thomas de twijfels toe: is dat kind wel van hem?
Ze praten er niet over, maar klampen zich daarentegen allebei vast aan die strohalm: het onderzoek naar de symboliek van de kerk van Hindeloopen, en via deze kennis naar de achterliggende ideeën: de terpen, eeuwen oud, twintig om precies te zijn, zijn volgens een patroon aangelegd. Hoe kunnen de volkeren uit die tijd kennis gehad hebben over de sterrenbeelden? Sterker nog: hoe kunnen ze deze kennis omgezet hebben op de grond? En hoe is deze kennis gebruikt in de eeuwen die daarop volgden?
Is er een verband met Stonehenge in Engeland, de piramides van Gizeh in Egypte, Gamla Uppsala in Zweden? Heeft de oude kennis te maken met het Jezusverhaal, met - jawel - de zwartepieten-discussie, met de Noorse en Griekse mythologie?


Thomas had zelf ook een geheim, in zijn schooltijd heeft hij met een paar jongens een kistje begraven, met een geheim erin, waarvan zij niet willen dat het uitlekt. Wat heeft de strenggelovige Chris daar mee te maken, die ook in hun klas zat, maar niet mee mocht doen?
Er is een aparte verhaallijn voor Chris, en er is nog een derde lijn, maar wie daar achter zit, wordt pas op het einde bekend.


Tegen die tijd duizelt ons hoofd al van alle feiten en gissingen die het boek ons gegeven heeft, wetenswaardigheden die deze lezer er toe verleiden steeds opnieuw te googlelen: om te kijken hoe het zit, om het verhaal op een andere manier nog eens te lezen, of om nog meer te weten te komen. Wordt werkelijk de stelling bewezen dat de terpen in Friesland zijn aangelegd volgens patronen van sterrenbeelden? En waarom dan wel?
Bolsward bijvoorbeeld vormt samen met omliggende plaatsen het  sterrenbeeld Stier. Bolsward kan dus worden gelezen als “terp van de bolle (stier)”. 
In het boek wordt ook de naam en oorsprong van Bolletongersdei (De eerste donderdag in oktober is het 'Stierendonderdag', een feestelijke jaarmarkt ) in verband gebracht  met deze stelling.
Nijland is één van de omliggende plaatsen die ook in het  sterrenbeeld Stier ligt. Volgens de legende van Nijland is de locatie van de kerk en  dus ook Nijland bepaald door twee ossen (gecastreerde stieren) met kaars tussen hun  hoorns. De kaart verwijst hier naar een ster en de Stieren naar het sterrenbeeld. De  locatie van Nijland is dus bepaald door een ster uit het sterrenbeeld Stier. Enzovoort. Te veel om na te vertellen.


Dat is de grote kracht van dit boek. Niet het achterliggende romantische verhaal, maar alle ontdekkingen die zo aannemelijk lijken, maar waarbij je soms ook wel kunt fronsen: wordt er niet te snel een conclusie getrokken? Ook wordt de informatie vaak gewoon gevonden door te googlelen, dus is het toegankelijk voor iedereen. Waarom is er dan toch een geheim dat beschermd schijnt te moeten worden door die derde onbekende? Het zal voor de toegankelijkheid zijn: een vlot geschreven en spannend verhaal is makkelijker te behapstukken dan een wetenschappelijk artikel.

Al met al: een erg boeiend verhaal, dat de schrijfster veel tijd gekost moet hebben aan research. Bronnen staan achterin vermeld, met ook foto’s van de sterrenbeelden. Er is een omlijstend verhaaltje waarin de ouden hun terpen aanleggen, maar dit is natuurlijk pure fictie: we weten het immers niet. Maar toeval bestaat niet:  er moet iets geweest zijn. Wat dan? Tja... 


Henriëtte Kan-Hemmink
werd geboren in Nijverdal te Overijssel op 2 maart 1957. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen. Ze begon al vroeg met schrijven. Naast kinderboeken schrijft ze romans, korte verhalen voor tijdschriften, journalistieke artikelen, educatieve teksten voor musea, filmscenario’s en hoorspelen.
En nu dus deze factthriller.


ISBN 9789491536243  | Paperback | 426 pagina's | Uitgeverij Louise | november 2014

© Marjo, 18 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven