Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Chris Tvedt


height=Rechtop sterven
Chris Tvedt

Wanneer een belangrijke getuige niet in de rechtszaal verschijnt, vreest advocaat Michael Brenne even dat zijn cliënt “de Griek” iets doms heeft gedaan. Gelukkig maakt de kortstondig vermiste man de volgende dag alsnog zijn opwachting. De politie trof hem op het vliegveld aan, klaar om naar het buitenland te vertrekken. De getuige, Gustav Niemann, werkte als boekhouder voor de Griek alias Hans Mikkelsen. Hij zal tegen zijn voormalig werkgever gaan getuigen. De Griek kan een lange gevangenisstraf tegemoet zien.

Gustav Niemann heeft zich echter bedacht. De hevig zwetende man verklaart dat de door hem ondertekende verklaringen helemaal niet van hem zijn. Gustav wordt flink door de advocaat van de tegenpartij onder druk gezet maar hij weigert nog langer mee te werken. En dan komt de aap uit de mouw: De verloofde van Gustav is in haar eigen huis overvallen en flink toegetakeld. Michael Brenne baalt flink. De Griek ontkent bij de mishandeling betrokken te zijn maar Michael gelooft hem niet.

Na een korte pauze wordt de rechtszaak weer hervat. Gustav Niemann werkt nu braaf mee maar opnieuw wordt de dagelijkse gang van zaken verstoord. Een politieman maakt zijn opwachting en deelt het een en ander fluisterend aan de officier van justitie mee. De informatie wordt vervolgens met de rest van de aanwezigen gedeeld. De man die Gustavs verloofde  heeft mishandeld is door meerdere getuigen geïdentificeerd en opgepakt. De dader handelde in opdracht van iemand anders. Michael houdt zijn adem in. Is zijn cliënt werkelijk zo dom geweest? Wanneer de naam van de opdrachtgever wordt genoemd, is Michael zo overtuigd van de schuld van de Griek dat de woorden in eerste instantie niet tot hem doordringen. Niet de Griek wordt beschuldigd maar hijzelf! Hij, Michael Brenne, zou opdracht voor de mishandeling hebben gegeven. Michael wordt in de boeien geslagen en weggevoerd.

In één klap is Michael alles kwijt. Hij zit meerdere maanden in voorarrest en als hij eindelijk, in afwachting van zijn rechtszaak, naar huis mag, gelooft vrijwel niemand meer in zijn onschuld. De pers heeft de eens zo succesvolle advocaat met de grond gelijk gemaakt, zijn werkvergunning is ingetrokken en zijn collega’s hebben hem de deur gewezen. Als hij niet snel een nieuwe baan vindt, raakt hij zijn huis ook nog kwijt.

Gelukkig kan Michael rekenen op de steun van oud-collega Synne. Michael heeft haar niet goed behandeld maar Synne neemt hem toch in dienst. Michael mag niet meer als advocaat werken maar hij mag de werkzaamheden van Synne wel als juridisch adviseur ondersteunen. Michael weet een paar cliënten over te halen samen met hem de overstap naar Synne te wagen. Voor een van de cliënten duikt hij in 25 jaar oude – dubbele - moordzaak. De cliënt is onlangs vrijgekomen maar hij beweert dat hij de dubbele moord niet heeft gepleegd. Michael moet de naam van zijn cliënt zuiveren en hij vertrekt naar het eilandje waar jaren geleden twee jonge meisjes om het leven werden gebracht. De hechte gemeenschap is niet blij met zijn komst. Michael rijt oude wonden open en niemand gelooft dat zijn cliënt onschuldig is. Toch blijft Michael zich met de zaak bezighouden. Hij wil zeker weten dat hij niets over het hoofd ziet. Ondertussen hangt de datum van de rechtszaak als het zwaard van Damocles boven zijn hoofd.

Rechtop sterven is de tweede thriller van Chris Tvedt. Het eerste boek - De Verleiding Van Het Kwaad – heb ik niet gelezen maar ook in dat boek is Michael Brenne de hoofdpersoon. Rechtop sterven is indrukwekkend goed. De invalshoek van het verhaal is erg origineel. Normaal gesproken beginnen thrillers vaak met de vondst van een lijk waarna een ijverige rechercheur de zaak probeert op te lossen. Dit boek begint met een beschuldiging aan het adres van advocaat Michael Brenne die zich vervolgens op een stokoude moordzaak stort.

De ondergang van Michael Brenne is heel treffend beschreven. Hij transformeert van een omhooggevallen advocaat in een schim. Ook de hechte gemeenschap op het eiland komt goed uit de verf. Het heeft iets beklemmends. Verzwijgen de inwoners belangrijke informatie voor de buitenstaander of is zijn cliënt niet zo onschuldig als hij zelf beweert? Het verhaal liet me niet meer los. In Rechtop sterven volgen verrassende maar geloofwaardige verhaalwendingen elkaar in hoog tempo op. Het plot zich ingenieus in elkaar. Chris Tvedt is een naam om te onthouden.

ISBN 9789044520408 | paperback | 411 pagina's| Uitgeverij De Geus| juni 2014
Vertaald door Maud Jenje

© Annemarie, 28 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven