Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Hans Rosenfeldt

WolfzomerWolfzomer
Hans Rosenfeldt


Wat er allemaal kan gebeuren als de projecten van harde professionele criminelen verward raken met ondoordachte plannetjes van amateurs, dat lees je in deze superspannende thriller van Zweedse bodem.
Het speelt zich ook af in Zweden, vlak bij de grens met Finland helemaal in het Noorden.


De basis van het verhaal ligt in Rovaniemi, zo’n 135 kilometer verderop in Finland. Daar mislukte een drugsdeal, waarbij vele doden vielen. De zaak komt aan het rollen als in de bossen bij Haparanda een wolvin met haar jong gevonden wordt, dood door vergiftiging. De kadavers worden onderzocht, en er wordt niet alleen gif, maar ook mensenvlees aangetroffen in hun magen.
Hebben zij een mens aangevallen? Koren op de molen van de wolvenhaters!
Om dit te achterhalen worden de gangen van het dier nagegaan. Ze was voorzien van een zender. En zo werd het lichaam ontdekt van een man, deels begraven onder wat takken. En aangevreten. Maar het was niet de wolf die hem gedood had: hij moest aangereden zijn, de dader(s) en de auto spoorloos.


De zaak komt op het politiebureau in Haparanda terecht, bij Hannah Wester en haar collega’s. Als ze ontdekken dat de dode man een Rus was, is de link met de moordpartij in Rovaniemi snel gelegd, en beseffen ze dat het een ingewikkelde zaak is waarbij de Russische maffia betroken is. Maar als de dode man drugs en geld bij zich had, waar is dat dan gebleven? En wie heeft hem aangereden?


Behalve Hannah zijn er andere verhaallijnen, waardoor zich langzaam een ingewikkelde plot ontvouwt, die hopelijk duidelijk zal zijn als het boek uit is!
We lezen het persoonlijke verhaal van de vijftigplusser Hannah, die behalve dat ze last heeft van opvliegers, ook huwelijksproblemen heeft, en dus maar vreemd is gegaan.
Er is een jongedame, eind twintig, die getraind blijkt te zijn om zeer lastige opdrachten uit te voeren in opdracht van de Russische maffia. Zij is supergevaarlijk, veelzijdig wat geweld betreft en zeer vindingrijk. En haar opdracht is duidelijk: zij moet het geld en de drugs terugbrengen. Maar niemand weet waar het is gebleven! En er is de stad zelf, die af en toe een duit in het zakje mag doen, een aparte vondst!


Rosenfeldt schrijft nogal filmisch, en weet situaties neer te zetten die je dan als het ware ziet gebeuren, scenes die haast komisch aandoen, als het niet zou gaan om de confrontaties tussen de harde misdaad en de ‘gewone’ man die denkt een mazzeltje te hebben, wat in feite helemaal niet grappig is.


Als je eenmaal in het verhaal zit – dat duurt even omdat er de verschillende lijntjes zijn – wil je het boek niet meer wegleggen. De hoofdstukken zijn kort en voorzien van cliffhangers. Bovendien zijn er vaak korte ‘voorspellende’ zinnetjes, die intrigeren.
Er is min of meer een open einde: de plot wordt wel afgerond maar er blijven genoeg vragen over voor een vervolg, dat er ook lijkt te komen. Nou, dat is absoluut welkom, deze thriller vraagt om meer!


Hans Rosenfeldt (1964, Borås, Zweden)is scenarioschrijver, radiopresentator, romanschrijver en acteur. Hij is de maker van de Zweedse serie De drabbade en Oskyldigt dömd en schreef met Michael Hjorth eerder thrillers. Wolfzomer is zijn solodebuut.


ISBN 9789403106519 | paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Cargo| april 2021
Vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree

© Marjo, 4 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven