Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Tom Vowler


height=Wat je achterlaat
Tom Vowler

Eigenlijk zou Anna gelukkig moeten zijn. Ze woont met haar man, zoon en dochter in het pittoreske Dartmoor. Hun knusse cottage wordt omgeven door een prachtig heidelandschap. Anna is een kunstenares. Haar werken van keramiek verkopen goed en ze mag zelfs een expositie houden. Het leven zou goed moeten zijn maar Anna heeft het idee dat haar geluk haar langzaam ontglipt.

Niet ver van de cottage staat een gevangenis. Een goed beveiligde gevangenis weliswaar maar toch is het een plek waar het kwaad samengebracht is. Soms, bij het passeren van het gebouw, voelt Anna zich niet op haar gemak maar meestal vergeet ze simpelweg dat de gevangenis überhaupt bestaat. Het gebouw maakt onderhand deel uit van het landschap. Niet lang geleden is er echter iemand ontsnapt. De politie speurt de omgeving af en adviseert de bewoners alert en voorzichtig te zijn. Anna merkt dat een angstig gevoel zich van haar meester maakt. Het gevoel van veiligheid en beschutting dat de cottage haar biedt, verflauwt.

Het gevoel van onveiligheid neemt toe. De gordijnen moeten ’s-avonds dicht en steeds vaker wacht ze haar kinderen na schooltijd bij het schoolgebouw op. Met name het gedrag van haar zoon Paul, een weerbarstige tiener, baart haar zorgen. Paul spijbelt soms en komt onder de blauwe plekken thuis. En waarom heeft hij woedebuien? Anna weet wel dat tieners het leven zelf moeten ontdekken maar haar zorgen nemen de overhand. In de slaapkamer van Paul hangen tegenwoordig foto’s van pikant geklede vrouwen. Tijdens een heimelijke inspectie ontdekt ze dat ook zijn computer vol staat met vrouwelijk schoon. Haar zoon bezoekt ook sekssites. Heus, het is normaal gedrag voor een tiener maar toch twijfelt Anna. Ontwikkelt haar zoon zich wel goed? Ziet hij vrouwen slechts als lustobjecten? Zal hij wel een normale volwassene worden? Anna verandert. Trekt zich terug in de schulp die haar eens door een moeilijke periode hielp. Ook het echtelijke bed voelt steeds killer aan.

In een ander deel van Engeland zit een jonge lerares vol idealen. Mevrouw Jacobs, zoals ze door haar leerlingen wordt genoemd, meent oprecht dat ze het leven van haar leerlingen kan veranderen. Ze besluit de lastpakken in haar klas te helpen. Hun thuissituatie en hun opvoeding maken dat ze een steuntje in de rug verdienen. Ze zal ze hoogstpersoonlijk bijlessen gaan geven om zo de jongens op weg te helpen in het leven. Haar minnaar, een oudere en getrouwde collega, verklaart haar voor gek maar haar jeugdige onbezorgdheid zegeviert.

De bedoelingen van de jonge lerares zijn goed maar het gaat helemaal mis. Onbedoeld heeft ze het hoofd van de vijftienjarige Jamie op hol gebracht. Op een avond staat Jamie bij haar voor de deur en hij vergrijpt zich aan haar.  De ervaring is zo traumatisch dat ze zich lange tijd in haar huis opsluit. Als ze zich eindelijk bij een arts meldt, heeft ze alle sporen al tig keer van haar lichaam geschrobd, geboend en geschuurd. Op het moment dat ze naar de politie stapt, zijn er al een paar weken verstreken.

De onschuld van de jonge lerares is verwoest. Haar vertrouwen in de medemens is kapot. De verkrachting heeft haar getraumatiseerd en de reacties van haar omgeving maken de ellende compleet. De politie gelooft haar niet. Jamie wordt verhoord en stelt dat zij hem verleid heeft. Ineens is ze een volwassen vrouw die seks met een minderjarige heeft gehad. Ook haar ouders, met name haar vader, hebben moeite haar te geloven. Ze nemen haar mee naar het ouderlijk huis maar stellen vragen die hun band voorgoed zal schaden. Het leven zoals het was, is voorbij. En dan is er nog iets: een recente ontdekking die ze met niemand durft te delen.

Tom Vowler zet op indrukwekkende en integere wijze het verhaal van twee beschadigde vrouwen neer. Het verhaal is beklemmend en aangrijpend. Wat is er toch met Anna aan de hand? Jaagt de ontsnapte gevangene haar angst aan of komt het gevoel van onveiligheid uit iets anders voort? Zal de jonge lerares de verkrachting ooit te boven komen? De twee verhalen hebben een raakvlak en samen slepen ze de lezer mee in een melancholische vertelling die toch ook een voorzichtige kracht uitstraalt. Ongemerkt neemt de spanning toe, tot een schokkende ontknoping onvermijdelijk is.  Tom Vowler zet met Wat je achterlaat een indrukwekkend goed debuut neer. Een verhaal dat bijblijft.

ISBN 9789400503274 | paperback | 295 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| januari 2015
Vertaald door Joost van der Meer en William Oostendorp

© Annemarie, 15 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven