Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Roslund & Hellström

Drie minutenDrie minuten
Roslund & Hellström


Peter Haraldsson is de beste beveiliger die de beruchte guerrillero El Mestizo ooit heeft gehad. Peter beschermt het leven van zijn werkgever, onder andere tijdens gevaarlijke drugstransporten, en aarzelt niet te doden als het leven van El Mestizo op het spel staat. Peter is een toegewijde bodyguard. Hij weet echter maar al te goed dat de sympathie van El Mestizo snel verdampt. Als Peter ook maar één enkele fout maakt, zal hij zijn leven niet meer zeker zijn. Ook het leven van zijn vrouw en twee zoons zal dan gevaar lopen. Het is van het grootste belang dat de ware identiteit van Peter nooit aan het licht komt.


Peter Haraldsson heet in werkelijkheid Piet Hoffmann. Ook zijn vrouw Zofia en zijn zoons Rasmus en Hugo leven in Colombia onder een schuilnaam. Sinds ze Zweden zijn ontvlucht, leeft het gezin in angst. Terugkeren naar Zweden kan niet. Een opdracht als infiltrant voor een geheime afdeling van de Stockholmse politie liep gruwelijk uit de hand. Nu zit niet alleen een meedogenloze Poolse bende achter hem aan, maar ook de politie zelf. Piet zal in Zweden vermoord worden of in de gevangenis belanden. In beide gevallen zal hij van zijn gezin gescheiden worden. In Zweden denkt men dat hij dood is en dat is maar beter ook.


Ook nu speelt Piet gevaarlijk spel. Dit keer werkt hij als infiltrant voor de Amerikaanse regering. Piet is diep in het netwerk van El Mestizo doorgedrongen. Dankzij zijn waardevolle tips zijn al heel wat geslaagde invallen gedaan. Niemand vermoedt iets. Toch kan Piet elk moment door de mand vallen. Zijn werk brengt immers torenhoge risico’s met zich mee. El Mestizo lijkt hem zijn vertrouwen te hebben geschonken maar de wispelturige crimineel zal bij de minste of geringste twijfel van gedachten veranderen. Misdadigers als El Mestizo weten heel goed dat niemand echt te vertrouwen is. Dat zijn ze zelf immers ook niet.


Om de veiligheid van Piet en zijn gezin zoveel mogelijk te waarborgen, weten slechts enkelen van zijn bestaan af. De keerzijde van deze veiligheidsmaatregelen wordt duidelijk wanneer de strijd tegen de drugshandel in volle hevigheid losbarst en de Amerikaanse regering een dodenlijst presenteert. Iedereen die op de lijst staat, wordt vogelvrijverklaard. Ze zullen zonder pardon opgespoord en gedood worden. Dat er hoogstwaarschijnlijk ook gezinsleden van de doelwitten om het leven zullen komen, neemt men voor lief. Tot Piets grote ontsteltenis staat ook zijn naam op de lijst.


Hevig geschrokken benadert Piet zijn contactpersonen. Zijn naam moet onmiddellijk van de lijst geschrapt worden. Terwijl zijn vrouw en kinderen steeds vuriger op een terugkeer naar Zweden hopen, ontdekt Piet dat zijn afgeschermde identiteit niet langer in zijn voordeel werkt. De jacht is geopend en in de ogen van de buitenwereld is Piet niemand minder dan Peter Haraldsson, een drugscrimineel van het ergste soort.  Zal het zijn contactpersonen lukken om op tijd tot de hoogste gelederen door te dringen? De mannen die dankzij hem talrijke geslaagde invallen hebben gedaan, azen nu op zijn leven.


Drie minuten is het vervolg op het boek Drie seconden maar het is ook prima als standalone te lezen. Op de achterflap staat “Wie eraan begint is binnen drie minuten verkocht”. Ik had zelfs nog minder tijd nodig om mezelf volledig aan het verhaal over te geven. Het is ijzersterk geschreven en spannend van begin tot eind.


Ondanks zijn werkt als infiltrant is Piet Hoffmann allesbehalve een held. Hij doet zijn werk vooral om zijn eigen hachje, en dat van zijn gezin, te redden. Hij doodt als het nodig is en ligt daar niet erg lang van wakker. Het welzijn van zijn gezin is het enige dat telt. Toch zijn er grenzen en wanneer El Mestizo die grens ruimschoots overschrijdt, lukt het Piet niet zijn afschuw te verbergen. El Mestizo ziet de blik in zijn ogen en vraagt zich af of Piet nog wel te vertrouwen is. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel gaat van start.


De verschillende verhaalelementen vormen samen een verhaal dat bol van spanning en actie staat maar ook ruimte voor gevoelens en persoonlijke inzichten biedt. De strijd tegen de drugscriminaliteit is een smerige strijd en alleen de allersterksten zullen overleven. Zal een Zweed zich in de Colombiaanse drugswereld staande weten te houden? Börge Hellström en Anders Roslund houden de spanning er goed in en sluiten het verhaal op briljante wijze af. Drie minuten is een dijk van een thriller!


ISBN  9789044535594 | paperback | 530 pagina's | De Geus | juli 2016
Vertaald door Clementine Luijten en Jasper Popma

© Annemarie, 19 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Twee soldatenTwee soldaten
Roslund & Hellström


Het leven in Råby, een voorstad van Stockholm wordt gekenmerkt door criminaliteit. Volgens maatschappelijk werkster Ana is de rest van de wereld hen vergeten. Een deel van de inwoners leeft in angst, een ander deel creëert deze.

Politieman José Pereira van de Sectie Bendecriminaliteit kent alle bendes en hun leden op zijn duimpje. Het zijn er veel, een grote wand is gevuld met hun foto’s. Al op zeer jonge leeftijd komen jongeren in de wijk in aanraking met zware criminaliteit en tegen de tijd dat ze een jaar of achttien zijn, zijn ze doorgewinterde criminelen. Wie tot de hoogste regionen van een bende is doorgedrongen mag de andere hooggeplaatsten “broer” noemen.

Leon en Gabriel zijn twee achttienjarige knullen die aan het hoofd van een bende staan. Twee zogeheten “broers”. Leon zit in de gevangenis waar hij doodleuk zijn criminele activiteiten voortzet. De politie heeft beroering binnen hun bende opgemerkt. Zo hebben veel van de bendeleden een etterende wond op de plek waar eens hun bendetatoeage zat. Op hun andere dij prijkt een nieuwe naam: Ghetto soldiers. Dan ontsnapt Leon met hulp van Gabriel uit de gevangenis en gijzelt op zijn weg naar buiten een vrouwelijke gevangenisbewaarder. Ook andere bendeleden worden bevrijd en de politie is in rep en roer.

Rechercheur Ewert Grens is een doorgewinterde politieman die gevoelens zo veel mogelijk buitensluit. Bendelid Leon raakt echter een gevoelige snaar. Ewert zet alles op alles om de gegijzelde vrouw levend terug te vinden maar het mag helaas niet baten. De vrouw wordt dood aangetroffen in de kofferbak van de vluchtauto. Leon heeft tal van misdrijven op zijn naam staan en nu wordt daar moord aan toegevoegd. Ewert Grens is vastbesloten Leon te vinden en te pakken. De andere bendeleden wil hij uiteraard ook in handen krijgen maar het is Leon op wie hij zich focust. Zijn geschiedenis met de jongen gaat ver terug. Samen met José Pereira gaat Ewert de strijd aan. Wanneer ze ontdekken dat de bende beschikt over explosieven neemt het gevoel dat er iets vreselijks staat te gebeuren met de seconde toe.

Twee soldaten is een ijzingwekkende thriller. De bendeleden lijken verstoken van gevoelens en deze gevoelloosheid maakt ze levensgevaarlijk. Ze opereren door middel van het zaaien van angst. Jongetjes van twaalf zijn al zo gevaarlijk dat volwassen mensen voor hen sidderen. Sommige bewoners van Råby hebben zoveel gezien, gehoord en ondergaan dat ze net als de bendeleden niets meer voelen. Wat is gevaarlijker? Bang zijn of de angst voorbij zijn? Bovendien lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Valt de strijd tegen de bendes wel te winnen?

Dit boek telt ruim zevenhonderd pagina’s waarvan ik geen pagina had willen missen. Van mij hadden er zelfs nog zevenhonderd aangeknoopt mogen worden. Geen enkele pagina is met overbodige informatie gevuld, heel knap. Het verhaal is heftig en meeslepend. De schrijfstijl die gebruikt wordt als er vanuit de bendeleden wordt geschreven, is haast abstract te noemen terwijl de rest van het verhaal juist heel open is. Er zijn meerdere personages die een grote ruimte in het boek innemen en toch zit niemand in elkaars vaarwater. Stuk voor stuk zijn ze overtuigend geportretteerd.

Twee soldaten is alweer de zesde thriller van schrijversduo Börge Hellström en Anders Roslund. Dit boek is het eerste dat ik van hen gelezen heb en ik heb de andere vijf onmiddellijk op mijn verlanglijstje gezet. Met Twee soldaten hebben de auteurs mij volledig overtuigd van hun talent.

ISBN 9789044525335| paperback |731 pagina's| Uitgever De Geus | oktober 2012
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 2 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


spannende boekDe uitlevering
Roslund & Hellström

Na Kluis 21 is dit het tweede boek dat ik heb gelezen van dit schrijversduo. Net als het eerste boek is dit ook weer een fantastische politieroman met de norse, onconventionele politieman Ewert Grens in de hoofdrol.


De 17-jarige John Meyer Frey is tot de dood veroordeeld wegens de brute moord op zijn vriendin Elizabeth Finnigan. De vader van Elizabeth heeft in de Amerikaanse politiek veel in de melk te brokkelen en heeft het voor elkaar gekregen dat John als volwassene is berecht en ter dood is veroordeeld, hoewel niet iedereen van zijn schuld overtuigd is. Finnigan leeft voor zijn haat voor John Meyer Frey; pas wanneer Frey dood is kan hij weer verderleven.


18 jaar later wordt de 35-jarige John Schwarz in Stockholm gearresteerd wegens mishandeling van een man. Bij zijn arrestatie raakt het hele politie-apparaat van slag omdat Schwarz niet blijkt te bestaan. Via een internationaal opsporingsverzoek springt de FBI er bovenop. John Schwarz blijkt John Meyer Frey te zijn, waarvan werd gedacht dat hij vlak voor zijn terechtstelling in zijn cel in Death Row was overleden. Finnigan's haat brandt als nooit tevoren en hij zet de politiek onder druk om Frey te laten uitleveren en hem alsnog ter dood te brengen.


Wat dan gebeurt, tart alle verbeelding. Het was de moordenaar van Elizabeth Finnigan maar om één ding te doen toen hij haar doodde en hij ziet nu, 18 jaar na dato, alsnog zijn kans schoon. Lees het en huiver...


ISBN 9789044510300 Paperback 414 pagina's | De Geus Spanning | januari 2008

© Joanazinha, juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER


Kluis 21
Rosslund en Helström

 

Dat er al tijden lang jonge meisjes gedwongen worden tot prostitutie is natuurlijk al lang bekend. In dit boek gaat het over meisjes uit Litouwen, aan wie een beter leven voorgespiegeld wordt, en die hoopvol, denkend dat hun leven nu eindelijk beter zal worden, meegaan met de lokkers.
In dit boek wordt dat thema aangegrepen voor een misdaadroman, waarin Ewert Gren een politieman met problemen is. Zijn vriendin is door toedoen van een junk onherstelbaar gehandicapt geraakt, en Ewert jaagt nog steeds op deze junk.
Als het verhaal begint, komt hij vrij uit de gevangenis, dus Ewert is zeer alert.
De hoertjes zijn Lydia en Alena, die opgesloten worden in een flat, en onder bedreiging aan de wensen van hun klanten moeten voldoen. Lydia treft ondanks de uitzichtloosheid maatregelen die hen kunnen helpen als ze ooit uit dit bestaan weg komen: ze legt spullen, afgetroggeld van haar klanten, zonder dat haar pooier het weet, in een kluisje (Kluis 21) geld, kleren en... explosieven.
Beide verhaallijnen komen tot een climax in een ziekenhuis. Daar vertel ik verder niets over.


Op de achterflap staat dat de schrijvers laten zien hoe ver goede mensen kunnen gaan in hun goede bedoelingen. Ik twijfel aan die goede bedoelingen, het is meer zo dat ze het onderzoek manipuleren voor hun eigen voordeel. Integriteit is ver te zoeken. En wie zijn er in dit geval de dupe? Die jonge meisjes dus.
De auteurs zeggen in hun nawoord dat ze zich schamen voor het feit dat mannen vrouwen als een product kunnen zien. Die schaamte komt ook terug in het verhaal en is volgens mij een neventhema. Het is een boek dat leest als een trein. Het wordt na een wat langzame start steeds spannender.
Aardig wel, maar het smaakt niet naar meer.


Paperback | De Geus Spanning ISBN10: 9044507664 | ISBN13: 9789044507669

© Marjo, januari 2008

Reageren? Klik hier!


 Kluis 21
Rosslund en Helström

 

Tegen de achtergrond van vrouwenhandel en prostitutie vertelt het boek het verhaal van politieman Ewert Grens, middelbaar, praktisch zonder vrienden en met een uitzichtloze liefde voor Anni.
25 jaar geleden raakte Anni, samen met Grens en Bengt Nordwall, betrokken bij een auto-ongeluk, veroorzaakt door een crimineel genaamd Jochum Lang. Haar hersenen raakten hierbij onherstelbaar beschadigd en sindsdien vegeteert ze in een verzorgingstehuis waar Grens haar elke maandag bezoekt. Hij koestert een niet aflatende haat tegen Lang, die nu vrijkomt uit de gevangenis en direct weer bij een smerig zaakje wordt betrokken. Hierbij vindt in het plaatselijke ziekenhuis een junkie de dood.
In dat zelfde ziekenhuis wordt Lydia Grajauskas verpleegd. Zij komt uit Litouwen en is door vrouwenhandelaars met de smoes van goed werk en goed loon naar Stockholm gelokt. Vanaf het moment dat zij voet heeft gezet op Zweedse bodem, nu 3 jaar geleden, wordt zij samen met een mede slachtoffer (Alena Sljusareva) vastgehouden in een flat en moet zij 12 maal per dag een man ‘ontvangen’. Op een gegeven moment denkt ze eisen te kunnen stellen en wordt door haar pooier ongenadig in elkaar geslagen met o.a. een zweep. Wanneer de politie op het rumoer afgaat en ontdekt wat er gaande is, wordt de pooier het land uitgezet (hij heeft diplomatieke onschendbaarheid), wordt Lydia naar het ziekenhuis gebracht en ontsnapt haar mede-slachtoffer.


Van daaruit neemt het boek een razende vlucht en volgen de gebeurtenissen elkaar heel snel op. De 2 zaken (Lang en Grajauskas) lopen parallel aan elkaar door het boek heen. In beide zaken verzwijgt Grens iets, wat verstrekkende gevolgen voor de betrokkenen heeft.
Wat is de reden voor Lydia om in het ziekenhuis een aantal mensen te gijzelen, wat eindigt in de dood van Bengt Nordwall en haarzelf? Wat is de rol van Alena? Waarom vernietigt Ewert Grens een videoband met bewijsmateriaal? En wat is de rol van de vrouw met de capuchon? Langzaam maar zeker wordt de rol van de diverse hoofdrolspelers helder. Wanneer het antwoord op de laatste vraag is geleverd, is het boek uit en staat het kippenvel op mijn armen.


Paperback | De Geus Spanning  ISBN13: 9789044507669

© Joanazinha, januari 2008

Reageren? Klik hier!


Kluis 21
Roslund & Hellström

 

In het boek spelen 2 verhaallijnen.
De eerste betreft een Litouwse prostituee in Stockholm die in het ziekenhuis belandt nadat zij door haar pooier is mishandeld. Zij slaagt erin om met een pistool en springstof vijf mensen te gijzelen die zij ruilt tegen een politieman, Bengt Nordwall, die zij vervolgens doodschiet om daarna zichzelf van het leven te beroven.
De 2e verhaallijn gaat over een gewelddadige crimineel, Jochum Lang, die weer uit de gevangenis komt na een veel te korte straf. Meteen na zijn vrijlating brengt hij, op verzoek van een Joegoslavische drugsbende, lichamelijk letsel toe aan een drugsverslaafde die hun drugs vermengd heeft met waspoeder en daarna verhandelde. De drugsverslaafde verbleef op dat moment in het ziekenhuis en wordt dood in zijn rolstoel, halverwege een trap, aangetroffen.
Beide verhaallijnen komen samen bij politieman Ewert Grens. Bij beide zaken voelt hij veel emotie en machteloze woede.
Jochum Lang is de misdadiger die 25 jaar geleden zijn leven verwoestte bij een voorval waarbij zijn vriendin en collega zodanig verwond werd dat zij de rest van haar leven in een rolstoel, in een kliniek moet doorbrengen. Ewert zint nog steeds op wraak.
Politieman Ewert Grens heeft er ook weinig moeite mee om een onthullende videotape van de Litouwse prostituee te laten verdwijnen als hij daarmee de weduwe van zijn vermoorde collega, Bengt Nordwall, een dienst kan bewijzen.


Kluis 21 is een misdaadroman die belangrijke maatschappelijke thema’s zoals vrouwenhandel en gedwongen prostitutie belicht. Jonge vrouwen worden vanuit de Baltische staten verhandeld. Er wordt hen een gouden toekomst in het rijke Zweden voorgespiegeld. De realiteit is anders. Er wacht ze een bestaan vol vernedering, verlies en schaamte.
In dit boek gaat het niet om wie het gedaan heeft, maar om de vragen die daar omheen spelen. Je wordt van begin tot eind meegesleept in het verhaal, zeker als je beseft dat dit soort zaken de alledaagse realiteit is. Een goed geschreven, spannende en aangrijpende thriller.


ISBN: 90 445 0766 4 Paperback / 377 pagina’s / Uitgever: De Geus /
Vertaling: Edith Sybesma / Oorspronkelijke titel: Box 21

© Wandelaartje, oktober 2007

Reageren? Klik hier!


Recensies

Boven