Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Steve Mosby


Wat je niet wilt zienWat je niet wilt zien
Steve Mosby

 

Na de zelfmoord van z’n vrouw Maria is Alex Connor op de vlucht voor z’n herinneringen. Hij trekt door Europa en is niet in staat z’n oude leven op te pakken. Als hij in Venetië in de lounge van het hostel waar hij verblijft een blik op de TV werpt, blijft hij staan. Op de TV is een foto van Sarah te zien. Aan de onderkant van het scherm is de tekst te lezen: “Politie graaft in veld na vijf dagen zoeken.” Alex wil het geluid van de TV harder zetten, maar dat lukt niet. Even later ziet hij op de TV een foto van z’n broer James.


Later koopt hij bij een kiosk een Engelse krant en op pagina 5 leest hij dat z’n broer bekend heeft dat hij Sarah, met wie hij een relatie heeft, vermoord heeft. Het lichaam van Sarah is nog niet gevonden en de politie vraagt het publiek om hulp. De krant is al een paar dagen oud en Alex meent dat hij op TV heeft gezien dat het lichaam inmiddels gevonden is.


Sarah hebben we al leren kennen in het eerste hoofdstuk. Daar komen we ook te weten dat ze haar vader is verloren als ze 9 jaar is. Haar moeder is dan al dood. In hetzelfde hoofdstuk lezen we dat ze inmiddels 30 is en dat ze bij haar vriend James weg wil gaan. Later lezen we het een en ander over de relatie tussen Sarah en Alex. Omdat Alex een zekere verantwoording tegenover Sarah voelt, te meer daar zij geprobeerd heeft zich over hem te ontfermen na de dood van Maria, besluit hij terug te keren naar Groot Brittanië. Daar ontdekt hij dat het lichaam van Sarah nog niet gevonden is. Er zijn sporen gevonden op het veld waar gezocht is, maar het lichaam is weer verdwenen.


Het politieonderzoek wordt geleid door Paul Kearney. Hij jaagt op een moordenaar die vrouwen ontvoert en langzaam leeg laat bloeden. Vijf vrouwen zijn ontvoert en van drie slachtoffers zijn de lichamen gevonden. Een van de slachtoffers is Rebecca Wingate, maar haar lichaam is nog niet gevonden.
Als er een auto-ongeluk plaats vindt, blijkt de automobilist flessen bloed vervoerd te hebben. De bestuurder blijkt een zekere Thomas Wells te zijn, die er van overtuigd is geraakt, dat hij een vampier is. In de auto vindt men de handtas van Rebecca Wingate, dus Thomas moet meer van haar verdwijning weten.


Alex vindt in het huis van z’n broer, dat vroeger het huis van z’n ouders is geweest, waar hij ook heeft gewoond, de spullen van Sarah. Zij werkte als journaliste en in ordners vindt hij de nodige krantenartikelen die ze heeft geschreven. In een ordner met de naam ‘Research’ vindt Alex foto’s van mensen die door geweld om het leven zijn gekomen. Op een van de foto’s staat de vrouw van Alex, op het moment voor haar zelfmoord. Hij vindt ook een vel met een gebruikersnaam die Sarah kennelijk gebruikte en lijsten met wachtwoorden en websites. Verder vindt hij ook nog een lijst met namen en interviewgegevens.


De ordners met alle gegevens neemt hij mee en hij koopt een goedkope laptop. Die gebruikt hij op z’n kamer om naar een van de websites te gaan, waar Sarah vermoedelijk de foto van Maria heeft gevonden. Hij kan zich niet registeren en besluit uiteindelijk in te loggen met de gegevens van Sarah. Daar vindt hij uiteindelijk een filmpje van de zelfmoord van z’n vrouw en hij komt op het spoor van de mensen die dit soort filmpjes leuk vinden.


Het is een spannend boek en Alex Connor en Paul Kearney komen op het spoor van mensen die juist wel willen zien, wat de meesten niet willen zien, mensen die daar soms veel geld voor over hebben en de mensen die dit willen leveren gaan over lijken om hun handel te beschermen. Gelukkig worden de al te gruwelijke details de lezer bespaard. Het einde van het boek zou het begin van een nieuw verhaal kunnen zijn, maar daar reken ik niet op.


ISBN 978 90 229 9643 0 | Paperback | 304 pagina’s | AW Bruna | oktober 2011
vertaald door Hugo Kuipers

© Renate, 7 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Niemand die je hoort
Steve Mosby

 

Een seriemoordenaar laat z’n slachtoffers vastgebonden op bed achter, zonder eten of drinken. Als vrienden contact opnemen, stuurt hij ze geruststellende berichten, zodat het lijkt alsof er niets aan de hand is. Als de vrouwen dan overleden zijn, stuurt hij dezelfde vrienden een laatste bericht met de tekst: “Jij hebt haar laten doodgaan…”


Detective Sam Currie krijgt deze zaak op z’n bord en een van de verdachten is Dave Edwards. Deze komen we na de proloog al in het eerste hoofdstuk tegen. De hoofdstukken over hem zijn in de ik-vorm geschreven, zodat we met hem meeleven. Dave is illusionist en vormt samen met Rob, die zich daar ook mee bezig houdt, de redactie van een sceptisch tijdschrift. Dave worstelt nog steeds met de dood van z’n broer.
Ook de detective heeft z’n demonen, in de vorm van een aan drugs verslaafde zoon die inmiddels ook overleden is.


Dave heeft een ex-vriendin Tori, waar hij nog wel contact mee heeft, terwijl hij ook al een voorzichtige internetrelatie met Sarah heeft en dan blijkt Tori het volgende slachtoffer te zijn. Tori heeft twee vrienden, Choc en Cardo, die je maar beter niet tegen je in het harnas kunt jagen, iets waar Dave ook achterkomt. Hij wordt door hen in een wraakactie betrokken, waar hij uiteindelijk bij wegloopt.


In het boek speelt ook een zekere Mary een rol, die als kind regelmatig door haar vader vastgebonden is, waarna hij haar een aantal dagen zonder eten en drinken achterliet. Uiteindelijk heeft ze kans gezien om samen met haar broertje te ontsnappen. Haar vader, die politieman was, heeft de nodige tijd in de gevangenis doorgebracht en is inmiddels weer vrij, maar draagt nog steeds een enkelband. Mary beschuldigd haar vader van de moorden, maar de politie is daar niet van overtuigd, omdat de man inmiddels een wrak lijkt te zijn en hij volgens de gegevens van de enkelband nooit in de buurt van de plaatsen is geweest waar de dode vrouwen zijn gevonden.


Het is een uiterst spannend boek en als je denkt te weten wie de dader zou kunnen zijn, blijkt het een en ander toch weer anders te liggen.


ISBN 978 90 229 9355 2 | Paperback | 286 pagina’s | AW Bruna | 2009
vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Renate 1 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De 50/50 moordenDe 50/50 moorden
Steve Mosby


Een schitterend boek met een beetje een verwarrend einde.


Een man, met een duivelsmasker op, vermoord stelletjes. Hij laat hen zelf kiezen wie er bij zonsopgang dood gaat, maar voor de zon opkomt worden ze eerst gemarteld.


Mark Nelson komt als nieuweling in het team van rechercheur John Mercer en hij treft het niet met zijn eerste zaak. Een man is gemarteld en verbrand in bad teruggevonden. Als er een teken (een soort spinneweb/dromenvanger) op de muur gevonden wordt voelt Mark de spanning in het team toenemen. Het is het teken van de 50/50 moordenaar. Bij het team van Mercer gaan er alarmbellen af… waar is het tweede slachtoffer?
In een telefoontje aan het bedrijf van de vermoorde man worden 2 namen vrijgegeven: Jodie en Scott. Met dat als gegeven moeten de agenten op zoek naar de mogelijke slachtoffers en ze hebben maar tot zonsopgang de tijd. De vertwijfeling slaat toe: is het wel de 50/50 moordenaar? Waarom is zijn modus operandi gewijzigd? Wat heeft de zaak van inspecteur Hunter, de ontvoering van een baby, met hun zaak te maken?


Je wordt steeds op het verkeerde been gezet. Je denkt al vlug te weten wie de moordenaar is maar niets is wat het lijkt. De moordenaar speelt een spel maar lang is niet duidelijk wie de “echte” pionnen zijn. Pas op het allerlaatste komt er een heel snelle (en ook een ietwat verwarrende) ontknoping.
Ik wilde zeggen na een paar hoofdstukken maar dat is niet helemaal waar, eigenlijk ben je het verhaal al ingetrokken bij de eerste bladzijden. Direct met de deur in huis om het zo te zeggen. Je leeft en voelt mee met de personages, de beschrijvingen zijn levensecht en adembenemend bloedstollend. Ik moet toegeven dat ik, ondanks ik wel wat gewend ben als thrillerlezer, heel dikwijls zat te huiveren.


Ook het thema van het boek zette me aan het denken: Neem een stelletje, laat ze kiezen wie de nacht overleefd en ga ze dan systematisch martelen… Stel dat je voor jezelf gekozen hebt, en gezien de martelingen kun je niet anders, hoe leef je dan verder met die schuld?


Een echt schitterend boek. Zeker aan te raden.

ISBN 9789022993545 paperback 341 pagina's A.W. Bruna Uitgevers januari 2008

© Inge, 21 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zwarte bloemZwarte bloem
Steve Mosby

We hebben de verteller, Neil Dawson, die bericht krijgt dat zijn vader - die net als zijn zoon schrijver van beroep was - zelfmoord gepleegd heeft. Maar waar is zijn laptop dan? En waarom staan er afspraken in zijn agenda?
We hebben een onbekend meisje dat ineens op straat staat. Wie is ze? Waar komt ze vandaan?
Ze heeft een tas bij zich, met een zwarte bloem er in, en wat ze vertelt, nee, dat kan niet waar zijn…
We hebben een oude man, die in een roestige bus zijn boodschappen doet, en die erg geïnteresseerd is in het verhaal dat Neil geschreven heeft.
We hebben Hannah Price, politie-inspecteur, die belast is met de zaak van de overblijfselen die onder een brug gevonden zijn: twee mensen die al jaren daar liggen. Maar precies op de plek waar Neils vader om het leven is gekomen. In het verleden van Hannah zijn geheimen, sommige kent ze zelf niet eens.
En we hebben nog een schrijver, Wiseman, die het boek ‘zwarte bloem’ geschreven heeft, waar dus alles om draait. Stukken uit dat boek komen we regelmatig tegen.
Gooi al deze verhaallijnen door elkaar, en de lezer weet niet meer waar hij het zoeken moet. Waar gaat dit boek, dat je haast een driedimensionaal boek kunt noemen, over?
Er zijn zo ontzettend veel vragen, dat je erg blij bent als tegen het einde enkele vragen beantwoord worden. Natuurlijk zit je dan al lang te speculeren hoe het zit, maar eerlijk gezegd, kwam ik er niet uit. Steve Mosby wil niet dat de lezer eerder dan hij het schrijft weet hoe de vork in de steel zit en heeft een klein gemenigheidje in het verhaal verwerkt!
Maar het is spannend, en je leest dus geboeid door.
Natuurlijk komen er moorden voor, maar zonder gruwelijke details. Het Is een verhaal over een geflipte figuur, meer geflipte figuren eigenlijk. Maar wie dat is, dat mag je zelf lezen.


ISBN 9789022999493| paperback  |291 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2011

© Marjo, 20 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven