Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dustin Thomason


21-1221-12
Dustin Thomason

‘Wanneer een man in zijn slaap niet met de goden in contact kan komen, verliest hij zichzelf, wie hij ooit ook was.’

 

Gabriel Stanton is een viroloog die onderzoek doet naar de zogenaamde prionziektes.
Uit het recente verleden kennen we er een: de BSE-ziekte, veroorzaakt door het eten van niet goed genoeg gekookte dierlijke resten.
Stanton krijgt te maken met de verschijnselen van FFI: een zeldzame slaapziekte die zich na de aarzelende eerste gevallen blijkt te ontwikkelen tot een epidemische ziekte. Die eerste patiënt is een man die  naar uit onderzoek blijkt een indígena is, een afstammeling van de Maya’s. Hij was bezig een artefact te verkopen dat afkomstig was uit een tot dan toe onbekende vindplaats, een tempel of een piramide van de Maya’s.
Chel Manu is ook een indígena. Met haar moeder is ze Guatemala ontvlucht ten tijde van de burgeroorlog waarin het grootste deel van de Mayabevolking werd uitgemoord. Ze is antropologe en krijgt een illegaal manuscript in handen. Een onbekende codex.  Ze kan de verleiding niet weerstaan en gaat proberen de tekst te vertalen. Als ze dan ook benaderd wordt omdat ze als tolk kan optreden bij de onbekende FFI-patient,  maakt ze kennis met Stanton.


‘Ach, mijn goede voornemen voor volgend jaar is toch al stoppen met roken.’
Stanton nam een slok van de lauwe koffie.  ‘Dan geloof je dus niet in de apocalyps van de Maya’s?’
‘Nee’.


Terwijl duidelijk wordt dat de bron van de besmetting in de vrijwel ondoordringbare jungle van Guatemala ligt verspreidt de ziekte zich zodanig dat Los Angeles in quarantaine moet. Dat, met de activisten die waarschuwen voor de apocalyps is de sfeer in de stad bepaald grimmig.
Door de verschillende verhaallijnen krijgen we heel wat informatie te verstouwen. Over de Maya’s, over Guatemala, en over prionen en de ziektes die ze kunnen veroorzaken. Ook de tekst van de codex lezen we: een verhaal over de mogelijke oorzaak van de ondergang van het Mayarijk. Dat verhaal legt ook weer een link naar de angst van nu, het einde van een wereld eeuwen terug… met een positieve boodschap: wij zijn er immers nog.
Dat wordt ingebed in een vlot verteld spannend verhaal, met humor en romantiek. Heerlijk leesvoer.


ISBN 9789400501492 | 272 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2012

© Marjo, 30 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven