Wildernis
Jane Harper
Alice Russell wordt vermist, en daar maken federaal agent Aaron Falk en zijn assistent Carmen Cooper zich drukker om dan over het feit dat Alice op pad was met vier vrouwen die eveneens vermist zijn. Alice is een klokkenluider, en ze zou hen de laatste benodigde papieren bezorgen waarmee een aanklacht kon worden gedaan tegen de firma waar zij werkte.
De andere vrouwen werkten daar ook. Ze hadden een bedrijfsuitje, bedoeld om de sociale contacten onderling te versterken. In twee gescheiden teams, vijf vrouwen en vijf mannen, werden op donderdagmiddag de collega’s de wildernis ingestuurd voor een survivaltocht. Ze moeten zelf de weg terug zien te vinden, met behulp van een kaart en een kompas maar zonder telefoon. Als ze alle aanwijzingen zouden volgen zouden ze zondagmiddag op de afgesproken plek aan moeten komen.
Vier van de vrouwen komen veel te laat en strompelend het bos uit, en zij hebben geen idee waar de vijfde vrouw kan zijn. Het groepje bestond uit Alice Russell, Jill Bailey, de zus van de directeur – de directeur zelf zat bij de mannengroep - de zussen Breanna en Bethany McKenzie, en Lauren Shaw, die geen van allen zonder zonden zijn.
Als een zoektocht gestart wordt en Falk er bij betrokken raakt, beseft hij dat het Giralanggebergte in Australië waar de survival plaatsvindt, precies de plek is waar Martin Kovac zijn moorden bijna twintig jaar eerder pleegde. Kovac is dood, weet Falk, maar nu hoort hij dat er een zoon is, die in het bos woont.
De teruggekeerde vrouwen worden natuurlijk ondervraagd. Wat zij vertellen over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen lezen we in korte of langere verslagen beginnend vanaf de donderdagmiddag tot hun verhaal samenvalt met de zoektocht en de uiteindelijke ontknoping. Een hechte of gezellige groep blijkt het niet geweest te zijn. En als het dan fout gaat, gaat het ook goed fout!
Overigens bleek er toch een telefoon te zijn: Falk heeft een onduidelijk bericht gehad op zijn telefoon, ‘haar kwaad kan doen’, was het enige dat hij kon verstaan. Terugbellen lukte niet.
Aaron Falk is een bekende uit het eerste boek van Jane Harper, maar dit verhaal is geen vervolg op ‘De Droogte’. Beiden spelen zich af in Australië en beide verhalen hebben eenzelfde beklemmende sfeer, al valt in dit boek wel heel veel regen…
Wat is er precies gebeurd in de bush? Is er verband met het onderzoek naar de toestanden op het kantoor? En hoe zit dat dan? Ook rijst de hoop dat ze het laatste nooit gevonden slachtoffer van Kovac nog zullen vinden. Door het geheel in twee lijnen mede te delen aan de lezer wordt een enorme spanning opgebouwd.
Jane Harper, geboren in Manchester sinds haar achtste woonachtig in Australië, is absoluut geen eendagsvlieg, ook deze tweede thriller is superspannend tot op het laatst.
ISBN 9789400509740| Paperback |368 pagina's | Uitgeverij A. W. Bruna | maart 2018
Vertaald uit het Engels door Catalien en Willem van Paassen
© Marjo, 22 mei 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
‘Door de droogte hadden de vliegen die zomer keus te over. Ze streken neer op starende ogen en kleverige wonden toen de boeren van Kiewarra hun geweren op mager vee richtten. Geen regen betekende geen voer. En geen voer betekende moeilijke beslissingen terwijl het kleine stadje dag in dag uit lag te blikkeren onder een strakblauwe hemel.’
Een drama waarbij twee volwassenen en hun zoon worden vermoord brengt Aaron Falk, federaal politieman in Melbourne, na twintig jaar terug naar het dorp waar hij geboren is. En waarvandaan hij met zijn vader verdreven werd na de verdwijning van een leeftijdgenoot, de tiener Elly Deacon. Zij werd dood gevonden in een rivier. Was het zelfmoord? Of toch moord? En zoals dat gaat in een kleine gemeenschap: er moet een schuldige aangewezen worden, dus het briefje met de naam Falk erop, dat bij de spullen van Elly gevonden werd, leidde er toe dat vader en zoon Falk naar Melbourne trokken en nooit terugkwamen. Tot nu. Het was een vriendengroep van vier: Elly, Aaron, Luke en Gretchen. Luke, zijn vrouw en hun zoon Billy zijn vermoord. Ook hier wijst alles er op dat het een gezinsdrama is, met Luke als dader. De droogte moet hem genekt hebben.
De plaatselijke politieman, Raco, verwelkomt Falk, en Lukes ouders vragen hem Raco te helpen bij het onderzoek. Maar de rest van de dorpsbewoners zien hem het liefst onmiddellijk weer gaan. Waarom blijft Falk toch? Wat is het verband tussen dit drama en de gebeurtenissen van twintig jaar geleden?
Het is duidelijk dat er verband is, want wij lezers krijgen het verhaal van toen in flashbacks voorgeschoteld. Het verleden en heden vormen samen een broeierig verhaal. De droogte brengt de bevolking tot wanhoop. Ze zoeken een zondebok, en laten zich makkelijk ophitsen door de vader van Elly Deacon, die Falk nog steeds als dader ziet.
Jane Harper debuteert met deze fantastische thriller. De opbouw van het verhaal is meesterlijk. Het lijkt te kabbelen maar intussen wordt langzaam een broeierige spanning opgebouwd. De droogte, de wanhoop, en daar middenin een man die verguisd wordt, maar die toch vindt dat hen zijn plicht is te blijven, en de ouders van zijn jeugdvriend te helpen. En dan de uiteindelijke ontknoping op het einde als complete verrassing.
Het beeld van wat de droogte doet met mensen wordt ijzersterk neergezet. Al twee jaar lang geen drup regen, boerenbedrijven gaan er aan kapot, de wanhoop slaat toe. In eerste instantie heeft Falk geen idee, voor hem is Kiewarra nog als twintig jaar geleden. Tot hij naar de rivier gaat. En niet meer weet waar hij is omdat er helemaal geen rivier meer is…
Jane Harper is Engels van oorsprong, maar emigreerde als kind naar Australië. De droogte is een sterk thrillerdebuut waarvoor de auteur al een prijs ontving, de Victorian Premier's Unpublished Manuscript Award 2015.
ISBN 9789400507432 | paperback | 336 pagina's | Uitgeverij Bruna | februari 2017
Vertaald door Willem en Catalien van Paassen
© Marjo, 22 juli 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER