Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Robert Karjel

De ZweedDe Zweed
Robert Karjel


Ernst Grip begrijpt niet goed waarom uitgerekend hij naar Amerika moet afreizen om het Justice Department bij te staan. Volgens zijn baas hebben de Amerikanen specifiek om hem gevraagd. Over meer informatie beschikt hij niet. Grip moet het klusje klaren en daarmee uit. Grip stopt met het stellen van vragen en doet wat hem opgedragen wordt. Hij heeft immers geen andere keus.


In Amerika wordt Grip door Shauna Friedman opgewacht. Ze beweert van de FBI te zijn en neemt hem mee naar het afgelegen eiland Diego Garcia, dat in de Indische Oceaan ligt. Het eiland wordt door de Amerikanen voor tal van duistere zaken gebruikt. Zaken die voor het oog van de burger, en met name de mensenrechtenactivist, verborgen moeten blijven. Op  deze plek wordt iemand gevangen gehouden. Iemand die zwijgt. De enige aanwijzing waarover Shauna beschikt, is dat het mogelijk om een Zweed gaat. Het is aan Grip om te achterhalen of dat klopt.


Wanneer Grip de man onder ogen krijgt, is hij diep geschokt. De gelaatstrekken van de man zijn nauwelijks herkenbaar. Het is overduidelijk dat de gevangene gedurende een lange tijd gemarteld is. Jarenlang, misschien wel. Hebben de Amerikanen dit op hun geweten? Shauna ontkent maar weet er duidelijk het fijne niet van. Grip eist dat de leefomstandigheden van de man verbeterd worden. Eerder zal hij zich niet met de duistere opdracht inlaten.


Hoe krijg je iemand aan het praten die volledig uitgeput is? Een schaduw van de mens die hij eens was. Is de man werkelijk een Zweed? Hebben de Amerikanen een Zweeds staatsburger gemarteld? Waarschijnlijk zijn vrijwel alle mensenrechten geschonden. Grip koestert weinig sympathie voor zijn Amerikaanse collega’s. Het liefst zou hij moord en brand schreeuwen maar Shauna heeft een paar opmerkingen gemaakt die zijn achterdocht hebben gewekt. In Zweden is Grip een uiterst betrouwbare veiligheidsagent maar in New York leidt hij een dubbelleven. Is Shauna daarvan op de hoogte? Hoeveel weet zij eigenlijk over hem?


Op Tweede Kerstdag 2004 hield het leven van I op. Hij bevond zich met zijn gezin in Thailand toen de Golf, de tsunami, de levens van velen opeiste. Ook zijn gezin vond de dood. Iedereen dacht dat ook I om het leven was gekomen en hij voelde geen enkele behoefte opheldering te verschaffen. I trok zich terug in een afgelegen hotel waar hij zich bij een groepje lotgenoten voegde. Buiten het hotel bestonden zij niet langer. Lange tijd waren ze verdoofd maar de luidkeelse verkondigingen van een predikant schudde hen wakker. De man, een Amerikaan, beweerde dat de tsunami het werk van god was. Dat god alle zondaars bij zich had geroepen. I besefte nauwelijks dat één van zijn nieuwe vrienden handig gebruik maakte van de collectieve verontwaardiging. Er werd een plan gesmeed. Een gewaagd en moordzuchtig plan waardoor I uiteindelijk in een cel op Diego Garcia belandde.


De Zweed is het vierde boek van Robert Karjel, een stoer ogende man die als helikopterpiloot en luitenant-kolonel in de Zweedse luchtmacht werkzaam is geweest. Zijn beroepsachtergrond verklaart meteen waarom het verhaal zo geloofwaardig is geschreven. Karjel kent het klappen van de zweep.


Ernst Grip is een fascinerend personage. Zijn Zweedse collega’s kennen hem als een betrouwbare man. Een beveiliger van de koninklijke familie zelfs. Grip heeft al heel wat vrouwen versleten maar in New York heeft hij de mannenliefde ontdekt. Hij heeft al enige tijd een relatie met Ben voor wie hij zo vaak mogelijk naar New York reist. Niemand is hiervan op de hoogte. Ben heeft HIV en de torenhoge dokterskosten zijn in fikse schulden ontaard. Grip zet al zijn principes overboord om op creatieve én criminele wijze aan extra geld voor Ben te komen. Hoe kan hij dit rijmen met zijn onberispelijke bestaan in Zweden?


Ernst Grip laat zich niet makkelijk doorgronden. Zijn rechtschapenheid valt te betwisten maar door en door slecht is hij absoluut niet. Weet hij de balans tussen goed en slecht te bewaren? Handelt hij uit liefde voor de medemens of uit eigenbelang? Deze thriller boeit. Het verhaal is verfrissend, anders en overtuigend. Ik zou graag meer over Grip willen lezen en gelukkig kan dat. Momenteel schrijft Karjel aan zijn vijfde thriller, een vervolg op De Zweed. Als deze nieuwe thriller het hoge niveau van De Zweed evenaart, ben ik een intens tevreden mens. 


ISBN 9789023496038 | paperback | 349 pagina's| Cargo | oktober 2015
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 8 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven