Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Nicci French


http://www.niccifrench.nl

Zie ook de Leestafelrecensie over de
roman Huis van herinneringen van Nicci Gerrard.


De dag van de doden
Frida Klein: Deel 8
Nicci French


Dit is het laatste boek uit de serie over Frieda Klein.
Het verhaal begint met een auto, die in een winkel tot stilstand komt. De man achter het stuur blijkt al eerder te zijn vermoord.


De studente criminologie Lola Hayes is op zoek naar een onderwerp voor haar scriptie en haar docent suggereert dat ze misschien iets over Frieda Klein kan schrijven. Dat betekent wel dat ze de vrouw op moet zien te sporen, want niemand lijkt te weten waar ze is. Ze voert eerst een gesprek met Hal Bradshaw, die we ook in de eerdere boeken over Frieda Klein zijn tegengekomen en die zich niet bepaald positief over haar uit laat.


De politie wordt ondertussen geconfronteerd met het volgende lijk, dat op een brandstapel staat. Ook dit slachtoffer is al vermoord, voor hij op de brandstapel is gezet. De politie staat voor een raadsel en er vallen meer slachtoffers.


Lola Hayes slaagt er intussen in om Frieda Klein op te sporen, iets waar Frieda niet al te blij mee is, zeker niet als blijkt dat ze Lola Hayes met zich mee moet slepen, omdat die nu zelf ook in gevaar is. De bedreiging komt van Dean Reeves, die in alle boeken over Frieda Klein een belangrijke rol speelt. Het zal tot een confrontatie moeten komen tussen Frieda Klein en Dean Reeves.


Al met al is het een spannend slot geworden van de reeks. Het is aan te raden om eerst de andere boeken uit de serie te lezen, om in ieder geval een beeld te krijgen van alle personen die je in het boek tegenkomt. Het is weliswaar los te lezen, maar dan weet je niet waarom Frieda Klein ondergedoken is en wat de achtergronden van Dean Reeves zijn.


ISBN 978 90 263 3959 2 | Paperback | 366 pagina’s | Ambo Anthos | april 2018
vertaald door Linda Broeder en Els van Son

© Renate, 20 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zondagochtend breekt aanZondagochtend breekt aan
Frida Klein: Deel 7
Nicci French


Was 'Als het zaterdag wordt' misschien nog als stand-alone te lezen, voor dit boek is het wel belangrijk om de rest van de serie gelezen te hebben. Aan het einde van het vorige boek wordt er een lijk gevonden onder de vloer van het huis van Frieda Klein en nu begint de zoektocht naar de dader. Ook de politie lijkt nu wel te geloven dat Dean Reeve nog leeft.


Het kwaad in het boek richt zich nu met name op de omgeving van Frieda en wederom komt er een moment dat Frieda niet geloofd wordt. Er is namelijk een andere dader actief, maar degene die Frieda aanwijst heeft een alibi. Hal Bradshaw, de psycholoog die ook met de politie samenwerkt en die niet alleen een zeer hoge dunk heeft van zichzelf, maar ook een enorme afkeer van van Frieda Klein heeft en haar er van verdenkt dat ze zijn huis in brand heeft gestoken, maakt haar flink zwart op TV en schildert haar af als een gevaarlijk persoon, die door haar arrogantie anderen in gevaar brengt.


In een paar cursieve stukken krijgen we op een gegeven moment een beeld van de dader. Nicci French weet de spanning er weer goed in te houden en het einde doet me verlangen naar het volgende deel, dat het laatste moet zijn van de serie en waarin hopelijk alles op z'n plaats valt.


ISBN 978 90 263 31819 9 | Paperback | 372 pagina's | Ambo | Anthos | april 2017
Vertaald door Marja Borg & Els van Son

© Renate, 7 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Als het zaterdag wordtAls het zaterdag wordt
Frida Klein: Deel 6
Nicci French


Na een aantal hachelijke avonturen heeft psychotherapeute Frieda Klein haar familie en goede vrienden beloofd zich niet meer met politiezaken in te laten. Toch kan ze het verzoek van Walter Levin niet afslaan. Levin heeft haar en hoofdinspecteur Malcolm Karlsson, een dierbare vriend, uit een benarde situatie gered. Dankzij Levin heeft Karlsson zijn baan nog en zit Frieda niet in de gevangenis. Waarom Levin hen heeft geholpen en voor welke (geheime) dienst hij precies werkt, is een raadsel. Wel weet Frieda dat ze bij hem in het krijt staat. Dat heeft hij haar fijntjes duidelijk gemaakt. Frieda zal haar belofte moeten verbreken.


Levin vertelt Frieda over politieman Ben Sedge. Er is ontdekt dat hij fouten heeft gemaakt tijdens een recent moordonderzoek. Een bekende crimineel is ten onrechte veroordeeld en inmiddels vrijgesproken. Alle eerdere zaken die Ben Sedge heeft geleid, worden nu opnieuw onderzocht. Een buitenkansje voor tal van gevaarlijke misdadigers die uiteraard allemaal zullen gaan beweren ook onschuldig vast te zitten. Levin vraagt Frieda om een oude zaak nader te onderzoeken. De vrouw om wie het gaat, Hannah Docherty, is geestesziek. Ze zit al jaren in een streng bewaakte inrichting omdat ze haar moeder, stiefvader en haar dertienjarige broertje Rory op beestachtige wijze om het leven heeft gebracht. Ze was toen pas achttien jaar oud. Hannah is gevaarlijk. Frieda moet onderzoeken of ze voor problemen zal zorgen. Zal de zwaar gestoorde vrouw in staat zijn te beweren dat ook zij onschuldig is?


Frieda maakt kennis met de nu tweeëndertig jaar oude Hannah. De vrouw is niet aanspreekbaar en mompelt onbegrijpelijke zinnen. Het valt Frieda op dat Hannah niet alleen onder de tatoeages maar ook onder de blauwe plekken zit. Wordt ze wel goed behandeld in de inrichting? Wie heeft haar zo toegetakeld? Ook ontdekt Frieda dat Hannah al jaren in afzondering leeft. Ze heeft veel te lange periodes in isoleercellen doorgebracht. Het zou iedereen tot waanzin drijven. Het brein kan dat simpelweg niet aan. Dat Hannah krankzinnig is, is duidelijk. Frieda vraagt zich alleen af of Hannah dat ook was op het moment dat haar ouders en broertje vermoord werden. Heeft Hannah haar familie daadwerkelijk vermoord of is ze pas na hun dood krankzinnig geworden?


Frieda is de enige die aan Hannahs schuld twijfelt. Voor ieder ander is de zaak zo klaar als een klontje. Het bewijs is immers overweldigend. Frieda besluit het onderzoek nog eens dunnetjes over te doen. Ze benadert vroegere vrienden van Hannah, buren van het gezin en ook haar biologische vader. De verhalen die ze over Hannah hoort, zijn ronduit verontrustend. Toch lukt het Frieda nog altijd niet het meisje als schuldig te bestempelen. Frieda staat bekend als een eigenwijze vrouw en haar koppige karakter zorgt er dit keer voor dat ze de zaak maar niet los kan laten. De korte evaluatie waar Levin om vroeg, is uitgemond in een diepgravend onderzoek. Wie in het verleden van anderen duikt, stuit vroeg of laat op lieden die daar geen prijs op stellen. Frieda weet dat maar besluit zich toch weer in het gevaar te storten. Zo is Frieda nu eenmaal, alle zorgen van haar geliefden ten spijt.


Als het zaterdag wordt is het zesde deel van de Frieda Klein-reeks. Wie net zo eigenwijs als Frieda is, kan dit boek als standalone lezen maar ik raad aan om bij het begin te beginnen. De personages en de ontwikkelingen die in de vorige boeken in gang zijn gezet, komen dan optimaal tot hun recht.


De reeks lijkt alleen maar spannender en intenser te worden. Als het zaterdag wordt is gewoonweg een uitmuntende thriller. Hannah is een meelijwekkend en tegelijkertijd beangstigend personage. Uit korte fragmenten die de hoofdverhaallijn doorbreken wordt bovendien duidelijk dat iemand uit de inrichting het op haar gemunt heeft. De verhaallijnen zijn mooi met elkaar in balans en vormen een overtuigend geheel.


Al Frieda’s dierbaren duiken in dit boek weer op. De groep hartelijke mensen is onlosmakelijk met Frieda verbonden. Het zijn haar beschermengelen. Mensen op wie ze altijd een beroep kan doen. Zal het Frieda lukken haar onderzoek naar de daden van Hannah succesvol af te ronden? Een onbekende maakt het haar moeilijk. En wie veroorzaakt het gevoel van onraad dat Frieda in haar eigen huis ervaart? Wees gewaarschuwd: Als het zaterdag wordt moet in één keer uit! Het is nog maar de vraag of zondag een rustige dag voor Frieda zal worden…


ISBN  9789026328442 | paperback | 388 pagina's| Ambo|Anthos | maart 2016
Vertaald door Noor Koch en Marja Borg

© Annemarie, 4 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Denken aan vrijdagDenken aan vrijdag
Frida Klein: Deel 5
Nicci French


De kleine Kitty die met haar ouders een boottochtje over de Thames maakt denkt in eerste instantie dat ze een walvis ziet. Wanneer haar vader uitlegt dat walvissen niet in rivieren zwemmen, wijst Kitty naar de massa die haar aandacht heeft getrokken. Er breekt paniek uit. Kitty heeft geen zeldzame rivierwalvis ontdekt. Er drijft een man in het water. Een dode, opgezwollen man.


Hoofdinspecteur Sarah Hussein en rechercheur Glen Bryant onderzoeken het sterfgeval. Er worden wel vaker lichamen in de Thames gevonden. Vaak gaat het om mensen die zelf een einde aan hun leven hebben gemaakt. In het geval van de nog niet geïdentificeerde man, is dat niet zo. Zijn keel is doorgesneden. Om zijn pols draagt hij een ziekenhuisbandje met daarop de naam Dr. F. Klein.


Het is niet Frieda Klein die uit de Thames is gevist. De dode is immers een man. Maar wie is het dan wel? De politie trommelt Frieda op en ze identificeert het lichaam. Het is Alexander Holland. Sandy. De man van wie Frieda eens zo innig hield. Frieda reageert stug en kil. Ze is niet goed in het tonen van haar emoties maar dat weten Hussein en Bryant niet. Ze vinden haar reactie maar verdacht. In de dagen die volgen wordt Frieda’s doopceel gelicht. De ijverige Hussein en Bryant ontdekken dat Frieda in de afgelopen jaren heel wat heeft meegemaakt. In haar omgeving zijn doden en gewonden gevallen.


Frieda beweert dat ze door de crimineel Dean Reeve gestalkt wordt maar Dean Reeve is dood. Volgens Frieda was het lichaam dat de politie vond niet van Dean maar van zijn tweelingbroer. Is Frieda een fantast? Feit is dat ze regelmatig bij politiezaken betrokken is geweest en steeds met een excuus voor haar betrokkenheid op de proppen komt. Ook nu roept Frieda dat Dean Reeve achter de moord op Sandy moet zitten maar de politie gelooft haar niet langer. Eens was Frieda werkzaam als adviseur voor de politie maar ze heeft al haar geloofwaardigheid verloren. Frieda wordt als moordverdachte aangemerkt en wordt gesommeerd naar het bureau te komen. Ze zal gearresteerd worden. En dan doet Frieda iets heel onverwachts. Ze slaat op de vlucht.


De hechte vriendengroep van Frieda is verbijsterd. Niemand gelooft dat hun dierbare Frieda haar ex-geliefde heeft vermoord. Waarom is ze dan gevlucht? Haar vrienden willen haar graag helpen maar Frieda wil hen niet in de problemen brengen. Ze is gevlucht omdat ze uit wil zoeken wie Sandy heeft vermoord. Vanuit de gevangenis kan ze niets doen en dat past niet bij de doortastende Frieda. Ze duikt onder op een plek  in een buurt waar ze nog nooit eerder een voet heeft gezet. In een vies flatje op een plek waar het leven van de buren door alle muren sijpelt, probeert Frieda uit handen van de politie te blijven. Ze is nu officieel voortvluchtig.


Denken aan vrijdag is het vijfde deel van de Frieda Klein-reeks en misschien wel het sterkste verhaal tot nu toe. Het boek is prima los van de andere boeken te lezen maar wie al meer boeken in de reeks heeft gelezen zal genieten van de terugkeer van alle bekende personages uit de serie. Frieda is geen makkelijke vrouw maar de mensen die ze in haar hart toelaat, zijn verzekerd van een langdurige vriendschap. Frieda’s vrienden op hun beurt zijn tot vrijwel alles bereid om haar te helpen. Frieda heeft haar vrienden hard nodig maar ze wil niemand problemen met de politie bezorgen. Frieda bevindt zich in een lastig parket. De politie is naarstig naar haar op zoek. Zij weten niet wat Frieda wel weet: zij heeft Sandy niet vermoord. De echte moordenaar loopt dus nog vrij rond. Wie loopt er nog meer gevaar?


Denken aan vrijdag zit erg goed in elkaar. De zoektocht van Frieda mondt uit in een mooi, diepgaand verhaal. Omdat Frieda door de politie op de hielen wordt gezeten, ontstaat er een sluimerende spanning die steeds meer in omvang toeneemt. Het karakter van Frieda en de diversiteit van de leden van haar vriendengroep voegen pit aan het verhaal toe. Tot slot is het geheel doordrenkt met de warmte van echte vriendschap. Nicci Gerrard en Sean French zijn erin geslaagd een reeks met een geheel eigen “smaak” te creëren. Ik ben erg gesteld geraakt op de weerbarstige Frieda en haar hartelijke vrienden. Was het maar vast zaterdag!


ISBN 9789026330704 | paperback | 335 pagina's| Ambo|Anthos | april 2015

Vertaald door Caecile de Hoog

© Annemarie, 5 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=Donderdagskinderen
Frida Klein: Deel 4
Nicci French



Drieëntwintig jaar geleden heeft Frieda Klein haar ouderlijk huis in Braxton de rug toegekeerd. De toen zestienjarige Frieda is weggegaan en nooit meer teruggekomen. De reden voor Frieda’s vertrek was een traumatische gebeurtenis. Nadat Frieda iets vreselijks overkwam, geloofde zelfs haar eigen moeder haar niet. Ook de politie deed nauwelijks onderzoek naar het voorval. Frieda raapte zichzelf bij elkaar en begon een nieuw, succesvol leven in Londen. Nooit keek ze om naar haar verleden.

Het verleden dringt zich ongevraagd aan Frieda op wanneer haar oud-klasgenootje Maddie uit Braxton contact met haar opneemt. Maddie heeft de afgelopen jaren diverse krantenberichten over het bewogen leven van Frieda gelezen en ze weet dat Frieda werkzaam is als psychotherapeut. Maddie maakt zich zorgen om haar dochter Becky en ze hoopt dat Frieda, bij wijze van vriendendienst, met het meisje wil praten. Enigszins onwillig biedt Frieda haar hulp aan.

Becky blijkt een weerbarstige, magere puber te zijn. Het is duidelijk dat het meisje niet goed in haar vel zit. Het kost Frieda de nodige moeite om het vertrouwen van Becky te winnen. Uiteindelijk onthult Becky de reden van haar problemen. De onthulling heeft grote gevolgen voor Frieda want Becky heeft exact dezelfde traumatische gebeurtenis doorstaan als Frieda destijds. Uit de informatie die het meisje prijsgeeft trekt Frieda zelfs de conclusie dat zij en Becky door dezelfde persoon zijn belaagd. Frieda adviseert Becky om naar de politie te stappen maar het meisje zal nooit op het politiebureau arriveren. Becky pleegt zelfmoord. Althans: volgens de politie en Maddie is dat het geval geweest. Frieda gelooft het niet. Ze heeft vastberadenheid en wilskracht in de ogen van het meisje gezien. Becky heeft geen zelfmoord gepleegd, iemand heeft haar vermoord.

De autoriteiten geloven het verhaal van Frieda niet en ze beseft dat ze terug moet naar Braxton. Ze moet haar belager vinden en daarmee ook die van Becky en mogelijk zelfs die van anderen. Voordat ze vertrekt vertelt ze haar vrienden wat haar al die jaren geleden overkomen is. Het begrip van de mensen die van haar houden voelt als een warm bad. Frieda heeft goede vrienden, vrienden die haar door dik en dun steunen en dat doen ze ook nu. Frieda voelt zich geliefd en dat gevoel was haar lange tijd onbekend.

De terugkeer naar Braxton betekent ook dat Frieda haar moeder weer onder ogen zal moeten komen. Of het een emotioneel weerzien zal worden valt te betwijfelen. Ook het vriendengroepje van toen duikt weer op. Frieda ziet onder ogen wat ze lange tijd niet heeft willen inzien: minstens één van haar oude vrienden moet tegen haar gelogen hebben. Misschien bevindt de dader zich zelfs onder hen. Maar wie zou het dan kunnen zijn? De indringende vragen van Frieda veroorzaken de nodige onrust onder de bewoners van Braxton. Frieda laat zich niet door de onwil van haar omstanders afschrikken, de waarheid moet boven tafel komen. De dader moet gestopt worden voor hij meer slachtoffers maakt.

De spanning en de intensiteit van het verhaal in Donderdagskinderen wordt afgewisseld met de gemoedelijke, chaotische sfeer die Frieda’s vrienden creëren. Er zit een enkel slordigheidje in het verhaal maar toch blijft het van begin tot eind boeien. De wat drukke, ongedwongen sfeer lijkt kenmerkend voor de Frieda Klein-reeks waarin spanning hand in hand gaat met gezelligheid. Het overvolle leven van Frieda brengt tal van verrassingen met zich mee. Zo wordt ze nog steeds op de hielen gezeten door een stalker die keer op keer op unieke en agressieve wijze haar problemen oplost. Frieda’s vrienden zijn divers en hebben zo hun eigen perikelen. Centraal in dit verhaal staat de familie van Frieda. Haar vader, van wie ze veel hield, heeft jaren geleden zelfmoord gepleegd. Hij was depressief. Frieda’s moeder was niet voor het moederschap in de wieg gelegd wat er mede toe heeft geleid dat Frieda ook nauwelijks contact met haar twee broers heeft. Direct na haar terugkeer in Braxton ontdekt Frieda dat haar moeder ziek is. Zal Frieda in de korte tijd die nog rest de verbroken band met haar moeder kunnen herstellen?

Met Donderdagskinderen bewijzen Nicci Gerrard en Sean French wederom dat ze rasechte verhalenvertellers zijn. Donderdagskinderen is een toegankelijke, indringende maar ook haast nonchalante thriller waarin een goed gekozen verhaal overtuigend wordt neergezet. Uitermate prettig leesvoer.

ISBN 9789041416322| paperback met flappen | 379 pagina's| Anthos| april 2014
Vertaald door Caecile de Hoog en Irving Pardoen

© Annemarie, 24 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER



altWachten op woensdag
Frida Klein: Deel 3
Nicci French



Dora Lennox keert na een vermoeiende schooldag huiswaarts. Ze is blij wanneer ze haar moeders auto op de oprit ziet staan. Nog even en Dora wordt omringd door de warmte en gezelligheid die haar moeders aanwezigheid met zich meebrengt. Vreemd is wel dat de voordeur open staat en dat het ruitje naast de deur kapot is. In huis is het een rommeltje, het lijkt wel of er een storm heeft gewoed en uit de oven walmt een lucht van aangebrande koekjes.

Het tienermeisje probeert een verklaring voor alle ongewoonheden te vinden en dat lukt haar aardig. De gekromde hand die ze door een kier van de voorkamerdeur ziet, negeert ze hardnekkig maar dan kan ze het moment niet langer uitstellen: Dora gaat de voorkamer in. Vreemd dat alles vol rode verf zit. Maar dan schreeuwt Dora. Ze schreeuwt hoorbaar maar ook van binnen. De rode verf is geen verf. Het is bloed. En middenin een grote plas bloed ligt haar moeder Ruth. Gruwelijk toegetakeld. Vermoord.

Rechercheur Yvette Long en hoofdinspecteur Malcolm Karlsson onderzoeken de moord. Is het een uit de hand gelopen inbraak? Volgens iedereen was Ruth Lennox een perfecte moeder en echtgenote. Haar gezin was voorbeeldig. Kan iemand wel echt zo keurig zijn als Ruth? In eerste instantie wordt een kruimeldief aangehouden voor de moord. Alles wijst erop dat hij de moord gepleegd heeft maar hij heeft een waterdicht alibi. En dan komt eindelijk de aap uit de mouw: Ruth Lennox bleek al tien jaar een dubbelleven te leiden. Deze ontdekking brengt een schokgolf teweeg.

Psychoanalytica Frieda Klein, de hoofdpersoon van dit boek, heeft een zware tijd achter de rug. Ze is ontslagen bij de politie en is herstellende van een brute aanval door een gestoorde vrouw. Ze is gered door Dean Reeve, een man die haar stalkt. Iedereen is ervan overtuigd dat Dean niet meer in leven is maar Frieda weet wel beter. Ze merkt regelmatig dat hij haar nog altijd in de gaten houdt. Frieda probeert de traumatische aanslag op haar leven te verwerken maar haar rustige huis verandert in een bouwplaats wanneer een goede vriend haar wil verrassen met een nieuw bad. Tel daarbij een ruime hoeveelheid ongenode gasten en logés op en de chaos is compleet. Hoewel Frieda de politie niet langer assisteert raakt ze zijdelings bij de moordzaak betrokken.

Deze meeslepende thriller bevat nog een aantal verhaallijnen. Fearby, een oude journalist, is iets op het spoor. Hij is ervan overtuigd dat er al jaren een seriemoordenaar actief is. Een aantal onopgeloste verdwijningen van jonge vrouwen hebben volgens hem met elkaar te maken. Fearby is volledig geobsedeerd door de zaak. Hij rust niet voor hij de dader heeft ontmaskerd. Maar heeft Fearby het wel bij het rechte eind? Frieda zelf is onder valse voorwendselen door een zogenaamde cliënt benaderd. Naar aanleiding hiervan verschijnt een vernietigend artikel in de krant. Frieda is ontsteld maar ook is haar belangstelling gewekt. Een bepaald fragment uit het verzonnen verhaal heeft haar aandacht getrokken. Zijn het nonsens of heeft iemand dit werkelijk meegemaakt?  

In Wachten op woensdag gebeurt zo veel dat niet alle ontwikkelingen in deze samenvatting opgenomen kunnen worden. Het steeds wisselende perspectief houdt het verhaal levendig. De gebeurtenissen zijn vlot en boeiend omschreven en het verhaal heeft soms iets gemoedelijks. Het is een druk boek maar het is een geordende chaos. Niet alles is tot in de puntjes onderbouwd maar het grote geheel is aannemelijk. De vasthoudendheid van Frieda spreekt me aan. Als ze zich in iets vastbijt, is ze net een pitbull en kan ze niet meer loslaten. Hetzelfde geldt voor Fearby, de journalist. Twee eenzame zielen. Fearby is letterlijk en figuurlijk eenzaam, Frieda voelt zich verloren te midden van vele vrienden.

Frieda Klein bevalt me en de manier waarop de auteurs het verhaal neerzetten ook. Het is, ondanks de pittige onderwerpen, een “lekker-lezen-boek” en ik wil de andere delen zeker ook lezen. Het verhaal is niet bloedstollend spannend maar biedt wel doorlopend een spannende ondertoon. Het maakt nieuwsgierig want de belofte dat er nog heel wat te gebeuren staat, is nadrukkelijk aanwezig. Een aantal verhaallijnen gaan mee naar een volgend deel. Het einde van Wachten op woensdag doet dan ook verlangen naar donderdag.

ISBN 9789041416315|paperback|492 pagina's| Anthos| mei 2013
Vertaald door Caecile de Hoog en Irving Pardoen

© Annemarie, 10 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER



Dinsdag is voorbijDinsdag is voorbij
Frida Klein: Deel 2
Nicci French


Dit is het tweede boek uit de serie rond Frieda Klein en hoewel er meer series zijn, waarin steeds dezelfde figuren voorkomen, lijkt het in deze serie toch wel belangrijk om eerst het eerste boek te lezen. Een paar van de figuren die in dit boek weer opduiken en die ook in het eerste boek voorkwamen, maakten in het eerste deel deel uit van de plot, onder andere als dader en 'slachtoffer', terwijl ook het lichaam van een slachtoffer uit het eerste boek in dit boek opduikt.


Het verhaal begint als sociaal werkster Maggie Brennan op bezoek gaat bij Michelle Doyce, een vrouw die duidelijk psychische problemen heeft. Ze is ontslagen uit het ziekenhuis, waar ze behandeld werd en woont nu in een soort huis, waar allerlei randfiguren leven. Als Maggie bij Michelle Doyce binnenkomt, ruikt ze iets vreemds. In de achterkamer blijkt het lichaam van een man te zitten, die kennelijk al een tijd dood is. Inspecteur Karlsson, die we ook in het eerste boek al hebben leren kennen, komt er bij en hij haalt er uiteindelijk Frieda Klein bij. De zaak is namelijk een raadsel en met Michelle Doyce is geen zinvol gesprek te voeren. Het lichaam mist een vinger en heeft geen identiteit.


De meerderen van inspecteur Karlsson willen de zaak snel afronden. Michelle Doyce is psychisch gestoord, het lichaam is bij haar in huis gevonden, dus zij heeft hem vermoord. Dit is een gemakkelijke oplossing, want Michelle Doyce is duidelijk ontoerekeningsvatbaar en is nu toch weer opgenomen in een inrichting. Inspecteur Karlsson is hier niet tevreden mee en laat Frieda Klein met Michelle Doyce praten. Zij haalt er iemand anders bij, die vermoedt dat ze aan een zeldzaam syndroom lijdt, waardoor ze allerlei voorwerpen als levende wezens ziet.


De leiding van de politie gelooft niet in de onschuld van Michelle Doyce en heeft ook een psychiater gevonden, die van mening is dat Michelle Doyce de man bij haar op de bank vermoord heeft. Ze geloven dus niet in het verhaal van de deskundige van Frieda Klein. Frieda Klein en Karlsson ontdekken dat het slachtoffer een soort oplichter was.


Lang blijft volkomen onduidelijk hoe de zaak nu werkelijk in elkaar zit. Zo nu en dan komen er ook korte stukken over een vrouw op een woonboot, die kennelijk op iemand wacht. Voor de geroutineerde lezer is waarschijnlijk wel duidelijk dat ze wacht op het moordslachtoffer. Frieda Klein vermoedt dat Dean Reeves, de dader uit het eerste boek, nog leeft en haar misschien in de gaten houdt, maar ze wordt niet geloofd. Al met al is het een spannend boek, dat me doet verlangen naar het volgende boek over Frieda Klein.


ISBN 9789041416308 | paperback  | 447 pagina's | Ambo | Anthos | mei 2012
Vertaald door Irving Pardoen

© Renate, 16 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

spannende boekVerloren
Nicci French

 

Deze negende roman van Nicci French (enkele novellen niet meegeteld) belooft uit te munten in onderhuidse spanning: de 40-jarige Nina Landry woont op het Brits Sandling Island. Op haar verjaardag verdwijnt haar tienerdochter en begint Nina's zoektocht over het afgezonderde eiland. De lezer volgt Nina's omzwervingen van de ochtend van die verjaardag tot het moment dat de zon ondergaat.


Nicci French is natuurlijk zo langzamerhand een instituut en hun succes stond aan de vooravond van het tegenwoordige gangbare predikaat 'literaire thriller'. Daarom is het des te opvallender dat 'Verloren' weinig literair is en ook maar geen thriller wil worden. 'Verloren' is in de eerste plaats een vervelend boek. De dialogen gaan eindeloos lang door en er valt ook op hoe inhoudsloos deze zijn. Ook valt men telkens in herhaling. De omgeving van een afgezonderd eiland waar iedereen elkaar kent is beklemmend bedoeld, maar eigenlijk komt dit nauwelijks uit de verf. De schrijvers kruipen in het hoofd van de hoofdpersoon en willen de lezer met haar laten meedenken, maar ze doen dit zo gedetailleerd dat er geen enkele ruimte bestaat voor eigen interpretatie.
Verder zijn alle personages, vooral de mannelijke, volstrekt inwisselbaar. Je leeft geen moment mee met Nina's angstaanjagend bedoelde belevenissen. Een sterke ontknoping zou veel goedmaken. Ook dat gebeurt helaas niet. Hoewel ik het einde niet zal verklappen, mag toch worden gezegd dat de reden waarom de dader zijn/haar misdaden pleegde zeer ongeloofwaardig is.


'Verloren' leest vooral als een obligaat boek waarmee aan een deadline is voldaan. Een lange adempauze om na een jaar of drie terug te keren met een roman in de stijl van hun eerdere werk zou welkom zijn. Dat het standbeeld op de omslag beschaamd haar hoofd verbergt is overigens wel zeer toepasselijk.

Paperback l 294 Pagina's l Uitgeverij Anthos l 2006 l ISBN: 9041408517
Vertaler: I. Pardoen

© Gordana, juli 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!


Verlies & De mensen die weggingenVerlies & De mensen die weggingen
Nicci French


Twee verhalen (novellen?) in een boekje.
'Verlies' gaat over een gezin dat op vakantie is geweest naar een huis met een zwembad. In dat zwembad is het jongste kind van een jaar of vijf verdronken. Compleet aangeslagen proberen ze thuis de draad van hun leven weer op te pakken. Dat lukt niet echt.
Rick, de vader, drinkt teveel, en wordt daar dan weer kribbig van. Max, de zoon van tien, lijkt zich weer als vanouds te gedragen, tot de school aan zijn moeder vraagt om eens te komen praten: hij pest andere kinderen, lijkt aandacht te vragen door rare dingen te doen. De ik-figuur, Stella, kan niet huilen, ze gaat als een automaat door met wat er gebeuren moet, regelt bijvoorbeeld de therapeut voor Rick, maar zelf wil ze geen hulp. Hoezeer ze langs elkaar heen leven wordt duidelijk als de therapeut, tegen haar eigen gewoonte in, contact zoekt met Stella, en Rick op zijn beurt vraagt aan zijn moeder of die wil komen logeren, en als dat logeren eigenlijk spioneren blijkt te zijn.
Door de onderhuidse spanning en de akelige ontknoping (die je wel aan ziet komen) is dit verhaal niet alleen een psychologische schets van het mensen omgaan met hun noodlot, het is ook volledig in de traditie van Nicci French.


Het tweede verhaal is korter, 'De mensen die weggingen'.
Het gaat ook over een gezin, maar hier wordt niet verteld wat er precies aan de hand is. De vertelster is de jongste dochter, Josephine. Haar moeder ligt de hele dag maar op bed met haar ogen dicht, en het kind heeft weinig aan haar. Josephine is dol op haar vader, die vrachtwagenchauffeur is. Dan is er nog een oudere broer, Stevie, die na een daverende ruzie uit huis vertrekt, en een zus, Ali. Zij is vooral degene die voor Josephine zorgt, dus als zij op een dag verdwenen is, mist Josephine haar erg. Ze vindt het ook wel vreemd dat Ali helemaal geen kleren of andere dingen heeft meegenomen.
Dan was er ook nog ooit een meisje in huis, dat schoonmaakte en kookte, Cathy. Die is ook verdwenen en haar spullen zijn er nog. Dan komt de dag dat een vreemde vrouw Josephine uit school haalt, en aankondigt dat ze in het vervolg elders zal wonen.
Mooi verhaal, al zal de lezer nooit precies weten wat er aan de hand is. Het blijft giswerk.


ISBN 90-414-1023-6 uitgever Anthos aantal pagina's 182
Op de afbeelding Audioboek (CD) | Rubinstein b.v. ISBN: 9054445998 voorgelezen door Anne van Egmond.

© Marjo,  mei 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!


Wat te doen als iemand sterftWat te doen als iemand sterft
Nicci French


Vreemde titel: wat te doen als iemand sterft. Tja, wat doe je dan? Toch zeker niet wat de hoofdpersoon van dit boek doet. Ellie is natuurlijk verbijsterd als twee agentes haar komen vertellen dat haar man omgekomen is bij een auto-ongeluk. Hij is met zijn auto van de weg geraakt en de auto is in brand gevlogen. Ellie begrijpt het niet. Greg was een voorzichtige chauffeur, hij zou nooit een bocht missen! En hij had zijn gordel niet om, maar die deed hij altijd om! Maar het schokkendste is dat er een vrouw naast hem zat, die ook dood is. Wie was die vrouw? Hoe kende Greg haar? Ellie, die er van overtuigd is dat haar vertrouwen in haar man terecht is, wil niet doen wat men haar aanraadt: accepteren dat ook haar echtgenoot maar een man was, en dat hij gewoon een slippertje maakte. Dus wat doet ze? Ze gaat op onderzoek uit. Ze maakt een schema van het leven van Greg over de laatste maanden, ze zoekt uit wie de vrouw is en probeert ook van haar leven zo'n schema te maken.
En zelfs al twijfelt ze soms, ze gaat door. Ze vertelt het haar vrienden niet, als die haar proberen op te beuren, als die zeggen dat ze door moet met haar leven.
Haar bemoeienissen met het leven van Milena, de vrouw, brengen haar in moeilijkheden...


Dit is een thriller zoals ik ze graag lees: een vrouw vertelt over haar beweegredenen, ze denkt, ze twijfelt, ze beredeneert, en alleen vanuit haar hoofd maak je als lezer de hele geschiedenis mee. In een ruk uitgelezen!


ISBN 978 90 41413450 5 Paperback 303 pagina's | Anthos | september 2008
Vertaald uit het Engels door Irving Pardoen

© Marjo, maart 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven