Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lotte & Søren Hammer


altGeweld
Lotte & Søren Hammer

Het lichaam van de jonge Afrikaanse vrouw wordt gevonden in een meer dat de bijnaam Duivelsveen draagt. Ze heeft er maandenlang gelegen, haar moordenaars hadden haar ontzielde lichaam verzwaard met een steen. Haar dood was een ongeluk. De daders wilden haar “alleen maar” mishandelen maar er ging iets mis.

De vrouw is het slachtoffer van mensenhandel. Ze werd in haar thuisland Nigeria ontvoerd en uiteindelijk in Denemarken gedwongen tot prostitutie. Een half jaar eerder werd ze door twee mannen naar een jachthut op een groot landgoed gebracht omdat ze zich niet naar wens had gedragen. Jan Podowski en Henrik Krag moesten op deze afgelegen plek de ongehoorzaamheid uit haar slaan. Dat deden ze wel vaker. Ook Benedikte Lerche-Larsen was mee, de ambitieuze dochter van de baas. Ze betreuren het voorval alle drie maar het drietal is nu niet bepaald rechtschapen en houdt er andere maatstaven op na dan de gemiddelde mens. Ze gaan gewoon door met hun leven en schepen de dood van de vrouw af als een ongelukkige gebeurtenis.

De zaak krijgt landelijke bekendheid wanneer een lokale hoofdagent zich in het plaatselijke nieuws nogal grof over het moordslachtoffer uitlaat en haar “koffieboon” noemt. Het hele land bemoeit zich nu met de dood van de onbekende vrouw en om het publiek ervan te overtuigen dat het moordonderzoek uiterst serieus wordt opgevat, krijgt de afdeling Moordzaken in Kopenhagen de zaak toebedeeld. Hoofdinspecteur Konrad Simonsen en zijn team zijn zeer begaan met het lot van de vrouw en gaan grondig te werk.

De ouders van Benedikte Lerche-Larsen zijn verantwoordelijk voor een groot prostitutie-netwerk. Zij kopen vrouwen die ze vervolgens onderbrengen in gastgezinnen. De gekochte vrouwen werken zogenaamd als au-pair maar de waarheid is minder onschuldig. De vrouwen ontvangen rijke, exclusieve klanten die flinke sommen geld neertellen. Het geld wordt witgewassen met pokeren. Daar is een speciale constructie voor uitgedacht. Benedikte is zeer actief binnen het bedrijf van haar vader en onmisbaar. Dit zorgt regelmatig voor een gespannen situatie aangezien de band tussen Benedikte en haar ouders ronduit slecht is.

Dan ontvangt Benedikte een foto. Een foto die aantoont dat zij bij de moord betrokken is. Er wordt geld geëist en daarnaast moeten Benedikte en Henrik - Jan leeft inmiddels niet meer – ieder een tweetal opdrachten uitvoeren in ruil voor het stilzwijgen van de getuige. Wat is het nut van deze vreselijke opdrachten? En wie is hun getuige? Ondertussen werkt de politie met man en macht aan de zaak die veel complexer blijkt te zijn dan gedacht.

Geweld is het vierde deel in de reeks met Konrad Simonsen en zijn collega’s.Het gaat over mensenhandel en over mensen die het heel normaal vinden om andere mensen uit te buiten. Over mensen zonder geweten, mensen die alleen maar aan hun eigen hachje denken. Over zeer gewiekste mensen. Ook gaat dit boek over degenen die ervoor zorgen dat de handel blijft floreren. Zonder klanten kan men immers geen zaken doen. En die klanten zijn er genoeg, ze betalen grof geld en maken misbruik van hun machtpositie. Machtige mensen die denken boven de wet te staan. Die ogenschijnlijk keurige mensen zijn misschien nog wel de grootste boosdoeners.

Over het vorige boek van deze schrijvende broer en zus – Verraad – was ik zeer enthousiast en over dit nieuwe boek ben ik dat ook. De verhaallijnen in Geweld zijn zeer overtuigend uitgewerkt en de ontknoping is een echte voltreffer. Het verhaal wordt afwisselend vanuit het perspectief van de politie en dat van de daders verteld en hierdoor betrapte ik mezelf er soms op dat ik meeleefde met de slechteriken. Dan hoopte ik bijvoorbeeld even dat ze de dans zouden ontspringen en dan kwam daarna als een schok het besef dat ik me voor een moment aan de verkeerde kant schaarde. Dit komt omdat ook de goede kanten van de boosdoeners beschreven worden zodat zij niet alleen neergezet zijn als puur slecht. De vaste personages in deze reeks hebben in dit boek ook zo hun eigen beslommeringen waarbij goed is opgelet dat hun verhalen niet overheersen. Het boek is overigens ook prima te lezen als standalone.

Het enige minpuntje aan dit boek is dat het op een gegeven moment toch echt uit is. Gelukkig is deel vijf in de maak.

ISBN 9789044969351 | paperback |320 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | februari 2013
Vertaald door Geri de Boer en Nanny Roed Lauridsen

© Annemarie, 15 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

VerraadVerraad
Lotte & Søren Hammer

Hoofdinspecteur Konrad Simonson heeft een zware hartaanval overleefd en is nu zover hersteld dat hij weer voorzichtig aan het werk mag gaan. Slecht een paar uurtjes per dag om mee te beginnen. Om hem niet al te veel te vermoeien wordt hij op onbelangrijke zaak gezet. Een postbode is overleden na een ongelukkige val van een trap en er moet vastgesteld worden of zijn dood wel echt een ongeval is geweest. Er is geen enkele aanwijzing die doet denken aan een misdrijf en Konrad voelt zich betutteld.

Zijn eerste werkdag verloopt echter alles behalve rustig want een depressieve tiener heeft zich met een wapen in zijn school verschanst en een leraar gedood. Het is een paniekerige situatie die gelukkig snel tot een eind gebracht kan worden. De jongen blijkt verliefd te zijn op een klasgenote die in dubieuze praktijken met de nu dode leraar verzeild was geraakt. Dan blijkt dat de vermoorde postbode regelmatig een beroep deed op de diensten die deze leraar aanbood. De saaie zaak van Konrad krijgt ineens een pittiger tintje. Zou de postbode dan toch om het leven zijn gebracht?

Wanneer Konrad en zijn team dieper in het leven van de postbode duiken blijkt de man obsessieve interesse getoond te hebben voor een nog onbekend jong meisje. De zolder van het huis waar hij woont, hangt vol met afbeeldingen van haar. Uit het testament van de postbode komt naar voren dat zijn geld is nagelaten aan stichting die zich bezighoudt met vermiste kinderen. Nog meer spitten in het verleden van de man levert op dat er tientallen jaren geleden iets ingrijpends is gebeurd. Een gebeurtenis die het leven van de postbode voorgoed veranderd heeft.

Konrad bijt zich als een haai vast in de zaak. Hij is er inmiddels van overtuigd dat de postbode vermoord is en hij weet ook al in welke richting hij moet zoeken. Maar met slechts vermoedens komt hij er niet, hij zal het bewijs moeten leveren. De foto’s van het meisje die op zolder gevonden zijn hebben allerlei oude herinneringen opgeroepen bij Konrad. Na zijn hartaanval is hij wat emotioneler van aard geworden en is hij erg met het verleden bezig. Vooral met Rita, het meisje waar hij begin jaren zeventig een relatie mee had. Het was een woelige tijd waarin de meningen van de jonge politieagent Konrad en de activiste Rita lijnrecht tegenover elkaar stonden. Nu duikt zij telkens weer op in zijn gedachten. Tegenwoordig heeft Konrad een relatie met een vrouwelijke collega. Ze wonen samen maar Konrad heeft zijn appartement aangehouden. Wordt het tijd voor een volgende stap?

Het boek begint met de schietpartij op de school waardoor de toon meteen is gezet. Dat dit boek een flinke dosis spanning met zich mee zal brengen is de lezer direct duidelijk. Broer en zus Hammer zijn zelf fervent thriller-lezers. Zij houdt van Henning Mankell en hij leest graag Sjöwall en Wahlöö. De liefde voor deze drie auteurs is terug te vinden in de stijl van dit boek. Het boek maakt deel uit van een reeks die zich voornamelijk in en rondom Kopenhagen afspeelt. Hoewel ik, na het lezen van dit derde deel, niets liever wil dan de twee voorgaande delen ook lezen, fungeert het boek ook prima als standalone. Gebeurtenissen uit het verleden die belangrijk zijn voor de lezer om te weten worden duidelijk uitgelegd zonder dat deze teveel ruimte in beslag nemen.

Het verhaal zit uitstekend in elkaar, alles klopt tot in de kleinste details. Heel mooi hoe alles verband houdt met elkaar en heel aannemelijk blijft. De hoofdpersonen zijn boeiend. Naast Konrad is vooral zijn collega Pauline Berg interessant. Ze ondervindt veel psychische schade van haar ontvoering een jaar eerder. Het herstel van de traumatische ervaring gaat met pieken en dalen. Een ander thema van het boek is pesten. De jongen die het vuur opende op zijn leraar was slachtoffer van pesterijen evenals een aantal mensen die meer weten over het meisje op de foto’s van de postbode. De vraag die hierbij gesteld wordt, is of het pesten bepaalde daden in de hand heeft gewerkt.

Liefhebbers van Scandinavische thrillers kunnen een nieuwe favoriet aan hun lijstje toevoegen: Lotte & Søren Hammer. Aan deel vier en vijf van deze reeks wordt geschreven. En dat is maar goed ook want na het verslinden van dit boek wil ik meer, veel meer van deze auteurs lezen.

ISBN 9789022999257 | Paperback |  320 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2012
Vertaald door Geri de Boer en  Nanny Roed Lauridsen

© Annemarie, 21 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Misbruik
Lotte & Soren Hammer


Het verhaal staat op de achterflap: in een gymzaal hangen vijf lijken waarvan de handen zijn afgehakt en de geslachtsdelen ook zijn verminkt, als ze al niet helemaal zijn verwijderd. De politie moet daar natuurlijk wat mee: wie heeft het gedaan en waarom. Dit is in het kort de opzet voor een thriller, die vooral spannend moet zijn. Dit boek is dat niet. Integendeel, het is een saai en dor boek en ik was blij dat ik het uit had.
Het is meteen al duidelijk waarom de moorden zijn gepleegd, dus de daders zijn ook niet meer zo moeilijk te bedenken. Er is geen mysterie voor de lezer, want alles staat luid en duidelijk beschreven. Er blijft weinig te raden over, de lezer wordt niet op het verkeerde been gezet, alle personages bewegen zich lijnrecht naar het einde van het verhaal. Van mij hadden ze wat harder mogen lopen.


Omdat het op de achterflap staat, kan ik het wel meteen noemen: alle vijf vermoorde mannen zijn pedofielen.  Er is één echte dader, maar die werkt namens een aantal anderen.  Allemaal zijn ze slachtoffers van seksueel misbruik. In het verhaal is dat een belangrijk gegeven, want het publiek vindt dat de gehangenen hun verdiende loon hebben gehad en wil niet dat de moordenaars gepakt worden.  Ze doen veel moeite om het politieapparaat plat te leggen.
Hoewel de daders bij de lezer bekend zijn, kan de politie ze maar moeilijk vinden, vooral degene die de moorden daadwerkelijk gepleegd heeft. Om het toch voor elkaar te krijgen,  verzinnen de rechercheurs een kunstgreep, die heel ongeloofwaardig over komt. Het lijkt erop dat de auteurs het niet meer wisten en toen maar zoiets uitgehaald hebben. Ook daardoor wil het boek maar niet boeiend worden.
De belangrijkste personages zijn hoofdinspecteur Konrad Simonson en zijn medewerker De Freule. Zij blijven dor en oninteressant. Als ze iets overkomt, word je daardoor niet of nauwelijks geraakt. Nergens krijg je de neiging met ze mee te leven.  Konrad Simonson doet met zijn slechte leefgewoonten en zijn volwassen dochter wel wat aan Kurt Wallander van Henning Mankell denken, maar dan het uittreksel ervan. 
In het boek lijkt het om een heel andere vraag te gaan: moet de overheid meegaan met de gevoelens van de massa, of juist niet.  Met andere woorden: moeten de moordenaars veroordeeld worden of hebben ze juist een goede daad verricht?  Dat dilemma komt in de plaats van de klassieke vragen in een thriller: wie heeft het gedaan en waarom.


Tijdens het lezen kreeg ik de indruk dat de auteurs  te weinig afstand hadden van hun onderwerp, dat ze zelf op de een of andere manier zijn betrokken bij misbruik en pedofilie. Wat er is gebeurd, is gruwelijk, maar het is beschreven met een zeker genoegen. Al die verminkingen, al die doodsangst: net goed voor die viezeriken.  Of is het eerder andersom en vinden ze dat de overheid al dat populistische geschreeuw om zwaardere straffen moet tegen gaan? Ook daar geeft het verhaal geen uitsluitsel over.
Kortom: dit is een debuut waarover de auteurs misschien nog iets langer over hadden moeten doen dan de zes jaar die ze er nu voor genomen hebben.


ISBN 9789022998854 Paperback 336 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | januari 2011
Vertaald door Geri de Boer

PetraO., 16 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Misbruik
Lotte & Soren Hammer

Als je vindt dat de rechterlijke macht te kort schiet, mag je dan zelf het recht in handen nemen? Dat is de vraag die in dit boek gesteld wordt. Hammer en Hammer hebben zich op een misdrijf gericht dat de slachtoffers het meest raakt: pedofilie.

Het is geen thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit, het is vrij snel duidelijk wie de daders zijn van de vijf- zesvoudige moord die hoofdinspecteur Konrad Simonsen in Kopenhagen moet onderzoeken: Vijf mannen zijn gevonden in een gymzaal: naakt opgehangen, en verminkt. Het lijkt niet alleen erg op een terechtstelling, het blijkt er ook een te zijn.
Terwijl de politie op hun gebruikelijke toch wat trage manier de feiten probeert op te sporen, hebben de daders al gebruik gemaakt van de modernste communicatiemiddelen en een hype veroorzaakt in de pers. De sensatiepers profiteert en het publiek smult.
Niet alleen in Denemarken, maar tot in Amerika toe staan de kranten er bol van; op radio en televisie kun je er niet omheen, en vooral via internet wordt de boodschap verspreid: ‘de politie doet niets tegen kinderlokkers. Pedofielen worden beschermd, er moet zo langzamerhand eens ingegrepen worden!‘
Aan Konrad Simonson en zijn assistenten de taak er voor te zorgen dat niet iedereen die zelfs maar een beetje verdacht wordt van ongewenst gedrag gelyncht gaat worden door het verontwaardigde publiek.


Dit boek is het debuut van broer en zus Hammer. Een apart debuut, want zij bewandelen niet de geëigende wegen van de spannende thriller. Niet ‘gewoon’ een moord, die opgelost moet worden, maar meteen een ethische kwestie bij de horens pakken, dat moet je maar durven.
Ze houden de vaart erin door vrij korte hoofdstukken te schrijven en daarbij steeds te wisselen van  invalshoek met een ander vertelperspectief. Bijna iedereen die iets in de pap te brokkelen heeft bij de politie, iedere dader, ieder slachtoffer krijgt een eigen stem.


Op de omslag staat dat het deel 1 is van een serie met hoofdinspecteur Konrad Simonsen in de hoofdrol. Nu moet ik maar meteen zeggen dat ik niet nieuwsgierig ben naar die man zelf. Een slimme man die er een ongezonde leefwijze op na houdt en alleen woont. Ook de persoonlijke levens van zijn helpers, het kan me gestolen worden. Maar als dat nu tot een minimum beperkt blijft, dan ben ik benieuwd waar de volgende boeken over zullen gaan. Het begin is goed…

 
ISBN 9789022998854 | paperback | 336 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | januari 2011
Vertaald door Geri de Boer

© Marjo, 17 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven