Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Erika Johansen

De invasie van de TearlingDe invasie van de Tearling
Deel 2 van de Tearling-reeks
Erika Johansen


Kelsea Glynn heeft gevochten. Gestreden voor haar recht op de troon. Tijdens de kroning was ze  zwaargewond, maar dat hield haar niet tegen. Nu is de negentienjarige Kelsea koningin van de Tearling. Haar strijd zit er echter nog lang niet op. Het is nog maar net begonnen.


De Tearling had een verbond met buurland Mortmesne. Een verbond dat hele gezinnen uit elkaar rukte. Iedereen vreesde de “loterij”. Tijdens de loterij werden de namen van willekeurige mensen getrokken. Mensen die vervolgens als slaaf aan Mortmesne werden uitgeleverd. Ze gingen een vreselijk lot tegemoet. Nu Kelsea koningin is, heeft ze de loterij afgeschaft. Er worden niet langer slaven naar Mortmesne gestuurd. Het volk is blij maar ook angstig. De heerser van Mortmesne, de Rode Koningin, is een geduchte tegenstander die over wonderbaarlijke krachten beschikt. Niemand weet hoe oud ze is. De Rode Koningin is onverslaanbaar.


Kelsea weet dat haar volk gevaar loopt nu ze de slavernij heeft afgeschaft. Iedereen weet dat. De oprukkende legers van de Rode Koningin laten immers niets aan de verbeelding over. De Rode Koningin zal de Tearling opeisen. Haar soldaten zullen dorpen en steden plunderen en de bevolking doden. Kelsea weet dat haar rijk zich aan de rand van een afgrond bevindt. Toch weigert ze toe te geven aan de grillen van de Rode Koningin. Ook zij beschikt over bijzondere krachten, dankzij de bijzondere saffieren die ze om haar nek draagt. Ze is echter niet zo sterk als de Rode Koningin. Die zal haar moeiteloos verslaan.


Terwijl Kelsea aan niks anders dan de naderende invasie zou moeten denken, dwalen haar gedachten regelmatig af naar Lily. Kelsea heeft last van een soort wegrakingen. Terwijl ze niet meer op haar omgeving reageert, reist ze jaren terug in de tijd. Naar Lily. Ze huist in haar gedachten en kijkt door haar ogen. Kelsea weet helemaal niet wie Lily is en waarom ze haar levensloop te zien krijgt. Toch heeft ze het idee dat het verhaal van Lily belangrijk is.


Lily leefde jaren geleden, nog voor de grote oversteek. De Tearling bestond nog niet. Ze woonde in de Verenigde Staten in een tijd waarin technologie hoogtij vierde. Iedereen was gechipt. De rijken genoten van een overmatige luxe, de armen hadden niets. Zij mochten zich zelfs niet in dezelfde gebieden als de rijken begeven. Lily leidde een goed leven maar ze was niet gelukkig. Haar echtgenoot Greg sloeg haar regelmatig in elkaar en vluchten was onmogelijk. Lily had geen geld en als vrouw had ze bovendien geen rechten. Haar man zou haar gewoon weer op kunnen eisen. Lily woonde in een luxe gevangenis.


Op een dag dook er een separatist over de muur die Lily’s villa omringde. De vrouw was gewond. Iemand had haar neergeschoten. Lily wist dondersgoed dat ze de vrouw bij Security aan zou moeten geven maar dat deed ze niet. Het gezicht van de vrouw herinnerde haar aan Maddy, het zusje dat ze onbedoeld verraden had. Lily besloot de vrouw te helpen en haar in een vertrek onder te brengen waar Greg nooit kwam. De gevolgen van haar verraad zouden enorm zijn maar dat interesseerde Lily niet langer. Kort nadat ze de vrouw onderdak verschafte, hoorde ze voor het eerst over de “Betere wereld”.  Er gloorde hoop. Zou Lily haar uitzichtloze bestaan soms kunnen ontvluchten?


Wat heeft het verhaal van Lily met de naderende invasie te maken? Kelsea weet het niet. Wat ze wel weet, is dat ze is veranderd. Nog steeds verandert. Niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk. Haar doodgewone gezicht wordt steeds mooier. Haar lichaam slanker en sierlijker. In haar geest is echter een tegenovergestelde verandering gaande. Ze wordt steeds harder. Wreed zelfs. Het onschuldige negentienjarige meisje, een kind nog, lijkt voorgoed te verdwijnen. Wie of wat zal haar plaats innemen?


De invasie van de Tearling is het tweede deel van de Koningin van de Tearling-trilogie. Naar verwachting verschijnt het derde en laatste boek (The Fate of the Tearling) eind november van dit jaar. Ook staat er een verfilming, met Emma Watson als Kelsea Glynn, op stapel. Hopelijk zal de Nederlandse vertaling van het laatste deel niet al te lang op zich laten wachten. Zal het Kelsea lukken haar nieuw verworven wreedheid van zich af te schudden? Zal ze haar volk definitief uit handen van de Rode Koningin kunnen redden? Deze reeks heeft me bedwelmd. Ik wil dolgraag weten hoe dit bijzondere en meeslepende verhaal afloopt.


ISBN 9789022576670 | paperback | 508 pagina's | Boekerij | juni 2016
Vertaald door Gerdien Beelen

© Annemarie, 29 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De kroon van de TearlingDe kroon van de Tearling
Deel 1 van de Tearling-reeks
Erika Johansen

Jarenlang is er naarstig naar Kelsea, de dochter van de overleden koningin Elyssa Raleigh van de Tearling, gezocht. Kwade lieden wilden koste wat kost voorkomen dat Kelsea haar negentiende verjaardag zou halen waarna ze de kroon zou kunnen opeisen. Koningin Elyssa heeft haar dochter toen ze naar maar een baby was veilig ondergebracht bij haar trouwe dienaren Barty en Carlin. Zij hebben Kelsea de afgelopen jaren opgevoed en klaargestoomd voor de troon.


Kelsea groeide veilig en voorspoedig op in een bescheiden huisje, omringd door niets anders dan de uitgestrekte natuur en eenzaamheid. De goedaardige Barty was als een vader voor haar maar Carlin was streng en liefdeloos. Kelsea hield van haar pleegouders maar vond het moeilijk dat Carlin nooit genegenheid toonde. Toen ze op een dag afdwaalde tijdens een ritje op haar paard, was ze een stiekeme getuige van een vrolijk samenzijn van een moeder en haar twee zoons. Op dat moment besefte ze dat haar leven allesbehalve benijdenswaardig was.


Barty en Carlin hebben Kelsea jarenlang op haar taak voorbereid maar nu de koninklijke gardisten hun opwachting bij het verborgen huisje in het bos maken, voelt ze toch een lichte angst. Ze weet dat de tocht naar de Veste, waar ze de troon zal moeten opeisen, levensgevaarlijk zal worden. De afgelopen jaren heeft haar oom Thomas over het rijk geregeerd. Hij probeert zijn nichtje al jaren op te sporen en zal niet aarzelen haar te laten doden voor ze de troon kan bestijgen. De koninklijke gardisten, onder leiding van de barse Lazarus, behoren tot de beste krijgers en bewakers van het land maar de vijand is omvangrijk.


Tijdens de levensgevaarlijke tocht naar de Veste, begint Kelsea te vermoeden dat haar moeder niet zo fantastisch was als Barty en Carlin beweerden. Tijdens het bewind van koningin Elyssa is de Tearling in verval geraakt. De bevolking is arm terwijl de edelen en ook regent Thomas zich in hun oneerlijk verkregen rijkdommen wentelen. Koningin Elyssa was een prachtige vrouw maar ze was geen goede koningin. Het is een pijnlijk besef voor Kelsea en de steen in haar maag wordt alleen maar groter wanneer ze ontdekt dat haar moeder een gruwelijke overeenkomst heeft gesloten met de kwaadaardige Rode Koningin van het buurland Mortmesne. Ook Thomas heeft zich nooit om het volk bekommerd. Kelsea beseft dat het roer volledig om moet en dat het niet eenvoudig zal zijn het vertrouwen van haar verwaarloosde volk te winnen. Maar eerst… eerst moet ze de Veste bereiken. De kans is groot dat ze sterft voordat het einddoel van de reis is bereikt want ook de Rode Koningin wil niet dat Kelsea de troon bestijgt.


De kroon van de Tearling is het debuut van Erika Johansen. Het is de bedoeling dat het verhaal – dat ook als stand alone te lezen is - uiteindelijk tot een trilogie zal uitgroeien. De cover van het boek ziet er een beetje saai uit en ik was dan ook blij verrast dat het verhaal juist aan alle kanten bruist! Hoofdpersoon Kelsea is een onzekere, mollige, jonge vrouw die uit haar comfortzone wordt weggehaald. Ze heeft de schoonheid van haar moeder duidelijk niet geërfd. Wie haar vader is, weet ze niet. Dat is een zorgvuldig bewaard geheim. Het beschutte huisje in het bos maakt plaats voor een leven vol gevaar en verantwoordelijkheid. Hoe kan ze haar uitgeputte, straatarme volk helpen? Als ze de overeenkomst met de Rode Koningin verbreekt, zal ze in eerste instantie levens redden maar op langere termijn het hele land in het ongeluk storten.


Kelsea ontpopt zich van onzeker meisje tot een onverschrokken kroonprinses. Maar zal ze het redden met dapperheid alleen? De kroon wacht op haar maar wordt vergezeld door de dood. Kan een negentienjarige werkelijk een compleet volk redden? Erika Johansen schrijft vol vuur en haar heldin wordt omringd door tal van interessante figuren. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, in de 24ste eeuw, waarin de mensheid door tal van gebeurtenissen op Middeleeuwse middelen is teruggeworpen. Ook is er magie in het spel. Hoe kan de Rode Koningin al jaren over Mortmesne heersen maar nog altijd over een jeugdig uiterlijk beschikken? Welke krachten kunnen ontleend worden aan de ketting die Kelsea om haar hals draagt? Het verhaal begint sterk en wordt alleen maar boeiender naarmate het vordert. Wat een veelbelovend debuut! Het boek wordt momenteel verfilmd met Emma Watson in de hoofdrol. Ik ben benieuwd naar de film maar kijk vooral reikhalzend uit naar het volgende deel van deze trilogie.


ISBN 9789022569627 | paperback | 446 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Sandra van de Ven

© Annemarie, 2 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven