Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

P. Dieudonné

Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood
De Klerck: Deel 3
P. Dieudonné


Dit is het derde boek uit de serie rond rechercheur De Klerck en het begint in Delfshaven, waar Recherceur De Klerck met z’n boot ligt.


Een schoonmaakster vindt het lichaam van de bewoner van het huis van haar werkgever op de grond in de woonkamer, die ze ontvlucht. Rechercheur De Klerck is onderweg naar het bureau, als hij de politiewagen passeert, die inmiddels bij het huis staat waar de vrouw zegt het lichaam te hebben gevonden. De vrouw spreekt nauwelijks Nederlands en De Klerck biedt aan om te assisteren. Hij gaat het pand binnen en ontdekt dat er brand is uitgebroken. Het lukt hem om in de kamer te kijken, maar kan geen spoor van een lichaam vinden. De brandweer komt, maar van een lichaam ontbreekt ieder spoor, terwijl er ook geen brandstichter lijkt te zijn, tenzij de schoonmaakster de brand heeft gesticht.


De bewoner van het huis is een jonge man, met de naam Romano Pasqualini, die als pizzakoerier schijnt te werken, een beroep dat niet genoeg betaalt, om zich dit huis te kunnen permitteren. De eigenaar van een antiekwinkel, die tegenover het pand woont, is van mening dat de heer Pasqualini zich met duistere zaakjes bezig houdt.
Dit wordt later bevestigd als De Klerck bij z’n boot wordt aangesproken door een privédetective, die zich voorstelt Fred Kroon. Deze weet hem te vertellen dat Romano Pasqualini lid is van een bende die onder bedreiging juwelen rooft. Damiano Pasqualini, de broer van Romano wordt er van verdacht de leider van de bende te zijn.


Sporenonderzoek in de woning leidt tot de ontdekking dat er inderdaad een moord is gepleegd. De vraag is echter of het slachtoffer Romano is. Fred Kroon is van mening dat er sprake is van een illusie en dat Romano nog in leven is. Volgens hem zal hij vroeg of laat wel weer opduiken.
Het is een weer een spannend verhaal geworden, dat je in een adem uitleest. Het werk van P. Dieudonné doet sterk denken aan de boeken van Baantjer, maar dat lijkt me nauwelijks een bezwaar.


ISBN 978 94 92715 50 0 | Paperback | 135 pagina’s | E-Pulp Publishers | november 2020

© Renate, 11 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Rechercheur De Klerck en het duivelse spel
De Klerck: Deel 2
P. Dieudonné


Dit is het tweede boek uit de serie rond rechercheur De Klerck. De boeken van P. Dieudonné zijn duidelijk geïnspireerd door de boeken van Baantjer, dus voor de liefhebbers van deze boeken is deze serie zeker een aanrader. Het feit dat de boeken zich in Rotterdam afspelen (mijn geboortestad, waar ik tot m’n tiende gewoond heb) geeft het voor mij toch nog iets extra’s, hoewel ik verder niet veel met Rotterdam heb.


Het verhaal begint als rechercheur De Klerck bezig is met de voltooiing van een proces-verbaal. Als z’n assistent Ruben Klaver vertrokken is, krijgt hij een telefoontje van de wachtcommandant die ‘m zegt dat een jonge vrouw hem wil spreken. Hij gaat dus naar de hal en neemt de vrouw, die zich later voorstelt als Laurette Kasemier, mee naar een aangiftekamertje, waar ze aangifte wil doen, omdat ze geterroriseerd wordt door een rivaal.


De vrouw heeft een kleine uitgeverij en een andere uitgever maakt haar het leven zuur, door iedere keer negatieve commentaren op haar boeken te leveren. De vrouw heeft het idee dat haar ex de uitgever hiertoe heeft aangezet.
De volgende dag worden rechercheur De Klerck en Ruben Klaver naar Hilligersberg (een deel van Rotterdam) gestuurd, waar een dode in een woning is gevonden. Het slachtoffer blijkt notaris van Bokhoven te zijn en dit is de ex van Laurette Kasemier. De man is om het leven gekomen door een balpen, die via z’n oog in z’n hersenen terecht is gekomen. 

- Hierbij wordt nog gerefereerd aan de zaak waarbij iemand om het leven is gekomen doordat er een Bic-pen via het oog in de hersenen terecht is gekomen. Daarbij was het verweer dat het om een noodlottig ongeval ging. -  Daarvan is in dit boek geen sprake, want de pen blijkt met geweld in het oog geslagen te zijn. De pen blijkt een bijzondere kleur vulling te hebben en het logo op de pen is van de uitgeverij van Laurette Kasemier. Zou zij iets met de moord te maken hebben? Of wil iemand de politie op het verkeerde spoor zetten.


- Er volgt een spannende jacht op de dader, waarbij op een gegeven moment ook nog even de naam van Cor Docter valt, die heel veel thrillers heeft geschreven onder verschillende pseudoniemen. Als Cor Docter heeft hij ook een drietal topografische thrillers die zich in Rotterdam afspelen geschreven, misschien een beetje in navolging van Pim Hofdorp. Het verschil is dat de laatste in z’n boeken vaak wel erg veel topografische informatie stopte. Een aantal boeken van Pim Hofdorp is later, na de dood van de auteur, nog opnieuw uitgegeven. -


Een deel van de plot in het boek doet een beetje denken aan de Baarnse moordzaak. Het is een aardig boek geworden om lekker ontspannen te lezen. Ik heb het bijna in een ruk uit gelezen en ben heel benieuwd naar het volgende boek. Inmiddels zijn er al 6 boeken verschenen, dus ik kan nog even vooruit.


ISBN 9789492715463 | Paperback | 144 pagina’s | E-Pulp Publishers | maart 2020

© Renate 6 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De Klerck 1
Rechercheur De Klerck en het doodvonnis

P. Dieudonné


Paul Dieudonné heeft met dit boek een eerbetoon willen leveren aan de boeken van Baantjer over rechercheur De Cock en ik moet zeggen dat hij daar wel in geslaagd is. Bij een uitstapje naar Amsterdam komen we nog 2 figuren tegen uit de boeken van Baantjer, die weliswaar niet bij name genoemd worden - hoewel er van één van de figuren wel de voornaam gezegd wordt - maar die voor de lezen van de boeken van Baantjer toch wel herkenbaar zijn.


Dit boek speelt zich af in Rotterdam en dat zorgt wel voor de nodige verschillen met de boeken van Baantjer. Er wordt minder in het boek gelopen en rechercheur De Klerck beklaagt zich over het feit dat hij in Amsterdam wel veel heeft moeten lopen. Ook verbaast het hem dat een getuige van de Erasmusbrug naar het Centraal Station is gelopen, een wandelingetje van nog geen 3 kilometer. Natuurlijk is er ook geen café waar men nog even een afzakkertje neemt om de zaken te bespreken. Het is allemaal wat moderner.
Gebleven is de oudere rechercheur met z'n jongere assistent, terwijl aan het eind van het boek de uitkomst van de zaak nog even nabesproken bij rechercheur De Klerck thuis, iets dat voor zover ik me kan herinneren vooral in de televiesieserie het geval was, hoewel het in de boeken ook wel eens gebeurde.


Het verhaal begint met een inbraak in het kantoor van een ondernemer. Deze Bart Bovend'Eerdt komt later naar het politiebureau, om te zeggen dat het allemaal op een misverstand berust en dat er sprake is geweest van een weddenschap. Men kan dus weinig anders doen dan de verdachte vrijlaten. Deze verlaat met de ondernemer het politiebureau. Een uur later komt het bericht dat Bart Bovend'Eerdt zich op heeft gehangen aan de Erasmusbrug. Op z'n kantoor heeft hij een afscheidsbriefje achtergelaten, maar De Klerck en z'n assistent Ruben Klaver blijven met de nodige onbeantwoorde vragen zitten. Commissaris Hakkel wil dat ze de zaak afsluiten, maar dat doet men niet. Er blijken mensen te verdwijnen, terwijl er ook nog een tweede zelfmoord volgt. De afloop is heel verrassend.


Al met al een leuke politieroman voor de fans van Baantjer en de mensen die fan van Baantjer zouden willen zijn, maar die Amsterdam alleen als '020' kunnen aanduiden, hoewel deze stad ook in dit boek nog even voorkomt. Ik ben benieuwd naar het volgende deel van de serie, waarmee de schrijver kan bewijzen dat hij inderdaad in de voetsporen van Baantjer kan treden.


ISBN 978 94 92715 39 5 | Paperback | 138 pagina’s | E-Pulp Publishers | februari 2019

© Renate 25 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven